• Nebyly nalezeny žádné výsledky

ROLE ESKÝCH CENTER V ROZVOJI OBCHODNÍCH VZTAH

2.1 Nabídka služeb eských center v oblasti obchodu 2.1.1 Pro zájemce z R:

- aktuální informace ze zahrani í - souhrnné teritoriální informace

o politická a ekonomická charakteristika zemí, zahrani ní obchod a ekonomická spolupráce s R, základní podmínky pro uplatn ní eského zboží na trhu, finan ní sektor, investi ní klima a d ležité adresy

- poptávky po výrobcích a službách servis p i po ádání firemních prezentací, obchodních setkání, tiskových konferencích apod., rozsah služeb je závislý na aktuálních možnostech jednotlivých C, Úst edí eských center p edkládá eským firmám a subjekt m možnost zviditeln ní v zahrani í formou p ipojení své prezentace k n kterému z kulturních program C ve sv t , p ípadn p ipraví konkrétní program dle dohody se smluvním objednatelem.

- bezplatná ádková inzerce ve vybraných teritoriích, ádková inzerce v tišt ných periodikách a na internetových stránkách.

- inzerce na internetových stránkách, možnost zadání inzerce na internetových stránkách eských center, obchodní servery v zahrani í

eská centra NEmohou zajistit:

- prodejní akce

- úplatné služby zahrani . subjekt m, mimo sponzorské spolupráce - sjednávání kontrakt a akvizicí

2.1.2 Pro zájemce ze zahrani í:

- poskytování všeobecných informací o R v oblasti ekonomiky a obchodu (makroekonomické ukazatele, informace o zahrani ním obchodu R, apod.)

- zprost edkování kontakt na instituce a organizace p sobící v R - uve ejn ní poptávky v databázi pro eské exportéry

Tab. .10: Statistika aktivit pro vn jší ekonomické vztahy v roce 2005 za jednotlivá C

2.2 Proexportní aktivity C

V oblasti obchodu se C snaží o propagaci eské ekonomiky a obchodu, pomáhají eským podnik m v jejich snaze proniknout na zahrani ní trhy, mezi hlavní nabízené služby pat í:

- zve ej ování aktuální poptávky ze zahrani í na Internetu, což spravuje Ú C

- aktivní vyhledávání obchodních partner , nap . zahrani ní tazatel dostane adresá eských potenciálních partner , nebo se vy izují žádosti eských firem o navázání kontaktu se zajímavým partnerem

- bezplatná inzerce ve vybraném zahrani ním tisku nebo na internetových stránkách vybraných eských center

- poskytování všeobecných informací o zemi potenciálního vývozu

C zajiš ují firemní prezentace v zahrani í poskytnutím reprezentativních prostor, zajišt ním asisten ních služeb apod. Konkrétní nabídky služeb C, eského domu a Obchodn -technického st ediska v Moskv jsou k dispozici na stránkách www.czechcentres.cz nebo na serveru www.export.cz. Tento server spustila eská centra v roce 1997. Od té doby prošel vývojem až do dnešní podoby, nabízí následující okruhy informací:

- Informace z jednotlivých zemí ve form jednotné teritoriální informace, kterou každoro n zpracovávají všechny zastupitelské ú ady R pro zem svého p sobení.

V praxi to znamená, že tento oddíl poskytuje základní obchodní informace o všech zemích, se kterými má R diplomatické styky.

- Zprost edkování nabídek a poptávek, které uživatel m dává k dispozici nástroj pro vyhledávání obchodních partner pro export, import. Zdrojem vstupních informací jsou op t všechny zastupitelské ú ady R ve sv t a eská centra.

eským firmám nabízí v zahrani í pomoc p i uspo ádaní prezentace. Ro n tuto možnost využije asi 75 firem a také n které krajské ú ady, které prost ednictvím C prezentují potenciál svých region jak v oblasti ekonomické, tak i nabídku zajímavých turistických cíl .

Efektivita práce eských center v oblasti podpory exportu je veli inou z ekonomického hlediska, obtížn m itelnou. asto neexistuje žádná zp tná vazba, která by íkala, kolik zve ejn ných nabídek a poptávek vedlo k navázání skute ných kontakt , ani kolik kontakt

zprost edkovaných C skon ilo podpisem obchodní smlouvy. Vše závisí p edevším na více. Nezanedbatelná je pom rn dostupná cena, za kterou mohou využít technické vybavení i knowhow eských center. Ta v zemích svého p sobení úzce spolupracují s eskými zastupitelskými ú ady a editelé center jsou sou ástí diplomatického sboru, což dodává akcím center vysokou spole enskou úrove i zájem zahrani ních médií. Dalším d ležitým aspektem, pro jsou eská centra vyhledávána pro po ádání prezentací je možnost propojit ekonomické a kulturní akce a vytvá et tak žádoucí efekty.

2.3 Prezentace region

Vedle informa ní innosti poskytují eská centra také služby zam ené na propagaci a prezentaci kraj . Poskytují i zajiš ují prostory, nabízejí asisten ní služby, zprost edkovávají ú ast na zahrani ních veletrzích apod. Jako okamžitá reakce na probíhající reformu ve ejné správy v R, vznikl za átkem roku 2001 na tehdejší Správ eských center projekt s názvem

„Regiony“.

Tento projekt podporuje stoupající roli region v rámci sjednocené Evropy a s tím související pot ebu zajišt ní komplexní prezentace kraj v zahrani í. V rámci tohoto projektu se do konce roku 2005 uskute nily desítky akcí, a už formou samostatné prezentace p ímo na eských centrech anebo v rámci veletrh cestovního ruchu apod. Akce probíhaly asto ve spolupráci s agenturou Czech Tourism i dalšími odbornými partnery. Od roku 2006 navazuje na tento projekt ada novinek. Nap íklad byl vytvo en projekt jednotného objednávání a distribuce regionálních propaga ních a informa ních produkt , který by m l zvýšit dostupnost materiál pro jednotlivá eská centra a jejich návšt vníky.

eská centra mohou kraj m R nabídnout možnost komplexní prezentace v zahrani í.

Kraje mohou podobn jako firmy p edstavit své aktivity, turistické zajímavosti apod. formou samostatné prezentace nebo ji spojit s n kterým kulturním programem daného eského centra.

Dalším zp sobem pak m že být využití kulturního zázemí i potenciálu daného kraje.

Podpora region v roce 2006

eské centrum ve Vídni spolu s agenturou Czech Tourism chystají na podzim rozsáhlou Prezentaci region R, která by se m la konat po t i dny na centrálním nám stí Am Hof ve Vídni nedaleko p ší zóny, p ímo v centru Vídn . eské centrum v Dráž anech p ipravuje prezentaci m sta Cheb a prezentaci Jiho eského kraje. V Kyjev se letos p edstaví Pardubický kraj. V Madridu se na ja e uskute ní ve spolupráci s Libereckým krajem výstava železnobrodské sklá ské školy. V New Yorku prob hne ve spolupráci s agenturou Czech Tourism prezentace Mikulova. eské centrum Stockholm nabídne prezentaci Karlových Var , Karlovarského kraje a eského láze ství. Ve Varšav p ipravují p edstavení Moravskoslezského a Zlínského kraje.

2.4 Zásady spolupráce zastupitelských ú ad R s eskými podnikatelskými subjekty v obchodn ekonomické oblasti (KODEX)

Ve snaze zlepšit komunikaci s podnikatelskou sférou vydaly Ministerstvo pr myslu a obchodu R (MPO R) a Ministerstvo zahrani ních v cí R (MZV R) „Zásady spolupráce zastupitelských ú ad (ZÚ) R s eskými podnikatelskými subjekty v obchodn ekonomické oblasti (KODEX)“. Kodex má za cíl vymezit a vyjasnit rozsah a formu pomoci a podpory, kterou mohou poskytnout uvedené státní instituce MZV, MPO se svými p ísp vkovými organizacemi, tj. Czech Trade a Úst edí eských center, eským podnikatelským subjekt m p i jejich obchodn -ekonomických aktivitách na zahrani ních trzích.

Rozsah této pomoci a podpory v jednotlivých zemích je závislý na kapacitních možnostech daného ZÚ. Podle možností p i zpracování obchodn ekonomické agendy a poskytování podp rn - informa ních služeb eským podnikatelským subjekt m jsou všechny ZÚ R v zahrani í azeny do t í kategorií symbolicky ozna ených hv zdi kami:

- *ZÚ - bez obchodn -ekonomického úseku (dále jen OEÚ) poskytují základní rozsah pomoci a podpory eským podnikatelským subjekt m

- **ZÚ - s OEÚ poskytují širší rozsah poskytované pomoci a podpory

- ***ZÚ - s OEÚ a s kancelá í zahrani ního zastoupení agentury pro podporu exportu CzechTrade (dále jen ZZ CT) v míst mají možnost poskytovat další služby (zajiš ované za úplatu ZZ CT) nad rámec p edchozích dvou kategorií dle individuálního zadání firem.

Ú inná a efektivní spolupráce ZÚ a eských podnikatelských subjekt p edpokládá dodržení základních zásad Kodexu:

A – Prioritní využívání informací obchodn ekonomického charakteru ze zahrani ních teritorií, které jsou shromaž ovány, aktualizovány a zve ej ovány MPO, MZV a jejich p ísp vkovými organizacemi na následujících webových stránkách:

- MPO (www.mpo.cz), - MZV (www.mzv.cz),

- CzechTrade (www.czechtrade.cz), - Správa eských center (www.export.cz).

B – P i dodržení zásady A se eské podniky mají na ZÚ obracet se žádostmi v rozsahu odpovídajícímu jejich „hv zdi kové“ kategorii.

C – Podnikatelské subjekty spl ují následující požadavky ZÚ R:

- seriózní a profesionální jednání ve vztahu k ZÚ i k obchodním partner m v teritoriu tak, aby nedošlo k poškození pov sti R

- p im enost a reálnost žádostí v i ZÚ odpovídající výše uvedené kategorizaci ZÚ

- poskytnutí dostate ného množství informací o firm , jejím profilu a zám rech, které m že ZÚ využít v kontaktu s p ípadným zájemcem o spolupráci

- poskytnutí aktuálních informací ZÚ o již rozvinutých aktivitách podnikatelského subjektu v teritoriu

- sd lení zp tn informace o výsledcích spolupráce ZÚ s firmou.

D – ZÚ všech kategorií vzhledem k mezinárodním závazk m a dalším limitujícím omezením (profesionální, finan ní, asové) nemohou zejména:

- jednat a vystupovat jménem firem - financovat aktivity firem

- vykonávat p ekladatelské a tlumo nické služby.