• Nebyly nalezeny žádné výsledky

4.2 Popis frameworků veřejné správy ve vybraných státech

4.2.4 Indie

Indická republika je druhý nejlidštější stát na světě. Nachází se v jižní Asii na Indickém subkontinentu. Stejně jako Austrálie a Nový Zéland je členem Společenstevního království.

38

Indii tvoří 28 spolkových států a osm svazových teritorií, mezi něž patří i hlavní město.

Každý stát je řízen zvolenou vládou.

Popisná část

India Enterprise Architecture (IndEA) je framework pro rozvoj řešení, v rámci kterého se se státem zachází jako s podnikem nebo řadou podniků, jež jsou funkčně propojené.

IndEA je kombinací několika referenčních modelů (vrstev), které společně umožnují tok po celé „délce“ a „šíři“ veřejné správy. Zároveň tím IndEA poskytuje integrované služby všem zúčastněným stranám, kterými jsou občané, podniky a zaměstnanci. (Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India, 2018)

Jedná se o strukturovaný systém, který poskytuje konzistentní pohled na strategické cíle, byznys služby a podpůrné technologie v rámci celé organizace, tj. úřadu veřejné správy.

Framework IndEA obsahuje osm referenčních modelů (stejně jako u předchozích příkladů jsou označeny jako vrstvy):

Business (byznys),

Application (aplikace),

Data (data),

Technology (technologie),

Performance (výkon),

Security (bezpečnost),

Integration (integrace),

Architecture Governance (správa architektury).

(viz Obr. 15) (Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India, 2018)

39

Obr. 15 – Osm vrstev IndEA. Zdroj: Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India

Performance Reference Model (PRM)

Klíčový cíl výkonnostní vrstvy je stejný, jak tomu bylo u australského frameworku, uvedeného výše. Jinými slovy – je určen k vytváření mechanismu pro konzistentní měření účinnosti a efektivity různých sektorů při dosahování cílů stanovených státem. (Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India, 2018)

Business Reference Model (BRM)

Stejně je tomu i u byznys vrstvy, popsané výše, více méně je princip stejný. Úspěšná implementace této vrstvy vyžaduje zásadní přepracování byznys procesů a odstranění doplňků, které nevytváří žádnou hodnotu. Také je nutno identifikovat služby, které jsou společné napříč veřejnou správou, a vytvořit na jejich základě jednotné procesy a pracovní toky. (Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India, 2018)

Application Reference Model (ARM)

Aplikační vrstva je určená k poskytnutí základů pro automatizaci služeb, které jsou součástí výše popsané byznys vrstvy. Umožňuje tak veřejné správě dosáhnout svých cílů pomocí spolupráce a vzájemného sdílení dat mezi úřady i v rámci nich. Tímto poskytuje efektivní byznys služby všem zúčastněným stranám. (Ministry of Electronics &

Information Technology, Government of India, 2018)

Data Reference Model (DRM)

Datová vrstva poskytuje strukturu a popis dat úřadů veřejné správy, logické modely, taxonomii a zabezpečení, které je spojené s každým jednotlivým datovým prvkem. Rovněž poskytuje framework pro návrh třech komponent patřících do datové architektury: Data

40

Description (popis dat), Data Context (kontext dat) a Data Sharing (sdílení dat).

(Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India, 2018)

Technology Reference Model (TRM)

Technologická vrstva ukazuje rozložení systémů založených na využití informačních technologií, které mají sloužit k dodání identifikovaných byznys služeb. Tato vrstva zároveň definuje veškeré komponenty technologického systémů, platné otevřené standardy a open-source pro každou technologickou komponentu. (Ministry of Electronics

& Information Technology, Government of India, 2018)

Integration Reference Model (IRM)

Integrace byznys procesů veřejné správy a služeb v rámci organizace je nezbytná pro kvalitní poskytování služeb občanům. Subjekty veřejné správy je nutné uspořádat, zabezpečit, upřednostnit a klasifikovat. Současně je potřeba zveřejnovat informace pro ostatní subjekty, aby byly v souladu a dobře informované. Tato vrstva se skládá ze šesti úrovní integrace: Performance, Process, Service, Application, Data a Infrastructure.

(Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India, 2018)

Security Reference Model (SRM)

Bezpečnostní vrstva vymezuje framework pro zajištění informační bezpečnosti celé řady informačních systémů v organizaci. Tato vrstva je zaměřená hlavně na integritu, soukromí, důvěrnost a dostupnost IT systémů. (Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India, 2018)

Enterprise Architecture Governance Reference Model (GRM)

Účelem vrstvy správy architektury je spravování a ověřování požadavků architektury a jejích artefaktů. Patří tam zejména struktura, procesy a standardy organizací. Tato vrstva má zajistit konzistentní architekturu s jasně stanovenými byznys vizemi a cíli. (Ministry of Electronics & Information Technology, Government of India, 2018)

Zveřejnění

Dokumenty k frameworků lze nalézt hned na několika místech. IndEA Framework a IndEA Adoption Guide jsou zveřejněny na oficiálním webu Ministry of Electronics &

Information Technology, Government of India. Je tu uveden kratší popis a pak odkazy na jednotlivé dokumenty.

Současně existuje web National eGovernance Division, kde je již obsáhlejší popis frameworku, zvláštní popisy vize, funkce, různé kontakty a odkazy na experty poskytující školení. Pochopitelně je tam i odkaz na dokument obsahující popis samotného frameworku. Zajímavé je, že tu není žádný odkaz na dokument IndEA Adoption Guide, ten je pouze na webu ministerstva. (National e-Governance Division, nedatováno)

41 guvernér. Tyto jednotky se následně dělí na administrativní jednotky – vilájety. Omán je velice rozvinutá země, která v posledních desítiletích dosahuje vysokého tempa růstu.

Popisná část

Omán využívá framework pod názvem Oman eGovernment Architecture Framework (OeGAF). OeGAF poskytuje návod na vývoj, nasazení a následný provoz informačních systémů ománské veřejné správy. Jedná se o sadu standardů a nejlepších praxí, které mají za cíl zlepšit poskytování jejich služeb. Framework obsahuje zásady, strategie a „stavební kameny“, které podporují cíle veřejné správy. Architektura je schopná nastavovat a řídit volbu, použití a provoz technologií, které mají zajistit podporu vládních byznys cílů a poskytování služeb občanům. (Ministry of Transport, Communications and Information Technology, 2021)

OeGAF musí jako pomoc veřejné správě a státu fungovat jako „integrovaný podnik“

a současně spravovat informační technologie jako strategickou investici. Mezi výstupy využití tohoto frameworku patří lepší a rychlejší služby občanům a podnikům, efektivnější veřejná správa a optimalizace zdrojů a investic. (Ministry of Transport, Communications and Information Technology, 2021)

OeGAF definuje 4 architektury (vrstvy):

Business Architecture (byznys vrstva),

Solution Architecture (vrstva řešení),

Information Architecture (informační vrstva),

Technical Architecture (technická vrstva).

(viz Obr. 16) (Ministry of Transport, Communications and Information Technology, 2021)