• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Výkaz zisků a ztrát neboli výsledovka

2.1 Exekutivní souhrn, Cíle podniku, Představení klíčových osobností

2.8.5 Výkaz zisků a ztrát neboli výsledovka

Výsledovka je zpracována ve třech variantách: realistické, pesimistické a optimistické.

Pořizovací náklady mají povahu zásob a promítnou se do nákladů v 1. roce provozu. Rozdíl je potom mezi výsledovkami 1. a 2. roku.

Tabulka 5: Výsledovka

Realistická Pesimistická Optimistická

VÝSLEDOVKA 1. rok 2. rok 1. rok 2. rok 1. rok 2. rok

42 2.8.6 Cash-flow

Plánované cash-flow je ve všech variantách tržeb kladné od 1. měsíce. Uvedená tabulka prezentuje součty v 1. roce u realistické varianty.

Tabulka 6: Cash-flow

43

Tabulka 7: Rozvaha k zahájení provozu

AKTIVA PASIVA

Tabulka 8: Rozvaha ke konci 1. roku provozu

AKTIVA PASIVA

44 2.8.8 Analýza bodu zvratu

K pokrytí provozních nákladů dojde při měsíční tržbě 300 185 Kč, tj. 10 006 Kč za den.

Tabulka 9: Výpočet bodu zvratu

Výpočet bodu zvratu

Provozní náklady 105 065

Náklady zboží 65 % 195 120

Celkové náklady 300 185

Počet prodaných výrobků 1

Tržby 300 185

Celkové tržby 300 185

Rozdíl 0

Zdroj: Vlastní zpracování

2.8.9 Vyhodnocení finanční efektivity

Cílem podniku je do půl roku pokrýt režijní náklady a začít vytvářet zisk a dosáhnout návratnosti investice v délce tří let, tzn. do tří let získat zpět částku vynaloženou především na vybavení prodejny a další potřebné vybavení.

Tabulka 10: ROE

ROE v realistické variantě má hodnotu 1,07, tzn., že vložený kapitál přinese za rok 107 % zisk, což úroková míra, kterou lze považovat za atraktivní vzhledem k alternativnímu využití finančních zdrojů. Naproti tomu pesimistická varianta má hodnotu 0,43. Tzn., že vložená investice přinese 43 % zisk.

Kalkulováno je období po splacení nákladů spojených se zahájením provozu.

45 Tabulka 11: Pokrytí provozních nákladů

Pokrytí provozních nákladů Realistická varianta

Provozní náklady by ve všech variantách měly být pokryty již v 1. měsíci existence podniku.

Cíl pokrytí režijních nákladů do půl roku by tak byl splněn ve všech variantách.

Tabulka 12: Návratnost investice pesimistické variantě by měl být splněn cíl, tj. dosáhnout návratnosti investice v délce tří let.

Očekávaný přínos z plánovaného projektu je vysoký a rizika přijatelná. Projekt lze proto vyhodnotit jako vhodný k realizaci.

2.9 Hodnocení rizik

SWOT analýza identifikovala následující rizika.

Rizikem je v případě pokračování pandemie koronaviru či přímo vyhlášení dalšího nouzového stavu přílišná orientace na turisty ať zahraniční nebo české. Toto riziko je možné eliminovat vytvořením lokální zákaznické základny. Možností je např. vytvoření zákaznického věrnostního programu.

Dalším rizikem jsou rostoucí ceny potravin – pokud bude trend může pokračovat, může negativně ovlivnit poptávku cenově citlivějších zákazníků po produktech s vyšší cenou.

46

Možným řešením je též vytvoření zákaznické základny z lokální vyšší příjmové skupiny.

Cestou je oslovení cílenou kampaní.

Dále byla jako hrozba identifikována očekávaná recese. Dopady hrozby lze eliminovat stejně jako v předešlém případě vytvoření zákaznické základny z lokální vyšší příjmové skupiny.

Dalším problémem je zahajování podnikání v nejistém období. Ekonomické prognózy mají malou spolehlivost. Nelze dobře odhadnout, co nastane. Projekt je vhodné odložit do doby, než se situace stabilizuje.

Aktivity konkurence jsou další hrozbou. Je třeba realizovat např. jednou za ¼ roku monitoring konkurence, sledovat vývoj na místním trhu, ale i konkrétně např. nabídku na farmářských trzích realizovaných v blízkosti prodejny a včas reagovat.

47

2.10 Příloha podnikatelského plánu

Doplňující informace k prodejně a k uvažovanému vybavení. Spádová oblast neadresného rozsevu letáků a HACCP.

2.10.1 Prodejna

Obrázek 13: Prodejna – pohled z galerie

Zdroj: Pronájem obchodního prostoru 82 m2. [online]. [cit. 20. 6. 2020]. Dostupné z

https://www.sreality.cz/detail/pronajem/komercni/obchodni-prostor/plzen-vnitrni-mesto-zbrojnicka/2173242972#img=0&fullscreen=false

Obrázek 14: Prodejna – pohled z ulice ve směru k náměstí

Zdroj: Pronájem obchodního prostoru 82 m2. [online]. [cit. 20. 6. 2020]. Dostupné z

https://www.sreality.cz/detail/pronajem/komercni/obchodni-prostor/plzen-vnitrni-mesto-zbrojnicka/2173242972#img=0&fullscreen=false

48 Obrázek 15: Inzerát prodejna

49

Zdroj: Pronájem obchodního prostoru 82 m2. [online]. [cit. 20. 6. 2020]. Dostupné z

https://www.sreality.cz/detail/pronajem/komercni/obchodni-prostor/plzen-vnitrni-mesto-zbrojnicka/2173242972#img=0&fullscreen=false

50 2.10.2 Prodejna – vybavení

Obrázek 16: Vybavení inzerce

Zdroj: Hyperinzerce. Prodejní pulty. [online]. [cit. 15. 9. 2020]. Dostupné z https://inzeraty.hyperinzerce.cz/prodejn%C3%AD%20pulty/4/

51 2.10.3 Neadresný rozsev

Obrázek 17: Neadresný rozsev letáků

Zdroj: Letáková samoobsluha. [online]. [cit. 20. 9. 2020]. Dostupné z https://letakova-samoobsluha.cz/

2.10.4 HACCP

HACCP – Vymezení odpovědnosti provozovatele potravinářského podniku.

Tabulka 133: HACCP – Vymezení odpovědnosti provozovatele potravinářského podniku

Prodejce (popis provozu):

Jedná se o maloobchodní prodej potravin v objektu kamenné prodejny.

V prodejně jsou nabízeny k prodeji potraviny dovezené přímo od výrobců, případně z velkoskladů. Na prodejně jsou nabízeny výrobky bez další úpravy.

Počet zaměstnanců: 2 + majitel

Provozní jednotky:

Příjem potravin je realizován přes prodejnu v ranních hodinách před otevřením. Součástí provozovny je chladící prodejní nábytek, nechlazený prodejní nábytek a další prodejní i výrobní prostory.

Provozovna je vybavena zvláštním WC pro zaměstnance. V zázemí je k dispozici šatna pro zaměstnance s čajovým koutem.

Prodejní činnosti, (Rozsah systému):

Plán pokrývá rozsah pracovních činností, který je dán příjmem potravin zabalených v originál velkospotřebitelském balení od výrobce nebo dodavatele, jejich skladováním v zázemí prodejny a vlastním prodejem z obslužných prodejních pultů.

Rizikové činnosti Úprava masa a vajec není v prodejně realizována. Produkty jsou prodávány v originálních obalech od výrobce.

Zásobování vodou: Jednou ročně je kontrolována kvalita pitné vody ve smyslu ustanovení vyhlášky č. 252/2004 Sb. v platném znění.

Povrchy:

Veškeré prodejní plochy musí být z povrchů a materiálů schválených pro používání v potravinářství ve smyslu ustanovení vyhlášky č. 38/2001 Sb., v platném znění, o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk

52

s potravinami a pokrmy a rovněž obaly viz nařízení EU 1935/2004, přičemž se nejedná o přímý styk s potravinami.

Balení potravin:

Dle zákona č. 110/1997 Sb., v platném znění, § 5, provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny do oběhu, je povinen používat jen takové obaly a obalové materiály, které chrání potravinu před znehodnocením a znemožňují záměnu nebo změnu obsahu bez otevření nebo změny obalu, odpovídají požadavkům na předměty a materiály přicházející do přímého styku s potravinami, senzoricky ani jiným způsobem neovlivní potravinu. Obaly musí rovněž splňovat požadavky uvedené ve vyhlášce č. 38/2001 Sb., v platném znění, o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy a rovněž obaly viz nařízení EU 1935/2004.

(povinnost je nutné plnit např. v samoobslužných pultech – ovoce zelenina)

Značení zabalených potravin:

Dle zákona č. 110/1997 Sb., v pl. znění, § 7

Provozovatel potravinářského podniku, který nabízí k prodeji nebo prodává spotřebiteli potraviny zabalené mimo provozovnu výrobce a bez přítomnosti spotřebitele, je povinen označit potravinu těmito údaji:

a) obchodním jménem osoby, která potravinu zabalila; u právnické osoby uvést též její sídlo, jde-li o osobu fyzickou, její trvalý pobyt nebo místo podnikání,

b) názvem potraviny podle § 6 odst. 1 písm. b),

c) údajem o množství výrobku (objemu plnění, hmotnosti),

d) údajem o složení potraviny podle použitých surovin a přídatných látek, látek určených k aromatizaci, vitaminů, minerálních látek a dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem,

e) údajem o zemi původu nebo vzniku potraviny v případě, kdy neuvedení tohoto údaje by uvádělo spotřebitele v omyl o původu nebo vzniku potraviny,

f) údaji uvedenými v § 6 odst. 1 písm. d) nebo e), f) a k), g) třídou jakosti, stanoví-li to vyhláška,

h) dalšími údaji, stanoví-li to prováděcí právní předpis Vztahuje se k samoobslužnému pultu ovoce – zelenina.

Prodej a označování nebalených potravin:

Dle zákona č. 110/1997 Sb., v platném znění, § 8

- Provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 je povinen tam, kde je potravina přímo nabízena k prodeji spotřebiteli, viditelně umístit alespoň písemný údaj podle § 6 odst. 1 písm. b), c), d) nebo e), k), l) a n) a další údaje stanovené prováděcími právními předpisy.

Uvádění potravin do pl. znění § 10, 11 a souvisejících komoditních vyhlášek

(1) Do oběhu je zakázáno uvádět potraviny:

a) jiné než zdravotně nezávadné,

b) klamavě označené nebo nabízené ke spotřebě klamavým způsobem, 6c), 10)

c) s prošlým datem použitelnosti, d) neznámého původu,

e) překračující nejvyšší přípustné úrovně kontaminace radionuklidy stanovené přímo použitelným předpisem Evropských společenství upravujícím nejvyšší přípustné úrovně radioaktivní kontaminace potravin a krmiv po

jaderné havárii nebo jiném případu radiační mimořádné situace, 3c) f) ozářené v rozporu s požadavky stanovenými tímto zákonem a prováděcím právním předpisem.

(2) Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti mohou být uváděny do oběhu, jsou-li takto označeny a jsou-li zdravotně nezávadné.

(3) Potraviny použitelné k jinému, než původnímu použití mohou být uváděny do oběhu, pouze jsou-li zdravotně nezávadné a je-li na nich nebo při nich zřetelně označen doporučený způsob použití.

(1) Provozovatel potravinářského podniku, který uvádí potraviny do oběhu, je povinen:

53

a) skladovat potraviny nebo suroviny v prostorách a za podmínek, které umožňují uchovat jejich zdravotní nezávadnost a jakost,

b) vyloučit přímý styk potravin nebo surovin s látkami nepříznivě ovlivňujícími zdravotní nezávadnost a jakost potravin,

c) uchovávat potraviny a suroviny při teplotách stanovených vyhláškou nebo deklarovaných výrobcem,

d) odděleně umístit a zřetelně označit potraviny použitelné k jinému než původnímu použití a potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti,

e) s ohledem na povahu potraviny přiměřeně zkrátit datum minimální trvanlivosti nebo použitelnosti uvedené na obalu potraviny, pokud byla rozbalena za účelem prodeje jednotlivých částí, a stanovit i podmínky jejího dalšího uchování tak, aby nedošlo ke zhoršení jakosti a zdravotní nezávadnosti potraviny,

f) potraviny určené pro zvláštní výživu, doplňky stravy a potraviny nového typu uvádět do oběhu pouze balené.

(2) Provozovatel potravinářského podniku uvedený v odstavci 1 je dále povinen:

a) neprodleně vyřadit z dalšího oběhu potraviny 1. uvedené v § 10 odst. 1,

2. balené do obalů a obalových materiálů, které neodpovídají požadavkům stanoveným tímto zákonem a požadavkům na předměty a materiály přicházející do přímého styku s potravinami, 6)

3. nedostatečně nebo nesprávně označené,

4. neodpovídající požadavkům na jakost stanovenou vyhláškou nebo deklarovanou výrobcem,

5. páchnoucí, pokud pach není charakteristickou vlastností výrobku, nebo jinak poškozené, deformované, znečištěné nebo zjevně chemicky nebo mikrobiologicky narušené;

b) zajistit, aby do oběhu uváděl

1. doplňky stravy, které obsahují vitaminy nebo minerální látky jiné než stanovené v prováděcím právním předpisu, pouze po předchozím souhlasu Ministerstva zdravotnictví.

Zdroj: upraveno dle ČAPEK, Tomáš a kol. Systém kritických bodů (HACCP) při prodeji potravin v potravinářském maloobchodu. [online]. [cit. 2. 11. 2020]. Dostupné z

http://www.socr.cz/file/1850/prirucka---systemu-kritickych-bodu-_haccp_.pdf

Tabulka 14: HACCP – Vymezení odpovědnosti provozovatele potravinářského podniku Členové týmu HACCP

Zdroj: upraveno dle ČAPEK, Tomáš a kol. Systém kritických bodů (HACCP) při prodeji potravin v potravinářském maloobchodu. [online]. [cit. 2. 11. 2020] Dostupné z

http://www.socr.cz/file/1850/prirucka---systemu-kritickych-bodu-_haccp_.pdf

54 Obrázek 18: Diagram

Zdroj: upraveno dle ČAPEK, Tomáš a kol. Systém kritických bodů (HACCP) při prodeji potravin v potravinářském maloobchodu. [online]. [cit. 2. 11. 2020] Dostupné z

http://www.socr.cz/file/1850/prirucka---systemu-kritickych-bodu-_haccp_.pdf

55

Tabulka 19: Analýza nebezpečí při skladování a prodeji balených potravin nevyžadující skladování v chladu se středně dlouhou a dlouhou trvanlivosti

Druh činnosti

Druh činnosti Příjem zboží Úchova potravin Nabízení k prodeji

Typ nebezpečí B B B

Kontrola platnosti DMT, DP, senzorická kontrola, hodnocení nedestruktivní – vzhled, vůně, nečistoty, kontrola úplnosti značení a dalších parametrů daných

CP – zkratka pro označení kritického bodu,

CCP – zkratka pro označení kontrolního bodu (úsek technologie nebo operace, ve kterém se provádí pozorování, přičemž způsob provedení, rozsah vedené dokumentace, navazující činnosti apod. je určen vnitřním předpisem výrobce. Kontrolní body nemusí být v systému uváděn,

DP – doba použitelnosti,

DMT – datum minimální trvanlivosti, MO – mikroorganizmy.

Zdroj: upraveno dle ČAPEK, Tomáš a kol. Systém kritických bodů (HACCP) při prodeji potravin v potravinářském maloobchodu [online]. [cit. 2. 11. 2020] Dostupné

http://www.socr.cz/file/1850/prirucka---systemu-kritickych-bodu-_haccp_.pdf

56 Tabulka 20: Kritický bod CCP

Operace Úchova v chladícím nábytku

Hodnocení nebezpečí Biologické (přežívání a pomnožení mikroorganizmů) Sledovaný znak Teplota vzduchu uvnitř chladícího nábytku.

Kritické meze Teploty stanovené vyhláškou nebo výrobcem dle jednotlivých druhů potravin

Postup sledování Pověřený pracovník kontroluje stav teploty na displeji teploměru, záznam provede do předepsaného formuláře

Frekvence Každé dvě hodiny

Nápravné opatření Při poruše přemístit výrobky do jiného funkčního zařízení.

Při zvýšení teploty změřit teplotu v jádře výrobku, informovat nadřízeného, který rozhodne o opatření

Zdroj: upraveno dle ČAPEK, Tomáš a kol. Systém kritických bodů (HACCP) při prodeji potravin v potravinářském maloobchodu. [online]. [cit. 2. 11. 2020]. Dostupné z

http://www.socr.cz/file/1850/prirucka---systemu-kritickych-bodu-_haccp_.pdf

Tabulka 21: Časový program ověřovacích postupů

Činnost Frekvence Odpovědná osoba

Přezkoumávání překročení

Při větším počtu neodpovídajících výrobků.

odborná firma 1 x ročně Vedoucí prodejny

Vnitřní audit 1 x ročně Vedoucí prodejny

Zdroj: upraveno dle ČAPEK, Tomáš a kol. Systém kritických bodů (HACCP) při prodeji potravin v potravinářském maloobchodu. [online]. [cit. 2. 11. 2020] Dostupné z

http://www.socr.cz/file/1850/prirucka---systemu-kritickych-bodu-_haccp_.pdf

57 Tabulka 22: Záznam v kritickém bodě

Zdroj: upraveno dle ČAPEK, Tomáš a kol. Systém kritických bodů (HACCP) při prodeji potravin v potravinářském maloobchodu. [online]. [cit. 2. 11. 2020] Dostupné z

http://www.socr.cz/file/1850/prirucka---systemu-kritickych-bodu-_haccp_.pdf

58

Závěr

Cílem této práce bylo vytvoření podnikatelského plánu na založení prodejny s farmářskými produkty v centru Plzně. Cíl práce byl naplněn.

Byl popsán počáteční podnikatelský záměr. Následovala analýza prostředí podniku, jejímž cílem bylo ověřit reálnost podnikatelského záměru a stanovit podmínky, za kterých je realizovatelný. Analýza se skládala z dílčích analýz, tj. Analýzy vnitřního prostředí a Analýzy vnějšího prostředí, která byla dále členěna na Analýzu mikroprostředí a Analýzu makroprostředí. Výsledky těchto dílčích analýz byly následně vyhodnoceny SWOT analýzou.

Ta identifikovala příležitosti, z kterých byly některé vybrány k realizaci. Dále identifikoval hrozby, eliminace jejichž dopadů byla předmětem části plánu Hodnocení rizik. Podnikatelský plán je dále tvořen marketingovou strategií, finančním plánem.

V podnikatelském plánu byly vytyčeny finanční cíle. Finanční plán byl zpracován ve třech variantách: realistické, pesimistické a optimistické. Vyhodnocena byla rentabilita projektu, návratnost investice i naplnění stanovených cílů.

Očekávaný přínos z plánovaného projektu byl vyhodnocen jako vysoký s přijatelnými riziky.

Projekt lze proto vyhodnotit jako vhodný k realizaci, avšak vzhledem k malé spolehlivosti ekonomických prognóz a nejistému vývoji, je vhodné ho odložit do doby, než bude situace na trhu ovlivněném pandemií koronaviru stabilizována.

59

Literatura

1. BÁRTA, Vladimír, BÁRTOVÁ, Hilda. Homo spotřebitel. Praha: Oeconomica, 2012. 320 s.

ISBN 978-80-245-1822-0.

2. FOTR, Jiří. Jak připravit optimální podnikatelský projekt. Praha: Eurovia, 1992. 117 s.

ISBN 80-901186-0-7.

3. HANZELKOVÁ, A. Strategický marketing: Teorie pro Praxi. Praha: Beck, 2009. 192 s.

ISBN 978-80-7400-120-8.

4. HISRICH, Robert, PETERS, Michael. Založení a řízení nového podniku. Praha: Victoria Publishing, 1996. 501 s. ISBN 80-85865-07-6.

5. HORNER, S. Cestovní ruch, ubytování a stravování, využití volného času: aplikovaný marketing služeb. Praha: Grada Publishing, 2003. 486 s. ISBN 80-247-0202-9.

6. HORÁKOVÁ, H. Strategický marketing. 2. rozšířené vydání. Praha: Grada Publishing, 2001. 204 s. ISBN 80-247-0447-1.

7. JANIŠOVÁ, D., KŘIVÁNEK, M. Velká kniha o řízení firmy. Praha: Grada, 2013. 400 s.

ISBN 978-80-247-4337-0.

8. KEŘKOVSKÝ, M., VYKYPĚL., O.: Strategické řízení – teorie pro praxi. 2 vydání Praha:

C. H. Beck, 2006. 206 s. ISBN 80-7179-453-8.

9. KNÁPKOVÁ, Adriana, PAVELKOVÁ, Drahomíra, ŠTEKER, Karel. Finanční analýza.

Praha: Grada Publishing, a.s., 2013. 240 s. ISBN 978-80-247-4456-8.

10. KORÁB, Vojtěch, REŽŇÁKOVÁ, Mária, PETERKA, Jiří. Podnikatelský plán.

Brno: Computer Press. Praxe podnikatele, 2007. 216 s. ISBN 978-80-251-1605-0.

11. SRPOVÁ, Jitka. Podnikatelský plán. Praha: Oeconomica, 2007. 216 s. ISBN 978-80-245-1263-1.

12. SRPOVÁ, Jitka, SKOPALOVÁ, Ivana, SKOPAL, Pavel, ORLÍK, Tomáš. Podnikatelský plán a strategie. Praha: Grada Publishing, a.s., 2011. 200 s. ISBN 978-80-247-4103-1.

13. TICHÁ, Ivana a Jan HRON. Strategické řízení. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2016, 235 s. ISBN, 978-80-213-0922-7.

14. VAŠTÍKOVÁ, M. Marketing služeb: efektivně a moderně. Praha: Grada, 2008. 232 s. ISBN 978-80-247-2721-9.

60

15. VEBER, Jaromír, SRPOVÁ, Jitka, a kol. Podnikání malé a střední firmy. Praha: Grada Publishing, a.s., 2012. 336 s. ISBN 978-80-247-4520-6.

Elektronické zdroje:

16. Abstrakt. Označení provozoven. [online]. [cit. 10. 11. 2020].

Dostupné z: https://www.abstrakt.cz/co-umime/s9-oznaceni-provozoven/

17. Alza.cz. Qu Umax VisionBook 10Wa Tab. [online]. [cit. 10. 11. 2020].

Dostupné z: https://www.alza.cz/umax-visionbook-10wa-tab-d5840690.htm

18. Bílý slon. Reklama a propagace. [online]. [cit. 25. 9. 2020]. Dostupné z: https://bilyslon.cz/

19. BOHUNĚK, Bohuslav. Obchodníci musejí počítat s tím, že dojde k polarizaci zákazníků.

[online]. 22. 5. 2020 [cit. 20. 6. 2020]. Dostupné z: https://www.mediar.cz/obchodnici-museji-pocitat-s-tim-ze-zakaznici-se-budou-polarizovat/

20. Česká distribuční. Letáková samoobsluha. [online]. [cit. 20. 9. 2020].

Dostupné z: https://letakova-samoobsluha.cz//

21. ČNB, ČSÚ, Eurostat, U. S. Energy Information Administration. Výpočty a predikce MF ČR In ŹUROVEC, Michal. MF očekává pokles české ekonomiky o 5,6 %, v příštím roce hospodářský růst 3,1 %. [online]. 6. 4. 2020 [cit. 25. 6. 2020]. Dostupné z:

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/mf-ocekava-pokles-ceske-ekonomiky-o-56--38098

22. ERHARTOVÁ, Jitka. Průměrná mzda – vývoj průměrné mzdy. [online]. 5. 12. 2019 [cit.

22. 6. 2020]. Dostupné z: https://www.kurzy.cz/makroekonomika/mzdy

23. Farmářské produkty Plzeň. [online]. [cit. 20. 6. 2020]. Dostupné z https://www.google.com 24. Iprosperita.cz. Marže velkých řetězců jsou dvakrát vyšší než u tradičních prodejen. [online].

26. 2. 2018 [cit. 23. 10. 2020]. Dostupné z: https://www.iprosperita.cz/analyzy/8728-marze-velkych-retezcu-jsou-dvakrat-vyssi-nez-u-tradicnich-prodejen

25. JANČAROVÁ, Lenka. Na farmářský trh jen podle nových pravidel. Některým prodejcům se ale zdají nejasná. [online]. 16. 4. 2020 [cit. 20. 6. 2020]. Dostupné z: https://www.lidovky.cz/domov/na-farmarsky-trh-jen-podle-novych-pravidel-nekterym-prodejcum-se-ale-zdaji-nejasna.A200415_225122_ln_domov_ele

61

26. Každý Čech vyhodí 81 kilo jídla ročně. Rodiny nechávají zkazit půlku nákupů. [online].

19. 5. 2017 [cit. 20. 6. 2020]. Dostupné z: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy- udalosti/469909/kazdy-cech-vyhodi-81-kilo-jidla-rocne-rodiny-nechavaji-zkazit-pulku-nakupu.html

27. KRÁL, Petr. Inflace v listopadu 2019 lehce nad prognózou a nepatrně nad horní hranou tolerančního pásma cíle ČNB. [online]. 10. 12. 2019 [cit. 19. 6. 2020]. Dostupné z: https://www.cnb.cz/cs/verejnost/servis-pro-media/komentare-cnb-ke-zverejnenym- statistickym-udajum-o-inflaci-a-hdp/Inflace-v-listopadu-2019-lehce-nad-prognozou-a-nepatrne-nad-horni-hranou-tolerancniho-pasma-cile-CNB/

28. KŘEČEK, Štěpán. Nezaměstnanost v ČR, vývoj, rok 2019. [online]. 8. 11. 2019 [cit. 22. 6. 2020]. Dostupné z: https://www.kurzy.cz/makroekonomika/nezamestnanost/

29. Kurzy.cz. Daň z přidané hodnoty – DPH v roce 2020 včetně změn pro kontrolní hlášení kvůli koronaviru. [online]. [cit. 2. 11. 2020]. Dostupné z: https://www.kurzy.cz/dane-danova-priznani/dan-z-pridane-hodnoty-dph.htm

30. MediaGuru. Během pandemie poklesl podíl cenových promocí. [online] 28. 4. 2020 [cit. 24. 6. 2020]. Dostupné z: https://www.mediaguru.cz/clanky/2020/04/behem-pandemie-poklesl-podil-cenovych-promoci/

31. Město Plzeň. Ohlášení živnosti pro fyzické osoby. [online]. [cit. 12. 9. 2020].

Dostupné z: https://soubor.plzen.eu/situace/default/269

32. Podnikání – definice pojmu pro začínající podnikatelé. Stručně, jednoduše a přehledně!

[online]. [cit. 28. 5. 2020]. Dostupné z: https://comeflexoffice.cz/podnikani-definice-pojmu/

62

36. Powerprint. Levné letáky za bezkonkurenční cenu. [online]. [cit. 22. 10. 2020].

Dostupné z: https://www.eshoptisku.cz/levne-letaky/

37. Powerprint. Nabídka tisku. [online]. [cit. 22. 10. 2020].

Dostupné z: https://www.eshoptisku.cz/cs/Eshop/Product/9824

38. Pronájem obchodního prostoru 82 m2. [online]. [cit. 20. 6. 2020].

Dostupné z: https://www.sreality.cz/detail/pronajem/komercni/obchodni-prostor/plzen-vnitrni-mesto-zbrojnicka/2173242972#img=0&fullscreen=false

39. Rengl. Ceny výlepu plakátů. [online]. [cit. 23. 10. 2020].

Dostupné z: https://www.rengl.cz/cenik-plze

40. TBA plastové obaly. Košík nákupní 2 ucha K modrý. [online]. [cit. 10. 11. 2020].

Dostupné z:

https://www.tbaplast.cz/kosik-nakupni-2-ucha-K-

modry?gclid=Cj0KCQiAh4j- BRCsARIsAGeV12CVYm7tdbbQSeHNG7qxVlpYejHG75J2-HvchfFxlWtLf6iXX7csfVsaAs0GEALw_wcB

41. Výroční zpráva 2016-2017. [online]. [cit. 5. 7. 2020].

Dostupné z: https://www.plzen.eu/urad/verejne-dokumenty/vyrocni-zpravy/vyrocni-zprava-mesta-plzne-2016-2017.aspx

42. ŽUROVEC, Michal. MF očekává pokles české ekonomiky o 5,6 %, v příštím roce hospodářský růst 3,1 %. [online]. 6. 4. 2020 [cit. 25. 6. 2020].

Dostupné z: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/mf-ocekava-pokles-ceske-ekonomiky-o-56--38098

43. Vedení účetnictví Plzeň. Vedení účetnictví. [online]. [cit. 23. 10. 2020].

Dostupné z: http://ucetnictvi-dane-plzen.cz/cenik/

44. www.prace.cz. Práce jako prodavač v Plzni-město a okolí. [online]. [cit. 23. 10. 2020].

Dostupné z: https://www.prace.cz/nabidky/plzen/prodavac/

Ostatní zdroje:

45. Zákon 89/2012, Sb., občanský zákoník

63

Seznam obrázků a tabulek

Obrázek 1: Vnitřní a vnější prostředí podniku ... 7

Obrázek 2: Porterova analýza oborového okolí ... 9

Obrázek 3: SWOT analýza – 4 kvadranty ... 13

Obrázek 4: Matice závažnost / výkonnost ... 14

Obrázek 5: Matice příležitostí ... 15

Obrázek 6: Matice ohrožení ... 15

Obrázek 7: Prodejna ... 19

Obrázek 8: Prodejna – mapa Plzně ... 20

Obrázek 9: Prodejna současný stav – použité materiály ... 22

Obrázek 10: Nabídka farmářských produktů v Plzni ... 24

Obrázek 11: Nabídka farmářských produktů v blízkém okolí ... 25

Obrázek 12: Konkurence – ukázky prodejen ... 26

Obrázek 12: Konkurence – ukázky prodejen ... 26