• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2 Platební karty

2.4 Historie kartových asociací

Při postupném se zvětšování vzdáleností mezi lidmi, firmami, rozvoji obchodu a migraci sil přišel poţadavek na uspokojení resp. vyřešení problému – přesunu hotovosti. Kolébkou vynálezu byli Spojené státy americké. Největší dopravní společnosti této doby byly Livingston, Fargo & Co. a Wells & Co. a Butterfly & Wasson. V roce 1850 se tyto společnost spojily v jedinou - American Express Company, společnost disponovala s více neţ 2800 pobočkami jiţ v roce 1900.

V roce 1864 pomocí nového vynálezu telegrafu byli poprvé převedeny peníze.

Dalším vynálezem byly cestovní šeky. Vynálezcem byl Thomas Cook, majitel stejnojmenné cestovní kanceláře. Svým zákazníkům prodával tzv. Hotel Coupons – hotelové poukázky na platbu ubytování v Evropě. Ty později nahradily The Circular Notes – pomocí nichţ si klient mohl navíc vybrat hotovost v místní měně ve smluvních bankovních a hotelových směnárnách. O několik let později zavedla cestovní šeky s názvem The Travellers Cheque společnost American Express.

Jako jiţ jednu z mnoha platebních alternativ byly nabízeny i poštovní poukázky, které měly zajišťovat převody peněz, výplaty penzí apod. Bohuţel pro svou snadnou padělatelnou nenašli velkou oblibu. Velký úspěch pak zaznamenaly aţ nepadělatelné poštovní poukázky společnosti Amex (oficiální zkratka American Express).

Rok 1914 se povaţuje za zrod první věrnostní platební karty a roku 1950 byla vyrobena první univerzální platební karta.

19

MC – Master Card

Společnost MC byla zaloţena 16.8.1966 jako federace později 70-ti bank z amerického středozápadu z mnoha důvodů, zejména reciproční akceptace kreditních karet. Původní názvy Interbank Card Association a Master charge se změnili v dnešní Master Card.

Reklamní slogan na začátku 70. let 20. století krásně rýmoval následují:

„Give the house a new coat. New shade tree. New shoes for the car…Dress things up for spring with Master Charge.“

„Dejte domu nový kabát. Nový stín stromu. Nové obutí vozu. Přestrojte věci do jarního…s Master Charge“.

První předchůdce kreditních karet se objevil jiţ v 70. letech 19. st. v USA, banky začali vydávat PK aţ po II. sv. válce. Zapojila se řada amerických obchodníků, letecké a ţelezniční společnosti a v 50. letech 20 st. firmy Diners Club, Amex a Carte Blanche.

Celý vývoj však brzdil tzv. Mc Fadenův zákon. Nařizoval, resp. zakazoval bankám poskytování svých sluţeb mimo stát, ve kterém měli sídlo. Týkalo se to i kreditních karet, ovšem jiţ ne nebankovních karet.

Dalším problémem byla nevole obchodníků k příjímání různorodých pravidel pouţití PK od mnoha různých bank. Klonili se proto k největším společnostem, coţ bylo z mnoha důvodů jednodušší. Proto spoustě bank zkrachovala snaha o rozšíření jejich projektů.

První velký úspěch (i kdyţ přes počáteční velké ztráty) zaznamenala společnost Bank of America (Kalifornie 1958) se svou BankAmericard a kreditní karta Marine Midland Bank z Buffala.

Myšlenka byla tedy sdruţit se do tzv. kartové asociace. To znamenalo vybudovat zúčtovací centra v jednotlivých státech unie – tak vznikly tři skupiny a později sloučeny v jedinou Master Card.

20

První skupinou v 1965 se staly čtyři Chicagské banky. V roce 1967 se připojilo 600 bank z Illinois, Indiany a Michiganu.

Druhou skupinu tvořilo západní pobřeţí USA – Wells Fargo Bank. V roce 1966 poloţilo 14 bank základní kameny nového systému PK, následně dalších 60 bank z Nevady a Oregonu. O rok později bylo sdruţení přejmenováno na Western States Bankcard Association, která nabrala během pár měsíců dalších 200 amerických bank.

Na Východním pobřeţí se v roce 1966 Marine Midland Bank v čele s více prezidentem Karlem H. Hinkem snaţila dohodnout s ředitelem Vernem Richardsem ( Bank of America) za účelem vydávání jejich PK, byl však ostře odmítnut. Marine Midland Bank začala proto jednat s dalšími bankami o vybudování vlastního systému. 17 bank (Richmond, Milwakee, Phoenix, Seattle, Louisville) utvořili federaci ICA – Interbank Card Association, která slavila vzápětí úspěch. V roce 1967 vydali 6 miliónů PK s obratem 312 miliónů USD u 131 tis. obchodníků. Po náročných jednáních se podařilo v témţe roce spojit s Western States Bankcard Association a tím dát vzniknout asociaci Master Charge, která se stává vedoucím systémem ve Spojených státech amerických s 286 členy. Do konce roku 1969 se členy ICA stalo 1207 bank a obrat PK činil 2,639 mld. USD!

Konkurenční National Bank Americard (VISA) mělo v roce 1970 243 členů + desítky mimo USA.

EuroCard a MasterCard expandovali dále do Evropy (se sídlem, provozem a marketingovou podporou ve Švédsku). V roce 1966 se stává holdingem se sídlem v Bruselu. 1969 uzavřeno partnerství s MasterCharge. Roku 1981 vydává svou první zlatou PK, o čtyři roky později první firemní kartu, v roce 1988 první PK v Číně. V roce 1992 se EuroCard spojil s Eurocheque a do roku 2003 kdy se Europay včlenil do globální asociace Master Card Europe. MC International v roce 2005 prodal část akcií na Newyorské burze a tím se stala veřejnou akciovou společností. Výnos 2,55 mld. USD šel na vyplacení 1400 současných akcionářů MC a na rozšíření boje s VISA. Prodej 61,5 mil. akcií (24. 5. 2006) byl největší primární emisí od prodeje společnosti Google. Výchozí cena akcie (39 USD) stoupla do července na 45 USD/akcii.

Od června 2006 nese společnost název MasterCard Worldwide (The Heart of commerce).

21

Vedle MC a VISA dnes úspěšně existují ještě Diners Club, AMEX a JCB (Japan Credit Bureau).

Takový rozvoj s sebou nesl samozřejmě nespočet snah o padělání, kopírování a podvodná jednání páchaná pomocí PK.

Koncem sedmdesátých let 20. st. přišel MC jako první na světě s ochranou pomocí hologramu. Dnes mají PK jiţ mnoho moderních bezpečnostních prvků, avšak nejsou v ţádném případě vyloučeny z pokračujících snah páchání trestných činů. V dnešní moderní době bojují vydavatelské, zúčtovací a bankovní společnosti podvodům s odcizenými kartami a jejími kopírováním. Nemalé ztráty se kaţdoročně šplhají ke třem mld. USD. Tuto hrozbu se pokusila Evropská komise v únoru roku 2001 zmírnit svým tzv.

„Sdělení Komise Radě, Evropskému parlamentu, Evropské centrální bance, Ekonomickému a sociálnímu výboru a Europolu“ nesoucí název „Prevence podvodů a padělání bezhotovostních platebních prostředků“. Přes veškeré snahy útoky stále pokračují a jsou o to více propracované a rychlé. A přesto, ţe došlo k určitému poklesu páchaných trestných činů, bude potřeba dále zdokonalovat technologie a neustále inovovat pouţité moţnosti.