• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Možnosti harmonizace práce a rodiny

3.6 P RÁCE MANAŽERKY VERSUS RODINA

3.6.4 Možnosti harmonizace práce a rodiny

Problematika slaďování práce a rodiny naštěstí začíná být otevírána a řešena a dochází k prosazování určitých změn. Jedná se například o organizaci práce a její změny – například větší flexibilita času, místa a způsobu výkonu práce, flexibilnější typy úvazků apod.

Jedním takovým opatřením je změna charakteru pracovní doby58. Nabízí se možnost zkráceného úvazku, flexibilní pracovní doba, stlačený pracovní týden (čtyři pracovní dny po deseti pracovních hodinách), komplikovanější možností je tzv. sdílení pracovního místa, tzv.

job sharing, kdy se o jednu pozici dělí dva lidé (čtyři a čtyři hodiny nebo v praxi osvědčený systém šest a dvě hodiny denně). Dále je možné smluvit volnou pracovní dobu – zaměstnanec si na základě týdenního, měsíčního či ročního režimu sám určuje, kolik hodin v daném období odpracuje.

Jinou možností je tzv. home office, kdy zaměstnanec pracuje částečně či zcela doma, a to obvykle s využitím internetu a telefonu. Nelze říci, že by práce z domova byla doménou

58 Gender centrum Fakulty sociálních studií: Gender management. Brno 2004

pouze žen. Práci vykonávají i muži, a to v rámci výpomoci nebo samostatně. Ženy pracující z domova ve většině případů odůvodňují svou činnost nutností přivýdělku, která jim zároveň poskytuje pocit seberealizace. Důvody pro práci z domova jsou: podílení se na rodinném rozpočtu, pocit potřebnosti, nezávislost na příjmu partnera a hlavně vlastní organizace pracovní doby – protože ženy řeší otázku, jak je možné v praxi skloubit péči o děti a domácnost s prací. Ale ukazuje se59, že práce z domova není automatickým a jasným řešením tohoto problému. Ženy vnímají otázku harmonizace péče o rodinu s prací za výhradně ženský úkol. Celodenní přítomnost žen doma vede ve většině případů k automatickému přebrání veškerých povinností spojených s vedením domácnosti a péčí o děti a je silně založena na genderových stereotypech. Ženy tuto roli přijímají s rozdílným hodnocením od spokojenosti ke smíření až po nesouhlas a snahu zapojit partnera. Fakt, že ženy pracují, je zastíněn skutečností, že jsou doma a nedocházejí do zaměstnání. Nároky ze strany partnerů se blíží spíše nárokům na ženy v domácnosti než na ženy pracující z domova. Nezanedbatelný je také fakt nedostatku sociálních kontaktů. Nejčastější výhodou práce z domova, kterou ženy uvádějí, je tedy flexibilní pracovní doba a možnost přizpůsobit práci chodu rodiny. Z dalších diskuzí však vyplývá, že často pracují v noci či o víkendech, aby dohnaly neodvedenou práci, a že oddělení práce od rodiny je skutečným problémem.

Doposud uskutečněné studie naznačují, že i přes početné nabídky flexibilních opatření ze strany zaměstnavatelů o ně žádá relativně nízký počet zaměstnanců. Je však možné, že v určitých sektorech bude požadavků na flexibilní opatření více, než je pro firmu uskutečnitelné. V této souvislosti stojí za zmínku takový námět ze zahraničí, konkrétně z USA. Americký časopis Working Mother tam totiž vyhlásil v roce 1985 soutěž o pětadvacet nejlepších firem pro ženy na vedoucích pozicích60 (The Top 25 Companies for Executive Women). V roce 2003 se soutěž rozšířila na třicet nejlepších firem. V dnešní době je soutěž organizována asociací NAFE (The National Association for Women Executives). Na rozdíl od roku 1998 nebyl v roce 2003 problém najít třicet společností, které splňují dané podmínky.

59 Šindlerová, I.: Práce žen z domova v České republice. Evropská kontaktní skupina v ČR, Praha 2006

60 Gender centrum Fakulty sociálních studií: Gender management. Brno 2004

4 Ženy v hotelovém managementu

Oblast cestovního ruchu je feminizované odvětví, které nám dává naději, že ekonomické fenomény, které objevujeme na trhu práce jako například horizontální a vertikální segregace zaměstnání, nebudou tak striktně platné. Opak je však pravdou.

Cestovní ruch představuje velkého ekonomického činitele. Zahrnutí genderových aspektů do aktuálních otázek cestovního ruchu je obzvlášť důležité z pohledu toho, že oblast cestovního ruchu představuje hlavního zaměstnavatele žen, nabízí různé příjmové příležitosti a ovlivňuje životní úroveň žen na místní i globální úrovni.

Pokud se znovu podíváme na trh práce v ČR, zjistíme, že je silně segregován podle pohlaví. Existuje poměrné pravidlo, které je možné zobecnit na český trh práce a které zní:

obory, kde výrazně převažují muži, kopírují obecnou nerovnost na trhu práce. To znamená rozdíl ve mzdách kolem 30 %. Naproti tomu ve feminizovaných oborech (např. ve zdravotnictví, školství, hoteliérství, pohostinství) často nejvyšší pozice zastávají muži a zpravidla jsou tito muži ohodnoceni za to, že jsou v menšině a že jsou ochotni v těchto oborech pracovat. Velmi často jsou ohodnoceni až o 100% vyšší mzdou než ženy na stejné řídící pozici.

Tabulka 14: Poměr manažerských výdělků žen ve srovnání s muži v % v r. 2004 dle odvětví, výběr sk. H

Podnikatelská sféra I. řídící úroveň II. řídící úroveň III. řídící úroveň H ubytování a stravování 49,77 54,50 76,56

Zdroj: Vlach, J.: Šetření výdělkové nerovnosti žen a mužů v managementu, strana 30. Výzkumný ústav práce a sociálních věcí VUPSV, Praha 2005

Podíly žen na managementu odpovídají feminizaci odvětví, která je vysoká v terciéru.

Účast žen na řízení ve službách dosahuje 2/3. V horizontu let 2000 - 2004 jejich účast na řízení podnikatelských organizací vykazuje stoupající tendenci.

Ve výrobních odvětvích I. a II. sektoru, kde je výkon práce v převážné míře spojen s vyšší fyzickou námahou, převažují muži. Proto se podíl žen na zaměstnancích v podnikatelské sféře pohybuje kolem 2/5 a na managementu zhruba 1/3. Feminizovaná odvětví a aktivity žen v managementu dokumentuje následující přehled:

Tabulka 15: Vyšší než 50% zastoupení žen v managementu dle odvětví v roce 2004

Sféra Odvětví OKEČ (ženy>50%) Stupeň řízení

(ženy>50%) Veřejná správa, obrana, sociální zabezpečení I. a III.

Zdravotní a sociální péče, veterinární činnosti II. a III.

Ubytování a stravování I, II. a III.

Finanční zprostředkování II.

Obchod, opravy motorových vozidel I. a III.

Podnikatelská

Doprava, skladování a spoje I. a III.

Ubytování a stravování I., II. a III.

Vzdělávání I., II. a III.

Zdravotní a sociální péče, veterinární činnosti I., II. a III.

Nepodnikatelská

Ostatní veřejné, sociální a osobní služby II.

Zdroj: Vlach, J.: Šetření výdělkové nerovnosti žen a mužů v managementu, strana 21. Výzkumný ústav práce a sociálních věcí VUPSV, Praha 2005

Pozn.: : I. řídící úroveň – vedoucí organizace, II. řídící úroveň – přímí podřízení vedoucích organizací, např.

odborní ředitelé, ředitelé závodů, III. řídící úroveň – přímí podřízení manažerů na II. řídící úrovni, např. vedoucí útvarů

Z tabulky je vidět, že v kategorii Ubytování a stravování se v obou sektorech, jak podnikatelském i nepodnikatelském, podíl žen v managementu pohybuje nad 50% na všech třech řídících úrovních. Co se týče konkrétních čísel, ty nám udává následující tabulka:

Tabulka 16: Podíl žen na managementu podle odvětví v roce 2004 v %, výběr skupiny H

OKEČ – podnikatelská sféra I. řídící úroveň

II. řídící úroveň

III. řídící úroveň H ubytování a stravování 56,68 57,54 67,48

Zdroj: Vlach, J.: Šetření výdělkové nerovnosti žen a mužů v managementu, strana 19. Výzkumný ústav práce a sociálních věcí VUPSV, Praha 2005

Narozdíl od průměru České republiky, kdy je podíl žen v managementu 30,3% (pro srovnání za Evropskou unii s 25 členskými státy 2004 údaj 32,1%) je tedy podíl ve všech třech řídících úrovních v kategorii ubytování a stravování větší než 50%, dokonce i na první, tedy nejvyšší úrovni řízení. Nicméně platy právě v této úrovni dosahují pouze 49,77% platu mužů, což je nejméně ze všech tří řídících úrovní.

5 Výzkum

Součástí mé diplomové práce je i empirická část, která je zaměřena na oblast hotelového managementu. Jedná se o zjištění názorů a postojů na situaci v hotelnictví z pohledu rovných příležitostí mužů a žen. Chtěla bych konfrontovat názory žen a mužů na tuto problematiku a podat případné návrhy ke zlepšení situace.

Jde mi však nejen o konfrontaci názorů mužů a žen na tuto problematiku, ale také o to, zda existuje rozdílný pohled na manažerskou pozici z různých pracovních míst v hotelu. To znamená zaměřit se i na názory žen na jiných než manažerských pozicích a názory mužů na jiných než manažerských pozicích a srovnat je s postoji mužů a žen v hotelovém managementu.