• Nebyly nalezeny žádné výsledky

1) Informovanost spotřebitelů o CSR v České republice

H0 =Ženy se nezajímají o udržitelnost a společensky odpovědné podnikání značek, jejichž produkty nakupují, více než muži.

H1= Ženy se zajímají o udržitelnost a společensky odpovědné podnikání značek, jejichž produkty nakupují, více než muži.

2) Loajalita a preference spotřebitele

H0 =Více než 50 % spotřebitelů je ovlivněno v procesu nákupu faktem, že daná firma usazuje o udržitelnost a podniká v rámci zásad společenské odpovědnosti.

H1= Více než 50 % spotřebitelů je neovlivněno v procesu nákupu faktem, že daná firma usazuje o udržitelnost a podniká v rámci zásad společenské odpovědnosti.

3) Nákupní preference u palmového oleje

H0 = Respondenti s vyšším vzděláním jsou ochotni zaplatit vyšší cenu za produkty obsahující certifikovaný udržitelný palmový olej.

H1= Respondenti s vyšším vzděláním nejsou ochotni zaplatit vyšší cenu za produkty obsahující certifikovaný udržitelný palmový olej.

7 Data

Práce je zaměřena na kvótně vybranou skupinu respondentů, jelikož se jedná hlavně o výzkum veřejného mínění. Sběr primárních dat bude probíhat kvantitativní metodou prostřednictvím dotazníkového šetření. Základní soubor je tvořen lidmi generace X, Y a Z (generace let 1965-1982, generace let 1983-2000 a generace let 2000 - doposud), kteří ovládají pracovní trh (McCrindle M., 2011). Každá generace má svá specifika, motivace, hodnoty a také očekávání.

Pro zabezpečení hodnověrnosti a bohatosti dat a pro pozdější statistické vyhodnocení výsledků, byla stanovena hranice předpokládaného počtu respondentů na minimálně 70 lidí z Evropy a 70 lidí z Asie. Tato hranice byla zvolena v závislosti na velikosti souboru ve statistické analýze, kdy velký soubor se považuje od 50 lidí.

Otázky jsou nejvíce zaměřené na důležitost CSR v organizaci, jestli tyto organizace působí negativně/pozitivně v očích respondentů. Dále jsou otázky zaměřené na ověření jejich znalostí a názorů na pěstování, výrobu a distribuci palmového oleje, a na negativní dopad na životní prostředí a zdraví člověka. Následně jsou zjištěny názory respondentů na organizace, které tento olej využívají k produkci svých výrobků, jestli je odsuzují nebo naopak. Následně jsou prozkoumány vlivy na nákupní chování a preference respondentů – jakou roli hraje cena, a zjistit, zda produkty bez palmového oleje mohou vést k větší poptávce.

Příklady otázek:

Jste spokojeni s množstvím informací o CSR v České republice?

V případě, že nejste spokojeni s množstvím informací o CSR v České republice, co konkrétně vám nejvíce vadí?

Které aktivity společenské odpovědnosti ve organizaci považujete za nejpřínosnější?

Slyšeli jste o problematice palmového oleje?

Zajímáte se o obsahu potravin, které kupujete?

Je podle Vás palmový olej škodlivý oproti jiným olejům?

Dáváte přednost produktům bez obsahu palmového oleje?

Ovlivňuje cena těchto produktů Váš nákupní rozhodování?

Důvodem zúžení výběrového souboru na respondenty těchto tří generací je skutečnost toho, že i když žijí vedle sebe, jedná se o tři generace s naprosto jinými hodnotami. Faktem dnešní doby je totiž to, že nikdy v historii lidstva spolu nežilo najednou tolik různých generací.

Co generace, to však zpravidla jiné hodnoty a tím i jiný způsob uvažování. Navíc vlivem internetu a jiných technologií se zvyšuje dynamika světového rozvoje a informovanosti.

Rozdíly v hodnotách tak nikdy nebyly rozdílnější, než je tomu dnes.

Tento výběrový soubor byl získán rozesláním dotazníků do středních a vysokých škol v tuzemsku prostřednictvím e-mailů, dále s pomocí známých lidí z jiných států (Vietnam, Čína, Filipíny atd.) k rozšíření dotazníků do jejich škol a okolí. Dále pro naplnění hranice byly také využívány různé platformy sociálních sítí k šíření dotazníku.

Sběr dat probíhal v období mezi začátkem měsíce února 2021 do března téhož roku.

Dotazník byl zpracován ve dvou jazycích, a to v češtině a angličtině. Celkový počet respondentů byl 140.

8 Metodika

Pro tuto práci byla zvolena metoda dotazníkového šetření. Dotazník byl vytvořen v elektronické podobě prostřednictvím formuláře Google. Metodologie dotazníková patří mezi ustálené směry kvantitativního výzkumu. P. Gavora (2000) vymezuje dotazník jako „způsob písemného kladení otázek a získávání písemných odpovědí“. Kladené otázky se mohou vztahovat k jevům vnitřním (např. postoje, motivy, citové stavy apod.) (Chráska, 2016). Tato práce je zaměřena hlavně na názory lidí a jejich postoje k problému, a proto je tato metoda nejvhodnější volbou pro ověření hypotéz. Tato metoda také nejlépe sbírá odpovědi pro kvantitativní výzkum. Dotazník byl poté vyhodnocen statistickým vyhodnocením – Chí-kvadrát testem a výpočtem hodnoty testového kritéria na základě výběrových dat.

Otázky byly z většiny formulovány uzavřeně a polouzavřeně. Dále dotazník obsahoval škálové otázky (hodnotící škála, Likertova škála…) - tyto otázky jsou vhodné pro měření názorů a postojů.

Uzavřené položky se vyznačují tím, že se u nich respondentům předkládá vždy určitý počet předem připravených odpovědí. Hlavní výhodou těchto položek je to, že se v podstatě zjednodušuje vyhodnocování odpovědí. Nevýhodou této formy položek na druhé straně zůstává fakt, že všechny možné kvality odpovědí jsou násilně vtěsnávány do schématu připravených odpovědí (Chráska, 2016).

U Likertovy škály se prezentuje určité tvrzení a po respondentovi se požaduje, aby vyjádřil stupeň svého souhlasu, respektive nesouhlasu na hodnotící škále (Chráska, 2016).

Výčtové položky se vyznačují tím, že u nich respondent vybírá současně několik odpovědí.

Počet odpovědí, které mají vybrat, je bud‘ neomezený, anebo je určen instrukcí (např. „Vyberte tři z uvedených odpovědí, se kterými souhlasíte,“). Při používání výčtových položek mohou vznikat obtíže při vyhodnocování odpovědí vzhledem k tomu, že různé kombinace odpovědí (respektive různá pořadí odpovědí) mohou mít různou výpovědní hodnotu.

Kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření probíhal na začátku roku 2021.

Respondenti byli oslovování především prostřednictvím e-mailu a sociálních sítí.

Dotazník, který byl koncipován jako anonymní, obsahoval:

- Tzv. trichotomické uzavřené otázky s možnostmi odpovědí (ANO, NE);

- Tzv, polytomické uzavřené otázky s několika možnostmi výběru;

- Škály – otázky, které vyjadřují postoj respondentů;

- Tzv. identifikační otázky, které charakterizují respondenta – jednalo se např. o otázky zijšťující:

o Věk;

o Pohlaví;

o Stupeň vzdělání;

o …

Odpovědi byly poté kvantifikovány a následně statisticky analyzovány.