• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Koordinátor ekonomických aktivit R

3. VÝVOJ ESKÝCH CENTER

3.3 B UDOUCNOST ESKÝCH CENTER

3.3.6 Koordinátor ekonomických aktivit R

Premiér R jmenoval 4. ledna 2006 koordinátora ekonomických aktivit eské republiky v zahrani í, pana Otto Jelínka. Bude vládním koordinátorem zahrani ních aktivit v oblasti získávání investic, jeho úkolem bude p ilákat k nám zahrani ní podnikatele, turisty a vzájemn sladit innost p ísp vkových organizací vlády, tj. specializovaných agentur a

eských center.

Otto Jelínek poukazuje na to, že p i prodeji zna ky ,, eská republika‘‘ v zahrani í chybí koordinace, kv li emuž dochází k plýtvání zdroji, hlavním cílem by m lo být zvýšení efektivnosti celého systému a zlepšení propagace jména eské republiky v zahrani í. Jeho pozice nespo ívá v ízení konkrétního útvaru, jeho úkolem je pouze koordinovat práci všech stávajících státních agentur, které se do mezinárodních aktivit zapojují.

Nejv tší nedostatky vidí v neefektivním využití potenciálu, který v oblasti turistiky, investic a zahrani ního obchodu eská republika má. Jednotlivé prezentace nejsou vzájemn koordinovány, d ležitý je p enos informací z ambasád do agentur i mezi agenturami navzájem, jejich vyhodnocování a p edávání na správná místa, p enos informací funguje už dnes, ale jsou následn nedostate n využívány. D raz klade na zastupitelské ú ady, protože jsou tím prvním místem, kde zahrani ní investo i nebo turisté hledají informace a reference.

Ve druhém kroku je t eba vy ešit lokalizaci agentur. Jejich zahrani ní zastoupení jsou dnes v rámci jedné zem rozt íšt na do mnoha míst a potenciální zájemci je t žko hledají.

Agentury by m ly hledat nové prostory, aby se dostaly pod jednu st echu i fyzicky. N kde už agentury pod jednou st echou fungují, jako nap íklad eský d m v Moskv .

Zvažuje i to, zda nevytvo it jinou strukturu, možnost spat uje ve sjednocení aktivit pod ministerstvo zahrani í, nebo pr myslu, p ípadn kolektivní vedení, p edstavenstvo.

Trvá na tom, že stát musí mít vložené prost edky pod kontrolou, ale rozhodovací pravomoci musí být z v tší ásti delegovány jinam. Sou asná situace, kdy zahrani ní reprezentace R je zajiš ována zárove t emi ministerstvy, ty mi hlavními a osmi menšími agenturami, je podle n j neúnosná. Stát by m l tuto sféru i nadále financovat, ale soukromý sektor musí hrát v tší roli.

Sest hovat agentury pod jednu st echu je jen jedna z možných variant, v její prosp ch prý mluví to, že na takovém ešení by se nejvíce ušet ilo, ale zárove upozor uje na to, že je

obrovský rozdíl v tom, jak se prodává eská republika jako cílová zem pro turistiku a jak se prodává jako místo pro investice a pro obchod. Možné je i to, že by Czech Trade a Czech Invest budou pod jednou st echou a eská centra, kultura a Czech Tourism pod druhou, nebo vše pod jednou st echou eských center. P i tom je t eba zohlednit efektivnost a konkurenceschopnost.

Záv r

eská centra v minulosti p evážn zajiš ovala administrativní úkoly, dnes ale sm ují k organizaci efektivn fungující na agenturním principu jako specializovaný tým s adou odborných externích partner , v úzkém kontaktu se specializovanými agenturami.

eská centra však zápasí s velkým množství nedostatk , nap . by se jako organizace, jejímž posláním je prezentace R v zahrani í, m la aktivn ji podílet na tvorb koncepce prezentace eské republiky v zahrani í, zasahovat do rozhodování o budoucnosti propagace

R.

Organizace také dosud nevyužívá pln svého potenciálu v oblasti komunikací a vztah s ve ejností, což se projevuje i tím, že název samotné organizace je v eské republice tém neznámý a v zahrani í zase splývá s eskou republikou jako celkem. K lepší propagaci organizace nep ispívá ani patrn zcela náhodn zvolené logo.

Zatímco specializované agentury, tedy Czech Trade, Czech Invest a Czech Tourism, se orientují na specifický okruh zájemc daný jejich úzkým zam ením, eská centra mají propojovat zahrani n - politické zájmy eské republiky s propagací eské kultury a orientovat se p edevším na ve ejnost a ve ejné instituce.

V zemi svého p sobení zprost edkovávají eská centra asto první kontakt s eskou republikou a informa ní zdroj pro laickou i odbornou ve ejnost a zájemce o spolupráci s partnery z R. Posláním každého eského centra je takovou poptávku vyvolávat, podporovat a následn na ni reagovat. Taková role eských center v zahrani í je z ejm i v budoucnosti nezastupitelná, je nejvhodn jším dopln ním p sobení zastupitelských ú ad a dovytvá í tak

evnivost mezi ministerstvem zahrani ních v cí a ministerstvem pr myslu v oblasti prezentace eské republiky v zahrani í, projevující se p ísnou odd leností aktivit jejich p ísp vkových organizací, zdá se být zažehnána. První kroky ke spolupráci již byly u in ny.

Koncepce jednotné prezentace eské republiky vyla vydána, nezbývá než doufat, že bude se stejn velkým ohlasem i brzo realizována a že i nov z ízená funkce koordinátora

zahrani ních aktivit, který má p im t všechny zú astn né strany, zejména specializované agentury a eská centra, k dobrovolné spolupráci, nebude zapomenuta s p ípadnou zm nou vlády.

Jak se ukazuje nejen t sné sousedství eských center se specializovanými agenturami, úzká spolupráce a spole ná prezentace zájm eské republiky v zahrani í, ale i samo vhodné umíst ní eského centra m že významn napomoci p i pln ní základních úkol eských center. Nap . p est hování eského centra v Berlín z n kdejšího obrovského a nákladného

„paláce kultury“ na turisticky atraktivní a frekventované místo, podle slov tehdejšího editele, zvýšilo výrazn návšt vnost tohoto eského centra i celkový zájem o n j. Problém tkví i v tom, že po zániku eských kulturních a informa ních st edisek si eská republika nedokázala udržet výhodné pozice a dnes se do m stských center jen t žko navrací.

Jednotlivý editelé eských center v zahrani í, by nem li z stávat ve svých kancelá ích a vy kávat na p íležitost se prosadit, ale zapojovat se aktivn do domácího d ní dané zem , aby jejich aktivity dokázaly zasáhnout p íslušný okruh lidí, nap . aby prezentace zacílili na ty, kte í v daném oboru podnikají.

eská centra jsou institucí, která nabízí podnikatel m základní nástroje p i pronikání na zahrani ní trhy, za prvé znalost prost edí, za druhé technické zázemí, tj. budovy a kancelá e pro prezentaci nebo sch zky a za t etí kontakty získané v míst p sobení. Jejich možnosti jsou ale jen omezené a nabízí se otázka, zda by se této innosti v zemích, kde je zastoupen Czech Trade nem la vzdát úpln

Proti však mluví to, že eská centra nabízí p edevším praktické služby pro jednotlivé podnikatele i firmy, jsou schopny zorganizovat jednání s partnery, prezentace, doprovodné akce, na které Czech Trade není p izp soben. V sou asnosti ideální stav nastává tehdy, pokud se mohou vzájemn dopl ovat.

V pop edí aktivit eských center stojí kultura, a m la by i nadále, protože jejím prost ednictvím je snáze dosahováno i obchodních cíl . eská centra jsou v této oblasti naprosto nenahraditelná. Nenabízejí však v tšinou mnoho jiných možností seznamovat se s eskou kulturou jinak než výstavami po ádanými v jejich prostorách a promítáním eských film . Návšt vníci by možná ocenili i možnost poznávat ji usazeni v kavárn , pop . podobném za ízení, které by bylo sou ástí C. K v tšímu zájmu o jejich innost by jist p isp lo i vydávání ur itého periodika, nap . tvrtletníku, který by informoval o akcích, jež

C po ádají.

V pr b hu roku 2006 se cht jí eská centra p i prezentaci eské republiky v zahrani í zam it více na realizaci kombinovaných projekt , propojujících kulturu, obchod i cestovní ruch. Minulý rok nap íklad eské centrum ve Stockholmu zorganizovalo spole nou prezentaci eského skla, jejímž cílem bylo nejen p edstavit výrobky, ale i zprost edkovat kontakty mezi eskými výrobci skla a potenciálními švédskými odb rateli. Newyorské centrum jedná zase o možnosti prezentovat eskou firmu Stock Božkov a její produkt Fernet, který se dováží do Spojených stát . Fernet by tak mohl být zviditel ován p i r zných p íležitostech, jakými jsou vernisáže, recepce. Uvažuje se i o možnosti prezentace výrobku pro místní distributory.

Velmi vhodné se jeví i pokra ovaní eských center v prezentaci region , kterou by mohly zdokonalit nap . i stálou nabídkou specificky eských výrobk k zakoupení p ímo v prostorách eských center, pokud jsou C vhodn umíst na a kde je to možné z hlediska smluvních závazk .

eská centra by m la i nadále místem, kde se zahrani ní návšt vník seznámí s eským um ním, ale zárove dostane informaci o turistických zajímavostech a obchodních aktivitách eských firem. Jsou prvním lánkem et zce mezi zahrani ním zájemcem a eskou republikou, eská centra tak drží ve svých rukou ohromnou moc, protože od toho, jak na zájemce zap sobí, se odvíjí jeho následný dlouhodobý vztah k R. eská centra mají p edevším zaujmout, poskytnou možnost zájemc m seznámit se s R, projevený zájem pak využít a zhodnotit vlastními silami, pop . v sou innosti s ostatními zástupci eské republiky v zahrani í.

Zdroje

Webové stránky - www.aktualne.cz - www.bbcczechcom.cz - www.blisty.cz

- www.business.center.cz - www.businessinfo.cz - www.ct24.cz

- www.czechcentres.cz - www.czechinvest.cz - www.czechtourism.cz - www.czechtrade.cz - www.czso.cz - www.economix.cz - www.euro.cz - www.eurofirma.cz - www.export.cz - www.ihned.cz - www.idnes.cz - www.istrategie.cz - www.izurnal.cz - www.lobby.cz - www.lidovky.cz - www.mmr.cz - www.novinky.cz

- www.mpo.cz - www.mzv.cz - www.ods.cz - www.profit.cz - www.reflex.cz - www.tyden.cz - www.vlada.cz Literatura

- Výro ní zprávy eský center (2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005) - Interní materiály C, MZV R, MPO R

- GULLOVÁ S., MÜLLEROVÁ F., ŠRON K I.: Spole enský styk, obchodní a diplomatický protokol. Praha 2004, Oeconomica

- ZAMYKALOVÁ M.: Mezinárodní obchodní jednání. Praha 2003, Professional Publishing

P ílohy

P íloha .: 1 – Logo eských center

Zdroj: www.czechcentres.cz

P íloha .: 2 - Organiza ní struktura eských center

eská centra

organiza ní struktura platná od 01.11.04

tiskové odd.

tiskový tajemník

sekretariát tajemník

personalista

programové odd.

programová ved.

odd. informatiky

ved. informatiky odd. marketingu programový nám stek editelé C

ú tárna ved. ú tárny

pronájmy

ved. pronájm - D mzdový referent pokladna ved. ekonom

odd. autoprovozu skladník ved. provozn investi . ekonomický nám stek

stat. zástupce G generální

editel

Zdroj: www.czechcentres.cz

P íloha .: 3 - P ehled kontakt na eská centra zahrani í v roce 2005

?#, 1 @ C D & www.czechcentres.cz/budapest

/' ' >

# ' 8! # 8$, $ www.czech-berlin.de A ,1

@ 9@

E ,

8! A F = $ www.czechcentres.cz/dresden

#

'3 ! 9

*? 8G # @ ' 6 www.czechcentres.cz/munich

# $ $ '

>* "+ @ A ! ! @ ; @ A$ www.czechcentres.cz/hague/

% + 5HI

** : 3 J 8! 5 &$ www.czechcentres.cz/warsaw

& A ! 9

:' ! 8 6 , www.czechcentres.cz/vienna

& 6 $ & '

! / '; + www.czechcentres.cz/certanovo

A '3 $ $ $

P íloha .: 4 - eské centrum v Belgii

Zdroj: www.czechcentres.cz

P íloha .: 5 eské centrum v Ma arsku

Zdroj: www.czechcentres.cz

P íloha .: 6 - eské centrum v N mecku (Dráž any)

Zdroj: www.czechcentres.cz

P íloha .: 7 - eské centrum ve Špan lsku

Zdroj: www.czechcentres.cz