• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Mezinárodní obchod se zbožím a službami

2 POSTAVENÍ FRANCIE V EVROPSKÉ UNII

2.1 Mezinárodní obchod se zbožím a službami

Míra otevřenosti francouzské ekonomiky je vysoká. Podíl jejích vývozů na HDP se konstantně zvyšuje a zvětšuje se i podíl dovozů na domácí spotřebě Francie.

Zahraniční obchod Francie je silně orientovaný na její partnery z Evropské unie. Graf č.4 ukazuje, že v roce 2005 šlo 65% francouzských vývozů do zemí EU25 a ty se postaraly o 62 % francouzských dovozů.57 Nejvíce produktů, konkrétně 15%, vyvezla v roce 2006 Francie do Německa, za kterým s hodnotou kolem 9% figurovala Velká Británie, Itálie a Španělsko. Nejvýznamnější obchodní partner pro Francii, co se týče importů, je opět Německo. To se v roce 2006 postaralo o 19,2% francouzských dovozů. Za ním následovala Belgie (9,9%), Itálie (8,8%) a Velká Británie, Nizozemsko a Španělsko se 7%.58

Graf č. 4 – Teritoriální struktura exportů a importů Francie (v % a miliardách euro, 2005)

zdroj: www.educnet.education.fr

(http://www.educnet.education.fr/insee/comext/qui/quiexport.htm)

57 Vers qui la France exporte t-elle?, www.educnet.education.fr

58 Datamonitor, France country profile, www.datamonitor.com

Obchodní bilance Francie se v posledních letech zhoršuje. V roce 2003 byla ještě v přebytku 2,9 miliard euro, ale o rok později už vykazovala deficit 6,9 miliard a v roce 2005 se její schodek zvětšil na 25,9 milard euro.59

Přebytkovou bilanci má Francie s Velkou Británií, se Španělskem (s oběma +8,4 miliardy euro) nebo s Řeckem. Deficitní bilanci vykazuje v obchodu s Německem (-15,2 miliard euro)60

Detailnější pohled na strukturu francouzských vývozů a dovozů z roku 2005 ukazuje, že export výrobků a služeb rostl oproti roku předchozímu přibližně stejným tempem. Francouzští exportéři museli bojovat s menší poptávkou v zemích hlavních obchodních partnerů a tak poklesl export i do té doby výkladní skříně francouzského průmyslu – automobilů. Import byl tažen zvýšenou domácí poptávkou, která se více orientovala na levné zahraniční zboží. Běžný účet platební bilance z roku 2005 nakonec vykazoval deficit 35,2 miliard euro. K němu naprosto největší mírou přispěla bilance energií, která dosáhla schodku 37,4 miliard. Přebytku dosáhl turistický průmysl, jeho přebytek byl ale nižší, než v předcházejících letech.

Na grafu č.5 je dobře vidět konstantní zhoršování běžného účtu francouzské platební bilance, kdy se mezi lety 1997 až 2003 snižoval jeho přebytek a následně zvětšoval jeho schodek. Stejně dobře je na něm viditelné zmíněné zhoršování obchodní bilance v posledních letech.

59 Bulletin de la Banque de France, La balance des paiements en 2005, s.35 www.banque-france.fr

60 Les échanges extérieurs de la France en 2005, sitecon.free.fr

Graf č. 5 - Běžný účet platební bilance Francie (miliardy euro; 1995 - 2005)

zdroj: www.insee.fr (LE BRIS, B., LOUVOT, C., Les comptes extérieurs de la France en 2005, publication n°1086)

Zásadní pro rok 2005 byl fakt, že export rostl pomaleji než import, a to jak u zboží tak u služeb. Meziročně stoupnul import zboží a služeb o 9,2%, zatímco export vzrostl jen o 4,5%61. Výkonová bilance se tak poprvé od roku 1991 dostala do mínusu a její výsledný deficit byl 16,4 miliard euro, když ještě v roce 2004 byla v přebytku 4,1 miliardy. Zvyšování deficitu výkonové bilance by podle odhadů OECD mělo pokračovat a schodky by se v letech 2007 a 2008 měly pohybovat kolem 40 miliard euro62.

Francouzská poptávka po průmyslových výrobcích se čím dál více orientuje na zahraniční produkty. Dovozy ze zahraničí se tak zvětšují ročním tempem kolem 7%. Převládá dovoz „bílé techniky“, elektroniky pro domácnost nebo oblečení. Nové technologické výrobky jsou majoritně dováženy z důvodu, že se jich prostě ve Francii většina nevyrábí. Import oblečení za poslední rok stoupnul dokonce o 12,4%, díky úplnému zrušení dovozních kvót z ledna 2005.

Růst importu nábytku a elektroniky pro domácnost dosahuje v posledních letech

61 LE BRIS, B., LOUVOT, C., Les comptes extérieurs de la France en 2005, www.insee.fr, publication n°1086 – hodnoty ve zbytku subkapitoly, pokud není uvedeno jinak

62 OECD Economic Outlook 2006 – France, s.60

dvouciferných hodnot. Dovoz dílů pro nový Airbus A380 z Německa a Velké Británie zase podpořil dovoz subdodávek.

Co do objemu i hodnoty rostl francouzský vývoz v roce 2005 stejně jako roky předešlé tempem kolem 3,5%. Zpomalil se export průmyslových výrobků ze 6% na 2,5%, když se francouzským firmám nepodařilo správně zareagovat na oživení světových trhů a když poklesla poptávka mezi hlavními francouzskými obchodními partnery z Evropy. Snížil se tak i vývoz meziproduktů a celková bilance průmyslových výrobků skončila deficitem 4,4 miliard euro oproti přebytku 6,3 miliard z roku 2004. O to, že deficit nebyl ještě větší, se zasloužila depreciace eura z druhé poloviny roku 2005. Díky ní se alespoň trochu zvedly příjmy francouzských výrobců za vyvezené zboží. Slabý nárůst zaznamenal export potravinářských výrobků, meziročně se stoupl o 3,7%. Výrazněji rostl vývoz kosmetiky a farmaceutických produktů. Jeho tempo 8,2% bylo dokonce největší od roku 2000.

Pokles vývozu potkal i automobilový průmysl. Meziročně Francie vyvezla o 1,4% automobilů méně, což byl první pokles vývozu automobilů po jedenácti letech jeho nepřetržitého růstu. Ten dosahoval od roku 2000 průměrně 5,7%. Na poklesu evropské poptávky po automobilech se podepsalo hlavně zdražení pohonných hmot. Kromě toho museli francouzští výrobci čelit i zvýšené konkurenci asijských automobilek. Automobilový průmysl zůstal sice s přebytkem 8,5 miliard euro důležitou součástí francouzské platební bilance, ale ve srovnání s rokem 2004, kdy dosáhl přebytku 12,3 miliard, si výrazně pohoršil.

V rámci Evropské unie se v roce 2005 zpomalily francouzské exporty do Německa, stagnoval vývoz do Velké Británie a rostl export do Španělska a Itálie.

Celkově bylo francouzské saldo s Evropskou unií po více než deseti letech přebytku záporné. Francie dosáhla deficitu 9,5 miliardy euro. Za to nejvíce mohlo snížení vývozu automobilů a aeronautiky.

Turistika nadále výrazně aktivně přispívá platební bilanci, i když si oproti roku 2004, kdy byla v přebytku 9,8 miliard euro, pohoršila na 8,9 miliard. Po útlumu způsobeném americkým zářím 2001 se opět začíná cestovat a výdaje na turistiku stoupají. Avšak oproti dřívějším trendům rostou výrazněji francouzské výdaje na cestování než výdaje zahraničních turistů na francouzském území. To je důvod, proč se francouzská bilance turistiky mírně zhoršila. Meziroční nárůst výdajů francouzů se pohybuje kolem 10%, tempo utrácení cizinců ve Francii

vzrostlo v roce 2005 jen o 3%. V poslední době francouzské příjmy z cestování relativně klesají, protože hodně turistů začalo dávat přednost sousednímu Španělsku, nově přistoupivším zemím Evropské unie nebo Rusku.