• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Spole č nost DHL Exel Supply Chain

3. Praktická č ást

3.2. Spole č nost DHL Exel Supply Chain

Společnost DHL Exel Supply Chain je předním světovým poskytovatelem logistických služeb v oblasti smluvní logistiky.

Jedná se o jednu z divizí mateřské společnosti DHL, která je součástí skupiny Deutsche Post World Net39.

Samotná společnost DHL byla založena v roce 1969 Adrianem Dalseym, Larrym republice. Od roku 1998 začala do DHL vstupovat společnost Deutsche Post World Net a celý proces byl završen v roce 2002, kdy se Deutsche Post World Net stala 100% vlastníkem kvalitu svých nabízených služeb a dosáhnout tak maximální spokojenosti svých zákazníků.

V současnosti má společnost DHL následujících pět divizí42:

38 Viz. internetové stránky společnosti www.dhl.cz, resp. www.wikipedia.org

39 Společnost Deutsche Post World Net je vlastněna německým státem a její součástí je rovněž Deutsche Post a Postbank.

40 Společnost Danzas vznikla již v roce 1815 se sídlem v Basileji.

41 Společnost Exel Plc. byla zaměřena zejména na smluvní logistiku a přepravu pro klíčové zákazníky, jejím hlavním trhem byla Velká Británie a USA a měla 110 000 zaměstnanců.

42 Viz. http://www.dhl.cz/publish/cz/cz/about/divisions.high.html

DHL Express – zabývá se expresní přepravou zásilek a balíků po celém světě. DHL Freight – nabízí služby mezinárodní a vnitrostátní přepravy s částečným i plným nákladem po Evropě, a to po silnici, železnici i kombinací obou.

DHL Global Forwarding – poskytuje leteckou a námořní přepravu a zboží, maloobchod, strojírenství a výrobu, elektrotechnický průmysl, chemický průmysl a ostatní. Mezi hlavní zákazníky DHL Exel Supply Chain patří zejména Ford Motor Company, General Motors, Volkswagen, Toyota, Bayer, GlaxoSmithKline, Novartis, Pfizer, Johnson & Johnson, Nestlé, Procter &

Gamble, Unilever, Marks & Spencer, Tesco, Wal-Mart, General Electric, Dell, Hewlett-Packard, Nokia, Sony, ExxonMobil, Shell a spousta dalších.

3.2.2. DHL Exel Supply Chain v Castle Bromwich

44

Od roku 1997 poskytovala společnosti Jaguar Cars Ltd. v závodě v Castle Bromwich své logistické služby v oblasti vnitropodnikové logistiky společnost Coughlin Logistics, divize společnosti F.X. Coughlin Co. V roce 2001 došlo ke sloučení společnosti F.X.

Coughlin Co. se společností Exel Plc., která v kontraktu pokračovala. Jak jsem již uvedl výše, v roce 2005 došlo ke sloučení společnosti Exel Plc. se společností DHL a vytvoření divize DHL Exel Supply Chain, která je tedy dnešním poskytovatelem (dodavatelem) logistických služeb v oblasti vnitropodnikové logistiky pro Jaguar Cars Ltd. v Castle Bromwich (zákazník). Mapa závodu v Castle Bromwich včetně zaznačených míst, kde je přítomna společnost DHL Exel Supply Chain, je uvedena v příloze 7.

3.2.2.1. Služby poskytované spole č nosti Jaguar Cars Ltd.

Služby poskytované společností DHL Exel Supply Chain v Castle Bromwich můžeme rozdělit do dvou skupin:

1) Řízení celého plně integrovaného logistického řetězce (Supply Chain Management) – zahrnuje zejména řízení dodavatelů (Supplier Management), což představuje zajištění včasného odeslání dílů od dodavatelů, jejich sledování během cesty a včasné doručení do Castle Bromwich. Dále DHL Exel Supply Chain monitoruje a kontroluje aktuálnost verzí jednotlivých dílů z pohledu výrobních změn. Navíc, pro díly pocházející od dodavatelů z USA, DHL Exel Supply Chain zajišťuje jejich kompletní přepravu od dodavatelů až do Castle Bromwich (Freight Management).

2) Manipulace s díly dodávanými na montážní linky – tato skupina služeb zahrnuje požadovaných zákazníkem), zásobování montážních linek díly a sběr a konsolidace prázdných přepravek.

Kromě těchto služeb se DHL Exel Supply Chain angažuje také v poradenství v oblasti balení dílů (kvalita, optimalizace, design). V důsledku trvalého zlepšování (Continuous

44 Veškeré údaje pochází z interních materiálů společnosti DHL Exel Supply Chain.

Improvement) svých služeb používá DHL Exel Supply Chain různých nástrojů jako Scorecard Management a v neposlední řadě Mapování hodnotových toků (Value Stream Mapping).

Veškeré tyto služby zajišťuje zhruba 310 zaměstnanců – 250 dělníků a 60 zaměstnanců administrativy45. Denní příjem do závodu v Castle Bromwich činí okolo 130 dodávek od 300 dodavatelů dodávajících cca. 5 000 různých dílů. Velikost skladu je přibližně 23 000 m2.

3.2.2.2. P ř idané hodnoty DHL Exel Supply Chain

Za téměř 10 let poskytování logistických služeb dosáhla společnost DHL Exel Supply Chain (jak víme, původně se jednalo o Coughlin Logistics a později Exel Plc., avšak management zůstával stejný) významných výsledků. Jedná se zejména o:

Úspory logistických prostor o 35%; absolvované ve společnosti DHL Exel Supply Chain v závodě v Castle Bromwich společnosti Jaguar Cars Ltd. Náplní této stáže bylo zpracování projektu týkajícího se toku dílů do závodu.

Východiska pro tento projekt představovaly dvě podstatné změny, které se v Castle Bromwich odehrály v letech 2005 – 2006. V prvé řadě se jednalo o přesunutí výroby modelu XJ ze závodu v Brownslane v anglickém Coventry do závodu v Castle Bromwich. Tato konsolidace dvou montážních závodů společnosti Jaguar Cars Ltd. do jednoho, která přinesla podstatné úspory v nákladech firmy, započala v srpnu roku 2005 přesunutím finální montáže modelu XJ a byla dokončena v srpnu roku 2006 přesunutím předmontáží motorů a podvozků. Druhou významnou událostí a výzvou pro společnost Jaguar Cars Ltd. a tedy také DHL Exel Supply Chain bylo spuštění výroby nové verze sportovního modelu XK na podzim roku 2005.

Tyto dvě události si vynutily změnu logistických procesů a zejména téměř zdvojnásobily

45 Počet zaměstnanců se neustále mění v důsledku zavádění nových služeb, optimalizací procesů apod.