• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Ú PRAVA KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE

5. REMON BY REBEKA MONHARTOVÁ

8.3 Ú PRAVA KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE

Z hlediska propagace je potřeba vytvořit konzistentní strategii, která by odpovídala jak produktům, tak zvoleným distribučním kanálům. V současné době využívám jednotlivé komunikační nástroje, avšak má komunikace není ucelená. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že je pro respondenty důležitá jak online, tak offline komunikace. Z tohoto důvodu se zaměřím na oba tyto kanály, avšak u každého bych ráda využila pouze některé komunikační nástroje. Obecně je pro mě velmi důležitá autenticita a nenásilný způsob komunikace, právě tyto dvě vlastnosti bych ve své celkové komunikaci ráda zachovala.

Vizí je postavit celkovou komunikaci se zákazníky na třech hlavních pilířích. Zaprvé chci posílila spolupráci s celebritami a více se zaměřila na influencer marketing. Druhým krokem je větší propagace v módních časopisech formou módních editorialů a rozhovorů.

Nakonec bych chtěla vybudovat silnou #friendsofcapon komunitu. Důležité je, aby na sebe všechny tyto části navazovaly a dohromady vytvořili efektivní komunikační strategii, která by byla nejen dobře zapamatovatelná, ale také poutavá.

Z hlediska online propagace mám vytvořené jasně strukturované webové stránky, na kterých se nachází blog, odkaz na sociální sítě i možnost odebírat newsletter. Ačkoliv je struktura stránek jednoduchá, mohu si dovolit odebrat několik komponentů, aby byla orientace ještě jednodušší. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá že 44,7 % respondentů nikdy nesouhlasí se zasíláním newsletteru při objednání zboží a pouze 12,2 % zákazníků aktivně tuto možnost využívá. V mém případě mi tak připadá neefektivní tento nástroj nadále využívat, jelikož ho většina zákazníků považuje jako nedůležitý komunikační nástroj značky. Ačkoliv nejsou náklady vysoké, čas investovaný na vytváření obsahu newsletteru však bude lepší přesunout jinam. Ze stejného důvodu není důležité nadále provozovat firemní blog, podstatné informace a ty nejdůležitější novinky mohu přesunout do slideru na úvodní stranu mých webových stránek. Zde bude jejich umístění pravděpodobně ještě více efektivní, jelikož je zákazníci budou mít na očích ve chvíli, kdy se jim načtou stránky.

Graf 5 - Důležitost komunikačních kanálů

Ohodnoťte, jak moc jsou pro Vás následující komunikační a distribuční kanály u značky důležité: (1 -velmi důležité, 5 -zcela nedůležité)

Vzhledem k tomu, že je návštěvnost mé webové stránky nízká a dobře dohledatelná je pouze po zadání velmi konkrétních klíčových slov a frází, musím začít efektivněji pracovat s klíčovými slovy. Za pomoci online nástroje Ubersuggest jsem analyzovala skóre mé domény www.remonbyrebeka.com, které je na stupnici od 0 do 100 ohodnoceno 2 body. Stejně tak mám nedostatečně zastoupená klíčová slova a slovní spojení, pod kterými by potenciální zákazníci mohli dohledat mou značku. Z toho důvodu se má stránka nachází ve vyhledávači Google na nevýhodných pozicích. Například při zadání klíčového slova „Výroba klobouku“ byl odkaz na mé webové stránky až na 5. stránce Google vyhledávače. Odkaz navíc vede do blogové sekce, což by potenciálního zákazníka mohlo zmást a webovou stránku by opustil.

Tabulka 9 - Identifikace klíčových slov spojených s www.remonbyrebeka.com Vyhledávané klíčové vyhledávačích více zviditelnila. Prvním krokem bude stanovení kvalitních klíčových slov. Při výběru jsem se snažila vyhýbat příliš obecným frázím, jako jsou například módní doplňky, kšiltovky či klobouky, které jsou příliš často vyhledávané a nejsou příliš konkurenceschopné.

Z toho důvodu jsem za vhodnější zvolila delší slovní spojení, která jsou dostatečně často používaná, avšak jsou více specifická. Za vhodné tak považuji například fráze české klobouky, plstěné kšiltovky, kšiltovky na míru či česká módní značka. Na základě určení hlavních klíčových slov musím upravit také nastavení on-page faktorů, kdy je potřeba se zaměřit na hustší a správné použití klíčových slov a slovních spojení zejména v nadpisech stránek, v samotném textu, ale také u alternativních popisků obrázků. Nevyužitý potenciál jsem identifikovala také u off-page faktorům, zejména pak u zpětných odkazů. Ačkoliv se má značka a mé produkty objevily v mnoha článcích či rozhovorech na velmi populárních webových stránkách, nebyl zde použit link, který by odkazoval čtenáře na mé webové stránky. Z toho

důvodu je skóre u zpětných odkazů velmi nízké. Pro zlepšení umístění v internetovém vyhledávání mohu kontaktovat online magazíny a webové stránky, na nichž se o mně v článcích zmiňují a poprosit je o doplnění odkazů směřující potenciální zákazníky k mé značce. Sestavila jsem seznam deseti článků, v nichž je o mně zmínka, avšak odkaz na mé stránky chybí

Tabulka 10 - Seznam potenciálních článků pro linkbuilding

Článek odkaz

Cap.on – Trendy plstěné kšiltovky https://www.televizeseznam.cz/video/vyrobeno-v-cesku/cap-on-trendy-plstene-ksiltovky-272247

Klobouky a čepice na podzim i zimu:

Tyhle vznikají v Česku!

https://www.prozeny.cz/clanek/klobouky-a-cepice-na-podzim-i-zimu-tyhle-vznikaji-v-cesku-67616 Pražskou tržnici ovládla udržitelná

móda. Začíná MINT

https://www.czechdesign.cz/kalendar-akci/mint-doprovodny-program-more-about-fashion Remon by Rebeka Monhartová https://www.moda.cz/RebekaMonhartova

Remon by Rebeka Monhartová https://www.lemarket.cz/remonbyrebekamonhartova Cap.on jsou české unisexové plstěné

Nadále bych ráda na webových stránkách zachovala odkaz na dvě sociální sítě, tedy Facebook a Instagram. Na obou kanálech z hlediska finančních možností zachovám organické budování komunity, tedy bez placené reklamy. Facebook považuji za více informativní, avšak

z hlediska konzistentní komunikace se zákazníky a fanoušky stránky budu muset zintenzivnit svou komunikaci. Aktuálně přidávám příspěvky pouze ve chvíli, kdy je u Remon nějaká novinka, popřípadě, když chci zákazníky pozvat na událost, kde budu prodávat. Nově bych ráda pravidelně přidávala fotky z připravované kampaně #friendsofcapon, ale také oficiální fotky z kolekcí. Prozatím jednou za týden, v budoucnu třikrát do týdne. Na základě zjištění z dotazníkového šetření mají respondenti větší zájem o instagramový profil značky než o ten facebookový. Ráda bych na Instagramu vytvořila intenzivnější komunikaci se sledujícími, a kromě mého samotného profilu @remonbyrebeka se více zaměřila na influencer marketing ve spolupráci s vybranými celebritami.

V minulosti jsem si influencery vybírala na základě známosti a nesnažila se oslovit osobnost, která by nejlépe reprezentovala moji cílovou skupinu. Tento krok byl velmi neefektivní, jelikož cílovou skupinu influencerů produkt neoslovil a zároveň ji nakonec oslovení influenceři ani nenosili, jelikož na spolupráci přistoupili pouze z toho důvodu, že dostali produkt zdarma. Nově bych se výběru osobností, se kterými budu spolupracovat chtěla věnovat pečlivěji. V současné době aktivně spolupracuji pouze s Petrem Vančurou, dříve jsem na focení spolupracovala s Evou Salvatore Burešovou, tuto spolupráci bych mohla oživit a dále rozšířit. Stejně tak bych mohla kontaktovat s nabídkou spolupráce Barboru Polákovou, jelikož si v minulosti koupila jednu z mých kšiltovek. U všech třech osobností byl ze strany zákazníků veliký ohlas a kšiltovku si koupili na základě toho, že ji u nich viděli. Do budoucna je mým cílem spolupracovat s pěti osobnostmi, třemi ženami a dvěma muži. Ráda bych, aby působili v různých oborech a měli odlišně velkou skupinou fanoušků. U spolupráce je pro mě důležité, aby byla autentická a celebritě či influencerovi se kšiltovka líbila a chtěl ji nosit. Budoucí spolupráce bych proto chtěla založit na bázi, že by se oslovené osobnosti účastnili focení kolekce a stali se tak oficiální tváří či ambasadory Cap.on kšiltovek. Spolupráci bych ráda uzavřela pouze v případě, že se oslovené celebritě či osobnosti bude produkt opravdu líbit.

Z hlediska prezentace na sociálních sítích bych byla ráda, kdyby kšiltovku představili a podle vlastního uvážení ji nadále prezentovali. Podmínkou by bylo, aby se Cap.on alespoň 1-2x měsíčně objevily na účtech každého z vybraných influencerů. Stejně tak bych byla ráda, aby ji prezentovali na veřejných akcích, na které by byli pozváni. Spolupráci nechci postavit na bázi, že by vybrané celebrity a influenceři nabízeli slevové kódy či produkty zdarma, ale jako partnerství, kdy je Cap.on běžnou součástí jejich života a zcela přirozeně kšiltovky prezentují.

Spoluprací s influencery bych zároveň začala budovat komunitu zákazníků značky -

#friendsofcapon. Ráda bych na Instagramu a webových stránkách prezentovala fotky zákazníků v kšiltovkách, s krátkým popisem, jakou barvu kšiltovky mají, proč si ji vybrali a kam ji nejraději nosí. Ze začátku bych se pokusila domluvit se stávajícími zákazníky a požádat je, aby mi poslali fotku nebo bych se s nimi domluvila na krátké focení. Do budoucna bych zákazníky kontaktovala s prosbou o zaslání fotografie. Díky tomu by se mi postupem času podařilo vybudovat jakési fotoalbum, kde by byli moji zákazníci propojeni. Fotky bych v intervalech publikovala na sociálních sítích a postupně je přidávala do nové záložky na webových stránkách. Vše bych se opět snažila ladit do podobného vizuálního stylu, kde je důležitá minimalistická kompozice a výrazná barevnost.

Obrázek 9 - Návrh vizuální podoby kampaně #friendsofcapon

Zdroj: vlastní zpracování

Jelikož měla dosud veškerá prezentace v tištěných médiích úspěch, je potřeba se na ni více zaměřit a propagovat kšiltovky Cap.on jak v módních magazínech, tak i v lifestylových časopisech. V tištěných médiích jsem vyzkoušela jak placenou formu inzerce, tak spolupráci se stylisty a nabízení produktů do módních editorialů. Na základě pozorování jsem zjistila, že na inzerci byla odezva od čtenářů nulová, naopak ve chvíli, kdy se kšiltovka objevila v rozhovoru či na titulní stránce časopisu, zvýšilo se jak množství sledujících na sociálních sítích, tak počet návštěvníků webových stránek, a nakonec i množství objednávek. Z toho důvodu bych ráda navázala spolupráci se stylisty, kteří pracují pro módní a lifestylové magazíny a nabízela bych

jim své produkty na focení. Další důvod, proč bych chtěla zvolit prezentaci formou editoriálů je ta, že je klasická inzerce v časopisech a magazínech velmi nákladná a z hlediska mého budgetu, výrobních kapacit a možné návratnosti investice je v podstatě nereálné, aby byla takováto forma prezentace efektivní.