• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Příčiny a řešení francouzského zadlužování

3 PAKT STABILITY A RŮSTU A FISKÁLNÍ POLITIKA

3.5 Příčiny a řešení francouzského zadlužování

Odpověd na otázku, proč se Francie dostala do situace, kdy kritéria Paktu stability a růstu neplnila nebo ještě neplní je poměrně jednoduchá.

Výstižně to popsal Jean Pisani-Ferry, ředitel analytického centra Bruegel.

Ten o francouzském zadlužování říká: „Francouzský sklon k utrácení je stejný jako ten skandinávský, to znamená velmi vysoký. Dnes je Francie na třetím místě ze zemí OECD v podílu veřejných výdajů na HDP za vedoucím Švédskem a těsně za druhým Dánskem, i když v roce 1990 jí v daném ukazateli patřilo desáté místo.

Oproti tomu je ochota Francouzů platit daně podobná zemím Latinské Ameriky, to znamená nízká. Odtud pochází trvalá tendence k deficitním rozpočtům.“82 Mít velkou spotřebu a málo přispívat do státní pokladny se logicky musí projevit schodkovým rozpočtem.

I když se dnes podaří Francii sestavit vyrovnaný rozpočet, kdy jsou primární příjmy stejné jako plánované primární výdaje, stejně se musí zadlužit, aby mohla splácet úroky ze starého dluhu.

Při neochotě Francouzů přispívat více do státní pokladny a při hrozbě stávky a manifestací, které jsou ve Francii „na denním pořádku“ nezbývá vládám nic jiného než určit výdajové priority a na některé záležitosti peníze neuvolnit.

Zvyšování daní je velice nepopulární a při krátkém volebním období si každá vláda dobře rozmyslí, jestli k nepopulárním, i když potřebným, reformám sáhne a bude riskovat volební přízeň voličů v příštích volbách, nebo jestli problém odsune a bude hospodařit dál s deficitem.

82 citace: LHAIK, C. Dette publique – Le cas francais, www.lexpress.fr

Při pohledu do volebního programu obou letošních prezidentských kandidátů, kteří postoupili do druhého kola, lze také nalézt sliby o snížení daní.

Nicolas Sarkozy slibuje snížení korporačí daně, zrušení dědické daně nebo snížení takzvaného daňového stropu, který určuje maximální možný limit daní některých ekonomických subjektů, z 60% na 50%. Stejně tak lze najít slib o snížení daňového stropu u Ségolène Royelové.83 V tom, kde vzít peníze na veřejné výdaje, už tak konkrétní ani jeden z kandidátů na prezidentské křeslo není. Bude zajímavé sledovat, jak bude vítězný kandidát svoje předvolební sliby plnit.

Pokud se chce Francie přiblížit k vyrovnaným rozpočtům a v budoucnu mít rozpočet přebytkový tak, aby mohla snižovat svůj dluh, bude si muset vybrat.

Existují dva základní ekonomické modely, jak toho dosáhnout. První je anglosaský model, ve kterém existují na jedné straně nízké daně, ale zároveň uskutečňuje vláda také nízké výdaje. Druhý model je typický pro skandinávské země. V takových ekonomikách jsou vládní výdaje vysoké, stát výrazně dotuje školství nebo výzkum, ale to všechno za cenu velmi vysokých daní. Jestli Francie bude chtít nadále kombinovat půlku prvního modelu s půlkou druhého, její rozpočty se budou trvale nacházet v deficitu.

83 Présidentielle: point par point, les programmes décryptés, www.lefigaro.fr

Závěr

Cílem psaní mé bakalářské práce bylo komplexní zjištění stavu francouzské ekonomiky na přelomu tisíciletí.

Musím přiznat, že mě stav některých ukazatelů překvapil a že francouzské hospodářství není v tak dobré kondici, jak jsem si před psaním této práce myslel.

Francie je jedna z rozvinutých západních ekonomik. Má výkonné hospodářství, na kterém se podílí všechny tři sektory: zemědělství, průmysl i služby. I přes postupující tercializaci si zemědělství a průmysl udržují v národním hospodářství Francie důležitou roli. Míra otevřenosti francouzské ekonomiky je vysoká. Zvětšuje se podíl vývozů a dovozů na celkovém HDP, stejně tak roste objem zahraničních investic do Francie i francouzských investic do zahraničí.

Některé ekonomické charakteristiky dokazují, že ekonomika Francie je výkonná, avšak pohled na jiné ukazatele odhalí jisté rezervy:

Na jednu stranu Francie jednoznačně patří mezi světové hospodářské velmoci. Podle výše HDP se řadí na šesté místo ve světě a třetí v Evropě za Německo a Velkou Británii. Inflace si ve Francii drží trvale nízkou hodnotu. Díky tercializaci francouzského hospodářství se inflace nezvedla ani přes výrazný nárůst cen ropy a surovin v posledních letech. Vnitřní kupní síla je díky tomu vysoká. Významná je pozice Francie jako největšího producenta a vývozce zemědělských výrobků v rámci Evropské unie. Stejně tak je země galského kohouta významnou průmyslovou velmocí, která není orientovaná pouze na jedno odvětví průmyslu, ale disponuje komplexní průmyslovou sítí. V posledních letech roste zahraniční obchod a zvyšují se francouzské investice do zahraničí stejně jako investice zahraničních ekonomik do Francie.

Na druhou stranu některé ekonomické ukazatele už tak lichotivé nejsou.

Růst HDP pohybující se kolem 2% je pod průměrem Evropské unie. Francie si tak pohoršila i co do srovnání absolutní výše HDP, když ještě v roce 2004 měla druhý nejvyšší HDP v Evropě, ale během posledních let ji předstihla Velká Británie.

V posledních letech se výrazně zhoršuje obchodní bilance. Ta je od roku 2004 deficitní a její schodek se zvětšuje. To má negativní dopad na bilanci výkonovou i na celkový běžný účet platební bilance Francie, který je také deficitní. Dalším problémem je vysoká nezaměstnanost. Ta se sice po roce 2000 pohybuje pod 10%

hranicí, přesto je výrazně vyšší než v jiných státech Evropské unie, kterým se ji

podařilo snížit, i když měly v devadesátých letech podobné problémy jako Francie. Kromě samotného faktu, že nepracují, dnešních 2,5 milionu nezaměstnaných pobírá podporu a zatěžuje francouzský veřejný rozpočet. Ten nejenže je trvale deficitní, ale ke všemu v letech 2002 až 2004 porušoval kritérium Paktu stability a růstu, když jeho podíl na HDP překračoval 3%. S tím úzce souvisí výše celkového veřejného dluhu, která se tak každý rok zvedá a od roku 2003 také porušuje Pakt stability a růstu. Přitom nejde až tak o nerespektování nějakého pravidla, ale jedná se hlavně o fakt, že Francie žije na dluh a přesouvá toto břemeno na své příští generace.

V absolutních ekonomických ukazatelích na tom Francie není špatně.

Francouzští politici se mohou schovat za růst HDP, za růst exportů a investic nebo za zvýšení počtu zaměstnaných Francouzů. Hůře už pak Francie vychází ze studia poměrových ukazatelů nebo z jejich srovnání s jinými státy Evropy.

Na jednu stranu se HDP Francie každoročně zvyšuje. Avšak tempo růstu HDP je ve Francii nižší než dynamika růstu jiných států. Tím pádem se Francie v hodnocení zemí podle výše HDP pomalu propadá.

Problémy, kterými se bude muset Francie do budoucna zabývat, jsou především veřejné finance a zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti.

Skončit se zadlužováním státu bude základní úkol příštích vlád. Trend, kdy veřejné výdaje převyšovaly francouzské veřejné příjmy, je nadále neudržitelný.

Bude potřeba zavést reformy, které sice budou bolestivé, ale jejich oddalováním se nic nevyřeší.

Pokud chce Francie zůstat světovou obchodní velmocí, bude muset také zlepšit konkurenceschopnost svých výrobků. Konkurence ekonomik z jihovýchodní Asie je obrovská.

Jen tak si bude moct Francie udržet postavení jedné z nejdůležitějších světových ekonomik, kterou dnes bezesporu je, ale pokud nezlepší výše zmíněné body, mohly by ji ve světové a evropské špičce nahradit jiné státy.

Prameny

Literatura

o BATEMAN, G.; EGAN, V. Zeměpis světa. Praha: Columbus, 1999

o L´état de la France (Société, culture, économie, politique) 2003. Paris: La découverte, 2003

o L´état du monde (Annuaire économique géopolitique mondial) 2005. Paris:

La découverte, 2004

o MARTINA, D. L´économie de la France. Paris: Nathan, 1999 o OFCE. L´économie française 2004-2005. Paris: La découverte, 2004

Periodika

o Les chiffres de l´économie 2007. Alternatives Economiques, 2006, hors-série n°70

o KUNEŠ, I. Francie vzhůru nohama. Týden, 2007, č.14

Internet

o ec.europa.eu/economy_finance – Economic and Financial Affairs o www.banque-france.fr - Francouzská banka

o www.blisty.cz - deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví o www.britishembassy.gov.uk - zahraniční ambasády Velké Británie o www.businessinfo.cz - Oficiální portál pro podnikání a export o www.ceft.cz - centrum pro finance a trhy

o www.datamonitor.com - obchodní portál Datamonitor o www.ecb.int - Evropská centrální banka

o www.educnet.education.fr

o www.euractiv.cz - „internetová brána do Evropy“

o www.industrie.gouv.fr - francouzské Ministerstvo průmyslu a obchodu o www.insee.fr - francouzský Národní institut statistiky a ekonomických studií o www.lefigaro.fr

o www.lemonde.fr o www.lexpress.fr

o www.oecd.org - Organisation for Economic Co-operation and Development

o www.uccife.org - Union des Chambres de Commerce et d´Industrie françaises à l´Etranger (Svaz francouzských obchodních a průmyslových komor v zahraničí)

o www.wikipedia.org - otevřená encyklopedie

Přesné www adresy poznámek pod čarou

o Poznámka pod čarou 3 - Économie de la France, fr.wikipedia.org 6.4.2007, dostupné z www:

http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89conomie_de_la_France o Poznámka pod čarou 5 – Ekonomická charakteristika země,

www.businessinfo.cz 6.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 6 - Économie de la France, fr.wikipedia.org 6.4.2007, dostupné z www:

http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89conomie_de_la_France o Poznámka pod čarou 7 – Ekonomická charakteristika země,

www.businessinfo.cz 6.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 8 - LACHÈVRE, C. L´Insee confirme une croissance

„douce“, www.lefigaro.fr 8.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 9 - Economic forecast for France and the UK, www.britishembassy.gov.uk 8.4.2007, dostupné z www:

http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xc elerate/ShowPage&c=Page&cid=1068720042861

o Poznámka pod čarou 10 - LACHÈVRE, C. L´Insee confirme une croissance

„douce“, www.lefigaro.fr 8.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 14 - LACHÈVRE, C. L´Insee confirme une croissance

„douce“, www.lefigaro.fr 8.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 15 - Economic forecast for France and the UK, www.britishembassy.gov.uk 8.4.2007, dostupné z www:

http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xc elerate/ShowPage&c=Page&cid=1068720042861

o Poznámka pod čarou 18 - ARNOUX, J.-M., VIGUIER, A. Malgré l´énergie, une inflation modérée en 2005, www.insee.fr, publication n°1075, 14.4.2007 dostupné z www:

http://www.insee.fr/fr/ppp/publications/collect_doc.asp?coll=1&paru=1&avi s=1&pres=1

o Poznámka pod čarou 21 - Monetary policy, ECB, www.ecb.int 2.5.2007, dostupné z www: http://www.ecb.int/mopo/html/index.en.html

o Poznámka pod čarou 22 - Economic forecast for France and the UK, www.britishembassy.gov.uk 8.4.2007, dostupné z www:

http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xc elerate/ShowPage&c=Page&cid=1068720042861

o Poznámka pod čarou 23 - LACHÈVRE, C. L´Insee confirme une croissance

„douce“, www.lefigaro.fr 8.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 24 - Économie de la France, fr.wikipedia.org 6.4.2007, dostupné z www:

http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89conomie_de_la_France

o Poznámka pod čarou 25 – Economy of France, en.wikipedia.org. 5.4.2007, dostupné z www: http://en.wikipedia.org/wiki/France/Economy

o Poznámka pod čarou 26 - Économie de la France, fr.wikipedia.org 6.4.2007, dostupné z www:

http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89conomie_de_la_France

o Poznámka pod čarou 27 - Společná zemědělská politika a postoj Francie, www.euractiv.cz, 7.4.2007, dostupné z www:

http://www.euractiv.cz/zemdlstvi/analyza/spolen-zemdlsk-politika-a-postoj-francie

o Poznámka pod čarou 28 - Reformy společné zemědělské politiky, www.euractiv.cz, 18.4.2007, dostupné z www:

http://www.euractiv.cz/zemdlstvi/link-dossier/reformy-spolen-zemdlsk-politiky

o Poznámka pod čarou 29 - Ekonomická charakteristika země, www.businessinfo.cz 6.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 31 - Économie de la France, fr.wikipedia.org 6.4.2007, dostupné z www:

http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89conomie_de_la_France

o Poznámka pod čarou 32 - ANNEQUIN, J.-M. L´agriculture en 2005 en Europe et en France, www.insee.fr, publication n°1085, 14.4.2007 dostupné z www:

http://www.insee.fr/fr/ppp/publications/collect_doc.asp?coll=1&paru=1&avi s=1&pres=1

o Poznámka pod čarou 33 - ANNEQUIN, J.-M. L´agriculture en 2005 en Europe et en France, www.insee.fr, publication n°1085, 14.4.2007 dostupné z www:

http://www.insee.fr/fr/ppp/publications/collect_doc.asp?coll=1&paru=1&avi s=1&pres=1

o Poznámka pod čarou 34 - Ekonomická charakteristika země, www.businessinfo.cz 6.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 35 - L´économie française, www.uccife.org, 23.3.2007, dostupné z www: http://www.uccife.org/infos/economie.pdf

o Poznámka pod čarou 36 - Économie de la France, fr.wikipedia.org 6.4.2007, dostupné z www:

http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89conomie_de_la_France

o Poznámka pod čarou 37 - L´économie française, www.uccife.org, 23.3.2007, dostupné z www: http://www.uccife.org/infos/economie.pdf

o Poznámka pod čarou 39 - MÉOT, T. Baisse de régime de l´industrie

automobile en 2005, www.insee.fr, publication n°1103, 14.4.2007 dostupné

z www:

http://www.insee.fr/fr/ppp/publications/collect_doc.asp?coll=1&paru=1&avi s=1&pres=1

o Poznámka pod čarou 40 - Industrie automobile, www.industrie.gouv.fr, 15.4.2007, dostupné z www:

http://www.industrie.gouv.fr/observat/conjonct/pdf/page15.pdf

o Poznámka pod čarou 41 - Le mondial de l´automobile a ouvert ses portes au public pour deux semaines, www.orange.fr 16.4.2007, dostupné z www:

http://www.orange.fr/bin/frame.cgi?u=http://actu.orange.fr

o Poznámka pod čarou 42 - THÉVENOT, C. L´industrie manufacturiére en 2005, www.insee.fr, publication n°1097, 14.4.2007 dostupné z www:

http://www.insee.fr/fr/ppp/publications/collect_doc.asp?coll=1&paru=1&avi s=1&pres=1

o Poznámka pod čarou 44 - Etudes sur l industrie, www.industrie.gouv.fr, 26.4.2007, dostupné z www:

http://www.industrie.gouv.fr/biblioth/docu/dossiers/sect/avenir.htm

o Poznámka pod čarou 45 - L´économie française, www.uccife.org, 4.2.2007, dostupné z www: http://www.uccife.org/infos/economie.pdf

o Poznámka pod čarou 46 - L´industrie de la mode, www.industrie.gouv.fr, 16.4.2007, dostupné z www:

http://www.industrie.gouv.fr/biblioth/docu/dossiers/sect/pdf/mode2005.pdf o Poznámka pod čarou 47 - L´économie française, www.uccife.org, 4.2.2007,

dostupné z www: http://www.uccife.org/infos/economie.pdf o Poznámka pod čarou 48 - Les grands secteurs économiques,

www.diplomatie.gouv.fr, 8.4.2007 http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/article-imprim.php3?id_article=5945

o Poznámka pod čarou 49 - Ekonomická charakteristika země, www.businessinfo.cz 6.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 50 - Les grands secteurs économiques,

www.diplomatie.gouv.fr, 8.4.2007 http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/article-imprim.php3?id_article=5945

o Poznámka pod čarou 51 - La situation énergetique de la France, www.industrie.gouv.fr, 24.4.2007, dostupné z www:

http://www.industrie.gouv.fr/energie/politiqu/pe_06.gif&imgrefurl o Poznámka pod čarou 52 a 53 - Ekonomická charakteristika země,

www.businessinfo.cz 6.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 54 - L´économie française, www.uccife.org, 4.2.2007, dostupné z www: http://www.uccife.org/infos/economie.pdf

o Poznámka pod čarou 55 - L´économie française, www.uccife.org, 4.2.2007, dostupné z www: http://www.uccife.org/infos/economie.pdf

o Poznámka pod čarou 56 - Les grands secteurs économiques,

www.diplomatie.gouv.fr, 8.4.2007 http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/article-imprim.php3?id_article=5945

o Poznámka pod čarou 57 - Vers qui la France exporte t-elle?, www.educnet.education.fr, 8.5.2007, dostupné z www:

http://www.educnet.education.fr/insee/comext/qui/quiexport.htm

o Poznámka pod čarou 59 – Bulletin de la Banque de France, La balance des paiements en 2005, 13.5.2007, dostupné z www: http://www.banque-france.fr/fr/publications/telechar/bulletin/etu150_4.pdf

o Poznámka pod čarou 60 – Les échanges extérieures de la France en 2004, sitecon.free.fr, 8.5.2007, dostupné z www:

http://sitecon.free.fr/ech_ext_fr_2004.htm

o Poznámka pod čarou 65 - ANGEL, J.-W., RÉGNIER, V. Les groupes étrangers en France, www.insee.fr, publication n°1069, 14.4.2007 dostupné z www:

http://www.insee.fr/fr/ppp/publications/collect_doc.asp?coll=1&paru=1&avi s=1&pres=1

o Poznámka pod čarou 71 - BEZDĚK, V. Pakt stability a růstu – příliš mnoho kritiky, www.ceft.cz, 15.4.2007, dostupné z www:

http://www.ceft.cz/dokumenty/Ing_Bezdek_Pakt_stability_a_rustu.pdf o Poznámka pod čarou 72 - - Economic forecast for France and the UK,

www.britishembassy.gov.uk 8.4.2007, dostupné z www:

http://www.britishembassy.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xc elerate/ShowPage&c=Page&cid=1068720042861

o Poznámka pod čarou 75 – ATTALI, J. L etat de la France, www.lexpress.fr, 10.4.2007, dostupné z www:

http://www.lexpress.fr/info/france/dossier/etatfr/dossier.asp?ida=435006 o Poznámka pod čarou 76 - Economy of France, en.wikipedia.org. 5.4.2007,

dostupné z www: http://en.wikipedia.org/wiki/France/Economy o Poznámka pod čarou 77 - Ekonomická charakteristika země,

www.businessinfo.cz 6.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/francie-souhrnne-informace/francie-ekonomicka-charakteristika-zeme/1000913/9656

o Poznámka pod čarou 78 – Veřejný dluh Česka přesáhl bilion korun, www.businessinfo.cz 6.4.2007, dostupné z www:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/statni-finance/verejny-dluh-ceska-presahl-bilion-korun/1000955/43710/

o Poznámka pod čarou 79 - LHAIK, C. Dette publique – Le cas francais, www.lexpress.fr, 4.4.2007, dostupné z www:

http://www.lexpress.fr/info/economie/dossier/etatargent/dossier.asp?ida=438 345

o Poznámka pod čarou 82 - LHAIK, C. Dette publique – Le cas francais, www.lexpress.fr, 4.4.2007, dostupné z www:

http://www.lexpress.fr/info/economie/dossier/etatargent/dossier.asp?ida=438 345

o Poznámka pod čarou 83 - Présidentielle: point par point, les programmes décryptés, www.lefigaro.fr, 26.4.2007, dostupné z www:

http://www.lefigaro.fr/election-presidentielle-2007/