• Nebyly nalezeny žádné výsledky

1. Teoretická část

1.2. Analýza vnitřních zdrojů

1.2.2. Finanční analýza

Důležitou součástí strategické analýzy podniku je ověření jeho takzvaného finančního zdraví.

Úspěšná firma by musela mít dobré a stabilně se vyvíjející klíčové finanční ukazatele, a to nejen za účelem prodloužení své existence, ale i aby měla zdroje financování svých strategických plánů.

Finanční analýza se skládá z obrovského počtu ukazatelů, které různými způsoby ovlivňují firmu, její úspěch a strategii, však v této práci budou spočítány jen nejvýznamnější z nich, a konkrétně: ukazatele rentability (ROA, ROE a ROS), ukazatele aktivity (obrat celkových aktiv, rychlost obratu zásob, doba obratu zásob a jiné), ukazatele likvidity (běžná likvidita, pohotová likvidita a okamžitá likvidita) a ukazatele zadluženosti. Důležité pro přínosnost bakalářské práce bude nejen správně spočítat finanční ukazatele podniku, ale vhodně tyto výsledky interpretovat.

12

1.2.2.1. Ukazatele rentability

První skupinou významných finančních ukazatelů jsou ukazatele rentability, které slouží k ocenění výnosnosti různých finančních zdrojů. Například ROE (Return on Equity), neboli rentabilita aktiv, ukazuje, kolik korun zisku firma dostane z každé koruny vlastního kapitálu.

Tento ukazatel je nejvíce významný pro vlastníky, jelikož ukazuje míru zhodnocení jejich vloženého kapitálu (Brealey, Myers, & Allen, 2017, s. 740).

ROE se spočítá následujícím způsobem (Brealey et al., 2017, s. 740):

𝑅𝑂𝐸 =𝐸𝐴𝑇 𝑉𝐾 kde EAT je zisk po zdanění, a VK je vlastní kapitál.

Dalším ukazatelem rentability je rentabilita aktiv čili ROA (Return on Assets), jež ukazuje ziskovost aktiv, což znamená, že uvádí, kolik korun zisku podnik dostane za každou vloženou korunu kapitálu (z jedné koruny celkových aktiv). Spočítá se pomoci následujícího vzorce (Brealey et al., 2017, s. 740):

𝑅𝑂𝐴 =𝐸𝐵𝐼𝑇 𝐶𝐴

kde EBIT je zisk před úroky a zdaněním, a CA jsou celková aktiva.

Posledním ukazatelem rentability, který bude analyzován v této bakalářské práci, je ROS (Return on Sales), resp. rentabilita tržeb. Toto měřítko rentability ukazuje, kolik korun zisku společnosti přinese jedna koruna tržeb. ROS se spočítá pomocí dané rovnice (Růčková, 2011, s. 51-57):

𝑅𝑂𝑆 =𝐸𝐴𝑇 𝐶𝑇 kde EAT je zisk po zdanění, a CT jsou celkové tržby.

1.2.2.2. Ukazatele aktivity

Ukazatele aktivity slouží primárně k posouzení účinnosti použití různých typů finančních zdrojů, které obsahuje firma. Prvním z těchto ukazatelů je obrat aktiv, který uvádí, jak hodně korun tržeb vygenerovala každá koruna aktiv podniku. Je zřejmé, že tento ukazatel pomáhá posoudit, zda aktiva podniku fungují dobře či špatně. Pro výpočet se používá následující vzorec (Brealey et al., 2017, s. 741):

𝑂𝑏𝑟𝑎𝑡 𝑎𝑘𝑡𝑖𝑣 =𝐶𝑇 𝐶𝐴 kde CT jsou celkové tržby, a CA jsou celková aktiva.

Druhým ukazatelem aktivity, které bude spočítán a analyzován v této bakalářské práci je rychlost obratu zásob, který představuje počet obrátek zásob a spočítá se následujícím způsobem (Brealey et al., 2017, s. 742):

𝑅𝑦𝑐ℎ𝑙𝑜𝑠𝑡 𝑂𝑏𝑟𝑎𝑡𝑢 𝑍á𝑠𝑜𝑏 = 𝐶𝑇 𝑍á𝑠𝑜𝑏𝑦

13

Dalším a hodně souvisejícím s předchozím ukazatelem je doba obratu zásob, která znázorňuje, kolik dní výkonu reprezentují zásoby. Spočítá se pomocí daného vzorku (Brealey et al., 2017, s. 742):

𝐷𝑜𝑏𝑎 𝑂𝑏𝑟𝑎𝑡𝑢 𝑧á𝑠𝑜𝑏 = 𝑍á𝑠𝑜𝑏𝑦

𝑃𝑟ů𝑚ě𝑟𝑛é 𝑑𝑒𝑛𝑛í 𝑡𝑟ž𝑏𝑦

kde Průměrné denní tržby jsou podílem celkových tržeb na počtu dní v roce (365).

Posledním probraným ukazatelem aktivity bude doba obratu pohledávek, který udává průměrnou dobu, po které jsou uhrazeny pohledávky. Lze toto spočítat takhle (Brealey et al., 2017, s. 742):

𝐷𝑜𝑏𝑎 𝑂𝑏𝑟𝑎𝑡𝑢 𝑃𝑜ℎ𝑙𝑒𝑑á𝑣𝑒𝑘 = 𝑃𝑜ℎ𝑙𝑒𝑑á𝑣𝑘𝑦 𝑃𝑟ů𝑚ě𝑟𝑛é 𝑑𝑒𝑛𝑛í 𝑡𝑟ž𝑏𝑦

1.2.2.3. Ukazatele likvidity

Likvidita je míra ukazující, jak rychle lze aktiva převést na hotovost. Z tohoto pojmu se docela lehce dá pochopit, že existují likvidní a nelikvidní aktiva. Příkladem nejvíce likvidních aktiv jsou peněžní prostředky firmy a nejméně likvidním aktivem je nemovitost, protože ji je nutné někomu prodat, a to může být velmi dlouhým procesem. Důležité je také uvést, že na rozdíl od nelikvidních aktiv likvidní aktiva nejsou velmi spolehlivými, neboť můžou být rychle na něco ztracené (Brealey et al., 2017, s. 746-747).

Je to samozřejmé, že banky a jiné instituce poskytující firmě různé druhy úvěrů budou více ochotní pracovat se společnostmi, které mají vysoké ukazatele likvidity, však vysoká likvidita není moc dobrou skutečností pro podnik, jelikož to ukazuje, že má hodně nepoužívaných aktiv, které může prodat či investovat (zaleží to na typu aktiva). Tedy je důležité ukazatele likvidity mít na takové míře, aby vyhovovala bankám a jiným institucím a zároveň nebyla příliš vysoká (Brealey et al., 2017, str. 747).

Existuje právě tři ukazatele likvidity. První z nich se nazývá běžná likvidita a vyjadřuje schopnost podniku uhrazovat své krátkodobé závazky pomocí svého oběžného majetku. Brealey et al. (2017, s. 747) uvádějí v své knize následující vzorek pro vypočet

Druhým ukazatelem likvidity je pohotová likvidita, která představuje schopnost podniku uhradit krátkodobé závazky pomocí oběžného majetku, ale bez použití zásob. Spočítá se následujícím způsobem (Brealey et al., 2017, s. 748):

𝑃𝑜ℎ𝑜𝑡𝑜𝑣á 𝐿𝑖𝑘𝑣𝑖𝑑𝑖𝑡𝑎 =𝑂𝑏ěž𝑛ý 𝑚𝑎𝑗𝑒𝑡𝑒𝑘 − 𝑍á𝑠𝑜𝑏𝑦 𝐾𝑟. 𝑐𝑖𝑧í 𝑧𝑑𝑟𝑜𝑗𝑒

Posledním ukazatelem je okamžitá likvidita, která uvádí schopnost společnosti uhradit své závazky použitím finančního majetku. Pro výpočet lze použit tento vzorec (Brealey et al., 2017, s. 748):

14

𝑂𝑘𝑎𝑚ž𝑖𝑡á 𝐿𝑖𝑘𝑣𝑖𝑑𝑖𝑡𝑎 =𝐹𝑖𝑛𝑎𝑛č𝑛í 𝑚𝑎𝑗𝑒𝑡𝑒𝑘 𝐾𝑟. 𝑐𝑖𝑧í 𝑧𝑑𝑟𝑜𝑗𝑒

kde Finanční majetek je suma všech peněžních prostředků a cenných papíru firmy.

1.2.2.4. Ukazatele zadluženosti

V neposlední řádě stojí ukazatele zadluženosti, které slouží k vyjádření míry rizika věřitelů, že jejich pohledávky nebudou uhrazeny (Brealey et al., 2017, s. 744). Existuje hodně různých ukazatelů zadluženosti, však v této bakalářské práci bude spočítán a dále analyzován jenom nejdůležitější z nich, což je celková zadluženost.

Celková zadluženost ukazuje, jaká částka každé koruny kapitálu podniku je zadlužená.

Ukazatel lze spočítat pomocí daného vzorce (Brealey et al., 2017, s. 745):

𝐶𝑒𝑙𝑘𝑜𝑣á 𝑍𝑎𝑑𝑙𝑢ž𝑒𝑛𝑜𝑠𝑡 =𝐶𝑖𝑧í 𝑧𝑑𝑟𝑜𝑗𝑒 𝐶𝐴 kde Cizí zdroje jsou všechny závazky firmy.

Při analýze zadluženosti je důležité pamatovat, že neexistuje žádná ideální míra zadluženosti a různé druhy firem v rozdílných fázích svého rozvoje budou mít jiné vhodné míry zadluženosti (Brealey et al., 2017, s. 483).