• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Na začiatku realizácie dotazníkového prieskumu bolo potrebné stanoviť tri základné oblasti spoločensko zodpovedného podnikania: z rôznorodých podnikateľských odvetví. Z oslovených spoločností poskytlo pri prieskume súčinnosť 26 z nich.

Metóda prieskumu

Prieskum sme spracovali kvantitatívnym spôsobom. Jeho realizáciu sme vykonali pomocou dotazníka. Dotazník sme zostavili z troch častí, ktoré kategorizujú oblasti

27

riešenej problematiky. Prvá kategória – Sociálna oblasť je zostavená zo siedmych prieskumných otázok. Druhá časť – Ekonomická oblasť pozostáva zo šiestich otázok a tretia časť dotazníka – Environmentálna oblasť sa skladá zo štyroch prieskumných otázok. Odpoveďami sme ozrejmili problematiku každej riešenej oblasti. Dotazník je zložený formou otázok a vopred stanovených odpovedí, kde si každá spoločnosť mohla vybrať jednu z navrhovaných odpovedí.

Organizácia prieskumu

Dotazníkový prieskum sme realizovali v čase od 1. februára 2015 do 15.marca 2015, kedy sme zozbierali všetky potrebné odpovede na vyhodnotenie prieskumu.

Realizácia prieskumu

Prieskum sme realizovali nasledujúcim spôsobom:

1. cieľ prieskumu,

2. zostavenie troch oblastí riešenej problematiky, 3. zostavenie dotazníka,

4. rozoslanie dotazníkov vybraným spoločnostiam, 5. kompletizácia prieskumných odpovedí,

6. vyhotovenie tabuľkového a grafického prevedenia výsledkov, 7. slovné prevedenie vyhodnotenia výsledkov,

8. analýza všetkých troch riešených oblastí.

Vyhodnotenie prieskumu

Dôležitou súčasťou vyhodnotenia prieskumu bolo spracovanie a skompletizovanie všetkých otázok.

Vyhodnotené otázky sme spracovali a previedli do prehľadných tabuliek a grafov.

V rámci tohto úkonu sme využili program Microsoft Excel 2010. Údaje, ktoré sa nachádzajú v tabuľkách vyjadrujú súčty všetkých odpovedí danej otázky (O).

28

Vyhodnotenie sme previedli aj percentuálnou formou (%). Spracované výsledky boli popísané aj slovne.

Oblasť sociálna

Otázka č. 1. Zamestnáva Vaša spoločnosť aj osoby s horšou pozíciou na trhu práce (osoby nad 50 rokov, ZŤP, študentov) ?

Tabuľka č. 2. Zamestnávanie znevýhodnených osôb.

Z tabuľky a vieme vyčítať, že z oslovených spoločností 42% zamestnáva osoby, ktoré patria medzi znevýhodnené na trhu práce a 58% spoločností takéto osoby nezamestnáva.

Obrázok č. 1. Zamestnávanie osôb, ktoré sú na trhu práce znevýhodnené.

Graf č. 1 zobrazuje, aké na trhu práce znevýhodnené osoby zamestnávajú oslovené spoločnosti. Najviac z nich zamestnáva osoby na 50 rokov, o niečo menej z nich zamestnáva osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a najmenej z nich zamestnáva študentov.

Otázka č. 1. ÁNO NIE

O 11 15

% 42 58

29

Otázka č. 2. Zameriava sa Vaša spoločnosť na rekvalifikáciu zamestnancov?

Tabuľka č. 3. Rekvalifikácia zamestnancov.

Otázkou č. 2 sme chceli zistiť, či sa oslovené spoločnosti zameriavajú na rekvalifikáciu svojich zamestnancov. Tabuľka nám zobrazuje, že iba 35% z oslovených spoločností túto činnosť realizuje.

Otázka č.3. Podporuje Vaša spoločnosť benefity nefinančného charakteru (zvýšenie dovolenie, darčekové poukazy) ?

Tabuľka č. 4. Podpora nefinančného charakteru.

Treťou prieskumnou otázkou sme zisťovali, či oslovené spoločnosti podporujú svojich zamestnancov benefitmy iného charakteru, ako je finančné ohodnotenie.

Z odpovedí vyplýva, že viac ako polovica až 54% z oslovených spoločností tieto benefity podporujú.

Otázka č. 2. ÁNO NIE

O 9 17

% 35 65

Otázka č. 3. ÁNO NIE

O 14 12

% 54 46

30

Obrázok č. 2. Benefity nefinančného charakteru.

Na grafe môžeme vidieť spôsoby, akými oslovené spoločnosti realizujú benefíciu zamestnancov z pohľadu nefinančného charakteru. Najviac spoločností preferuje umožniť zamestnancom flexibilitu pracovného času, skoro podobne je to s využívaním pracovných telefónov na súkromné účely. O niečo menej spoločností zamestnancom poskytuje darčekové poukazy a najmenej preferovanou formou nefinančných benefitov je zvýšenie počtu dní dovoleniek.

Otázka č. 4. Spolupracuje Vaša spoločnosť so študentmi (exkurzie, konzultácie ohľadom seminárnych, bakalárskych alebo diplomových prác, prax, stáž) ?

Tabuľka č. 5. Spolupráca so študentmi.

Otázka č. 4. ÁNO NIE

O 12 14

% 46 54

Otázkou č. 4 sme sa chceli dozvedieť, či oslovené spoločnosti spolupracujú so študentmi a akými spôsobmi túto spoluprácu realizujú. Z tabuľky vyplýva, že so študentmi spolupracuje menšina (54%) opýtaných spoločností.

31

Obrázok č. 3. Spôsob spolupráce so študentmi.

Obrázok č. 3 znázorňuje, akými spôsobmi oslovené spoločnosti spolupracujú so študentmi. Viac ako polovica z nich túto spoluprácu realizuje formou praxe a stáži, ostatnými formami spoluprácu sú aj exkurzie a konzultácie v rámci spoločností.

Otázka č. 5. Zameriava sa Vaša spoločnosť na vyváženosť medzi osobným a pracovným životom zamestnancov (špeciálne firemné škôlky, flexibilné formy práce napr. ženy na materskej dovolenke, psychologické poradne pre zamestnancov) ?

Tabuľka č. 6. Vyváženosť medzi osobným a pracovným životom zamestnanca.

V otázke č. 5 sme sa oslovených spoločností pýtali, či sa zameriavajú na vyváženosť medzi osobným a pracovným životom ich zamestnancov. 38% spoločností odpovedalo kladne, z čoho vyplýva že tomuto rovnovážnemu stavu zamestnancov venujú dostatočnú pozornosť

Otázka č. 5. ÁNO NIE

O 10 16

% 38 62

32

Obrázok č. 4. Spôsob vykonania vyváženosti.

Graf č. 4 nám zobrazuje, akými spôsobmi sa oslovené spoločnosti zameriavajú na rovnováhu medzi osobným a pracovným životom svojich zamestnancov. Z grafu vyplýva, že spoločnosti túto činnosť vykonávajú najčastejšie formou flexibilného pracovného času, ďalej rôznymi psychologickými poradňami a najmenej zavedením firemných škôlok pre pracujúce mamičky. Väčšina zo spoločností, ktoré na otázku odpovedali kladne, uviedli formu vykonávania tejto činnosti ako inú.

Otázka č. 6. Venuje sa Vaša spoločnosť problematike bezpečnosti zamestnancov aj iným spôsobom, ako legislatívne stanovené BOZP?

Tabuľka č. 7. Riešenie BOZP iným ako legislatívnym spôsobom.

V otázke č. 6 sme sa oslovených spoločností pýtali, či problematiku bezpečnosti zamestnancov pri práci riešia aj inou, ako legislatívnou formou. Z tabuľky vyplýva, že túto činnosť vykonáva iba 27% z opýtaných spoločností.

Otázka č. 6. ÁNO NIE

O 7 19

% 27 73

33

Otázka č. 7. Kladie Vaša spoločnosť dôraz na zdravie zamestnancov nadštandardným spôsobom (špeciálne príspevky za nadštandardnú starostlivosť, očkovania, vitamíny) ?

Tabuľka č. 8. Dôraz na zdravie zamestnancov.

Siedmou otázkou sme zisťovali, či oslovené spoločnosti kladú dôraz na zdravie svojich zamestnancov nadštandardným spôsobom. Z výsledkov vyplýva, že 19%

spoločností túto činnosť vykonáva rôznymi spôsobmi, 8% iba určitými formami a 73%

túto činnosť nevykonáva.

Oblasť ekonomická

Otázka č. 8. Investuje Vaša spoločnosť do inovácie produktov a služieb?

Tabuľka č. 9. Investovanie do inovácie produktov a služieb.

Otázkou č. 8 sme chceli zistiť, či oslovené spoločnosti investujú finančné prostriedky do inovácie ich produktov a služieb. Z odpovedí vyplýva, že viac ako polovica (57%) oslovených spoločností investuje svoje prostriedky len do potenciálne úspešných produktov, 38% spoločností túto investíciu realizujú len do produktov, ktorých dopyt chcú zvýšiť a 5% oslovených spoločností neinvestuje do inovácie produktov vôbec.

Otázka č. 7.

áno, rôznymi

spôsobmi len určitými formami NIE

O 5 2 19

% 19 8 73

Otázka č. 8. Áno - len do potenciálnych produktov Áno - v rámci zvýšenia dopytu NIE

O 15 10 1

% 57 38 5

34

Otázka č. 9. Pôsobí Vaša spoločnosť na trhu ako transparentný podnik?

Tabuľka č. 10. Pôsobenie spôsobom transparentného podniku.

Otázkou č. 9 sme chceli zistiť, či oslovená spoločnosť pôsobí na trhu ako transparentný podnik. Väčšia polovica oslovených (48%) na túto otázku odpovedala kladne, 42% oslovených spoločností sa považuje za čiastočne transparentný podnik na trhu. Záporne neodpovedala ani jedna z oslovených spoločností.

Otázka č. 10. Venuje Vaša spoločnosť dostatočnú pozornosť svojim zákazníkom/

odberateľom (dynamické riešenie sťažností, osobnejší prístup, po predajný servis, nahrávanie hovorov v rámci skvalitňovania služieb, hodnotenie služieb –spätná väzba) ?

Tabuľka č. 11. Starostlivosť o zákazníkov.

V otázke č. 10 sme chceli zistiť, či sa oslovené spoločnosti dostatočne venujú svojim zákazníkom respektíve odberateľom a akými formami túto pozornosť prejavujú.

Z odpovedí sme zistili, že väčšina oslovených, až 65% svojim zákazníkom prejavuje dostatočnú pozornosť.

Otázka č. 9. ÁNO ČIASTOČNE NIE

O 15 11 0

% 58 42 0

Otázka č. 10. ÁNO NIE

O 17 9

% 65 35

35

Obrázok č. 5. Spôsob skvalitňovania zákazníckych služieb.

Obrázok č. 5 nám zobrazuje spôsoby, akými oslovené spoločnosti skvalitňujú služby svojim zákazníkom. Najviac z nich sa priklonilo k osobnejšiemu prístupu a dynamickému riešeniu sťažností. Ostatné z nich preferujú nahrávanie hovorov so zákazníkmi, po predajný servis a hodnotenie služieb zákazníkmi.

Otázka č. 11. Dodržiava Vaša spoločnosť v rámci marketingu svojich produktov a služieb „ marketingovú a reklamnú etiku“ (presné a jasné poskytovanie informácií o výrobkoch a službách, dodržiavanie etického kódexu reklamy vydaného Radou pre reklamu) ?

Tabuľka č. 12. Dodržiavanie „marketingovej a reklamnej etiky“.

V otázke č. 11 sme sa chceli dozvedieť, či sa oslovené spoločnosti správajú na trhu v rámci „marketingovej a reklamnej etiky“. Vyhodnotením výsledkov sme sa dopracovali k zisteniu, že až 88% oslovených spoločností svoje marketingové správanie považuje za etické.

Otázka č. 11. ÁNO NIE

O 23 3

% 88 12

36

Otázka č. 12. Kladie Vaša spoločnosť dôraz na udržiavanie dobrej úrovne vzťahov s akcionármi, spoločníkmi a investormi (mítingy, pravidelné stretnutia, informovanie o stave spoločnosti, špeciálne benefity) ?

Tabuľka č. 13. Udržiavanie dobrých vzťahov s akcionármi, spoločníkmi a investormi.

V otázke č. 12 sme zisťovali, či oslovené spoločnosti kladú dôraz na dôležitosť úrovne vzťahov, z ich akcionármi, spoločníkmi či investormi. Z odpovedí vyplýva, že skoro polovica oslovených spoločností (46%) týmto vzťahom kladie veľký dôraz, 27%

oslovených sa touto skutočnosťou zaoberá iba občas a 27% spoločností sa týmto nezaoberá vôbec.

Otázka č. 13. Je pre Vašu spoločnosť „férový prístup“ k Vašim zákazníkom/

odberateľom, významným faktorom (platenie faktúr v dobe splatnosti, ochrana dát, spoľahlivosť) ?

Tabuľka č. 14. „Férový prístup“ k zákazníkom.

V trinástej otázke sme sa chceli dozvedieť, či je „férový prístup“ k zákazníkom pre oslovené spoločnosti významným faktorom. Na otázku odpovedali spoločnosti nasledovne: 62% považuje „férový prístup“ za významný faktor podnikania, 31%

oslovených sa prikláňa k odpovedi ÁNO, ale len čiastočne a 7% sa priznáva, že „férový prístup“ nepovažuje za podstatný.

37

Oblasť environmentálna

Otázka č. 14. Zavádza Vaša spoločnosť opatrenia pre úsporné zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi (využitie úžitkovej vody z výrobných procesov, slnečná energia, regulátory topenia, obnoviteľné zdroje, snaha o trvalo udržateľný rozvoj)

?

Tabuľka č. 15. Zavádzanie opatrení pre úsporu prírodných zdrojov.

V otázke č. 14 sme chceli zistiť, či oslovené spoločnosti vykonávajú opatrenia na úsporné zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi. Analýzou odpovedí sme zistili, že menej ako polovica 42% spoločností takéto opatrenia zavádza, 58% spoloční zasa nie.

Obrázok č. 6. Zavádzanie opatrení v rámci úspory prírodných zdrojov.

Otázka č. 14. ÁNO NIE

O 11 15

% 42 58

38

Z grafu č. 6 môžeme vyčítať, akými spôsobmi a v akom pomere vykonávajú oslovené spoločnosti opatrenia na úsporné zaobchádzanie s prírodnými zdrojmi. Graf nám zobrazuje, že najčastejším spôsobom takýchto opatrení je triedenie odpadu. Hneď za ním sa umiestnila činnosť recyklácie a o trochu menej spoločnosti zavádzajú aj využitie slnečnej energie ako zdroja. Najmenej zaužívané činnosti v rámci týchto opatrení medzi oslovenými spoločnosťami sú využívanie úžitkovej vody a regulátorov topenia.

Otázka č. 15. Kladie Vaša spoločnosť dôraz na čistejšiu produkciu, ktorá má chrániť životné prostredie?

Tabuľka č. 16. Kladenie dôrazu na „čistejšiu produkciu“.

V otázke č. 15 nás zaujímalo, či podnikateľské činnosti oslovených spoločností smerujú k „čistejšej produkcii“. Odpovede zobrazujú, že až pre polovicu oslovených (46%) je „čistejšia produkcia“ významným faktorom. Ostatné oslovené spoločnosti tiež kladú dôraz na „čistejšiu produkciu“, ale už nie z takej veľkej miery.

Otázka č. 16. Investuje Vaša spoločnosť prostriedky do technológií, ktoré šetria životné prostredie a majú na neho menší negatívny dopad?

Tabuľka č. 17. Investícia do technológií, šetriacich životné prostredie.

Otázkou č. 16 sme chceli zistiť, či oslovené spoločnosti investujú prostriedky do takých technológií, ktoré šetria životné prostredie. Dozvedeli sme sa, že iba tretina oslovených (31%) do takýchto technológií reálne investuje.

Otázka č. 15. ÁNO SKOR ÁNO OBČAS

39

Otázka č. 17. Je Vaša spoločnosť držiteľom certifikátu systému environmentálneho manažérstva NORMA ISO 14001?

Tabuľka č. 18. Vlastníctvo certifikátu ISO 14001 – systém environmentálneho manažérstva.

Posledná otázka nás mala dopracovať k zisteniu, či sú oslovené spoločnosti držiteľmi certifikátu ISO 14001 systému environmentálneho manažérstva. Zistili, že 23% z oslovených spoločností tento certifikát vlastní, čím sa zaväzujú k environmentálnemu správaniu v rámci ich podnikateľskej činnosti.