• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2. Metodologická část

2.3. Základní metody finanční analýzy

2.3.5. Poměrová analýza

Po analýze absolutních dat následuje výpočet poměrových ukazatelů. Ty pokrývají veškeré složky výkonnosti podniku. Jak již bylo řečeno, poměrové ukazatele charakterizují vzájemné vztahy mezi dvěma nebo více absolutními ukazateli pomocí jejich podílu. Nejčastěji vycházejí z rozvahy a výkazu zisků a ztráty.

26 KISLINGEROVÁ, HNILICA:Finanční analýza krok za krokem Praha: C .H.Beck, 2005. ISBN 80-7179-321-3, str.12

27 KISLINGEROVÁ, HNILICA:Finanční analýza krok za krokem Praha: C .H.Beck, 2005. ISBN 80-7179-321-3, str.42

28 KISLINGEROVÁ, Eva a kol., Manažerské finance. 1. vyd. Praha: C.H.Beck, 2004. ISBN 80-7179-802-9

Ukazatele se často sdružují do skupin a váží se k některému aspektu finančního stavu podniku. Výsledky jednotlivých ukazatelů nemají příliš vypovídací schopnost, pokud je nebudeme poměřovat v čase nebo s jinými podniky.

V aplikační části budou rozebírány bloky ukazatelů:

- rentability - likvidity - aktivity - zadluženosti

Nyní bude pozornost zaměřena na konkrétní ukazatele a jejich konstrukci. Můžeme je sestrojit mnoha způsoby. V této části práce bude vycházeno především ze dvou publikací29

2.3.5.1. Ukazatele rentability

Ukazatele rentability patří v praxi k nejsledovanějším ukazatelům. Informují o efektu, kterého bylo dosaženo vloženým kapitálem. Poměřují konečný efekt dosažený podnikatelskou činností k určitému vstupu s výší zdrojů firmy, jichž bylo užito k jeho dosažení. Než učiníme jakýkoliv závěr, je důležité znát přesnou konstrukci ukazatele. Musíme vědět, jak analytik postupoval, jaké položky zahrnul do jmenovatele a čitatele, abychom mohli informaci správně vyhodnotit.

ROA - Rentabilita aktiv (return of assets)

Měří čistou výnosnost celkových aktiv podniku a ukazuje, kolik Kč zisku připadá na 1 Kč aktiv. Poměřuje tedy zisk s celkovými aktivy investovanými do podnikání bez ohledu na to, zda byla financována z vlastního kapitálu nebo kapitálu věřitelů. V analytické části práce bude vycházeno z EATU i EBITU z důvodu následujícího porovnání hodnot mezi podniky.

rentabilita aktiv= EBIT(EAT)/aktiva

vzorec 2 - výpočet rentability aktiv

Pokud je v čitateli zahrnut EBIT (zisk před zdaněním a úroky), je ukazatel vhodný při měnící se sazbě daně ze zisku v čase či pokud chceme porovnávat podniky, které mají různý podíl dluhu ve finančních zdrojích, mezi sebou navzájem.

29 KISLINGEROVÁ, Eva a kol., Manažerské finance. 1. vyd. Praha: C.H.Beck, 2004. ISBN 80-7179-802-9, SEDLÁČEK JAROSLAV, Účetní data v rukou manažera. Brno: Computer Press, 1999. ISBN 80-7226-140-1

Další možností je zahrnout do čitatele čistý zisk zvýšený o zdaněné vyplacené úroky z kapitálu věřitelů. Chceme tudíž poměřit vložené prostředky krom zisku i s odměnou věřitelům za jimi zapůjčený kapitál.

ROE - rentabilita vlastního kapitálu (return on equity)

Vyjadřuje vztah zisku po zdanění k účetní hodnotě vlastního kapitálu. „Měří, kolik čistého zisku připadá na jednu korunu investovaného kapitálu akcionářem.“30

rentabilita vlastního kapitálu=EAT/vlastní kapitál

vzorec 3 - výpočet rentability vlastního kapitálu

ROS - rentabilita tržeb a ziskové marže

„Ukazatel určuje, kolik Kč čistého zisku připadá na jednu korunu tržeb.“31 Opět zde existují dvě konstrukce. Jedna vychází z EBITu a druhá z EATu. Pokud použijeme v čitateli EBIT, je tato konstrukce vhodná pro srovnání podniků s proměnlivými podmínkami. V případě, že dáme do čitatele zisk po zdanění potom jde o vyjádření tzv. ziskové marže, která se značně liší u jednotlivých odvětví v závislosti na charakteru produktů. Pokud bude posuzován ukazatel s obratem aktiv, vykazuje obvykle opačnou tendenci.

rentabilita tržeb=EAT (EBIT)/tržby

vzorec 4 - výpočet rentability tržeb

Ukazatelé rentability bývají doplněni o tzv. Du Pontovu analýzu.

Du Pontova analýza

Jde o rozklad ROE nebo ROA a slouží k tomu, abychom zjistili příčiny růstu, poklesu nebo stagnace tohoto ukazatele.

Čistý zisk Čistý zisk Tržby

ROA =

Aktiva

=

Tržby

*

Aktiva vzorec 5 - rozklad ROA

30 KISLINGEROVÁ, Eva a kol., Manažerské finance. 1. vyd. Praha: C.H.Beck, 2004. ISBN 80-7179-802-9, str.73

31 KISLINGEROVÁ, Eva a kol., Manažerské finance. 1. vyd. Praha: C.H.Beck, 2004. ISBN 80-7179-802-9, str.74

Čistý zisk Čistý zisk Tržby A ROE =

Vl. kapitál

=

Tržby

*

Aktiva

*

Vl. kapitál vzorec 6 - rozklad ROE

Aktiva/Vl. kapitál nám ukazuje tzv. finanční páku. Finanční páka je založena na faktu, že cizí kapitál je levnější než kapitál vlastní. Obvykle se měří poměrem celkového kapitálu k vlastnímu kapitálu. Jev je nazván finanční páka z toho důvodu, že cizí kapitál zvedá výnosnost vlastního kapitálu, tak jako páka zvedá břemeno.32

Více bude Du Pontova analýza rozebírána v aplikační části práce.

2.3.5.2. Ukazatele likvidity

Nejdříve je nutné objasnit dva pojmy, které se velmi často v praxi zaměňují nebo se mezi ně dává rovnítko. Jde o solventnost a likviditu.

Solventnost je vlastnictví peněz, kterými můžeme okamžitě platit. Naproti tomu likvidita je schopnost podniku přeměnit svá aktiva na peněžní prostředky a teprve poté s nimi může být placeno. Z definic je zřejmé, že nejlikvidnějším majetkem jsou hotové peníze. Ty nám umožňují být solventními.

Tyto ukazatelé jsou používány snad ve všech analýzách podniku po celé Evropě. Podnik by neměl být nejen výnosný, ale musí být schopen současně dostát svým závazkům. Každá společnost si vybere vlastní přístup, který bude přijímat v souvislosti s likviditou. Může následovat agresivní nebo naopak kontroverzní strategie.

Celková likvidita (Current Ratio)

Ukazatel říká, kolikrát je firma schopna pokrýt oběžnými aktivy krátkodobé závazky.

Napadne nás určitě otázka, jaká výše ukazatele je optimální. Podle průměrné strategie by se měla hodnota pohybovat v rozmezí od 1,6 - 2,5. Než vyslovíme u ukazatelů likvidity jakýkoliv závěr, měli bychom srovnat námi vyšlou hodnotu s průměrem v odvětví, ve kterém se daný podnik nachází.

oběžná aktiva/krátkodobé závazky

vzorec 7 - výpočet celkové likvidity

32 SYNEK,M.Podniková ekonomika. Praha: C.H. Beck, 2002. ISBN - 8071797367

Pohotová likvidita (Quick Asset Ratio)

Pohotová likvidita lépe vystihuje okamžitou platební schopnost, neboť zásoby výrobků a materiálu nemusí být vůbec přeměnitelné na peněžní prostředky. Spíše než samotnou hodnotu ukazatele je užitečné sledovat její vývoj v čase. Výrazně nižší hodnota pohotové likvidity oproti celkové likviditě by mohla být vysvětlena nadměrnou vahou zásob v rozvaze podniku.Optimální výše hodnot se doporučuje v intervalu 0,7 - 1,0.

(oběžná aktiva – zásoby)/krátkodobé závazky

vzorec 8 - výpočet pohotové likvidity

Peněžní likvidita (Cash Positron Ratio)

Ukazatel počítá pouze s nejvíce likvidní složkou majetku. Mezi peněžní prostředky řadíme i obchodovatelné krátkodobé cenné papíry a šeky. Jde tedy o schopnost firmy hradit současně splatné dluhy. Doporučená hodnota je asi 0,2.

peněžní prostředky/krátkodobé závazky

vzorec 9 - výpočet peněžní likvidity

2.3.5.3. Ukazatele aktivity

Tato skupina má tři hlavní ukazatele a další z nich vyplývající. Využívají se pro řízení aktiv. Informují, zda podnik efektivně využívá jednotlivé majetkové části. Pokud disponuje více aktivy než je účelné, vznikají mu zbytečné náklady. Vysoká rychlost obratu může být naopak pro podnik signálem, že nemá dostatek produktivních aktiv a z hlediska budoucích růstových příležitostí nebude mít šanci pro jejich realizaci, a tím ztrácí výnosy. Můžeme zde pracovat s ukazateli dvojího typu, a sice s ukazateli počtu obratů (počet obrátek za rok) nebo dobou obratu (počet dní). Zde bude uveden pouze první typ ukazatele, druhý typ bude odvozen v analytické části. Ukazatele aktivity mají mimo jiné vliv na ukazatele ROA a ROE.

Obrat aktiv

„Udává, kolikrát se celková aktiva obrátí za rok“33. Pro správné posouzení hodnoty ukazatele je vhodné odvětvové srovnání. Abstrahujeme-li od odvětví nebo sektoru, ve kterém podnik pracuje, měl by obrat aktiv dosahovat minimálně hodnoty 1.

33 KISLINGEROVÁ, Eva a kol., Manažerské finance. 1. vyd. Praha: C.H.Beck, 2004. ISBN 80-7179-802-9; str. 82

tržby/aktiva celkem

vzorec 10 - výpočet obratu aktiv

Obrat dlouhodobého majetku

Podnik jej využívá při rozhodování zda zvýšit investiční majetek či nikoliv. Udává tedy, kolikrát se dlouhodobý majetek obrátí v tržby za rok. Při mezipodnikovém srovnávání by měl být ukazatel vždy interpretován v kontextu s používanou účetní odpisovou a oceňovací metodou podniku. Nižší hodnota ukazatele než je průměr v oboru nám dává signál ke zvýšení využití výrobních kapacit a omezení investic.

tržby/dlouhodobý majetek

vzorec 11 - výpočet obratu dlouhodobého majetku

Obrat zásob

Udává, kolikrát se každá položka zásob obrátí za rok. Jinými slovy se dá říci, že ukazuje, kolikrát je každá položka zásob v průběhu roku prodána a opětovně uskladněna. Názory na konstrukci se liší. Někde jsou tržby nahrazovány denními náklady.

tržby/zásoby

vzorec 12 - výpočet obratu zásob

2.3.5.4. Ukazatele zadluženosti

Je evidentní, že firmy k financování svých aktiv nepoužívají jen vlastní kapitál, ale i cizí zdroje. Není možné, aby podnik financoval aktiva pouze z vlastního kapitálu, nebo naopak jenom z cizího. Podnik je překapitalizován, pokud je dlouhodobým kapitálem kryt i oběžný majetek. Opačná situace potkává firmy především v období expanze, kdy růst aktiv není dostatečně kryt potřebnými finančními zdroji.

Pokud bychom chtěli srovnat, jaké náklady na kapitál jsou levnější, tak jsou to náklady na cizí kapitál, neboť nesou menší riziko. Dluh je účelné zvýšit tehdy, když se jím zvyšuje majetek akcionářů a vyšší podíl tohoto kapitálu zvyšuje tržní cenu akcií. Je-li ho pak ale příliš mnoho, zvyšuje se finanční riziko a náklady rostou.

Při výběru kapitálové struktury tak každý podnik zvažuje především riziko, výnosnost, stupeň finanční volnosti.

Celková zadluženost (Debt RatioI)

Udává, jaký podíl cizích zdrojů kryje celkový majetek. Nazývá se též ukazatelem věřitelského rizika.

cizí zdroje/celková aktiva

vzorec 13 - výpočet celkové zadluženosti

Úrokové krytí I.

Informuje o tom, jaká je schopnost podniku bezproblémově splácet úroky. Čím je ukazatel vyšší, tím lepší tato schopnost je. Prahovou hodnotu vnímáme na úrovni hodnoty 3.

EBIT/nákladové úroky

vzorec 14 - výpočet úrokového krytí I.