• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Náčrt areálu s rozmístěním kamer. [Autor]

Plášťová ochrana

Plášťovou ochranu budov zajišťují zejména okna a dveře, proto se musí dbát na jejich zabezpečení. Okna mohou být popsána obecně jako plastová tvořená z plastových pěti komorových profilů. V ložnicích, na příjmu a v místnosti určené pro psychoterapii se nachází bezpečnostní nerozbitná skla – klasifikace bezpečnosti P4. Ostatní skla jsou bezpečnostní s folií – klasifikace bezpečnosti P1. Všechna okna jsou polohovatelná do dvou poloh – mikroventilace a sklopení. Mikroventilaci je možné ovládat bez dalších omezení a sklopení je zajištěno kovovými hroty. Vchody do každé budovy budou popsány jednotlivě v dalších odstavcích.

Do budovy 1 je vstup možný celkem třemi vchody. Vchod pro pěší je tvořen vstupními plastovými dveřmi, které jsou prosklené, a to sklem s bezpečnostní folií, klasifikace bezpečnosti P1. Vchod vede do zádveří, do kterého mají výhled a přístup

18

z kanceláře ostrahy. Ze zádveří poté vedou ocelové bezpečnostní dveře. Další vstup je z průjezdu pro vjezd vozidel, průjezd zajišťují z obou stran rolovací vrata. Zde se nacházejí opět plastové dveře, které jsou prosklené, a to sklem s bezpečnostní folií. Z kanceláře ostrahy vedou ocelové bezpečnostní dveře dále do budovy. Poslední vstup vede přímo z areálu, je opět řešen plastovými vstupními dveřmi do zádveří, ze kterého vedou ocelové bezpečnostní dveře dále do budovy.

Budovy 2, 3, 4 a 5 jsou, co se vstupů týče, prakticky identické. Vždy se zde nacházejí dva vstupy z areálu, tvořené plastovými vstupními dveřmi, které vedou do zádveří, ze kterého vedou ocelové bezpečnostní dveře do budovy.

Do budov 6 a 7 vedou vždy dva vstupy. Za těmito vstupy se však nenachází zádveří, proto jsou zde umístěny ocelové bezpečnostní dveře vedoucí přímo do budovy.

V areálu se nachází také sportovní hřiště, které zajišťuje síť na plotových sloupcích a ty jsou vysoké dva metry.

Veškeré okapy či jiné svody jsou olištovány, aby po nich nebylo možné vyšplhat.

Prostorová ochrana

Prostorová ochrana v tomto typu objektu zajišťuje bezpečnost zaměstnanců, chovanců a návštěv. Také zajišťuje, aby se osoby nepohybovaly v nedovolených prostorech. Proto jsou klíčová místa opatřena bezpečnostními prvky. Jedná se zejména o dveře oddělující jednotlivé budovy. V budově 1 zajišťují bezpečnostní ocelové dveře kancelář vedoucího oddělení, místnost pro psychoterapii a příjem. Dveře do místnosti pro psychoterapii a na příjem jsou opatřeny průzorem. Dále zajišťují bezpečnostní ocelové dveře průchod do budovy 2. Stejně tak se tyto dveře nacházejí u průchodů mezi budovami 2 a 3, 3 a 4, 4 a 5. V budovách 2, 3, 4 a 5 se ocelové bezpečnostní dveře nacházejí u vstupů do ložnic, z ložnic do koupelen a u vstupů do vychovatelen. Dveře do ložnic jsou opatřeny průzorem. Ostatní dveře v objektu, které nebyly popsány, jsou hladké plné – laminované.

Pro zajištění dozoru, který vykonávají vychovatelé nad chovanci, jsou mezi vychovatelnami a obývacími pokoji v budovách 2, 3 a 4 instalována bezpečnostní nerozbitná skla.

19

Dohledový videosystém uvnitř budov a v areálu nemůže být použit na základě zákona č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, konkrétně § 15 Společná ustanovení pro zařízení.

Ten nedovoluje použití dohledového videosystému u dětí s uloženou ochrannou výchovou.

U dětí s nařízenou ústavní výchovou by to možné bylo. Tyto dvě skupiny však nejsou striktně odděleny, a proto se ředitel výchovného ústavu rozhodl, že vnitřní kamery nebudou instalovány.

Osobní ochrana

Zaměstnanci ústavu jsou vybaveni přenosnými bezdrátovými tísňovými hlásiči.

Výstup poplachového signálu je do kanceláře ostrahy. Ta má vždy přehled, kde se daná skupina nachází.

5.3.2 Fyzická ostraha

Pracovníci ostrahy výchovného ústavu jsou přímo podřízeni vedoucímu oddělení.

Vykonávají obchůzky a obsluhují dohledový videosystém. Zajišťují kontrolu příchodů a odchodů návštěvníků a jejich evidenci. Umožňují vjezd a výjezd motorových vozidel a provádí jejich kontrolu. Vjezd je možný pouze v odůvodněných případech, jinak parkují auta na parkovišti před areálem. Dále bezpečnostní pracovníci zodpovídají za uložení a výdej klíčů a spolupracují při řešení mimořádných událostí.

5.3.3 Režimová ochrana

Režimová ochrana se dělí na vnější a vnitřní.

Vnější režimová ochrana

Jedná se o systém kontroly vstupu, který zajišťují pracovníci ostrahy. Každý zaměstnanec ústavu vlastní také svou čipovou kartu. Na základě této karty je mu umožněn vstup do areálu a jsou tak evidovány příchody a odchody.

Vnitřní režimová ochrana

Vnitřní režimovou ochranu reprezentuje klíčový režim, jedná se o systém generálního klíče. Generálním klíčem je možné otevřít všechny zámky u dveří, tento klíč

20

má ředitel výchovného ústavu, vedoucí oddělení a ostraha. Hlavní klíč náleží každé budově zvlášť a otevře všechny dveřní zámky v té konkrétní budově, ke které náleží. Budova 7 je rozdělena na dvě samostatné části, proto celkový počet hlavních klíčů je 8. Hlavní klíče vlastní vychovatelé a zaměstnanci úklidu. Skupinové klíče jsou použity v patře budov 2, 3 a 4, kde se nacházejí třídy a dílny. Tyto klíče mají pedagogové.

21

6 Analýza bezpečnostních rizik výchovného ústavu

Platí obecné pravidlo, že bezpečnostní systém je tak silný jako jeho nejslabší článek. Bezpečnostní systém je tvořen jednotlivými prvky ochrany, které musíme správně kombinovat, aby došlo k jejich vzájemné podpoře a souhře. V praxi nelze riziko zcela eliminovat, ale snažíme se o jeho minimalizaci. Postup provádění analýzy rizik je znázorněn na obrázku 4.