• Nebyly nalezeny žádné výsledky

5. Finanční analýza

5.3. Poměrové ukazatele

Poměrové ukazatele se vypočítají jako podíl dvou absolutních ukazatelů. Jsou rozčleněny do pěti základních skupin podle jejich účelu při využití ve finanční analýze.

Přesněji se jedná o ukazatele rentability, likvidity, aktivity,zadluženosti a o ukazatele kapitálového trhu. Jelikož společnost Pacovské strojírny, a.s. nemá veřejně obchodovatelné akcie, opomeneme výpočet ukazatelů kapitálového trhu.

5.3.1. Ukazatele rentability

Rentabilita, resp. výnosnost kapitálu je měřítkem schopnosti podniku vytvářet nové efekty, dosahovat zisku použitím investovaného kapitálu. Mezi základní ukazatele rentability patří:

Rentabilita aktiv

ROA nám umožňuje zjišťovat výnosnost celkových vložených prostředků. Vypovídá o celkovém potenciálu firmy, tzn. kolik zisku je schopna vytvořit bez ohledu na vlastnické poměry.

ROA = EBIT / Aktiva

kde:

EBIT – zisk před úroky a zdaněním.

Rentabilita vlastního kapitálu

ROE vyjadřuje efektivnost reprodukce kapitálu vloženého vlastníky. Udává kolik korun čistého zisku připadá na jednu korunu investovanou vlastníky společnosti.

ROE = Čistý zisk / Vlastní kapitál

Rentabilita tržeb

ROS měří schopnost podniku dosahovat zisku při dané úrovni tržeb, tzn. kolik dokáže podnik vyprodukovat efektu, zisku na 1 Kč tržeb. Z porovnání jeho hodnoty s odvětvovým průměrem lze usuzovat úroveň cen dosahovaných podnikem a výši výrobkových nákladů.9

ROS = EBIT / Tržby

5.3.2. Ukazatele likvidity

Odpovídají na otázku, zda je podnik schopný splácet krátkodobé závazky včas a v plné výši. Zabývají se tady nejlikvidnější částí majetku společnosti ve vztahu k závazkům s nejkratší dobou splatnosti. Výše likvidity je do značné míry dána oborem podnikání a sílou společnosti. Dále je otázkou kompromisu společnosti, neboť vysoká likvidita znamená vázání prostředků v aktivech s nulovým výnosem a snižování rentability. Nízká likvidita naopak může přivést podnik do platební neschopnosti a ohrozit jeho existenci i přes vysokou rentabilitu.

Běžná likvidita

Běžná likvidita je ukazatel, který v čitateli zahrnuje všechny složky oběžných aktiv.

Zobrazuje, kolikrát pokrývají oběžná aktiva krátkodobé závazky společnosti. Do oběžných aktiv je zahrnuta i nelikvidní forma majetku, jako např. zásoby nebo pohledávky. Proto se takto měřená likvidita může značně lišit od likvidity skutečné. Za optimální hodnotu ukazatele je považována hodnota v intervalu od 1,5 do 2,5.

Běžná likvidita = Oběžná aktiva / Krátkodobé závazky

Pohotová likvidita

Pohotová likvidita je přesnějším vyjádřením schopnosti podniku dostát svým krátkodobým závazkům, a to proto, že v čitateli jsou odečteny právě položky zásob.10 Ukazatel však nadále zahrnuje krátkodobé pohledávky u nichž neznáme jejich

9SYNEK, Miloslav a kol. Manažerská ekonomika. 3. přepracované a aktualizované vydání. Praha: Grada Publishing, 2003.

ISBN 80-247-0515-X. Str. 361

10 KISLINGEROVÁ, Eva. Oceňování podniku. 1. vydání. Praha: C.H.Beck, 1999. ISBN 80-7179-227-6. Str. 63

pravděpodobnost inkasa. Za optimální výši pohotové likvidity podniku je považován interval od 1,0 do 1,5.

Pohotová likvidita = Oběžná aktiva – Zásoby / Krátkodobé závazky

Okamžitá likvidita

Okamžitá likvidita je nejpřesnějším ukazatelem likvidity. Měří schopnost podniku splatit své krátkodobé závazky právě v daný okamžik. V čitateli je finanční majetek, který zahrnuje peníze, ceniny, účty v bankách a krátkodobý finanční majetek. Výše ukazatele okamžité likvidity by měla přesáhnout hodnotu 0,2.

Okamžitá likvidita = Finanční majetek / Krátkodobá pasiva

5.3.3. Ukazatele aktivity

Ukazatele aktivity umožňují vyjádřit, jak podnik využívá jednotlivé majetkové části.

Existují dvě kategorie ukazatelů aktivity, a to ukazatele počtu obratu a doby obratu. V prvním případě vypočtené číslo informuje o počtu obrátek daného aktiva za rok, v druhém případě pak o počtu dní, ve kterých je určité aktivum tím daným aktivem.

Obrat aktiv

Obrat aktiv zachycuje celkovou efektivnost využívání majetku podniku. Vyjadřuje jaká část tržeb byla vyprodukována z 1 Kč majetku. Jeho vypovídající schopnost pro podnik samotný je omezená. Vhodné je využit tento ukazatel v oblasti mezipodnikového srovnávání.

Obrat aktiv = Tržby / Aktiva

Obrat zásob

Obrat zásob udává, kolikrát je každá položka zásob v průběhu roku prodána a opětovně naskladněna. Cílem podniku je mít co nejvíce obrátek za období, neboť to snižuje množství kapitálu vázaného v zásobách a umožňuje dosažení vyšší ziskovosti. Názory na konstrukci nejsou jednotné, zvolila jsem následující verzi ukazatele:

Obrat zásob = Tržby / Zásoby

Doba obratu zásob

Doba obratu má stejné vypovídající schopnosti jako obrat, ale dívá se na problém z jiného úhlu pohledu. Udává jak dlouho (ve dnech) jsou oběžná aktiva vázána ve formě zásob.

Doba obratu zásob = Zásoby / (Tržby / 360)

Doba splatnosti pohledávek

Určení doby splatnosti pohledávek je součástí obchodní politiky firmy. Ukazatel charakterizuje průměrnou dobu, během níž je inkaso peněz za tržby zadrženo v pohledávkách.

Po tuto dobu firma poskytuje svým odběratelům bezplatný obchodní úvěr, který umožní odběratelům jejich rozvoj.

Doba splatnosti pohledávek = Pohledávky / (Tržby / 360)

Doba obratu krátkodobých závazků

Ukazatel kvantifikuje dobu, po kterou podnik využívá dodavatelských úvěrů pro svůj vlastní rozvoj. Ideální je dosáhnout co nejdelší doby obratu. Rozdíl mezi dobou splatnosti pohledávek a dobou obratu krátkodobých závazků je obchodní deficit. Jestliže je záporný, může podnik využít závazky z obchodních vztahů nejen ke krytí pohledávek, ale i jiné položky oběžného majetku.

Doba obratu krátkodobých závazků = Krátkodobé závazky / (Tržby / 360)

5.3.4. Ukazatele zadluženosti

Ukazatele zadluženosti zachycují kapitálovou strukturu podniku, tzn. využití cizího kapitálu v podniku. Hlavním důvodem financování cizím kapitálem je nižší cena cizích zdrojů a také působení tzv. daňového štítu. Při vysokém zadlužení ale rostou náklady na cizí i vlastní kapitál díky vysokému finančnímu riziku. Vlastní kapitál naopak demonstruje vyšší finanční

stabilitu a volnost managementu. Podnik by měl mít takovou kapitálovou strukturu, při které jsou náklady na kapitál minimální.

Celková zadluženost

Obecně platí, že čím vyšší je hodnota tohoto ukazatele, tím vyšší je zadluženost podniku, a tím vyšší je i finanční riziko. Jeho výši je vždy nutné posuzovat v souvislosti s rentabilitou vlastního kapitálu a strukturou cizích zdrojů.

Celková zadluženost = Celkové dluhy / Pasiva

Ukazatel úrokového krytí

Ukazatel se vypočte jako poměr zisku před úroky a daní k nákladovým úrokům.

Poskytuje informaci o tom, zda je podnik schopen ze zisku krýt úroky z cizího kapitálu, a dále informuje o tom, jestli podniku po splacení úroků nějaký zisk vůbec zůstane. Bývá používán ratingovými agenturami ke stanovení ratingového ohodnocení společnosti.

Ukazatel úrokového krytí = EBIT / Nákladové úroky

5.3.5. Du Pontův rozklad rentability

Du Pontův rozklad nám umožňuje identifikovat základní složky ovlivňující ukazatele rentability ROA a ROE. Rentabilita celkových aktiv lze rozložit na součin rentability tržeb a obratu celkových aktiv. Rentabilita vlastního kapitálu se rovná součinu rentability aktiv a finanční páky.

Du Pontův rozklad ukazatele ROA:

Aktiva zisk Čistý Aktiva

Tržby Tržby

zisk Čistý

ROA= ⋅ =

Du Pontův rozklad ukazatele ROE:

5.4. Souhrnné indexy hodnocení – modely predikce