• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Společnost Isotra a.s. byla založena v Bolaticích v roce 1992 společníky Mgr.

Bohumírem Blachutem a Ing. Erichem Stavařem jako společnost s ručením omezeným.

Počátečními aktivitami byl velkoobchod s těsněním do oken včetně realizace montáží. Takto vznikl název ISOTRA. ISO od slova izolace a TRA jako trade (obchod).

Velký zájem klientů o žaluzie po roce 1993 způsobil rozšíření podnikatelských aktivit nejprve o montáže žaluzií a následně pak i o jejich výrobu. Neustálá snaha o zdokonalování produktů a služeb vedla v roce 1995 k rozhodnutí vyrábět vlastní komponenty k žaluziím a ostatním výrobkům stínící techniky. [1]

V roce 1993 přijali zakladatelé podniku do pracovního poměru první zaměstnance, v garáži začali vyrábět první žaluzie a spolu s těsněním je montovali zákazníkům. Ještě v tomtéž roce dosáhli obratu 5 mil. Kč a otevřeli podnikovou prodejnu v Ostravě. Výroba byla převedena z domácí garáže do prostor v nájmu v Bolaticích. Rok 1994 byl ve znamení dynamického růstu poptávky po jejich interiérových žaluziích. Měli už 45 zaměstnanců s ročním obratem 25 mil. Kč. V roce 1995 se rozhodli vyrábět vlastní komponenty k žaluziím i k jiným výrobkům stínicí techniky. Zakoupili svou první budovu v Rohově, první 3 vstřikovací lisy a první stroje vlastní nástrojárny. To už měli 76 zaměstnanců a jejich roční obrat dosáhl 49 mil. Kč. Stávající prostory už jim nemohly stačit, proto byla v roce 1996 výroba žaluzií přesunuta do prostor v Chuchelné.

Jejich snaha nesla ovoce. V roce 1998 poprvé exportovali své výrobky do zahraničí.

Následující rok 2000 znamenal obrovský rozmach ve vývoji firmy. Vyvinuli nový typ žaluzie s řetízkovým ovládáním „ISOTRA systém“ a poprvé vystavovali na největším světovém veletrhu stínicí techniky R+T ve Stuttgartu jako jediná česká firma. Rokem 2001 pokračovali v jejich, troufám si říci - šíleném - tempu. To už měli 146 zaměstnanců s ročním obratem 101 mil. Kč. Stávající prostory stále nestačily jejich rozmachu, a proto zakoupili 2 výrobní haly v Rohově a zrekonstruovali je vlastními silami. V tomtéž roce zahájili výrobu prvních venkovních žaluzií s produkcí 20 ks žaluzií měsíčně.

Mezníkem v jejich podnikání byl rok 2004, kdy zakoupili současný výrobní areál v Opavě ve snaze umístit po 12 letech podnikání celou firmu na jedno místo. Nynější sídlo společnosti je zobrazeno na obrázku 1.

2018 11

Obrázek 1 - Sídlo společnosti

Zdroj: https://www.isotra.cz

V příštích letech jejich snaha, úsilí a píle přinášely další ovoce. Právní úpravu změnili na Isotra a.s., exportovali do 46 zemí světa, zavedli výrobu venkovních rolet, sítí proti hmyzu, garážových vrat a mříží, výrobu forem pro vstřikování termoplastů. Investovali nemalé finanční prostředky do vybavení vlastní nástrojárny (obráběcí centra, CNC technologie pro řezání vodním paprskem atd.), vlastního vývojového pracoviště a konstrukce.

Začali používat nejnovější 3D technologie, aktivně se účastnili mezinárodních veletrhů v Evropě i mimo Evropu. Vyvinuli vlastní střihací stroje a plně automatizované válcovací tratě. Jsou majitelé 16 užitných vzorů a 6 patentových vynálezů. Spolupracovali s VŠB – Technickou univerzitou Ostrava na vývoji pohonné jednotky elektromobilu KAIPAN. Zavedli povrchovou technologii DECORAL pro dekorování hliníkových profilů.

Uvedli na trh širokou škálu látkových rolet, venkovních markýz, screenových rolet, systémů plissé včetně možnosti implementace do střešních systémů a naprosto unikátní řetězovou žaluzii TITAN. Stroj na výrobu řetězové žaluzie lze vidět na obrázku 2.

2018 12

Obrázek 2 - Stroj na výrobu řetězové žaluzie TITAN

Zdroj: https://www.isotra.cz

V loňském roce dosáhli obratu 643 mil. Kč. Jejich nynějším 470 zaměstnancům v roce 2015 a v roce 2016 vyplatili na benefitech a mimořádných odměnách částku ve výši 30,8 mil. Kč na důkaz toho, jak si jejich práce velice váží. Již v roce 2013 získali mezinárodně uznávané hodnocení „Top rating“ za stabilitu, solventnost a důvěryhodnost.

Zařadili se mezi přední české a světové výrobce stínicí techniky v ČR a stali se technickým lídrem ve svém oboru. V současné době se svým vývojovým týmem pracují na nejproduktivnější výrobní lince v oboru stínicí techniky pro výrobu venkovních žaluzií různých typů se zavedením technologie průmyslové revoluce 4.0, což je označení pro trend digitalizace a s ní související automatizace umožňující značnou variabilnost výrobků a výroby. Na stavebním veletrhu FOR ARCH 2016 v Praze byl jejich stánek oceněn jako nejlepší výstavní expozice nad 60 m2. Na mezinárodním veletrhu CONECO v Bratislavě získala jejich řetězová žaluzie TITAN 90 čestné uznání za inovativní výrobek.

Zároveň tato společnost získala 3. místo v ocenění Českých lídrů v Moravskoslezském kraji. Velkým oceněním je také hodnocení CZECH TOP 100 – skóringové ocenění Czech Stability Award AAA, kterým se zařadili mezi nejstabilnější firmy v České republice.

Jejich růst byl často odrazem logické návaznosti a reakce na poptávku na českém i zahraničním trhu. Mají nápady, ví co, ví jak, a mají početnou klientelu odběratelů. Myšlenky je třeba zrealizovat, ale to už nejde tak rychle a už vůbec ne snadno. Přesto svým elánem, snahou a nasazením vytvořili velmi úspěšnou ryze českou firmu, která vznikla z úplné nuly a v garáži! [2]

2018 13

Obrázek 3 - Vývoj finančních ukazatelů v letech 1998 – 2016

Zdroj: vlastní zpracování

Z hodnot na obrázku 3 je patrné, že společnost od založení neustále roste a má velmi dobré výsledky ekonomických ukazatelů. Společnosti se nevyhnuly problémy roku 2010, dané doznívajícím dopadem celosvětové ekonomické krize zejména ve stavebnictví. Dopad se projevil poklesem tržeb z prodeje vlastních výrobků a služeb o zhruba 35%. Až na krátké období krize je společnost dobře vedena a do budoucna lze očekávat, že bude svůj zisk i nadále zvyšovat.