• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Faktory ovplyvňujúce štýl manažérskej práce, leadership

Nové trendy v manažérskych štýloch riadenia naznačujú, že manažérska pozícia je pozíciou komplexnou a vyžaduje si neustále prispôsobovanie sa zmenám. Dôležitou podmienkou pre dobrého manažéra je disponovať nielen technickými vedomosťami, sociálnymi schopnosťami pri práci s ľuďmi, ale najmä koncepčným myslením, na ktoré je v hierarchickom rebríčku manažéra kladený stále väčší dôraz.

Podrobnejší prehľad vlastností úspešného manažéra pochádza od Pedlera, Burgoyna a Boyedella (1) a vychádza z empirického výskumu aplikovaného na manažérov. Vlastnosti úspešných manažérov sú rozdelené do troch skupín, pričom v skutočných situáciách je možné pozorovať ich vzájomné prelínanie sa či závislosť. 3

1. PEDLER,M., BURGOYNE, J., BOYDELL,T. A Manager´s Guide to Self - Development. London, 1991

Úspešný

Byť efektívnym manažérom znamená vykonávať funkciu vedenia, respektíve leadership.

Leadership sa považuje za podskupinu manažmentu, avšak medzi týmito dvoma kategóriami existuje veľmi tesný vzťah.

Rozdielny prístup k manažmentu a leadershipu naopak odráža americký spôsob pohľadu na riadenie, respektíve vedenie ľudí. Podľa Warrena Bennisa, amerického profesora a zakladateľa Leadership Inštitútu na Univerzite v Južnej Kalifornii, klasický manažér je zameraný na prítomnosť a jeho spôsob riadenia reflektuje na analýzu súčasného stavu. Manažér sa zameriava na metódy, štruktúru, využíva kontrolné mechanizmy a zaujíma sa len o to, ako a kedy bude daná úloha v krátkodobom horizonte splnená. Naproti tomu líder myslí a koná v dlhodobom horizonte. Správny líder tvorí vízie do budúcnosti, je inovatívny, dbá na kontinuálny rozvoj nielen seba a spoločnosti, ale aj svojich zamestnancov. Líder si často kladie výzvy, pýta sa otázkou prečo a podnecuje dôveru. Dvadsiate prvé storočie však so sebou prinieslo zmeny v spôsobe myslenia manažérov, respektíve lídrov. V súčasnosti i lídri z dôvodu neustále sa meniacej situácie podnikateľského prostredia myslia a konajú skôr v krátkodobom horizonte. 4

2.3.1 Vývoj a definície leadershipu

Manažérska funkcia vedenia ľudí, respektíve leadership, vznikla v USA a počas posledných sto rokov prešla pozoruhodným vývojom. V prvej polovici dvadsiateho storočia medzi vrcholovými manažérmi dominoval takzvaný „Veľký líder“, líder, ktorý tvoril a dosahoval markantné výsledky. Tento typ vedenia sa vyznačoval prístupom „môžeš – konaj“ a bol založený na skúsenostiach a odhodlaní. „Veľkí lídri“ využívali svoju autoritu na riadenie a kontrolovanie podriadených. V priebehu ďalších desaťročí dochádza k posunu v myslení a správaní manažérov a do popredia sa dostáva takzvaný „líder – vizionár“. Tento typ lídra inšpiroval podriadených k dosiahnutiu cieľa svojím porozumením a zdieľaním právomocí.

V súčasnosti dominuje podnikateľskému prostrediu takzvaný „líder – stratég“. Tento typ lídra kladie v neustále sa meniacom prostredí dôraz na flexibilitu a univerzálnosť. Pri vytváraní stratégií zmien požaduje kooperáciu zo strany spolupracovníkov či podriadených.5

Podobne ako v USA i v Európe zaznamenali manažérske štýly vedenia za posledných sto rokov markantný vývoj. Do tej doby bol pojem manažment a vedenie u väčšiny ľudí neznámou disciplínou. Väčšina krajín východného bloku spadala dlhé obdobie pod komunistický režim.

Tento režim prakticky znemožňoval príliv nových myšlienok, aplikovanie manažmentu a zefektívnenie fungovania organizácií podľa trendov v západnej Európe. Až po páde

komunizmu si predstavitelia východnej Európy začínajú uvedomovať závislosť úspešnosti podnikania a riadenia spoločnosti na reštrukturalizácii manažmentu a implementácii nových trendov vedenia ľudí. Predstavitelia východného manažmentu si adoptovali západný spôsob myslenia a postupne formovali súčasnú úroveň prostredia trhovej ekonomiky.

Leadership, respektíve vedenie ľudí, je možné vykresliť rôznymi spôsobmi, avšak jeho definícia je najlepšie obsiahnutá v nasledujúcich citáciách.

„Leadership je umenie ovplyvňovať ľudské správanie a prostredníctvom schopností lídra priamo vplývať na ľudí a viesť ich smerom k vytýčenému cieľu.“(1)

„Leadership je možné definovať ako proces, ktorým manažér presvedčí svojich podriadených k žiadanému správaniu.(2)

„Leadership je proces ovplyvňovania aktivít skupiny smerom k vytýčeniu a dosiahnutiu cieľa.“

(3)

„Leadership je spôsob presvedčenia svojich stúpencov, aby sa správali v súlade s vytýčenými cieľmi, ktoré reprezentujú hodnoty a motivácie, požiadavky a potreby, úsilie a očakávania lídra a jeho stúpencov.“ (4)

Peter Drucker zdôrazňuje 4 základné atribúty, ktoré charakterizujú úspešného lídra:

™ Lídrom môže byť len človek, ktorý má okolo seba svojich stúpencov. Niektorí lídri sú myslitelia, iní vizionári. Obe roly sú veľmi podstatnou a vyžadovanou súčasťou vedenia ľudí, avšak jedine v prípade, že za lídrom stojí zástup stúpencov.

™ Efektívny líder nemusí byť nutne milovaný a obdivovaný. Líder dokáže svojich stúpencov presvedčiť ku konaniu správnych vecí. Popularita neznamená leadership, výsledky však áno.

™ Spôsob, akým líder vystupuje je značne markantný a z toho dôvodu je ostatnými braný za príklad.

™ Leadership neznamená postavenie, privilégia, titul ani peniaze. Leadership je zodpovednosť.

1. General Omar N. Bradley (1948) 2. Warren Bennis (1959) 3. Ralph Stogdill (1974) 4. James MacGregor Burns (1978)

Lídri sa podľa Druckera vyznačujú špecifickým správaním. Zaujímajú sa o determinanty, ktoré sú dôležité pre splnenie cieľa a následne z niekoľkých variant riešení vyberú tú, ktorá najviac vyťaží z ich silných stránok. Lídri sa zameriavajú na varianty riešenia, ktoré dokážu vytvoriť skutočný výkon a výsledky. Nerozlišujú svojich spolupracovníkov a podriadených podľa sympatií, avšak neznesú nedostatočné plnenie úloh a nízku kvalitu výkonov. Lídri uprednostňujú byť obklopení schopnými kolegami, ktorí sa navzájom akceptujú a dôverujú si.6

Prehľad štýlov vedenia ľudí, v súčasnosti najčastejšie aplikovaných v USA i v Európe je zosumarizovaný v nasledujúcej tabuľke.

Tabuľka č. 1: Manažérske štýly vedenia ľudí, leadership

Štýl Opis

Veliaci štýl Dôraz kladie jedine na výkon a výsledky

Logický štýl Dôraz kladie na inovatívnosť a ciele dlhodobého horizontu

Inšpiratívny štýl Dôraz kladie na nové myšlienky a príležitosti

Chápajúci štýl Dôraz kladie na uľahčenie a pomoc pri práci