• Nebyly nalezeny žádné výsledky

HDP Slovenska v mil. EUR

9 Vnútorné okolie podniku

Kapitola obsahuje analýzu vnútorného okolia podniku použitím nástrojov marketingový mix a analýzy vnútorných zdrojov VRIO.

9.1 Marketingový mix 4P

9.1.1 Produkt (product)

Hlavným cieľom firmy two je vyrábať kozmetické produkty z čisto prírodných ingrediencií. Svojimi produktami mieri hlavne na ľudí, ktorí sa zaujímajú o ochranu životného prostredia a preferujú produkty z čisto prírodných zložiek a nie synteticky vytvorených. Firma podľa zloženia rozdeľuje produkty do ôsmych produktových radov, pričom každá rada rieši nejaký problém pokožky alebo má priaznivé účinky. V roku 2019 prešla firma rebrandingom, pričom sa zmenil tiež dizajn a druh obalov produktov. Produktové rady nesú názvy podľa hlavnej zložky produktov a ich vône.

Tuhé šampóny, tuhé mydlá a balzamy na pery sú balené do kompostovateľných papierových obalov, každá produktová rada má svoju farbu a jednotný názov. Aj keď sa obaly jednotlivých produktov líšia farbou, dizajn všetkých produktov firmy je jednotný. Zvyšok produktov v týchto produktových radách je balený do polypropylénových obalov, pričom podnik ponúka možnosť ich vrátiť. Obaly sú následne recyklované a zo vzniknutých granúl sú z vytvorené mydelničky alebo obaly na tuhé šampóny. Recyklačný program prebieha v spolupráci s firmou Umelohmotné.

Produktové rady a ich obsah jednotlivých produktov sú nasledovné:

PURE

Hlavnou ingredienciou tejto rady je nechtík lekársky. Do produktov nie sú pridávané ďalšie látky na zvýraznenie vône. Sú určené najmä pre citlivú a problematickú pokožku, vhodné sú tiež pre ľudí trpiacich ekzémami. Táto produktová rada obsahuje tuhé mydlo, tuhý šampón, vlasový kondicionér, telové maslo, balzam na pery.

HONEY

Med, ktorý je hlavnou zložkou produktov HONEY, firma kupuje od malých slovenských producentov. Med má hydratačné účinky a obsahuje veľa vitamínov a antioxidantov. Produktová rada HONEY sa skladá z tuhého mydla, tuhého šampónu, vlasového kondicionéru telového masla, balzamu na pery a sprchového želé.

35 CUCU

Produktová rada má ovocnú vôňu, jej hlavnými zložkami sú maliny a jahody. Firma ju odporúča pre milovníkov ovocnej vône a obsahuje tiež iné liečivé byliny. Pod názvom CUCU značka ponúka rovnaké druhy produktov, ako v predchádzajúcom produktovom rade.

TYKOKOS

Ako je už z názvu zrejmé, základom tejto produktovej rady je kokos, ktorý je známy pre svoje hydratačné a regeneračné účinky, ako na vlasy tak na pokožku. Aj z tejto produktovej rady firma ponúka všetky druhy produktov, ktoré boli uvedené vyššie.

LEMONADE

Produkty z danej rady obsahujú ako hlavnú zložku citrusové plody a vyznačujú sa tiež ich vôňou. Táto produktová rada je vďaka svojej vôni vhodná aj pre mužov. Citrusové plody pokožke dodávajú najmä vitamín C a pomáhajú pri rozšírených póroch. Tak ako v predchádzajúcich produktových radách, aj pod názvom LEMONADE je dostupné tuhé mydlo, tuhý šampón, vlasový kondicionér, telové maslo a balzam na pery.

LOVENDER

Rovnaké produkty sú dostupné aj pod názvom LOVENDER. Ich hlavnou zložkou je bylina levanduľa, ktorá je známa svojimi liečivými a hydratačnými účinkami.

BLACK MAGIC

Najnovšia produktová rada momentálne obsahuje tuhý šampón a tuhé mydlo.

Výnimočná je obsahom čierneho uhlia, čajovník a citrónovej trávy. Mydlo je vhodné na problematickú a aknóznu pleť, šampón pri probléme s lupinami a vyživuje vlasy.

MINIME

Ide o produktovú radu určenú na starostlivosť o pokožku novorodencov a tehotných žien. Patrí sem krém na spareniny, výživný krém, krém a olej na strie detský olej s nechtíkom lekárskym, liečivou bylinou.

Unikátom v produktovom portfóliu firmy je sprchové želé. Tuhé mydlá môžu byť použité ako na telo, tak aj na tvár, rovnako aj telové maslá.

Okrem uvedených produktových rád patria do produktového portfólia aj výrobky starostlivosti o pleť. Firma vyrába pleťové krémy pre rôzne typy pleti, krémy na opaľovanie a po opaľovaní, pleťové séra, oleje a hydroláty.

Tieto produkty sú balené do sklenených fľaštičiek s vhodným dávkovačom vzhľadom na daný produkt. Ako už bolo zmienené, telové maslá a kondicionéry sú balené do polypropylénových obalov. Oba materiály- polypropylén aj sklo- je možné separovať a recyklovať, prípadne použiť znovu na iný účel. V rámci zero-waste myšlienky firma predáva tiež ručne vyrábané znovu použiteľné textilné odličovacie tampóny, ktoré patria k najpredávanejším produktom firmy. Odpad, ktorý vznikne pri výrobe tampónov, firma použije ako výplň do pelechov pre domáce zvieratá, ktoré sú venované do zvieracích útulkov. Ďalším zero-waste produktami sú bambusové vatové tyčinky či čistiaca konjac hubka na pleť, ktoré je možné celé skompostovať.

S nástupom globálnej pandémie COVID-19 firma zaradila na svoj internetový obchod aj dezinfekčný gél, rovnako zložený z prírodných ingrediencií. Nakoľko ide o biocídny výrobok, musí byť zaregistrovaný Centrom pre chemické látky a prípravky, ktoré spadá pod Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky.

36 Firma two sa sústredí na to, aby na každom produkte bolo jasne napísané jeho presné zloženie. Pri názvosloví zložiek sa drží medzinárodne uznávaného systému názvov zložiek používaných pri výrobe kozmetiky INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient), ktorý je uznávaný tiež Úradom verejného zdravotníctva ako identifikátor zložiek kozmetických produktov. Tento zoznam je vytvorený výborom INC (International Nomenclature Comittee), ktorý je zložený z vedcov, významných ľudí a sesterských asociácií z globálnej komunity kozmetického priemyslu. Výbor je sponzorovaný PCPC (Personal Care Products Council), ktorá sa zaoberá poskytovaním informácií a vzdelávaním, aby pomohla spotrebiteľom vyznať sa v zložkách produktov a vo všeobecnosti sa viac dozvedieť o produktoch osobnej hygieny (About PCPC, n.d.).

Firma na svojich produktoch aj internetovom obchode uvádza zloženie produktov v slovenskom a latinskom jazyku. Zákazník si môže latinskú verziu názvu overiť v INCI a tiež si overiť účinky danej zložky.

9.1.2 Umiestnenie (place)

Produkty podniku sú mierené najmä na ženy, ktoré sa zaujímajú o starostlivosť o pleť a vlasy, a ktoré vyhľadávajú prírodnú kozmetiku. Firma zabezpečuje tri spôsoby disturbúcie produktov- produkty sú dostupné na predajniach, v internetových obchodoc alebo je možné si ich osobne odobrať u niektorého z partnerov. Aj keď je značka pomerne malá, je možné si výrobky two kúpiť aj vo veľkých obchodných reťazcoch ako je Kaufland či dm drogerie markt, kde sú dostupné aj na internetovom obchode drogérie. V oboch obchodných reťazcoch sú produkty dostupné v predajniach po celom Slovensku. Produkty two je možné zakúpiť aj v two shop, ktorý je podnikovou predajňou a nachádza sa v Bratislave. Firma má aj vlastný internetový obchod, na ktorom je možné si produkty zakúpiť. Partneri, ktorí majú produkty firmy two dostupné na predajni alebo sprostredkovávajú osobný odber, sú uvedení v nasledujúcej tabuľke.

37 Väčšina partnerov sú obchody zamerané na prírodnú kozmetiku a ekologické predmety, napríklad do domácnosti. Na svojom internetovom obchode produkty two ponúka tiež lekáreň Pilulka.sk. Niektorí partneri produkty firmy ponúkajú iba na svojich predajniach (napríklad Kumšt, Bublinka), na svojich predajniach aj e-shopoch (napríklad Prírodno,Hitatrasshop.sk) alebo fungujú tiež ako odberné miesta do Českej republiky. E-shop firmy je možné prepnúť do českých korún, čo je výhodné pre zákazníkov z Česka. Partneri v Českej republike sú uvedení v nasledujúcej tabuľke.

Tabuľka 6 Partneri v Česku

Partner Mesto

Pepekárna/Náš konzum Domažlice Macrolife Food and Coffee Louny

Ubarverky.cz Písek

Econea.cz Praha

Etikbutik.cz Praha

Mokoshop.cz Praha

Place store České Budějovice České Budějovice Biobalíček.cz Srubec Place store Tábor Tábor

Blueberryhill.cz Brno

Přírodno.cz Brno

Zdroj: Vlastné spracovanie

Rovnako ako pri partneroch na Slovensku, aj v Čechách niektorí partneri poskytujú produkty two iba na svojom e-shope (napríklad Biobalíček.cz), iba na predajni (napríklad Beauty-home.cz), v kombinácií týchto dvoch predajných ciest alebo aj s možnosťou osobného odberu (napríklad Přírodno.cz, Etikbutik.cz, Mokoshop.cz).

Najväčším rozdielom v distribúcií medzi dvoma krajinami je, že v Českej republike nie sú produkty dostupné u žiadneho z veľkých predajcov kozmetiky alebo hygienických potrieb.

Výrobky firmy two sú dostupné na slovenskom portáli sashe.sk, ktorý sprostredkováva predaj ručne vyrobených výrobkov. Firma má na portáli vytvorený profil predajcu, kde ponúka 6O druhov výrobkov. Na tomto portáli je možné vidieť ešte starú značku firmy- 2SIS a niektoré produkty, ktoré už ale nie sú dostupné. Podľa údajov z portálu bolo cez stránku SAShE.sk predaných vyše 1100 výrobkov. Portál pravidelne organizuje trojdňovú akciu SAShE v Tržnici. Ide o podujatie zamerané na predstavenie, propagáciu a predaj produktov výrobcov zo SAShE. Podujatie sa koná v Starej tržnici v Bratislave.

9.1.3 Propagácia (promotion)

Pre malú firmu s produktovým portfóliom, aké má firma two, je správna propagácia veľmi dôležitá. Firma v smere propagácie volí zväčša možnosti digitálneho marketingu, okrem iného tiež platené Google Ads. Firma má vytvorené profily na všetkých populárnych sociálnych sieťach-Facebook, Instagram, Tik-Tok aj Youtube.

Najaktívnejšia je značka na Instagrame, kam pravidelne pridáva takzvané „stories“,

38 predstavuje svoje produkty, predstavuje správne kroky v starostlivosti o pleť či propaguje iné svoje aktivity, napríklad možnosť vracania obalov. V rámci marketingovej kampane firma posiela záujemcom aj rôzne fakty o pleti a prírodných ingredienciách vo forme e-mailu. Na Youtube kanáli sa firma venuje predstavovaniu svojich produktov, vysvetľuje ich používanie a prečo je vhodné zvoliť si prírodnú kozmetiku, či ako spoznať, ktoré zložky v kozmetike sú telu škodlivé a na aké označenia kozmetiky si treba dávať pozor. Na Facebookovom profile značky firma predstavuje svoje produkty, odporúča, na aký typ pleti je ktorý produkt vhodný.

V rámci propagácie na sociálnych sieťach sa značka drží hesla „colorful“ (farebný), ktoré sa objavuje vo viacerých príspevkoch, jednotlivé príspevky sú farebne aj štýlovo zladené. Ako už bolo zmienené vyššie, produkty sú balené vo farbe, ktorá zodpovedá farbe ich hlavnej zložky alebo zdroju vône a rovnakú farbu majú aj produkty z danej rady (okrem produktovej rady PURE, ktorá má bledomodrý obal, ale farba produktov je biela).

V marci 2021 sa ambasádorkou firmy stala slovenská blogerka Jana Kočiš (mediálne známa pod menom JankaTopanka), ktorá sa zaoberá módou a kozmetikou, stala ambasádorkou firmy two. V rámci tejto spolupráce si môžu zákazníci na e-shope uplatniť zľavu na svoj nákup. Podobná spolupráca je naviazaná tiež s vlogerkou Paulou Babockou V minulých rokoch sa firma zúčastnila a svoje produkty v rámci spolupráce so SAShE predstavovala aj na najväčšom slovenskom festivale Pohoda a v roku 2018 na Urbanmarket v rámci festivalu Grape.

Je nutné poznamenať, že aktivita firmy na blogu nie je veľmi častá, rovnako ani na YouTube kanáli. Príspevky na oboch médiách nemajú časovú pravidelnosť, čo môže niektorých zákazníkov odradiť od sledovania noviniek firmy. Svojou častejšou aktivitou na blogu alebo na Youtube by firma mohla zvýšiť svoje edukačné aktivity v oblasti zero-waste a prírodnej kozmetiky. Internetový obchod rovnako nie je aktuálny, sú na ňom uvedené produkty, ktoré už nie je možné zakúpiť. Rovnako na e-shope firmy chýbajú recenzie zákazníkov, ktoré by mohli novým zákazníkom pomôcť pri rozhodovaní o kúpe. Recenzie sú dostupné na portáli SAShE, avšak e-shop firmy je priamym spojením so zákazníkom.

9.1.4 Cena (price)

Podnik cenu ako marketingový nástroj využíva najmä formou zliav, napríklad na konkrétne produkty alebo v spolupráci s ambasádorkou. Cena na e-shope podniku sa u niektorých produktov líši od ceny u partnerov. Napríklad v dm predajniach je cena niektorých produktov podniku nižšia (tuhé šampóny). V internetovom obchode pilulka.sk sú niektoré produkty tiež lacnejšie ako na internetovom obchode podniku.

Naopak, na portáli SAShE sú produkty dostupné za vyššiu cenu, pretože portál si za každý uzatvorený obchod nárokuje províziu vo výške 12 % z pôvodnej ceny výrobku.

Napriek odlišnostiam v portfóliu má firma two so svojimi priamymi konkurentmi rovnaké dva výrobky-tuhé mydlá a šampóny. V nasledujúcom grafe je zobrazené porovnanie cien týchto výrobkov. Niektoré firmy nemajú jednotnú cenu pre všetky druhy výrobkov (napríklad Yemna alebo Musk), preto bola cena vypočítaná pomocou váženého aritmetického priemeru cien.

39

Graf 5 Porovnanie cien v EUR za 1g výrobku

Zdroj: Vlastné spracovanie

Z Grafu 4 je zrejmé, že výrobky firmy two sú v porovnaní s konkurenciou po prepočte na ceny na jeden gram výrobku najlacnejšie. Firma two predáva tuhé mydlo s hmotnosťou 100g a tuhý šampón s hmotnosťou 85g, čo je najväčšie balenie daného produktu od slovenských výrobcov. Výrobou väčších dávok firma dosahuje úspory z rozsahu a môže svoju cenu znížiť. V prípade tuhých šampónov konkurenti ponúkajú zákazníkovi na výber plnú aj polovičnú dávku šampónu, čo je výhodné pre nových zákazníkov, ktorý by si chceli výrobky najprv otestovať. Veľké balenia môžu niektorých nových zákazníkov od kúpy odradiť.

9.1.5 Spotrebiteľ (consumer)

Spotrebiteľ produktov firmy two sa zaujíma o ochranu životného prostredia a zloženie kozmetických výrobkov, ktoré používa, a uprednostňuje tie z prírodných ingrediencií.

Spotrebiteľ tiež hľadá riešenia na svoje problémy napríklad s citlivou pleťou. Nákup kozmetiky je väčšinou spontánny, avšak prechod z bežne dostupných kozmetických výrobkov na prírodné je plánovaný krok, najmä kvôli ich vyššej cene. Takýto krok môže byť súčasťou snahy spotrebiteľa znižovať svoju uhlíkovú stopu a v rámci nej si osvojí myšlienku zero-waste, ktorá ho privedie k produktom firmy two. Spotrebiteľom produktov firmy two môže byť tiež sklamaný zákazník iných značiek prírodnej kozmetiky. Žiadna iná značka nebola schopná svojimi produktami uspokojiť jeho individuálnu potrebu. Najväčší rozdiel medzi spotrebiteľom a nespotrebiteľnom je ochota zaplatiť vyššiu sumu za prírodné produkty a za ručne vyrobené produkty.

0 0,02 0,04 0,06 0,08 0,1 0,12 0,14 0,16

two ponio MusK Yemna Mylo