• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Grappling

In document Text práce (2.275Mb) (Stránka 54-57)

Průpravné cvičení

9. Grappling

Je oblastí boje, která je v dnešní době velice podceňována i přesto, že byla u zrodu prvních turnajů smíšených bojových umění. Zápasníci na světové úrovni využívají jen ty ne-jelementárnější techniky, a techniky užívané specialisty z této oblasti boje v grapplingových závodech, vidíme jen v opravdu ojedinělých případech.

V České Republice je grappling stále v počátcích. Postupně se začínají objevovat tur-naje, které se opakují ve stejném období každý rok, což je pro plánování startů v dílčích bojo-vých oblastech MMA v naší tréninkové koncepci velmi žádoucí. V české organizaci MMAA, stejně jako v těch světových, je grapplingová oblast zatlačena do pozadí. Z taktických důvodů je proto žádoucí grappling rozvíjet, jelikož užití širší škály technik může být překvapivé a ve-lice výhodné. Proto se v tréninkovém konceptu zaměřujeme na jeho rozvoj, a nejen na ele-mentární.

V tréninkovém konceptu se snažíme vytvářet delší technické řady, které se dají dále dělit na jednotlivé části a nacvičovat odděleně. Celá řada pak obsahuje dovednosti, které začí-nají v určité pozici, obsahují kontrolu dané pozice, přechody do pozic jiných, škrtící a pákové techniky vedoucí k ukončení soupeře. 


9.1. Úvodní část

V úvodní části tréninku probíhá stejně jako v předchozích bojových oblastech příprava kardiorespiračního systému a kloubního aparátu. Provádíme cvičení, která se promítají obecně do veškerého pohybu na zemi v rámci boje. Pro grappling je zásadní schopnost pohybu na zemi tak, aby jsme měli stále volné, v ideálním případě, obě dolní a horní končetiny a mohli je využívat k obraně úderových technik nebo k jejich použití právě na údery samotné. Příkla-dem takových cvičení je pak backwards shrimps (odsouvání boků do stran odrazem od dol-ních končetin), shoulder walk (chůze po zádech s oporou o chodidla a lopatky) a podobně.

Vhodné je i zařazování základních gymnastických prvků jako jsou kotouly, stoje na rukou a další.

Vzhledem k pohybové složitosti grapplingové oblasti, je velmi efektivní v průpravné části nacvičovat pohyb, který využíváme v dovednostech části hlavní. Pokud si osvojíme po-hyb bez provedení dovednosti dopředu, je nácvik dovednosti v komplexním provedení mno-hem jednodušší, jelikož se již nemusíme soustředit na to, kam posunout své těžiště nebo kde se opřít při jeho posunu.

9.2. Hlavní část

V této části nacvičujeme hlavní technické řady dovedností v určitém pořadí v průběhu tréninkového mikrocyklu. V jeho začátku, tedy v prvním týdnu, procvičujeme řady v kom-plexním pojetí, aby sportovci pochopili cíl dané řady a dokázali pak jednotlivé dovednosti propojovat i napříč více technickými řadami. V následujících tréninkových jednotkách si vždy volíme jednu z technických řad a nacvičujeme ji po částech tak, aby bylo její provedení co nejdokonalejší. V závěru mikrocyklu pak jednotlivé dovednosti opět spojujeme do delší tech-nické řady, avšak sportovci již jeví progresivní zlepšení především v provedení.

Na začátku mikrocyklu volíme vždy maximálně dvě nebo tři technické řady, podle náročnosti a vyspělosti sportovců, které jsou vždy ze stejné pozice. Praxe ukazuje, že pro za-čátečníky je vhodné začít s mezocyklem ,,guardu” jeho přechodem, ukončovacími technikami a převraty z něho prováděné, následně zařadit mezocyklus sidecontrol z vrchní pozice a dále mezocyklus sidecontrol z pozice spodní. Po dokončení těchto mezocyklů jsou již začínající

sportovci připraveni absolvovat své první začátečnické závody v grapplingu, a to po pouhých třech měsících, mnohdy i s velice pozitivními výsledky.

V závěru hlavní části opět necháváme prostor ke sparingu. Je vhodné začínat z pozic nacvičovaných v hlavní části, tak aby mohli bezprostředně po nácviku zkoušet dovednosti aplikovat do reálného boje. Sportovce nabádáme spíše k pohybu než ke statické kontrole sou-peře v jedné pozici. Důvodem je to, že se sami dostanou do mnoha neobvyklých pozic, a jsou nuceni je řešit bez předchozího tréninku, což podporuje rozvoj kreativity.

9.3. Závěrečná část

V závěrečné části tréninkové jednotky je zapotřebí, stejně jako u předchozích oblastí boje, zklidnit organizmus. K tomu využíváme cvičení, které se v grapplingu označuje jako ,,Flow Roll”. Jedná se o grapplingový sparing, u kterého však není účelem ukončit sou-peře ani klást odpor. Jde o střídání technik, kdy jeden ze sportovců udělá pohyb, druhý na něj odpoví a tak dále se střídají pozice. Tento drill opět podněcuje kreativitu a je možné při něm zkoušet téměř cokoliv.

Po Flow Rollu následuje závěrečné zklidnění, které již standardně jako v předchozích tréninkových jednotkách probíhá v leže na zádech. Pozornost se snažíme zaměřit na správné brániční dýchání, a uvolnění zbylého svalového napětí. Po zklidnění organizmu následuje protažení.

9.4. Návrh mikrocyklu grapplingu

Úvodní část tréninkové jednotky probíhá standardně aktivací kardiorespiračního sys-tému. Následuje kloubní aktivace opět řízená vedením trénéra, aby došlo ke kvalitnímu pro-hřátí kloubu a distribuci synoviální tekutiny po celé kloubní ploše. Jelikož je tato oblast boje pohybově nejnáročnější, je zapotřebí vhodně volit průpravná cvičení tak, aby usnadnili nácvik hlavní činnosti tréninku. Pokud je příprava na průpravnou část podceněna, trenér nestíhá v čase nácviku hlavní činnosti opravovat všechny sportovce.

Hlavní část tréninku obsahuje stejně jako v předchozím strikingu technickou řadu do-vedností, které na sebe navazují a jsou vzájemě propojené. Standardně nacvičujeme činnosti ve dvojicích, je však možné rozdělit skupinu i do trojic. Ve trojicích pak jeden vidí oba spor-tovce a může podávat kvalitní zpětné vazby, čímž se sám učí danou dovednost či technickou řadu. Závěr hlavní části je věnován opět sparingu, při kterém začínáme z pozice nacvičované v hlavní části.

V zavěrečné části provádíme zklidnění organizmu pomocí lehkého sparingu bez ukon-čovacích technik zvaného flow roll. Je zapotřebí vysvětlit, že nejde o ukončení nebo fyzickou nadvládu nad soupeře, ale o uklidnění a trénink pohybu a pohybové tvořivosti. Po ukončení flow rollu následuje leh na zádech s bráničním dýcháním. Konec závěrečné části je standard-ně provedením komplexního protažení.

9.4.1. Úvodní část

1. Stranové grapplingová pohybová cvičení

In document Text práce (2.275Mb) (Stránka 54-57)