• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Informovanost o zaměstnaneckých benefitech

8.2 Zaměstnanecké benefity

8.2.2 Informovanost o zaměstnaneckých benefitech

Při položení otázky týkající se informovanosti bylo zjištěno, že se mnoho zaměstnanců cítí nedostatečně informováno. Na základě těchto výsledků bych navrhla firmě, aby více zviditelnila nabízené benefity včetně dalších informací s nimi spojenými. Zaměstnanecké benefity jsou hmotné odměny, které firma poskytuje svým zaměstnancům nad rámec svých povinností, a tak by je měla co nejvíce propa-govat. Jak bylo již zjištěno, tak většina zaměstnanců se dozvídá o benefitech prostřednictvím interní nástěnky, personálního pracovníka či nadřízeného.

Zaměstnanci při rozhovoru uvedli, že se informace o benefitech dozví, ale následně nejsou proškoleni o postupu, jakým způsobem je mohou využívat a na koho se obrátit v případě zájmu.

První doporučení týkající se zlepšení informovanosti, které bych navrhla firmě je takové, aby více zviditelnila nabízené benefity. První způsob může být takový, že se seznam zaměstnaneckých benefitů a informace s nimi spojené budou promítat v televizi, která je umístěna ve společných prostorech jako je například kantýna a kde zároveň také běží často zpravodaj a různé aktuality o firmě. Vzhledem k tomu, že firemní kantýnu navštěvuje většina zaměstnanců, je velká pravděpodobnost, že si právě tam informací všimnou.

Druhým doporučením ke zlepšení informovanosti související se zaměstnaneckými benefity bych navrhla zavedení brožury zaměstnaneckých benefitů, ve které bude obsažen seznam benefitů a také postup jejich uplatnění. Tuto brožuru by měl personální pracovník přikládat při nástupu do zaměstnání a také bude k dispozici ve společných prostorech. Výhodou zavedení brožury může být to, že si zaměstnanec může kdykoliv k informacím vrátit, a to v klidu domova nebo kdekoliv jinde.

V případě aktualizace či změně zaměstnaneckých výhod by měli být zaměstnanci informováni, a to výše uvedenými způsoby.

8.3 Nehmotné odměny

Dalším důležitým nástrojem, o který projevila zaměstnanců zájem je možnost kariérního růstu, což patří mezi nehmotné faktory motivace. Zaměstnavatel by si měl uvědomit, že jsou někteří zaměstnanci ambicióznější a chtějí se ve své kariéře posouvat dopředu. Proto je doporučeno společnosti, aby svým zaměstnancům nabízela jistotu v podobě kariérního růstu. Zaměstnavatel může vybraným zaměstnancům umožnit, aby si vyzkoušeli pracovní pozici, o kterou se ucházejí, a to

v rámci určité doby. Zaměstnanci by mohli uvítat každoroční posezení s nadřízeným pracovníkem, kde může zaměstnanec vyjádřit své přání a potřeby, včetně toho, zda by měl pracovník zájem o povýšení či změnu pracovní pozice. Je důležité pravidelně komunikovat se zaměstnanci a umožnit jim prostor vyjádřit svá přání, jelikož zaměstnanec může působit jako kdyby o kariérní růst neměl zájem, ale ve skutečnosti tomu tak nemusí být nebo jsou i takoví, kteří nemají odvahu si o povýšení či změnu pracovní pozice říct.

V návaznosti s předchozím návrhem by mohl zaměstnavatel také vyvěsit pracovní nabídky primárně svým současným zaměstnancům, aby se mohli přednostně o danou práci ucházet. V případě, že by ze zaměstnanců nikdo neprojevil zájem a následně by mohl zaměstnavatel vyhlásit oficiální výběrové řízení. Tím dává zaměstnavatel najevo, že si svých zaměstnanců váží a dává jim možnost se posunout v kariéře. Na druhou stranu je to pro zaměstnavatele účinnější a rychlejší při procesu školení a adaptace pracovníků, které již ve společnosti pracují a mají s ní zkušenost.

9 Závěr

V dnešní době jsou zaměstnanecké výhody důležitou součástí odměňování a motivování zaměstnanců. Benefity se stávají čím dál větším trendem a zaměstnavatelé se předhánějí v nabídce benefitů, kterými se je snaží udržet. Správně vytvořený systém odměňování a motivace zaměstnanců je přínosný jak pro zaměstnavatele, tak i pro zaměstnance.

Cílem bakalářské práce bylo zjištění spokojenosti a informovanosti zaměstnanců se systémem zaměstnaneckých benefitů ve vybrané společnosti. Na základě analýzy systému motivace ve společnosti poté odhalit případné nedostatky v motivačním systému. Výstupem práce bylo zhodnocení zaměstnaneckých benefitů v dané společnosti a návrh změn, které by zlepšily motivaci pracovníků ve vybrané jednotce.

Na základě výsledků z výzkumu bylo možné zjistit, jaké mají zaměstnanci potřeby a přání a podle toho navrhnout určitá doporučení společnosti, jimiž by se zefektivnil motivační systém.

Tato práce se dělila na dvě hlavní části, a to na teoretickou a výzkumnou část.

Teoretická část se skládala především z literární rešerše, která vycházela z odborné literatury a internetových zdrojů. Obsahem teoretické části bylo vymezení a vysvětlení základních pojmů související s motivací, odměňováním a zaměstnaneckými benefity. Po teoretické části následovala praktická část, ve které byla představena společnost a následně byl analyzován současný motivační systém, včetně systému odměňování a poskytování zaměstnaneckých benefitů ve vybrané jednotce.

Hlavním zdrojem informací pro analýzu motivačního systému byly výstupy dotazníkového šetření, osobního rozhovoru a také interní materiály, které byly poskytnuty společností.

Na základě zjištěných informací byla společnosti navržena doporučení ke zlepšení motivace. Prvním doporučením pro firmu bylo poskytování prémií všem zaměstnancům za dosažení stanovených prodejních cílů, které by vedlo k vyšší motivaci zaměstnanců a spravedlnosti v systému odměňování. Druhým doporučením bylo nabízení jistoty zaměstnancům v podobě kariérního růstu a vyslechnutí pravidelných potřeb zaměstnanců o jejich zájmu o kariérní růst či změnu pracovní pozice. V souvislosti s předchozím doporučením bylo dále navrženo přednostní výběrové řízení pro současné zaměstnance v jednotce, čímž by zaměstnavatel dal zaměstnancům najevo, že si jich a jejich loajality váží.

Další oblast doporučení se týkala zaměstnaneckých benefitů. V této části bylo navrženo, aby firma více propagovala a poskytovala informace spojené s nabízenými benefity, a to prostřednictvím umístěním v interní televizi ve firemní kantýně. Dále zaváděním informačních brožur, které by se zaměstnancům rozdaly při nástupu do zaměstnání, a také byly umístěny ve společných prostorech, kde by k nim měli zaměstnanci kdykoliv přístup. Dalším doporučením bylo zavedení pravidelné obměny benefitů v určitém časovém intervalu, čímž by zaměstnavatel mohl zabránit vzniku stereotypu ve využívání benefitu, které již nemusí být pro zaměstnance zajímavé. Dále by měla firma zvážit, zda ponechat či úplně vyřadit benefity v podobě odměn pro zlepšovatele, odměn pro dárce krve a extra tarif u T-mobile a místo toho nahradit za nové, o které je větší zájem, a to například příspěvkem na dopravu do zaměstnání nebo benefity ve formě dárkových poukázek.

Přínosem pro společnost je to, že na základě výzkumu dostanou zpětnou vazbu na to, jak pracovníci vnímají motivační systém včetně zaměstnaneckých benefitů.

Společnost může data v budoucnosti využít při sestavování motivačního a odměňovacího systému. Závěrem je nutné dodat, že zaměstnanci vnímají benefity jako nezbytnou součást odměňování, proto by měl zaměstnavatel dbát na to, aby byli zaměstnanci spokojení a tím zvýšil jejich pracovní výkonnost.

Seznam literatury

DEIBL, Maria. Motivace jako nástroj řízení. Praha: Linde, 2005. ISBN 80-902105-8-9.

KOCIANOVÁ, Renata. Personální činnosti a metody personální práce. Praha: Grada, 2010. Psyché (Grada). ISBN 978-80-247-2497-3.

PLAMÍNEK, Jiří. Tajemství motivace: jak zařídit, aby pro vás lidé rádi pracovali.

Praha: Grada, 2007. Poradce pro praxi. ISBN 978-80-247-1991-7.

ARMSTRONG, Michael a Stephen TAYLOR. Řízení lidských zdrojů: moderní pojetí a postupy : 13. vydání. Přeložil Martin ŠIKÝŘ. Praha: Grada Publishing, 2015. ISBN 978-80-247-5258-7.

ADAIR, John Eric. Efektivní motivace. Praha: Alfa Publishing, 2004. Management (Alfa Publishing). ISBN 80-86851-00-1.

URBAN, Jan. Motivace a odměňování pracovníků: co musíte vědět, abyste ze svých spolupracovníků dostali to nejlepší. Praha: Grada, 2017. Manažer. ISBN 978-80-271-0227-3.

ARMSTRONG, Michael. Řízení lidských zdrojů: nejnovější trendy a postupy : 10. vy-dání. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1407-3.

PROVAZNÍK, Vladimír a Růžena KOMÁRKOVÁ. Motivace pracovního jednání. 2. pře-prac. vyd. Praha: Oeconomica, 2004. ISBN 80-245-0703-X.

DVOŘÁKOVÁ, Zuzana. Řízení lidských zdrojů. V Praze: C.H. Beck, 2012. Beckova edice ekonomie. ISBN 978-80-7400-347-9.

BLÁHA, Jiří. Pokročilé řízení lidských zdrojů. Brno: Edika, 2013. ISBN 978-80-266-0374-0.

KOUBEK, Josef. Řízení lidských zdrojů: základy moderní personalistiky. 5., rozš. a dopl. vyd. Praha: Management Press, 2015. ISBN 978-80-7261-288-8.

KOCOUREK, Jiří a Ladislav TRYLČ. Mzda, plat a jiné formy odměňování za práci v ČR. 4. aktualiz. a dopl. vyd. Olomouc: ANAG, 2004. Práce, mzdy, pojištění. ISBN 80-7263-226-4.

HANZELKOVÁ, Alena, Miloslav KEŘKOVSKÝ a Lubomír KOSTROŇ. Personální stra-tegie: krok za krokem. V Praze: C.H. Beck, 2013. C.H. Beck pro praxi. ISBN 978-80-7179-564-3.

MACHÁČEK, Ivan. Zaměstnanecké benefity a daně. 4. vydání. Praha: Wolters Kluwer, 2017. Daně (Wolters Kluwer ČR). ISBN 978-80-7552-514-7.

ŘEZANKOVÁ, Hana, Tomáš LÖSTER a Zdeněk ŠULC. Úvod do statistiky. Vydání 2.

přepracované. Praha: Oeconomica, nakladatelství VŠE, 2019. ISBN 978-80-245-2301-9.

LOŠŤÁK, Milan, Petr PELECH a Iva RINDOVÁ. Zdanění mezd, platů a ostatních pří-jmů ze závislé činnosti v roce 2017. 25. aktualizované vydání. Olomouc: ANAG, [2017]. Daně (ANAG). ISBN 978-80-7554-064-5

BERGLOVÁ, Lucie. Zaměstnanecké benefity a daně od píky a v kostce. HR News [on-line]. 29.8.2018 [cit. 2020-11-22]. Dostupné z: https://www.hrnews.cz/lidske- zdroje/rizeni-id-2698710/zamestnanecke-benefity-a-dane-od-piky-a-v-kostce-id-3474771

Motivace, motivování a motivační teorie - ManagementMania.com. [online]. Copy-right © 2011 [cit. 26.10.2021]. Dostupné z:

https://managementmania.com/cs/motivace-a-motivovani

Benefity.cz - Výhody BENEFITŮ pro zaměstnance. [online]. Copyright © Všechna práva vyhrazena 2021 [cit. 03.11.2021]. Dostupné z:

https://www.bene-fity.cz/cz/pro-zamestnance/vyhody-benefitu.html

Přílohy