• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Kumulativní a relativní kumulativní četnost míry rizika [Autor]

– kumulativní četnost míry rizika

, … – hodnoty R určité míry rizika

Vzorec 3 Relativní kumulativní četnost [19]

– relativní kumulativní četnost určité míry rizika – kumulativní četnost určité míry rizika

– kumulativní četnost všech hodnot určité míry rizika

Tabulka 6 Kumulativní a relativní kumulativní četnost míry rizika [Autor]

Riziko R Kumulativní

7. Pohyb ostatních osob v nedovolených

prostorech 18 354 92,67 %

3. Vyzrazení informací 16 370 96,86 %

6. Ničení bezpečnostních prvků

chovanci 12 382 100,00 %

28

Tabulka 6 byla zanesena do Paretova diagramu s Lorenzovou křivkou na grafu 1.

Graf 1 Paretův diagram a Lorenzova křivka [Autor]

Z této metody a na základě Paretova principu 80/20, vyplývá, že za nepřijatelné riziko jsou považovány krádeže, rozbití oken, nedostatečné pokrytí objektu bezpečnostními prvky, přelezení plotu, zanedbaný servis bezpečnostní techniky, agresivita chovanců a vnášení nebezpečných předmětů ostatními osobami. Inovativní zabezpečení bude navrženo na základě těchto výsledků. Úkolem inovativního návrhu je minimalizace rizika spojeného s areálem výchovného ústavu.

29

7 Návrh inovativního zabezpečení

Tato kapitola je věnována inovativnímu zabezpečení výchovného ústavu. Ústav začal fungovat jako Oddělení pro děti vyžadující soustavnou intenzivní individuální péči v roce 2004 s kapacitou dvou skupin, tudíž dvanácti dětí. Kapacita však nebyla dostačující, proto v roce 2010 prošel areál celkovou rekonstrukcí. Rekonstrukce měla za úkol zvýšit úroveň bezpečnosti chovanců, zaměstnanců a v neposlední řadě i obyvatel v okolí stavby.

Rekonstrukce byla provedena na základě letitých zkušeností s provozem ústavu a útěky chovanců. Ředitel výchovného ústavu po každém útěku zjistil způsob, jakým byl proveden a zařídil nápravu. Tímto způsobem docílil současného stavu, kdy k útěkům z areálu prakticky nedochází. K útěkům dochází například při převozech, nebo se chovanci nevrátí z vycházek, které jim jsou za určitých podmínek umožněny. [14, 15]

Návrh inovativního zabezpečení bude řešen na základě bezpečnostní analýzy s rozdělením na technickou ochranu, fyzickou ostrahu a režimovou ochranu. Bude uvedeno i finanční zhodnocení inovativního zabezpečení.

7.1 Inovativní návrhy v oblasti technické ochrany

Technická ochrana je dále členěna na obvodovou, plášťovou, prostorovou a osobní.

Inovativní zabezpečení je popsáno pro každý typ ochrany zvlášť.

Inovativní zabezpečení obvodové ochrany

Problém v oblasti zabezpečení obvodové ochrany může nastat v místech, kde ji tvoří samotné budovy. Může dojít k pokusu o prolomení obvodové ochrany okny v přízemí. Z vnější strany areálu na budovách nejsou použita nerozbitná skla, tato skla jsou použita v ložnicích, které jsou situovány směrem do areálu. Proto byla navržena instalace těchto nerozbitných bezpečnostních skel, stejných jaké jsou v ložnicích, do všech oken nacházejících se v přízemí z vnější strany areálu. Mohly by být použity také mříže, ale to by mohlo mít neblahý dopad na celkovou atmosféru v ústavu a není to dovoleno. Dále bylo navrženo doplnit systém o infra závory, které by detekovaly podezřelý pohyb v blízkosti obvodu areálu. Použití infra závor je znázorněno na obrázku 6.

30

Inovativní zabezpečení plášťové ochrany

Plášťová ochrana byla doplněna magnetickými kontakty, které by se nacházely na dveřích vedoucích ze zádveří do budov 1–5 a na vstupních dveřích do budov 6 a 7. Tyto kontakty slouží k detekování polohy otevření jednotlivých dveří. A to proto, aby nedocházelo k opomenutí zavření dveří.

Inovativní zabezpečení prostorové ochrany

U prostorové ochrany byl použit podobný postup jako u plášťové ochrany, a to instalovat na klíčová místa v objektu magnetické kontakty. Jednalo by se o dveře oddělující jednotlivé budovy, protože je pro bezpečnost důležité zajistit striktní oddělení jednotlivých skupin.

Inovativní zabezpečení osobní ochrany

K pokusům o útok na vychovatele dochází častěji než k pokusům o útěk ze zařízení. Nejčastěji k těmto pokusům dochází v ubytovací části. Proto bylo navrhnuto, přidání výklopných tísňových hlásičů do vychovatelen.

7.2 Inovativní návrhy v oblasti fyzické ostrahy

Povinností pracovníka ostrahy je vykonávat obchůzkovou činnost. Pro tuto činnost byla navržena kontrola pomocí elektronického systému. Ten se skládá ze snímačů a čipů.

Čipy by byly strategicky rozmístěny tak, aby donutily strážného udělat celou obchůzku.

Snímač má u sebe strážný a při přiložení k čipu dojde k zaznamenání, kdy a kde se v daný čas vyskytoval. Takto je možné kontrolovat čas a směr obchůzky, a zda jsou tyto obchůzky vykonávány podle pokynů. Rozmístění venkovních čipů je znázorněno na obrázku 6. Dva čipy jsou umístěny v patře, na chodbách mezi budovami 2 a 3, 3 a 4. Poslední se nachází na chodbě mezi budovami 4 a 5.

31

Obrázek 6 Inovativní návrhy zabezpečení areálu [Autor]

7.3 Inovativní návrhy v oblasti režimové ochrany

Z bezpečnostní analýzy vyplývá, že jedním z nebezpečí jsou krádeže, vnášení nebezpečných předmětů a agresivita chovanců. Důležité je proto minimalizovat možnost styku s nebezpečnými předměty a následně důsledně kontrolovat jejich navrácení.

Například při stravování zajistit vrácení všech příborů nebo při výtvarné činnosti, kdy se používají ostré předměty, například nůžky, zkontrolovat po skončení používání jejich počet. Je potřeba dbát také na kontrolu příchodů a odchodů, zda chovanci, zaměstnanci nebo návštěvy u sebe tyto nebezpečné předměty nemají.

7.4 Finanční zhodnocení inovativních návrhů

V této části je provedena kalkulace inovativního zabezpečení.

Cena inovativního zabezpečení technické obvodové ochrany

U obvodové ochrany byla přidána bezpečnostní nerozbitná skla. Cena těchto skel se uvádí za m2 a průměrně se prodává za cca 1 000 Kč. Celkový povrch bezpečnostního nerozbitného skla je 112 m2. Tudíž výsledná cena za tato skla je 112 000 Kč. [3]

Dále zde byly přidány infra závory. Počet infra závor potřebných k pokrytí obvodu objektu je dvanáct. Největší vzdálenost při použití infra závor je 115 m. Tudíž bylo navrženo použití třípaprskových venkovních infra závor s dosahem 150 m. Tři paprsky zajišťují vyšší spolehlivost a jsou odolnější proti falešným poplachům. Tento typ závory již

32

obsahuje vyhřívání, které se automaticky zapne při teplotě nižší než 15 °C. Závora bez krytu je znázorněna na obrázku 7. Cena závory je 7 259 Kč, po vynásobení počtem dvanácti závor je pořizovací cena 87 108 Kč. [16]

Obrázek 7 Infra závora bez krytu. [16]

Cena inovativního zabezpečení technické plášťové ochrany

V oblasti plášťové ochrany byly přidány magnetické kontakty u vstupů do jednotlivých budov. Počet dveří, které budou opatřeny magnetickými kontakty, je patnáct. Cena jednoho kontaktu je 358 Kč, celková cena je 5 370 Kč. [25]

Cena inovativního zabezpečení technické prostorové ochrany

Inovativní zabezpečení prostorové ochrany bylo řešeno obdobně jako plášťová ochrana. Bylo zde navrženo osm magnetických kontaktů, které zajišťují klíčová místa uvnitř budov. Cena je dohromady 2 864 Kč. [25]

Cena inovativního zabezpečení technické osobní ochrany

U osobní ochrany byly přidány výklopné tísňové hlásiče do každé vychovatelny.

Celkový počet těchto hlásičů je 5, cena jednoho je 908 Kč, tudíž 4 540 Kč za všechny.

Tísňový hlásič je zobrazen na obrázku 8. [17]

Obrázek 8 Výklopný tísňový hlásič [17]

33

Cena inovativního zabezpečení fyzické ostrahy

Zde bylo navrženo zařízení pro kontrolu obchůzkové činnosti strážných. Cena kompletní sady je 12 000 Kč. Sada obsahuje datový čip, pouzdro na čip, adaptér k PC, CD se softwarem a 7 ks identifikačních bodů. Zařízení je ukázáno na obrázku 9. [18]

Obrázek 9 Kontrola obchůzkové činnosti. [18]

7.4.1 Celkové finanční zhodnocení

Celkové finanční zhodnocení inovativního návrhu zabezpečení je zaneseno do tabulky 7.