• Nebyly nalezeny žádné výsledky

RŮZNé UČEBNÍ STYLY

In document Diktafon | edu.cz (Stránka 151-155)

Mapa pro každého

POPiS AKTiViTY

Jedním ze způsobů, jak přizpůsobit výuku učebním stylům žáků ve třídě, je výuka pomocí tzv.

balíčku aktivit. Balíček vždy vychází ze shodného výukového tématu a očekávaných výstupů, které by všichni žáci měli prokázat. Forma práce i obsah dílčích aktivit se však u jednotlivých žáků mohou lišit.

Zpracujte pro třídu balíček aktivit pro zvládnutí výukového tématu, např. pro žáky k výuce prvouky/zeměpisu:

Název: Balíček aktivit pro rozluštění kódování map (název pro analytické studenty);

Jak vyzrát na mapu? (název pro globální studenty).

Součástí balíčku budou sady úloh ke zvládnutí dílčích výukových cílů, z nichž si žák dle in -strukcí bude vybírat.

Příklad jedné sady úloh z balíčku:

Úkol č. 1 – Vysvětli, co znamenají jednotlivé ZNAČKY a POPIS/LEGENDA na mapě. Před sebou máš čtyři způsoby práce a čtyři alternativy této aktivity s odpovídajícími aktivitami, jak své poznatky zaznamenat. Musíš zpracovat alespoň jeden pár těchto aktivit.

způsob práce Práce v kruhu Jména členů:

1.2.

3.4.

5.Dramatizace Herci:

1.2.

3.Práce ve dvojici Jména:

1.2.

Individuální práce

alternativy aktivity

1. Vyberte si čtyři z předložených map a vytvořte k nim svou vlastní legendu s využitím co možná nejvíce symbolů, které najdete.

2. Vytvořte seznam symbolů, které by se daly znázornit pohybem, tancem, pantomimou, a sestavte krátké pásmo s představením jednotlivých symbolů.

3. Vystřihněte obrázky, které by mohly být použity jako symboly a nalepte je na jednoduchou mapu, kterou si vytvoříte.

4. Použij papírové kartičky vystřižené ze čtvrtek, vytvoř karetní hru za použití symbolů z map. Zapiš pravidla hry.

podání zprávy o aktivitě

1. Vystavte svou legendu a napište k ní vysvětlení, jak a jaké infor -mace se dají vyčíst z jednotlivých symbolů.

2. Zahrajte představení třem spolu -žákům; než začnete, dejte jim se -znam symbolů (ne popořadě), které budete předvádět, a nechte je, aby uhádli, jaké symboly představujete.

3. Vystavte svou mapu se symboly a místem pro komentář. Poproste tři spolužáky, aby připsali komentář o symbolech, které jste zvolili.

4. Požádej čtyři spolužáky, aby si přečetli pravidla hry a zahráli si ji.

Pokud je třeba, oprav chyby v pravidlech nebo kartách.

POmŮCKY: pro každého žáka jeden výtisk připraveného balíčku úloh, mapy (např.

reprodukce plánu města, dopravní mapy regionu, turistické mapy ČR, hospodářské mapy Evropy, politické mapy světa), výtvarné potřeby VŠEmi SmYSLYZÁŽiTKEm i V LAViCiSAmOSTATNĚ i SPOLEČNĚRŮZNé UČEBNÍ STYLY

Představte žákům téma, cíl i způsob práce. Rozdejte každému jeden výtisk připraveného balíčku.

Dohodněte se na způsobu práce (např. „ Rozhodněte sami, zda úkoly č. 1 až 5 budete řešit postupně nebo v libovolném pořadí.“), způsobu hodnocení, termínu dokončení a dalších podmínkách (např.

uveďte možnosti využití konkrétních informačních zdrojů). Pak se již mohou žáci pustit do práce.

Vy přijměte ve třídě roli konzultanta a koordinátora.

VYUŽiTÍ

Balíček aktivit je forma, která má v různých předmětech široké využití při osvojování si učiva i jeho opakování. Efektivity docílíte zejména vhodným sestavením úloh, které žákům dávají mož -nost volby, avšak vedou je ke zvládnutí učiva dle jejich mož-ností i rozmanitosti způsobů práce.

PřÍKLADY, VARiANTY

Součástí balíčku může být i závěrečný test, který žákovi i vám dá zpětnou vazbu o zvládnutí učiva. Otázky v něm se vztahují k základním pojmům a dovednostem, které jsou v textu úloh vždy zvýrazněny. Příklad ověřovacích otázek k výše uvedenému úkolu:

• Co je to legenda mapy?

• Proč mají mapy legendu nebo klíč?

PROČ TO DĚLAT

Všichni žáci ve třídě pracují na společném tématu. Každý z nich si však volí ze široké nabídky úloh, přizpůsobených potřebám žáků v celé třídě. Díky balíčkům aktivit lze i v nevyrovnané třídě efektivně diferencovat učivo s ohledem na aktuální schopnosti žáků, jejich motivaci a učební styl.

VŠEmi SmYSLY ZÁŽiTKEm i V LAViCi SAmOSTATNĚi SPOLEČNĚ RŮZNé UČEBNÍ STYLY

Info-koutky

POPiS AKTiViTY

Připravíte pro žáky ve třídě na oddělená místa (koutky, pracovní stoly) informační materiál k pro -bíranému tématu tak, aby koutky umožňovaly pracovat žákům s informacemi v různé podobě. Může -te tak připravit kou-tek s grafy a obrázky, v dalším budou odborné knihy a připravené delší -texty, v jiném statistiky, někde budou mít žáci k dispozici počítač a budou informace vyhledávat na inter -netu. Alespoň jeden koutek, ale raději více, by měl umožnit žákům zpracovat dané téma kreativně – provést pokus, nakreslit upoutávku, vyrobit model a podobné aktivity.

Počet info-koutků musí odpovídat počtu vytvořených pracovních skupin. Efektivně pracující sku -pina by přitom obecně měla mít tři až šest členů, samozřejmě záleží na složitosti úkolů. Je důležité také připravit časově aktivity v jednotlivých koutcích tak, aby se skupiny mohly případně střídat ve stejném časovém limitu.

Žáci si nejprve rychle prohlédnou jednotlivá pracoviště. Prokazatelně si vyberou to, které je zau -jalo (například zápisem do připraveného listu jednotlivých info-koutků nebo na tabuli). Na počátku časového limitu se seznámí podrobně s informačními materiály a úkoly písemně připravenými pro každé ze stanovišť. Poté se již ve skupině věnují vypracování uložených úkolů.

VYUŽiTÍ

Aktivita je vhodná pro všechny výukové předměty i věkové kategorie žáků. Přizpůsobit je nutné vždy obsah zpracovávaných informací a obtížnost úkolů.

V případě, že žáci dosud nebyli zvyklí pracovat bez přímého vedení učitele, buďte trpěliví. Budou zpočátku vyžadovat vaši podporu – mnoha otázkami, ujišťováním se o správném postupu. Možná také projdou neúspěšně první zpětnou vazbou na svou práci, aby pochopili, že zodpovědnost za spl -nění práce i závěrečné ohodnocení je skutečně na celé skupině. Mohou jim pomoci společně s vámi nastavená pravidla a kritéria pro hodnocení.

PřÍKLADY, VARiANTY

Pro bezproblémové hodnocení je možné předem rozdat žákům vytištěná kritéria pro posuzování vypracovaných úkolů.

Aktivitu můžete pozměnit tak, že žáci si nebudou volit formu informací ke zpracování, ale téma.

V probíraném tématu Elektrická energie to může být koutek pro úsporu energie, jiný pro obnovitelné zdroje, další s tématem jaderná energie či fosilní paliva.

PROČ TO DĚLAT

Možnost volby zvyšuje motivaci žáků i jejich pocit zodpovědnosti za práci v hodině. Aktivita přispívá také k rozvoji schopnosti pracovat v týmu. Dáte-li žákům možnost si každé z probíraných té -mat zpracovat s ohledem na jejich dominantní učební styl, podpoříte tím podmínky pro učení každé -ho z nich. Navíc je vedete k chápání procesu vlastní-ho učení a vytváření si individuálních efektivních strategií učení.

POmŮCKY: připravené materiály v různých info-koutcích (výukové texty, obrázky, grafy, počítač s připojením k internetu, pomůcky k provedení pokusu aj.) VŠEmi SmYSLYZÁŽiTKEm i V LAViCiSAmOSTATNĚ i SPOLEČNĚRŮZNé UČEBNÍ STYLY

In document Diktafon | edu.cz (Stránka 151-155)