• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Komparácia pracovnoprávnych vzťahov SR a VB

3. KOMPARÁCIA PRACOVNOPRÁVNYCH VZŤAHOV SR A VYBRANÝCH

3.1 Komparácia pracovnoprávnych vzťahov SR a VB

V tejto časti práce budeme porovnávať pracovné právo a pracovnoprávne vzťahy konkrétne Veľkej Británie a Slovenskej republiky.

Tak ako na Slovensku tak aj vo Veľkej Británii pracovné právo upravuje vzťahy medzi zamestnancami a zamestnávateľmi, pracovné pomery a pod pojmom pracovnoprávne vzťahy rozumie vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom na princípe nadradenosti a podradenosti, kde zamestnanec je vždy podradený zamestnávateľovi. V tomto pracovnom vzťahu sa zamestnanec zaväzuje vykonávať prácu pre zamestnávateľa, za ktorú mu zamestnávateľ vyplatí odmenu. Vo Veľkej Británii majú zamestnanci právo od zamestnávateľa požadovať flexibilitu pracovného času.

44

Zamestnancom vo Veľkej Británii môže byť každý občan, ktorý dovŕšil vek 16 rokov a ktorému bolo vydané národné poistenecké číslo, na Slovensku môže byť zamestnancom každý občan, ktorý dovŕšil vek 15 rokov a má ukončenú povinnú školskú dochádzku. Tak ako na Slovensku, tak aj vo Veľkej Británii môžu pracovať aj ľudia mladší ako je potrebný dovŕšený vek, ale len na ľahšie práce, ktoré neohrozia ich ďalší vývoj.

Zamestnávateľom ako aj na Slovensku tak aj vo Veľkej Británii môže byť fyzická ale aj právnická osoba, organizácia, štát, pričom zamestnanec môže byť v oboch krajinách výlučne fyzická osoba.

V každej z komparovaných krajín, či už hovoríme o Veľkej Británii alebo o Slovenskej republike, sa stretávame s inštitútmi, ktoré majú za úlohu chrániť práva zamestnancov, zamestnanci majú tzv. zástupcov, ktorý majú za úlohu ich zastupovať keď sa jedná o dodržiavanie ich práv, resp. hovoríme o akýchsi inštitúciách, ktoré posilňujú práva zamestnancov voči zamestnávateľom . V podmienkach Slovenskej republiky hovoríme o orgánoch ako odborový orgán, zamestnanecká rada v neposlednej miere aj zamestnanecký dôverník. Čo sa týka Veľkej Británie, tu na zabezpečovanie práv zamestnancov, slúži inštitút s názvom Únie ktorý ponúka taktiež zabezpečovací mechanizmus práv zamestnanca, pričom tie musia byť dodržiavané.

Pracovný pomer je v oboch krajinách dvojstranný úkon, ktorý sa zakladá pracovnou zmluvou v ktorej musia byť podstatné náležitosti ako druh práce, miesto výkonu práce, deň nástupu do zamestnania, ďalej môže byť v zmluve dohodnutá dovolenka, počet odpracovaných hodín, pracovná doba, mzdové podmienky. Skúšobná doba vo Veľkej Británii tak ako aj na Slovensku je od 3 do 6 mesiacov, pričom 6 mesačná skúšobná doba sa uzatvára na vedúce funkcie.

Na rozdiel od Slovenska Veľká Británia rozoznáva len 3 druhy pracovných pomerov, ktorými sú Full time, to je plný pracovný úväzok, Part time, to je skrátený pracovný úväzok a Cassual, to je voľný pracovný pomer. Na Slovensku máme viacej druhov pracovných pomerov a nimi sú : pracovný pomer na dobu neurčitú, pracovný pomer na dobu určitú, skrátený pracovný pomer, domácka práca a telepráca, ďalej však na Slovensku existuje aj forma zamestnania na dohodu, pričom táto forma zamestnania vo Veľkej Británii chýba.

45

Pracovné vzťahy v oboch krajinách sa zakladajú na základe obojstranného uzatvorenia pracovnej zmluvy a vznikajú dňom, ktorý je v pracovnej zmluve dohodnutý ako deň nástupu do práce.

Ukončenie pracovného pomeru má po právnej stránke rovnaké formy ako v právnych predpisoch Slovenskej republiky, tak aj vo Veľkej Britanii, pričom vychádzajú práve z týchto predpisov pracovného práva môžeme pracovný pomer ukončiť nasledovnými spôsobmi, a to dohodou, výpoveďou, okamžitým skončením a skočením v skúšobnej dobe. Právne predpisy tak isto zahŕňajú aj úpravu skončenia pracovného pomeru, ktorý je dohodnutý na určitú dobu a takýto pracovný pomer sa skončí uplynutím dohodnutej doby. Právna úprava komparovaných štátov definuje aj skončenie praconého pomeru v skúšobnej dobe ako jednu z foriem skončenia pracovného pomeru, pričom zamestnávateľ a zamestnávateľ môžu skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez jeho udania.

Každý zamestnanec v komparovaných krajinách má nárok na vyplatenie mzdy od zamestnávateľa za vykonanú prácu, už aj z veľkosti krajín a ich ekonomickej sily je možné usúdiť veľkosť minimálnej a priemernej mzdy, minimálna hodinová mzda na Slovensku 1,941€ na rozdiel od Veľkej Británie kde je minimálna najnižšia mzda £2,60 pre učňov, ktorá sa zvyšujú v závislosti od veku zamestnanca(vid. tabuľka 1). Priemerná mzda na Slovensku sa pohybuje vo výške od 500 € v závislosti od druhu povolania (vid. tabuľka 2).

Rozdielnym znakom v týchto komparovaných krajinách je to, že vo Veľkej Británii sa mzda zvyčajne nevypláca mesačne ako na Slovensku, ale týždenne.

Tabuľka 1 : Minimálne mzdy vo Veľkej Británii

Minimálne mzdy vo Veľkej Británii

22 a viac rokov 6,08 GBP

18 aţ 21 rokov 4,98 GBP

16 aţ 18 rokov 3,68 GBP

Učni do veku 19 rokov 2,60 GBP

Zdroj: vlastné spracovanie

46 Tabuľka 2 : priemerné mzdy na Slovensku

Priemerné mzdy na Slovensku

Predaj a oprava mot. vozidiel 786 eur

Trhové sluţby 820 eur

Stavebníctvo 581 eur

Ubytovanie 577 eur

Zdroj : http://portal.statistics.sk/showdoc.do?docid=63228

Obe z komparovaných krajín vyplácajú za určitých podmienok pri ukončení pracovného pomeru svojim zamestnancom odstupné, pre vyplatenie odstupného je však potrebné aby bol pracovný pomer skončený výpoveďou alebo dohodou zo strany zamestnávateľa z organizačných dôvodov, ak však zamestnávateľ ponúkne zamestnancovi náhradné pracovné miesto a ten ho odmietne, nárok na odstupné mu zanikne. Na Slovensku sa odstupné vypláca zamestnancom v pomere ku nepretržitému odpracovaniu určitého obdobia. Líši sa však výška odstupného na základe spôsobu ukončenia pracovného pomeru, znamená to že sa odlišuje výška odstupného podľa toho či bol pracovný pomer ukončený výpoveďou, alebo dohodou. Na Slovensku sa odstupné vypláca zamestnancom, s ktorými bol pracovný pomer ukončený výpoveďou ak odpracovali u zamestnanca najmenej dva roky nepretržite a najviac päť rokov, v tomto prípade zamestnancovi patrí odstupné vo výške jedného jeho priemerného mesačného zárobku. Ak odpracoval viac ako päť rokov a menej ako desať rokov, patrí mu odstupné vo výške dvoch jeho priemerne zarobených mesačných platov, v prípade že zamestnanec odpracoval u zamestnanca viac ako desať rokov a menej ako dvadsať rokov, patrí mu odstupné vo výške trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Zamestnanec ktorý odpracoval u zamestnanca viac ako dvadsať rokov nepretržite prináleží odstupné vo výške štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Pri ukončení pracovného pomeru so zamestnancom formou dohody prináleží odstupné vo výške jedného jeho priemerného mesačného platu v tom prípade ak zamestnanec odpracoval u zamestnávateľa menej ako dva roky, v prípade ak zamestnanec odpracoval dva až päť rokov, patrí mu odstupné vo výške dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak odpracoval päť až desať rokov, patrí mu odstupné vo výške troch jeho priemerných mesačných zárobkov, v prípade odpracovania rokov v trvaní od desať do dvadsať mu prináleží odstupné vo výške štvornásobku jeho priemerného mesačného

47

zárobku a ak odpracoval viac ako dvadsať rokov u zamestnávateľa nepretržite patrí mu odstupné vo výške päť násobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Vo Veľkej Británii sa odstupné vypláca tak tiež na základe nepretržitého odpracovania určitého obdobia, zamestnanec musí u zamestnávateľa odpracovať minimálne dva roky nepretržite, výška odstupného vo Veľkej Británii závisí aj od veku zamestnanca. Štátom stanovená výška odstupného je pol týždňovej výplaty za každý odpracovaný rok, zamestnanci vo veku 22 až 41 rokov majú nárok na odstupné vo výške týždňovej výplaty a zamestnanci, ktorý majú viac ako 41 rokov majú nárok na odstupné vo výške 1,5 týždňovej výplaty za každý odpracovaný rok.

3.2 Komparácia pracovnoprávnych vzťahov Českej