• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Elektronický government – eGovernment

2 Elektronický government – eGovernment

„eGovernment představuje využívání informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě spolu s organizačními změnami a novými dovednostmi za účelem zlepšení veřejných služeb a demokratických procesů a posílení podpory veřejných politik.

eGovernment je nástrojem umožňujícím provádění lepší, rychlejší a efektivnější správy. Zlepšuje tvorbu a provádění veřejných politik a napomáhá veřejnému sektoru vyrovnat se s protichůdnými požadavky na poskytování více služeb v lepší kvalitě s méně zdroji.“1

Zavádění moderních informačních a komunikačních technologií a systémů vyžaduje změnu způsobu výkonu veřejné správy, který vede ke zvýšení komfortu vztahu mezi občanem a státem. Cílem zavedení elektronické komunikace je vytvořit otevřenou a transparentní veřejnou správu, nabídnout lepší veřejné služby, zvýšit výkonnost veřejné správy a umožnit občanům a podnikatelským subjektům jednodušeji a rychleji komunikovat s úřady všech úrovní, státní správy i samosprávy, neboť výměna informací a dat jsou díky eGovernmentu dostupné 24 hodin denně 7 dní v týdnu z jakéhokoli místa.

2.1 Role eGovernmentu

Stát by oblasti eGovernmentu měl hrát roli především ve třech oblastech. Měl by:

• vytvořit kvalitní legislativní prostředí podporující konkurenci

• podpořit rozšíření internetu do školství a zajistit jeho přístup na některých veřejných místech, jako jsou knihovny

• sám by se měl stát příkladným uživatelem tohoto média a využít jej k co nejefektivnější komunikaci veřejné správy s občany i podnikatelskou sférou.2

1 Definice z dokumentu Role e-governmentu v budoucnosti Evropy, http://www.micr.cz/files/381/egov_communication_2003_0567cz.pdf, str. 6

2 Zdroj: Internet: Podnikatelská příležitost, nebo hrozba?/Vrabec, Winter; ISBN 80-7261-026-0, str. 74

2.2 eGovernment a související pojmy

eGovernment zahrnuje širokou škálu funkcí a služeb, které probíhají jak uvnitř veřejného sektoru, tak i navenek vůči občanům či podnikatelským subjektům. Procesy probíhají i opačným směrem. Pojmy, které eGovernment zahrnuje, jsou následující:

2.2.1 Government to Government (G2G)

Komunikace v rámci veřejného sektoru mezi úřady státní správy je označována jako G2G. Tyto vztahy mezi úřady navzájem jsou založeny, stejně jako následující pojmy, na používání informačních a komunikačních technologií.

2.2.2 Government to Consumer/Citizen (G2C)

Pro komunikaci veřejné správy s občany se používá anglického termínu Government to Consumer/Citizen, dále jen G2C. Jak už z názvu vyplývá, G2C zahrnuje široký okruh vztahů mezi vládou a občanem/zákazníkem.

Pojem občan/zákazník pochází ze soukromého sektoru. V oblasti eGovernmentu občan/zákazník představuje jednotlivou osobu jako spotřebitele služeb poskytovaných vládou. Pozici občana vůči státu můžeme chápat jako:

3 eVoting znamená možnost využít politická práva za pomoci ICT, např. počítače, mobilního telefonu. Také jsou zahrnuty hlasovací lístky, podepisování petic a referend či různých názorových anket.

4 eElection spadá pod eVoting. Znamená volby, ve kterých voliči v zemi volí vládu či jiný útvar pomocí ICT Zdroj: Berner Fachhochschule – eGovernment Glossary: http://glossar.iwv.ch/

5 eCommerce představuje součást elektronického podnikání (eBusiness). Obsahuje inzerci a speciální nabídky zboží, elektronické katalogy nabízeného zboží, poskytování odpovědí na dotazy zákazníka a řešení jeho problémů cestou elektronické pošty, výběr a uložení zboží podle nabídky do virtuálního nákupního košíku či platby elektronickou cestou pomocí například kreditních karet.

Zdroj: Elektronické podnikání – e-Business: http://www.kip.zcu.cz/kursy/pri/index.htm#6

• Občan podřízený státní moci

Příkladem G2C vztahu může být elektronický styk občana s finančním úřadem při elektronickém podání daňového přiznání.

2.2.3 Government to Business (G2B)

Pojem G2B v sobě zahrnuje komunikaci státu s podnikatelskými subjekty. Díky pomoci informačních a komunikačních technologií se tyto vztahy, resp. vyřizování transakcí mezi nimi, stávájí jednodušší. Takováto spolupráce vlády a soukromého sektoru spočívá v používání centrálních webových stránek sloužících pro výměnu informací a vzájemného obchodování daleko efektivněji než bez použití webu.

Pod tímto typem komunikace si můžeme představit například elektronické přihlášení firem do veřejné soutěže. Naopak vláda si může objednat zboží či služby od soukromých firem.

eGovernment je komplexní pojem, který také napomáhá zprostředkování dodávek (eProcurement), zajišťování vnitřní organizace (eOrganization) a interakci s cílovými skupinami (občany, společnostmi, jinými národními agenturami). Tím máme na mysli řešení elektronických životních situací (eAssistance), elektronického spojení s úřady (eAdministration) a elektronickou politickou spolupráci (eDemocracy).

Následující obrázek tyto pojmy názorně zobrazuje.

Schéma č.1: Pojmy eGovernmentu

Zdroj: Berner Fachhochschule – eGovernment Glossary, http://glossar.iwv.ch/

2.2.4 eProcurement

eProcurement je elektronická podpora zprostředkovatelských a dodavatelských procesů za pomocí informačních a komunikačních technologií. eProcurement je řešením, které automatizuje celý proces pořízení nákupu – od správy katalogů, vytvoření požadavku, schvalování a generování objednávek, přes elektronickou komunikaci s dodavatelem až po příjem dodávky a její fakturaci. eProcurement tedy monitoruje průběh zásobovací transakce a řídí vztah s dodavateli. Tyto obchody probíhají na elektronických tržištích.

Výhodou eProcurementu je modernizace a zlepšení efektivity řízení vztahů mezi dodavateli a státem, snížení nákladů na transakce a efektivnější řízení celého logistického řetězce6.

2.2.5 eOrganization

eOrganization je elektronická podpora interní komunikace mezi zaměstnanci pomocí informačních a komunikačních technologií. Cílem je poskytovat data zaměstnancům

6 Elektronické podnikání – e-Business: http://www.kip.zcu.cz/kursy/pri/index.htm#6

7 Gisler, M. – Electronic Government – mehr als eine Website, http://www.nsl.ethz.ch/index.php/en/content/download/364/2307/file/

2.2.8 eDemocracy

eDemocracy se týká procesů a struktur, které zahrnují všechny formy elektronické komunikace mezi vládou/státem a občany. Cílem eDemocracy je použití informačních a komunikačních technologií tak, aby došlo ke zlepšení procesu při utváření veřejného názoru. eDemocracy se používá například k využití elektronického diskusního fóra, k elektronickému hlasování či volbám – eVoting a eElection.