• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2 Tvorba základného imania obchodnej spoločnosti

2.4 Správa vkladov

Počas časového odstupu medzi zaloţením a vznikom obchodnej spoločnosti sú zakladatelia spoločnosti povinní splatiť nepeňaţný vklad, peňaţný vklad prípadne časť peňaţného vkladu. Spoločnosť, ktorá ešte nevznikla, ale je zaloţená sa nemôţe stať vlastníkom týchto vkladov. Vychádzajúc z tohto Obchodný zákonník definuje správcu vkladu v § 60. Správca vkladu je povinný:

a. prevziať od spoločníkov vklady alebo ich časti a postarať sa o zachovanie a udrţanie majetku tvoriaceho ich predmet

b. podľa § 60 ods. 5 OBZ vydať písomné vyhlásenie o splatení vkladu alebo jeho časti jednotlivými spoločníkmi a v prípade peňaţných vkladov poskytnúť výpis z účtu v banke preukazujúci splatenie peňaţných vkladov.

c. podľa § 60 ods. 4 OBZ odovzdať vklady alebo ich časti spoločnosti bez zbytočného odkladu po jej vzniku, a ak spoločnosť nevznikne, je povinný ich vrátiť vkladateľom.

Správcom vkladov môţe byť niektorí zo zakladateľov. Určenie správcu vkladov je povinnou náleţitosťou spoločenskej zmluvy spoločnosti s ručením obmedzeným a zakladateľskej zmluvy akciovej spoločnosti. V prípade, ţe správca vkladu je banka, musí banka so zakladateľmi spoločnosti uzavrieť osobitnú zmluvu, ktorá musí obsahovať podrobnosti o splácaní vkladov, o spôsobe výkonu správy, o spôsobe odovzdania vkladov spoločnosti, o úhrade odmeny za správu vkladov a nákladov s tým spojených atď.

Správca vkladov je zodpovedný za správu zverených vkladov. Správca sa od okamihu prevzatia vkladov od zakladateľov obchodnej spoločnosti nestáva ich vlastníkom.

Ku vkladom sa musí správať ako k cudziemu majetku, pretoţe tieto vklady sú vlastníctvom jednotlivých vkladateľov a správca vkladov je len ich opatrovateľom vkladov. S vkladmi nemá právo nakladať ako ich vlastník. Nemôţe ich napríklad predať a nemôţe mať z nich

34

ani úţitok. V prípade peňaţných prostriedkov, ktoré sú uloţené na osobitnom účte, môţe s nimi disponovať iba v prípade:

a. ak ide o úhradu nákladov súvisiacich so zaloţením a vznikom spoločnosti podľa spoločenskej zmluvy,

b. ak ide o vrátenie peňaţného vkladu alebo jeho časti a úrokov v prípade, ţe zakladatelia upíšu akcie nad navrhované základné imanie

c. ak ide o vrátenie peňaţného vkladu alebo jeho časti v prípade nevzniknutia spoločnosti

Právna úprava odlišuje okamih splatenia vkladu od okamihu prechodu vlastníckeho práva, prípadne iných práv ku vkladom zo zakladateľa na spoločnosť. (Ţitňanská, 2013, s.

13.) Peňaţný vklad je splatený jeho prevedením na osobitný účet vedený v banke na tento účel. Nepeňaţný vklad je splatený odovzdaním správcovi vkladov. Ak je nepeňaţný vklad nehnuteľnosť alebo podnik podľa § 60 ods. 3 OBZ je vkladateľ povinný odovzdať správcovi vkladov pred podaním návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra písomné vyhlásenie s overeným podpisom. V tomto vyhlásení by malo byť uvedené vyhlásenie, ţe vkladateľ vkladá nehnuteľnosť do spoločnosti a súhlasí s prevodom vlastníckeho práva na spoločnosť. Ak odovzdá toto vyhlásenie správcovi vkladov, tak sa takýto vklad povaţuje za splatený. Vlastnícke práva k splateným vkladom pred vznikom spoločnosti prechádzajú na spoločnosť dňom vzniku spoločnosti. Ak je predmetom vkladu nehnuteľnosť alebo podnik, ktorého súčasťou je nehnuteľnosť, tak vlastnícke právo prechádza na spoločnosť aţ vkladom vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Podľa O. Ovečkovej (2012, s. 252) splatenie vkladu v prípade nehnuteľností nie je faktické odovzdanie tejto nehnuteľnosti správcovi vkladu, ale aţ pri zápise do katastra nehnuteľností. Odporúča, aby zákonná úprava bola doplnená úpravou zmluvnou, t. j. aby spoločenská zmluva viazala splatenie vkladu nielen na odovzdanie písomného vyhlásenia vkladateľa, ale aj na faktické odovzdanie nehnuteľnosti správcovi vkladu, čiţe aby mohol správca vkladu aj reálne disponovať s takouto nehnuteľnosťou. Návrh na vklad do katastra nehnuteľností podáva aţ štatutárny orgán spoločnosti. Lehota na podanie je do 15 dní od vzniku spoločnosti. K návrhu na vklad prikladá aj vyhlásenie vkladateľa, na základe ktorého správa katastra vykoná vklad vlastníckeho práva v prospech spoločnosti. „Ak sa na prevod práva k nepeňaţnému vkladu vyţaduje zápis do osobitnej evidencie (napríklad

35

zápis na Úrade priemyselného vlastníctva), štatutárny orgán spoločnosti je povinný podať návrh na zápis do tejto evidencie do 15 dní od vzniku spoločnosti.“ (Dobšovič, 2007, s. 28) Správca vkladu je povinný po vzniku spoločnosti odovzdať spravované vklady spoločnosti bez zbytočného odkladu. Odovzdané vklady môţu byť len tie, ktoré boli splatené. Spôsob odovzdania konkrétneho vkladu závisí od povahy vkladu. O odovzdaní vkladu by sa mala spísať zápisnica. Na tejto zápisnici by mali byť podpísaný konatelia a správca vkladu. Správca vkladu sa môţe dostať do omeškania v prípade odovzdania vkladu spoločnosti. Ak správca vkladu mešká, vzniká mu povinnosť zaplatiť úroky z omeškania prípadne sankcia, ktorá vyplýva zo spoločenskej zmluvy. Ak obchodná spoločnosť nevznikne, správca vkladov je povinný vrátiť tieto vklady zakladateľom. Je povinný vrátiť všetky splatené vklady vrátane prípadných výnosov z týchto vkladov.

Obchodný zákonník neurčuje na splnenie povinnosti vrátenia vkladov zakladateľom ţiadnu lehotu. Zakladatelia by si mali túto lehotu určiť vo svojom záujme v spoločenskej zmluve.

Ak by táto lehota nebola určená v spoločenskej zmluve môţeme aplikovať znenie § 340 ods. 2 OBZ, ktorý hovorí, ţe dlţník je povinný splniť svoj záväzok bez zbytočného odkladu po tom, kedy bol veriteľom o vrátenie poţiadaný. Ak správca vkladu mešká s vrátením vkladu zakladateľom, vzniká mu takisto povinnosť zaplatiť úroky z omeškania, prípadne sankciu uvedenú v spoločenskej zmluve.

Podľa § 59 ods. 2 OBZ v prípade ak spoločnosť z akéhokoľvek dôvodu nenadobudne vlastnícke právo k nepeňaţnému vkladu, tak spoločník je povinný splatiť hodnotu nepeňaţného vkladu v peniazoch a spoločnosť tento nepeňaţný vklad vrátiť spoločníkovi.

Spoločnosť musí písomne vyzvať spoločníka aby si splnil povinnosť zaplatiť hodnotu vkladu v peniazoch. Túto povinnosť je povinný splniť do 90 dní od doručenia výzvy. „Po márnom uplynutí tejto lehoty sa spoločník vystavuje riziku začatia kadučného konania, ktoré sa končí vylúčením spoločníka zo spoločnosti.“ (Ovečková, 2012, s. 256).

V prípade ak správca vkladov uviedol vo vyhlásení vyššiu sumu, neţ je splatená do výšky tohto rozdielu sa stáva:

a. ručiteľom voči spoločnosti za splnenie povinnosti spoločníka splatiť vklad b. ručiteľom voči veriteľom spoločnosti za záväzky spoločnosti

36

Ručenie voči veriteľom, správcovi vkladu zanikne splatením vkladov. Vzhľadom na to, ţe správca vkladov ručí veriteľom môţeme konštatovať, ţe banka veľmi ťaţko bude vystupovať ako správca vkladu ak predmetom vkladu budú nepeňaţné vklady.

Za porušenie povinností, ktoré vyplývajú správcovi vkladu z Obchodného zákonníka, hrozí správcovi najmä:

a. trestná zodpovednosť,

b. zodpovednosť za škodu na spravovanom majetku, c. zodpovednosť za bezdôvodné obohatenie

Trestnoprávna zodpovednosť závisí od závaţnosti porušenia povinnosti, ktoré vyplývajú správcovi zo správy vkladu a nebezpečnosti skutku. Zodpovednosť za škodu správcovi môţe vzniknúť, pokiaľ škodu spôsobenú na zverených peňaţných a nepeňaţných vkladoch spôsobil svojim zavinením, prípadne zanedbaním povinností, ktoré mu vyplývajú ako opatrovateľovi podľa § 516 OBZ. (Fekete, 2004, s. 129).

Zodpovednosť za bezdôvodné obohatenie môţe vzniknúť v prípade, ak správca vkladov neodovzdal spoločnosti vklady pri vzniku, prípadne ak spoločnosť nevznikla, neodovzdal vklady zakladateľom.

37

3 Základné imanie kapitálových obchodných