• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2. Charakteristika e-shopu s plaveckými potřebami

3.2 Reklama

3.2.1 Charakteristika reklamy

Reklamou rozumíme „placenou formu neosobní, masové komunikace uskutečňující se prostřednictvím médií, jejímž cílem je informování spotřebitelů se záměrem ovlivnit jejich kupní chování“. (Světlík, 2005, str. 191)

Samotná reklama má za sebou již velmi dlouhou historii. V literatuře bývá za nejstarší psanou reklamu považováno tři tisíce let oznámení nalezené archeology ve staroegyptských Thébách. Ze starého Řecka jsou zase známy první dochované důkazy o hlasovém i psaném veřejném nabízení zboží. Reklama je tak ve svém principu velmi stará technika nabízení zboží, avšak teprve Gutenbergův vynález knihtisku umožnil využít hromadné sdělovací prostředky.

(FORET, 2011)

Dnes však doba již značně pokročila, takže k propagaci využíváme stále více elektronická média (internet, televize) než klasická média (noviny, časopisy, outdoor a indoor média). (Janouch, 2014; Přikrylová, Jahodová, 2010)

Reklama na internetu patří k nejpoužívanějším způsobům komunikace, nedá se však s jistotou říct, že se jedná o nejúčinnější způsob komunikace. Rozšíření reklamy je tak masivní, že zahlcenost uživatelů způsobuje pokles její účinnosti. (Janouch, 2014)

Základní funkce reklamy lze definovat jako:

informativní, kdy reklama informuje o novém produktu. Účelem této reklamy je vyvolat zájem o poptávku (má návaznost na pull strategii – viz výše),

přesvědčovací, kdy se snažíme v období zvýšeného tlaku konkurence zapůsobit na zákazníka tak, aby si zakoupil právě náš produkt (návaznost na push strategii),

25

připomínací funkce má udržet v povědomí zákazníků produkt i značku. (FORET, 2011)

3.2.2 Nové trendy - internetové komunikační prostředky

Mezi internetové komunikační prostředky řadíme WWW stránky, e-shopy nebo sociální sítě. Internet se však neustále vyvíjí a přináší nová média i nové komunikační kanály.

Mezi základní internetové komunikační prostředky patří i e-shopy. A abychom na tyto stránky přilákali zákazníky, musíme jim věnovat náležitou pozornost. Návštěvníci se na stránky e-shopu mohou dostat třemi způsoby, a to přímou návštěvou (pokud známe URL adresu a zadáme ji přímo do vyhledávače), přístupem přes vyhledávače (uživatel vyhledává pomocí klíčových slov) a posledním způsobem jsou návštěvy z odkazujících stránek (na cizím webu je uveden odkaz na „naši“ stránku). (Janouch, 2014) Tímto způsobem se návštěvníci dostanou na tzv. vstupní stránku6. Její první dojem hraje velikou roli, musí totiž zákazníka zaujmout.

Vytvořit si dnes internetové stránky, popř. založit si nový e-shop na internetu je otázkou chvíle. Důležitější je pak stránky správně optimalizovat, zvolit správná klíčová slova a udržovat aktuální informace, tzn. neustále aktualizovat obsah webu.

Optimalizace webových stránek

V souvislosti s optimalizací WWW stránek je důležitý pojem SEO (Search Engine Optimization), což v překladu představuje optimalizaci stránek pro uživatele. Vyladění stránek není pouze technická disciplína. Vylepšit SEO můžeme především kvalitním a tvůrčím obsahem webu a také správným zvolením klíčových slov. Správná klíčová slova jsou taková, která nejen přivedou návštěvníky, ale udělají z nich zákazníky. (Janouch, 2014)

V rámci SEO analýzy lze rozlišit tzv. on-page a off-page faktory, nejdůležitější z nich jsou zmíněny v tabulce 3.1.

6 Výraz pochází z angličtiny - landing page – přistávací stránka

26

Tabulka 3.1 SEO faktory

ON-PAGE FAKTORY OFF-PAGE FAKTORY

URL stránky Indexace

Titulek stránky Zpětné odkazy

Hlavní nadpis

On-page faktory se nachází přímo na dané stránce a jsou s ní přímo spojeny. Autor tak může tyto faktory přímo ovlivnit. Adresa URL je důležitým identifikátorem stránky. Měla by obsahovat klíčové slovo, obvykle název firmy. Z hlediska vyhledávače to není příliš významné, avšak URL s klíčovým slovem vzbuzuje důvěru ve výsledcích vyhledávání. Důležitým faktorem je také titulek stránky, který říká vyhledávačům, co se na dané stránce nachází. Titulek musí být srozumitelný, poskytovat smysluplnou informaci a zároveň by měl být unikátní pro každou stránku. Také hlavní nadpis je velmi důležitý. Měl by vyjadřovat obsah stránky, který je důležitý pro vyhledávače. Ostatní podnadpisy už tak důležitý význam nemají (Janouch, 2014).

Druhá skupina faktorů, označovaných jako off-page faktory, se nenacházejí přímo na stránkách. Označují se tak vnější vlivy působící na danou stránku. Indexace slouží k tomu, aby vyhledávač o dané stránce věděl. Samotný proces indexace obsahuje několik fází, důležitý je vyhledávací proces, který probíhá pomocí tzv. robotů. Dalším off-page faktorem jsou zpětné odkazy, které vyhledávačům naznačují, jak jsou dané stránky populární. Budování zpětných odkazů se odborně nazývá linkbuilding. (Janouch, 2014; jakpsatweb.cz, 2015)

Webové stránky si dnes však neprohlížíme pouze na klasických počítačích. Ve stále větší míře nakupujeme také pomocí mobilních telefonů (tzv. smartphonů) a tabletů, jejichž výhodou je obrovská flexibilita. Musíme však web těmto zařízením přizpůsobit. Stránky by měly být jednodušší na používání, s příjemným uživatelským rozhraním, aby uživatelé nemuseli se svými telefony otáčet, zmenšovat nebo zvětšovat obraz atd. (Frey, 2011; Janouch, 2014) Úzkou souvislost s internetovými stránkami dnes mají sociální sítě, které se stávají primárním komunikačním prostředkem.

27 3.2.3 Nové trendy – sociální sítě

Charakteristickou vlastností sociálních sítích je fakt, že většina obsahu je tvořena samotnými uživateli. Základem jsou vztahy mezi uživateli, jejich vzájemné komentáře, odkazy či hodnocení a také se vyznačují tím, že jejich provozovatelé jen minimálně zasahují do jejich provozu. (Bednář, 2011)

Nejvýznamnější sociální sítí dneška je jednoznačně Facebook, který v roce 2011 překonal miliardu uživatelů a v České republice je registrováno více než 3,8 milionu profilů.

Facebook v sobě kombinuje celou řadu komunikačních prostředků od možnosti sdílet textové zprávy, tzv. statusy, přes sdílení fotek a odkazů až po posílání soukromých zpráv a využívání velkého množství speciálních aplikací. A to vše funguje z jednoho uživatelského rozhraní a vizuálně konzistenčním způsobem. (Bednář, 2011)

Možností prezentace na Facebooku existuje celá řada, nejvýznamnějším prostředkem je tzv. skupina. Skupina je stránka, která je určena pro diskuzi uživatelů k určitému společnému problému. Podobně, jako uživatelský profil, má i skupina svou „zeď“, na kterou je možné psát příspěvky. Každá skupina má definované správce, kteří řídí, autorizují a moderují diskuze dané skupiny. Význam skupiny pro marketing spočívá v tom, že jejich prostřednictvím je možné podporovat budování komunity a komunikaci mezi klienty.

In document VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ – (Stránka 26-29)