• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Pracovné právo a pracovnoprávne vzťahy Veľkej Británie

2. PRACOVNOPRÁVNE VZŤAHY VYBRANÝCH ŠTÁTOV EU

2.1 Pracovné právo a pracovnoprávne vzťahy Veľkej Británie

Pracovné právo vo Veľkej Británii je regulované množstvom rôznych pracovných predpisov, zahŕňa legálny vzťah medzi pracovníkmi, zamestnávateľmi a zamestnávateľskými úniami. Pracovný pomer je pomer zamestnanca a zamestnávateľa, v ktorom sa zamestnanec zaväzuje vykonávať pre zamestnávateľa alebo jeho klienta dohodnutý druh pracovnej činnosti, za ktorú mu bude vyplatená príslušná odmena.

Pracujúci ľudia vo Veľkej Británii benefitujú z minimálnych pracovných zákonov, ktoré zahŕňajú právo na minimálnu mzdu, 28 dní platenej dovolenky a nie dlhšieho pracovného týždňa ako je 48 hodín. Právo opustiť prácu kvôli detskej opatere a právo požadovať flexibilný pracovný čas.

Subjekty pracovnoprávnych vzťahov Zamestnanec

Je to fyzická osoba , ktorá dovŕšila vek 16 rokov, v niektorých prípadoch je povolené zamestnať aj mladšiu osobu, je to od 13teho roku života , kde môžu byť zamestnaný ako roznášač novín alebo letákov, od 15teho roku života môžu pracovať v obchode alebo v reštauračnom zariadení, je to však podmienené lokálnymi autoritami, každé grófstvo vo VB má iné predpisy, avšak musia vykonávať len ľahkú prácu a takú prácu pri ktorej im nesmie byť spôsobená žiadna zdravotná ujma. na uzatvorenia štandardného pracovného pomeru s možnosťou pracovať kdekoľvek je potrebné poistenecké číslo, ktoré sa vzdáva až po dovŕšení 16teho roku života avšak v tomto prípade osoba mladšia ako 18 rokov nesmie pracovať viac ako 8 hodín a nesmie prekročiť limit

odpracovaných hodín v počte 40 za týždeň.

(http://humanresources.about.com/od/glossarye/g/employer.htm, 23.3.2013)

34 Zamestnávateľ

Zamestnávateľ môže byť organizácia, inštitúcia, vládna organizácia , súkromný subjekt, nezisková organizácia. Niektorý zamestnávatelia, platia svojím zamestnancom výhody ako napríklad extra zdravotné poistenie, dni mimo prácu niektorý len hodiny ktoré zamestnávateľ odrobil, zamestnanci vykonávajú platenú prácu pre zamestnávateľa podľa vopred dohodnutých písomných podmienok ktoré boli dojednané buď ústne ale najčastejšie to je písomne.

Únie

Únie boli založené na posilnenie práv zamestnancov voči zamestnávateľom.

Zamestnanec má právo vstúpiť do únie a nemala by mu byt odmietnutá práca, nemal by byť zneužívaný a neprávom, prepustený, pretože je členom alebo chce vstúpiť do tejto únie. Avšak zamestnávateľ nie je povinný do tejto únie vstúpiť a preto by nemal byť diskriminovaný. Člen únie má právo podieľať sa na aktivitách únie napríklad naberať nových členov, vyberať členské poplatky a zúčastňovať sa mítingov, všetky aktivity tejto únie musia byť mimo pracovných hodín alebo v čase odsúhlasenom zamestnávateľom.

zamestnanec nemá žiadne právo na mzdu počas týchto aktivít pokiaľ mu pracovná zmluva neurčuje inak .

Únie boli založené na posilnenie práv zamestnancov voči zamestnávateľom.

(http://www.slovenskecentrum.sk/sk/page/192/prava-zamestnanca-v-anglicku-#Pracovn%C3%A1%20zmluva, 23.3.2013)

Pracovná zmluva

Všetci zamestnanci bez ohľadu na to koľko odpracujú týždenne hodín majú nárok na vyhotovenie písomnej zmluvy do 2 mesiacov od začatia zamestnaneckého pomeru.

Skúšobná doba musí byť dojednaná v pracovnej zmluve, je to od 3 do 6 mesiacov.

Pracovná zmluva sa nemusí skladať len z jedného dokumentu , často sa skladá z viacerých , niektoré podmienky môžu byť dohodnuté písomne, iné ústne. Zmluva zahrnuje hlavné podmienky pracovného pomeru:

- pracovné zaradenia - mzdu

- pracovný čas

35 - dovolenka

- výplatné podmienky v prípade choroby - dôchodková schéma

- výpovednú lehotu

- skončenie pracovného pomeru a disciplinárne konanie v prípade pochybenia zamestnanca.

Typy pracovnoprávnych vzťahov

Veľká Británia rozlišuje tri typy pracovnoprávnych vzťahov a nimi sú Full Time(

plný pracovný úväzok) ďalej to je Part Time ( polovičný pracovný úväzok) a tretí je Casual ( voľný pracovný pomer)

Full Time

Neexistujú žiadne zákonné definície, ktoré určujú počet odrobených hodín pri tomto type pracovného vzťahu, typ pracovnoprávneho vzťahu určuje výhradne zamestnávateľ podľa svojej obchodnej politiky prípadne vnútorných smerníc. V minulosti sa za Full Time pracovný čas považoval odpracovaný čas 40 hodín týždenne, ale zamestnávatelia postupne znížili tento pracovný čas na 30,35,37, 37.5 atd.

Zamestnanci ktorý pracujú na tento pracovný úväzok pracujú zvyčajne minimálne 38 hodín týždenne, majú stále zamestnanie a zamestnanecké výhody podľa Národných zamestnaneckých štandardov vrátane maximálneho počtu odpracovaných hodín týždenne, platenú dovolenku a výplatné podmienky počas choroby, národné sviatky, výpovedná lehota a podmienky prepustenia zo zamestnania

Part Time

Zamestnanci ktorý pracujú na tento pracovný úväzok pracujú zvyčajne menej ako 38 hodín týždenne, toto však určuje zamestnávateľ, môže to byť aj menej napríklad 8 alebo 12 hodín, počet odpracovaných hodín nie je pevne stanovený, majú rovnaké výhody ako pracovníci Full Time pracovného vzťahu, akú sú pevne stanovený pracovný čas v pracovnej zmluve, výplatné podmienky počas choroby, národné sviatky výpovedná

36

lehota a podmienky prepustenia zo zamestnania avšak líši sa nárok na platenú dovolenku, ktorá je zamestnancovi priznaná len v určitom ekvivalente oproti zamestnancom pracovného pomeru Full Time.

Napríklad podľa národných zamestnaneckých štandardov má zamestnanec nárok na platenú dovolenku 4 týždne v roku. Peter pracuje na Part Time 20 hodín týždenne, počas roka nazbieral 4 týždne platených dovolenkových hodín, čiže 80 platených hodín v roku, Petrov kolega Martin pracuje na pracovný pomer Full Time 38 hodín týždenne, počas roka nazbieral 4 týždne platenej dovolenky čiže 4x 38= 152 hodín platenej dovolenky.

Casual

Posledným typom pracovnoprávneho vzťahu je pracovný pomer nazvaný casual, ktorý znamená voľný pracovný pomer, alebo občasnú prácu. Pri tomto pracovnom pomere zamestnancovi nie je garantovaný počet odpracovaných hodín, ale dostane zaplatených iba toľko hodín koľko v skutočnosti odpracoval, nemá nárok na dovolenku a ani na mzdu počas choroby. Týmto zamestnancom sa zvyčajne vypláca vyššia hodinová mzda na úrok výhod, ktoré majú zamestnanci na pracovné pomery Half Time a Full Time.

Všetky tieto 3 typy pracovných vzťahov môžu byť uzatvorené na dobru určitú ktorá sa nazýva Tempurary job. Permanent job je typ pracovného pomeru ktorý je uzatvorený na dobu neurčitú.

Vznik a zánik pracovného pomeru

Pracovné vzťahy vznikajú na základe uzatvorenia pracovnej zmluvy medzi zamestnávateľom a zamestnancom.

Pracovné pomery zanikajú uplynutím doby na ktorú bol pracovné pomer uzavretý, disciplinárnou akciou, uplynutím výpovednej lehoty, smrťou, obojstrannou dohodu o skončení pracovného pomeru tento pracovný pomer by mal byť ukončený písomnou formou.

37 Mzdy

Každý zamestnanec má právo na mzdu za vykonanú prácu. Je na rozhodnutí zamestnávateľa akú mzdu ponuka na jednotlivé pracovné pozície minimálne to však musí byť podľa zákona minimálnu mzdu ktorá sa upravuje zvyčajne v októbri každý rok .

Minimálna mzda.

Vo VB väčšina pracovníkov od 16 rokov má nárok na minimálnu mzdu. To sa týka zamestnancov ktorý sú prijatý a dobu neurčitú ako aj pracovníkov pracujúcich cez agentúry, ale aj pracovníkov na dobu určitú. Niektorý pracovníci nie sú krytý národnou minimálnou mzdou a nimi sú :

-pracovnici mladší ako 16 rokov

-au pairs a vychovávateľky alebo pestúnky ak žijú s rodinami a neplatia za ubytovane alebo jedlo.

- súkromný podnikatelia - členova ozbrojených síl - dobrovoľný pracovnici

- niektorý pracovníci vládnych organizácií

Vo VB sa rozlišujú rozdielne sadzby minimálnej mzdy

- 6,08 GBP za hodinu pre pracujúcich vo veku 22 a viac rokov

- 4,98 GBP za hodinu pre pracujúcich vo veku 18 až 21 rokov

- 3,68 GBP za hodinu pre pracujúcich vo veku 16 až 18 rokov

- 2,60 GBP - učňovský stupeň, pre učňov do veku 19 rokov alebo nad 19 rokov v prvom roku učňovského vzdelávania (http://www.myukinfo.com/sk/praca/zamestnanie/moje-pracovne-prava, 23.3.2013).

Lay off

Ak zamestnávateľ nemá dostatok práce pre zamestnancov, môže im navrhnúť aby si zobrali tvz. neplatené voľno, minimálne na 1 deň, počas tohto času si môžu požiadať o preplatenie voľna ak je dlhšie ako 4 týždne v maximálnej výške £ 24,20 na deň, za 5 pracovných dní v týždni, maximálna čiastka je teda £ 121 na týždeň maximálne počas 3 mesiacov. Ak zarába zamestnanec menej ako £24,20 tak výška tohto preplatku sa bude rovnať výške jeho mzdy na deň, to znamená že ak zamestnanec zarobí £ 15 denne jeho preplatok bude teda £ 15 na každý deň, 5 dni v týždni, maximálne po dobu 3 mesiacov (https://www.gov.uk/lay-offs-short-timeworking/guarantee-pay, 6.04.2013)

38 Odstupné

Každý zamestnanec v vo VB má právo na odstupné ak odpracoval u zamestnávateľa nepretržite viac ako 2 roky. Odstupné nepodlieha dani z príjmov, v prípade ak je pozícia zrušená a zamestnávateľ ponúkne zamestnancovi iné miesto, nárok na odstupné zaniká. Štátom stanovená minimálna výška odstupného je pol týždňovej výplaty za každý odpracovaný rok, od 22 do 41 rokov je to vo výške týždňovej výplaty a pri veku nad 41 rokov je to vo výške 1,5 týždňovej výplaty.

2.2 Pracovné právo a pracovnoprávne vzťahy Českej