• Nebyly nalezeny žádné výsledky

ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

MANAGEMENT, MARKETING

MODERN EDUCATION USING THE LATEST TECHNOLOGIES

ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРИЙНЯТТЯ

MANAGEMENT, MARKETING

MODERN EDUCATION USING THE LATEST TECHNOLOGIES

Формування інформаційного простору та інформаційного середовища потребує належного інформаційного забезпечення. Інформаційне забезпечення фахівці розглядають як «…сукупність єдиних класифікацій і принципів кодування інформації, уніфікованих систем документації, схем інформаційних потоків, методик створення баз даних, що використовуються підприємством або галуззю» [1]. Невід’ємною складовою інформаційного забезпечення виступає база даних, яка за своєю суттю є іменованою сукупністю даних, які характеризують певний стан об'єктів та взаємозв’язки між ними.

Обробка інформаційних масивів, що містяться в базах даних здійснюється на основі новітніх інформаційних технологій, за допомогою яких інформація перетворюється на один із домінуючих детермінант розвитку організації.

Вагомість інформатизації всіх сфер суспільного життя визнана на законодавчому рівні. Так, у Законі України «Про Національну програму інформатизації» від 04.02.1998 74/98-ВР [1] наведено визначення поняття

«інформатизація» як «…сукупність взаємопов'язаних організаційних, правових, політичних, соціально-економічних, науково-технічних, виробничих процесів, що спрямовані на створення умов для задоволення інформаційних потреб громадян та суспільства на основі створення, розвитку і використання інформаційних систем, мереж, ресурсів та інформаційних технологій, які побудовані на основі застосування сучасної обчислювальної та комунікаційної техніки» [1].

Фактично, на сьогодні всі організації мають потребу у формування власних інформаційних систем, використовуючи при цьому різні програмні продукти.

Так, зокрема, одні науковці під інформаційною системою розглядають

«…сукупність методологічного, організаційного, нормативно-правового забезпечення, а також персоналу та програмно-технічних засобів для забезпечення інформаційних потреб користувачів» [2]. Дещо схоже трактування наводять В.П. Марценюк, П.Р. Сельский, розглядаючи інформаційні системи як

«…системи оброблення інформації, що працює спільно з організаційними ресурсами, такими як люди, технічні засоби та фінансові ресурси, що забезпечують та розповсюджують інформацію» [3]

У термінологічному стандарт ISO/ІЕС 2382-1 наведено визначення інформаційної системи як «…система оброблення інформації, що працює спільно з організаційними ресурсами, такими як люди, технічні засоби та фінансові ресурси, що забезпечують та розповсюджують інформацію» [4].

Суб’єктами економічних відносин застосовуються різні інформаційні системи, що враховують специфіку діяльності конкретного виду економічної діяльності. Сучасні інформаційні системи ґрунтуються на автоматизації та алгоритмізації управлінських процесів дозволяють формувати систему електронного документообігу, організовувати роботу з клієнтами, здійснювати управлінський облік роботи персоналу, реалізувати функцію контролю щодо всіх питань організаційного та фінансового характеру.

Так, наприклад, комунальними неприбутковими підприємствами медичної сфери, робота в якій безпосередньо пов'язана із накопиченням та обробкою

MANAGEMENT, MARKETING

MODERN EDUCATION USING THE LATEST TECHNOLOGIES

значних обсягів інформації, від якості якої значною мірою залежить ефективність як надання медичної допомоги, так і результати лікування у перспективі, застосовуються медичні інформаційні системи, для яких притаманними є наявний комплекс методологічних прийомів, технічних засобів та управлінських алгоритмів збору, обробки, збереження та передачі інформації.

В рамках реформування системи охорони здоров’я України, створена електронна система охорони здоров’я (ЕСОЗ), тобто «…інформаційно-телекомунікаційна система, яка забезпечує автоматизацію ведення обліку медичних послуг і управління медичною інформацією в цифровому вигляді» [5, С.484]. Ця система містить дві складові, а саме центральну базу даних, управління якою здійснює держава та медичні інформаційні системи, які розроблені та обслуговуються комерційними структурами. Вказане є системою eHealth або eZdorovya.

Для підключення до системи e-Health закладам охорони здоров’я потрібно укласти договір з Національною службою здоров’я України, обрати медичну інформаційну систему, що є підключеною до центральної бази даних та за своїм функціоналом відповідає потребам медичного комунального некомерційного підприємства. Вибір медичної інформаційної системи залежить від потреб та специфіки діяльності розміру закладу охорони здоров’я та можуть базуватись як на хмарних технологіях так і на серверних технологіях.

Серед медичних інформаційних систем, які є найбільш популярними варто виокремити такі, як: Medods, MedElement, Clinic365, Doctor Eleks, EMCiMED, Каштан Укрмедсофрт, Archi Med, TherDep.

Варто зазначити, що сучасні умови функціонування закладів охорони здоров’я характеризуються новими вимогами щодо інформатизації, а саме - з однієї сторони зростанням обсягів інформації, якими оперує лікар, з іншої – появою нових діагностичних методик, нових лікарських засобів. Це дозволяє надавати сучасні високоефективні послуги дистанційно та без обмежень у часі і просторі. Сучасні технології надають змогу проводити дистанційний скринінг фізіологічних характеристик пацієнтів у режимі реального часу для ідентифікації змін стану здоров’я, встановлювати діагноз, призначати лікування, надавати електронні направлення, рецепти, листки непрацездатності та ін. В цілому, на сьогодні у процесі функціонування медичного закладу формуються великі масиви різних інформаційних даних. Це потребує як належного програмного та апаратного забезпечення, так і відповідних систем збору, обробки, зберігання та захисту інформаційних масивів, які стосуються як діяльності медичної установи, так і персональних даних споживачів її послуг.

При цьому, однією із найактуальніших проблем інформаційного забезпечення прийняття управлінських рішень є забезпечення інформаційної безпеки, тобто такого «…стану захищеності життєво важливих інтересів людини, суспільства і держави, при якому запобігається нанесенню шкоди через:

неповноту, невчасність та невірогідність інформації, що використовується;

негативний інформаційний вплив; негативні наслідки застосування

MANAGEMENT, MARKETING

MODERN EDUCATION USING THE LATEST TECHNOLOGIES

інформаційних технологій; несанкціоноване поширення, використання, порушення цілісності, конфіденційності та доступності інформації» [6].

Забезпечення інформаційної безпеки на сьогодні є необхідним на всіх етапах управління будь якою організацією, що потребує як дотримання працівниками вимог професійної етики та доброчесності, так і відповідного програмного забезпечення для надійного зберігання інформації та обмеження доступу до неї в електронній інформаційній системі. Невід’ємною її складовою є кібербезпека, тобто безпека ІТ систем, а саме обладнання та програмного забезпечення.

Зміцнення інформаційної безпеки організації в сучасних умовах активізації кібератак країною агресором є можливим за рахунок створення безпечних комп'ютерних інформаційних систем та відповідних додатків, що проводиться відповідними мережевими інженерами та програмістами. Цей процес безумовно є трудомістким та технічно складним, що потребує постійного удосконалення.

Таким чином, в сучасних умовах функціонування суб’єктів економічних відносин інформація виступає базисним ресурсом менеджменту організацій.

Саме інформаційні масиви, що накопичуються та зберігаються у відповідних базах даних, та опрацьовуються на основі відповідних технологій, методик та алгоритмів виступають аналітичним підґрунтям для прийняття управлінських рішень, ефективність яких значною мірою залежить від інформаційного забезпечення.

Список літератури

1. Закон України «Про Національну програму інформатизації» від 04.02.1998

№ 74/98-ВР. URL:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/74/98-%D0%B2%D1%80#Text

2. Мінцер О.П., Вороненко Ю.В., Бабінцева Л.Ю. Концепція інформатизації охорони здоров’я України. Медична інформатика та інженерія. 2012. № 3. – С.

5-29

3. Марценюк В.П., Сельский П.Р. Інформаційна система управління якістю підготовки фахівців у вищим медичній освіті: монографія. Тернопіль. ТДМУ, 2015. 312с.

4. Термінологічний стандарт ISO/ІЕС 2382-1. URL:

https://www.iso.org/standard/7229.html

5. Модернізація менеджменту та публічного управління в системі охорони здоров’я / кол. монографія за ред. Желюк Т.Л., Шкільняка М.М. Тернопіль, Крок.

2020. 530 с

6. Закон України «Про Основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 роки» від 09.01.2007. URL: № 537-V.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/537-16#Text

MEDICINE

MODERN EDUCATION USING THE LATEST TECHNOLOGIES

THEORETICAL ASPECTS OF QUALITY OF LIFE IN