• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Viaceré odborné publikácie mnohých odborníkov v tejto oblasti uvádzajú, ţe základom pre psychologickú analýzu trhu nie sú čísla a grafy, ale je to psychológia davu, v praxi to znamená ako investičné chovanie jednotlivca alebo skupiny investorov ovplyvňuje rozhodovanie nakupovať alebo predávať.

Tieto vlastnosti davu majú dopad na „investičnú náladu“, to znamená nepriamy dopad na celkový dopyt a ponuku cenných papierov. Kľúčom úspechu takejto analýzy a investora orientovaného podľa psychológie davu je intuícia, odhalenie a pochopenie myšlienkového pochodu a chovania davu (Veselá, 2007, s. 470).

Miková (2009, s. 63, 75) vo svojej publikácii tvrdí, ţe technická analýza sa zakladá na trhových dátach a zameriava sa na načasovanie obchodu a na cenové

31

zmeny. Koncentruje sa na kratšie obdobie a vychádza z toho, ţe trhová cena je výsledkom vzťahov medzi ponukou a dopytom, a tie sú ovplyvňované fundamentálnymi aj psychologickými faktormi.

Psychologická analýza sa opiera o tieto základné vlastnosti davu:

v rámci davu ma kaţdý jednotlivec pocit neprekonateľnej, neobmedzenej sily, dochádza k tzv. duševnej nákaze,

podlieha sugescii,

prudké zmeny v myslení a citov davu, ľahkováţnosť davu,

prehnané a zjednodušené city davu, neznášanlivosť a autoritatívnosť davu,

mravnosť a etika davu (Chovancová, Demjan, 2006, s. 308-309).

Podľa teórie jedného z odborníkov psychologickej analýzy trhu André Kostolanyho (1906 – 1999), psychologické faktory ovplyvňujú vývoj trhu len krátkodobo, strednodobé zmeny trhov ovplyvňujú faktory úrokových mier a likvidita a za dlhodobé faktory povaţoval makroekonomické ukazovatele. Jeho teória na rozdiel od anglo-amerických odborníkov zamarených na fundamentálnu analýzu orientuje sa na psychologickú analýzu súvisiacu s investovaním, ktorou predbehol dobu. Predmetom skúmania nie je teda samotný kurz, ale správanie investorov. A.

Kostolany zastáva filozofiu „plávať proti prúdu“ (predpokladá max. 10 % sofistikovaných investorov), a tak oklamať burzový cyklus striedania cenových rastov a poklesov. Podľa jeho teórie sú účastníkmi trhu dve skupiny tzv. „hráči“

(roztrasené ruky) – ich investičné chovanie funguje podľa princípov teórie davu a tzv. „špekulanti“ (pevné ruky) – ich investičné chovanie pracuje na základe silnej investorskej osobnosti inými slovami „nejdú s davom“. (Kostolany In Rejnuš, 2011, s. 355). Autor vo svojej teórii sformuloval jednotlivé fázy cyklu na akciových trhoch, ktoré znázorňuje obrázok číslo 5.

32

Obrázok 7 Kolobeh akciového trhu podľa Kostolanyho teórie

Zdroj : Veselá, 2003, s. 148

Na burze často krát dochádza k takým javom, kedy kurzy akcií aj komodít zaznamenávajú neustály rast, napriek tomu, aby sa našlo vyčerpávajúce racionálne vysvetlenie. Tento rast sa po čase náhle zastaví a kurzy veľmi rýchlo klesajú. Hovorí sa o špekulatívnych bublinách, ktoré moţno vysvetliť práve davovou psychózou, ale aj nadmernou reakciou investorov (Miková, et al., s. 89).

Podľa jednej z ďalších tórií, ktorá je označovaná ako Keynesova, je psychológia relevantným faktorom tieţ len z krátkodobého pohľadu. John Maynard Keynes, jeden z najväčších ekonómov dvadsiateho storočia, ponúkol alternatívnu teóriu. Vlna keynesiánskej revolúcie nielen zaplavila ekonómiu, ale tieţ poskytla príťaţlivé zdôvodnenie a návod k rozsiahlym štátnym zásahom. Názorový posun vo verejnosti a medzi ekonómami vychádzal z nepochopenia skutočných udalostí“

(http://www.libinst.cz/, 13. 2 2014).

Predpokladá, ţe väčšina investorov sa riadi pocitmi a emóciami, a preto podľahne davu a stáva sa jeho súčasťou. Menšina samozrejme vie odhaliť a vyuţiť faktory psychológie davu vo svoj prospech. To má za následok i vznik špekulácie, pri ktorej časť tejto menšiny zámerne zneuţíva zákonitosti psychológie davu.

„Profesionálny investor musí preto venovať celú svoju pozornosť predvídaniu takých noviniek alebo takých zmien v celkovej atmosfére, ktoré, ako ukazuje skúsenosť, môţu najviac pôsobiť na kolektívnu psychológiu trhu“ (Keynes, 1963. s. 166).

Podľa Keynesa sú „špekulácie investičné rozhodovanie, ktoré je zaloţené na prognózovaní kolektívnej psychológie. Podnikavosť je naproti tomu činnosť

33

vyplývajúca z predvídania budúceho výnosu akciového inštrumentu na základe fundamentálnej analýzy. Bolo by nebezpečné, keby špekulácie nadobudla väčších rozmerov neţ podnikavosť“ (Rejnuš, 2011, s. 355).

Drasnarova teória, ako jedna z ďalších uznávaných teórií, vychádza z predpokladov, ţe z psychologických faktorov je to hlavne strach a chamtivosť, ktoré ovplyvňujú správanie a rozhodovanie investorov na trhu. Vzhľadom na striedanie týchto javov, ktorý z nich je v rozhodujúcej chvíli v prevahe, podľa toho sa dá aj odhadovať budúci vývoj kurzov cenných papierov na trhu. Podstata tejto stratégie spočíva v tom, ţe snaha kaţdého investora vedie k tomu, aby v čo najkratšom čase získal maximum, čím viac majú, chcú ešte viac - chamtivosť. Práve chamtivosť investorov vedie ich správanie k nákupu, čím spôsobujú rast kurzov na trhu, aţ kým ich chamtivosť nevystrieda strach. Investori zo strachu straty svojho nadobudnutého zisku prechádzajú k panike. Panika, na základe psychológie davu, sa rýchlo rozšíri a nastane rýchly predaj cenných papierov, prichádza nerovnováha ponuky a dopytu. V danej situácii ponuka presiahne dopyt, čo v konečnom dôsledku povedie k zníţeniu kurzov cenných papierov (Baumöhl et al., 2011, s. 267 – 268).

Napriek tomu, ţe psychologická analýza nefunguje na logike čísiel a dát, nemoţno jej význam a vplyv na vývoj akciových trhov podceňovať.

3.2 Akciové indexy a charakteristika najvýznamnejších z