• Nebyly nalezeny žádné výsledky

V této části práce je provedena širší komparace finanční situace analyzované společ-nosti s odvětvím v průběhu sledovaného období. Za tímto účelem je využito spider analýzy, o níž je pojednáno v metodické části práce. Hodnoty pro odvětvové srovná-vání jsou získány z analytických materiálů Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky, konkrétně z tabulkových příloh za příslušné období. V tabulkách 4 a 5 je uvedeno osm vybraných ukazatelů analyzované společnosti a odvětví CZ-NACE 47 Maloobchod, kromě motorových vozidel, jejichž hodnoty jsou dále zobrazeny pomocí paprskového grafu. Vybrané ukazatele jsou seskupeny do čtyř skupin (A, B, C, D) a vybrány byly s ohledem na fakt, že analyzovaná společnost nečerpá žádné úvěry. Po-stupy pro výpočet vybraných ukazatelů jsou uvedeny v metodické části práce. V tabulkách 4 a 5 jsou uvedeny údaje pro odvětvové srovnání analyzované společnosti v průběhu sledovaného období.

Tabulka 4 – Ukazatele pro odvětvové srovnání OMEGA, s. r. o.

2016 2017 2018 2019

A1 – ROA [%] 63,94 55,39 60,41 37,25

A2 – ROE [%] 117,08 60,31 60,52 33,69

B1 – Běžná likvidita 3,23 2,40 3,28 5,95

B2 – Pohotová likvidita 1,58 1,59 2,31 4,49

C1 – Celková zadluženost [%] 52,52 57,13 38,65 22,40

C2 – Koeficient samofinancování [%] 38,21 42,87 57,94 70,15

D1 – Obrat aktiv 5,14 5,04 3,56 3,03

D2 – Dobra obratu zásob [dny] 33,18 23,56 28,86 28,44

Zdroj: Vlastní zpracování na základě dat z účetních výkazů OMEGA, s. r. o.

Tabulka 5 – Ukazatele pro odvětvové srovnání CZ-NACE 47 Maloobchod, kromě

Zdroj: Vlastní zpracování na základě Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky (2017, 2018, 2019, 2020)

První porovnávaná skupina poměrových ukazatelů (skupina A) obsahuje ukazatele rentability, jejichž komparace byla provedena v subkapitole 4.2.2.

Druhá zmíněná skupina poměrových ukazatelů (skupina B) sloužící ke komparaci se skládá z ukazatelů likvidity a její součástí je ukazatel běžná likvidita (likvidita 3.

stupně) a ukazatel pohotová likvidita (likvidita 2. stupně). Ukazatele krátkodobé li-kvidity odvozují likviditu od poměru krátkodobých (tj. oběžných) aktiv ke krátkodobým závazkům. Z hodnot uvedených v tabulkách 4 a 5 je zřejmé, že analy-zovaná společnost dosahuje vyšších výsledných hodnot u obou zmíněných ukazatelů, a to po celé sledované období. Obecně lze uvést, že vyšší hodnoty ukazatelů likvidity signalizují větší naději na zachování platební schopnosti, ale nedoporučuje se pau-šálně považovat vysoké hodnoty ukazatelů za příznivý jev. Vypovídací schopnost ukazatelů je omezená, protože je ovlivněna jednak strukturou čitatele zlomku a li-kvidností jednotlivých složek oběžných (krátkodobých) aktiv a jednak strukturou krátkodobých závazků z hlediska doby jejich splatnosti.

Do předposlední porovnávané skupiny poměrových ukazatelů (skupina C) jsou za-řazeny ukazatele zadluženosti, konkrétně se jedná o ukazatel celková zadluženosti a koeficient samofinancování. Co se týká celkové zadluženosti, tedy podílu cizích zdrojů na aktivech, je z tabulky 4 zřejmé, že hodnota tohoto ukazatele analyzované společnosti v průběhu sledovaného období klesá, s výjimkou období prvních dvou let, kdy došlo k jeho zvýšení. Tato skutečnost říká, že podnik v průběhu druhé polo-viny sledovaného období snižuje využití cizích zdrojů k financování podnikatelské činnosti. V rámci porovnání těchto hodnot s odvětvím lze pozorovat, že kromě roku

2017 analyzovaná společnost dosahuje nižších hodnot ukazatele celkové zadluže-nosti. Lze konstatovat, že podniky v odvětví Maloobchod financují svá aktiva cca z poloviny vlastními a z poloviny cizími zdroji. K vývoji výsledných hodnot ukazatele celkové zadluženosti analyzované společnosti lze analogicky určit výsledné hodnoty koeficientu samofinancování, které se v průběhu sledovaného období naopak po-stupně zvyšují, což znamená, že analyzovaná společnost využívá k financování podnikání v průběhu času více vlastního kapitálu. Hodnota podílu vlastních zdrojů na aktivech analyzované společnosti byla k odvětvové hodnotě nejblíže v roce 2017.

Na základě vzájemného vztahu a vývoji dvou zmíněných ukazatelů je nutno po-dotknout, že by analyzovaná společnost měla do budoucna zvážit využívání cizích zdrojů ve větší míře, a to z toho důvodu, že cizí zdroje jsou podstatně levnějším zdro-jem financování než vlastní kapitál. Na druhou stranu analyzovaná společnost dokazuje svou schopností financovat podnikání zejména z vlastních zdrojů svoji fi-nanční nezávislost a stabilitu.

Poslední porovnávanou skupinou poměrových ukazatelů (skupina D) jsou ukaza-tele aktivity, do kterých jsou zařazeny ukazaukaza-tele obratu aktiv a doby obratu zásob.

Při komparaci výsledných hodnot ukazatele obratu aktiv je patrné, že analyzovaná společnost disponuje schopností víckrát obrátit svá aktiva v tržby, než je tomu v od-větví, a to i přesto, že hodnota zmíněného ukazatele analyzované společnosti vykazuje klesající trend. Přesto tato skutečnost naznačuje, že analyzovaná společnost s majetkem hospodaří efektivně. Co se týká posledního porovnávaného ukazatele, doby obratu zásob, bylo zjištěno, že výsledné hodnoty ukazatele společnosti a od-větví se příliš neliší (v průměru o cca dva a půl dne). S výjimkou roku 2018 byla doba obratu zásob analyzované společnosti kratší než v odvětví. Cílem podniku je dosáh-nout co nejnižší hodnoty tohoto ukazatele, a proto lze konstatovat, že v roce 2017 analyzovaná společnost nedisponovala příliš vysokými zásobami a dařilo se jí dosáh-nout nejkratší doby vázanosti zásob v podnikání ve sledovaném období.

V obrázcích 1 a 2 je představena spider analýza vybraných poměrových ukazatelů analyzované společnosti a odvětví, jejichž výsledné hodnoty shrnují tabulky 4 a 5, přičemž je nutno podotknout, že výsledné hodnoty v odvětví jsou považovány jako 100 %. Pro větší přehlednost je spider analýza zobrazena po dvou letech ve dvou samostatných paprskových grafech.

Obrázek 1 – Spider analýza za 2016 a 2017 [%]

Zdroj: Vlastní zpracování na základě Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky (2017, 2018, 2019, 2020) a dat z účetních výkazů OMEGA, s. r. o.

Obrázek 2 – Spider analýza za 2018 a 2019 [%]

Zdroj: Vlastní zpracování na základě Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky (2017, 2018, 2019, 2020) a dat z účetních výkazů OMEGA, s. r. o.

Z obrázků 1 a 2 je patrné, že pouze u ukazatele doby obratu zásob má analyzovaná společnost ve sledovaném období téměř stejné hodnoty jako je tomu v odvětví. Nao-pak v případě rentability aktiv a rentability vlastního kapitálu se hodnoty analyzované společnosti diametrálně liší od odvětvových hodnot. Stejně tak lze po-zorovat velmi odlišné hodnoty u ukazatelů likvidity, které v druhé polovině sledovaného období v analyzované společnosti převyšují odvětvové průměry. Fi-nančně zdravé podnikání je charakterizováno schopností zhodnotit vložený kapitál,

tj. dosahovat zisku. Zároveň platí, že čím vyšší je rentabilita, tím pevnější je finanční zdraví podniku. Další podmínkou dobrého finančního zdraví je také schopnost hradit včas splatné závazky i perspektiva budoucí likvidity. Z provedené analýzy je zřejmé, že analyzovaná společnost se nyní nachází ve velmi dobré finanční situaci.