• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Od roku 2007, kedy kríza vypukla sa snaží vláda USA zabezpečiť opatrenia, ktoré by pomohli odvrátiť krízu. Ide o opatrenia, ktoré by podporili hospodársky rast krajiny.

Vzhľadom na to, že sa vláda USA snaží podporovať ekonomiku, zvyšuje sa rast deficitu. Rozpočtový deficit nie je problémom len USA, ale aj ostatných krajín na svete.

Je možné, že ak kríza bude naďalej rásť, USA bude musieť zvýšiť aj vládny dlh. FED sa snažil zareagovať na krízu znížením úrokových sadzieb a zvýšením objemu finančných prostriedkov, ktoré boli použité ako úvery pre banky. Aj keď FED zaviedol tieto opatrenia, nepodarilo sa mu krízu odvrátiť. Práve naopak. Začala sa vyvíjať rýchlejšie a prenikať do iných krajín a oblastí. Na pomoc mu prišla vláda, ktorá začala poskytovať daňové úľavy obyvateľom a odstraňovať toxické aktíva z bánk. Dnes sa svet nachádza v recesii a krajiny sa snažia nájsť riešenie, ktoré by im pomohlo znížiť následky krízy.

Obavy z toho, že kríza zapríčiní veľkú chudobu a možné nepokoje, sa krajiny snažia nájsť východisko. Vlády najskôr potrebujú dve veci:

- rozhýbať úvery a - podporiť dopyt91

91KRUGMAN, P., The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008. 1. vyd. W.W. Norton and Company. 2009. str. 162. ISBN 978-80-7021-984-3

40

Na prekonanie krízy a zmiernenie jej dopadov sa prijímajú rôzne opatrenia, ktoré sa prijímajú na základe častých rokovaní a summitov. Svetová banka sa stretla spolu s predstaviteľmi skupiny G20 v roku 2008 na summite vo Washingtone92. Summit obsahoval návrhy, pomocou ktorých je treba pomôcť krajinám najviac zasiahnutých krízou a zabrániť ďalšej podobnej kríze, ktorá by mohla v budúcnosti nastať. Bol prijatý plán, ktorý obsahoval návrhy a opatrenia, ktoré bolo potrebné ihneď zrealizovať.

Ekonomiky sa tu dohodli na spoločnej obnove svetového hospodárstva a na reforme finančného systému. Veľká pozornosť bola venovaná podporným mechanizmom Svetovej banky, MMF, EÚ a rozvojovým krajinám.

Prehlbovanie krízy spôsobilo, že sa ekonomiky stretli na summite G20 ešte raz. Konal sa v roku 2009 v Londýne93.

Na summite bol vytvorený plán, ktorého cieľom je:

obnoviť dôveru, podporiť hospodársky rast a vytvoriť pracovné príležitosti vykonať opatrenia na úpravu medzinárodného finančného systému a obnovenie podmienok na normalizáciu medzibankového trhu

posilniť finančný dozor a reguláciu

doplniť fondy a reformovať medzinárodné finančné organizácie s cieľom prekonať súčasnú krízu a zabrániť jej opakovaniu

rozvinúť medzinárodný obchod a investície a odmietnuť protekcionizmus dosiahnuť inkluzívnu, zelenú a trvalo udržateľnú obnovu94

Najdôležitejším bodom tohto stretnutia bola dohoda o zabezpečení prísnejšej kontroly nad finančným systémom a dohoda o poskytnutí finančných stimulov svetovej ekonomike. Výsledkom stretnutia bol vznik medzinárodného kontrolného orgánu – Financial Stability Board – FSB, ktorý spolu s MMF bude zabezpečovať systém včasného varovania95. G20 presadzuje modernizáciu MMF.

41

Skupina G20 poskytne ekonomike okolo 1,1 bilióna dolárov, ktoré budú smerovať96: - 750 mld. USD na doplnenie fondov MMF

- 250 mld. USD na podporu svetového obchodu

- 100 mld. USD pre medzinárodné rozvojové banky na pomoc rozvojovým krajinám - 6 mld. USD zvýšenie pomoci chudobným krajinám97

Svetová banka prijíma stále viac požiadaviek o pomoc, ktorá sa zameriava na infraštruktúru, súkromný sektor a tvorbu nových pracovných miest. Zohráva významnú úlohu pri stabilizovaní ekonomiky pre svojich členov, snaží sa o zvýšenie dlhodobého hospodárskeho rastu a o pomoc najzraniteľnejším krajinám. Vzhľadom na rôznorodosť krízy, banka poskytuje pomoc každej krajine individuálne, prostredníctvom technickej pomoci, poradenstva a financovania. Pomocou záchranných sietí sa chce vyhnúť rôznym nepokojom, ktoré by mohli v dôsledku krízy vznikať. Počas krízy sa banka snaží udržať deti v školách a otvárať zdravotnícke zariadenia. Od júla 2008 do januára tohto roku banka poskytla 89 miliárd dolárov na podporu rozvoja98.

Pomoc obsahovala:

- 52,1 miliárd dolárov od IBRD - 18,3 miliárd dolárov od IDA - 15,5 miliárd dolárov od IFC - 1,9 miliardy dolárov od MIGA

- pomoc v oblasti infraštruktúry, súkromného sektora a vytvárania pracovných miest - podporné programy a záchranné siete (školské stravovanie, výživa)

- nový Program globálnej potravinovej krízy, pre ktorý bolo schválených 710 miliónov dolárov99

42

- financovanie malých a stredne veľkých firiem101 Fond tvoria 3 piliere:

- finančný nástroj (Vulnerability Financing Fund – VFF102), pomocou ktorého môžu do fondu prispievať.

Cieľom tohto nástroja je:

- zistiť integrovanú, multi-sektorovú a koordinovanú odpoveď na ochranu chudobných a zraniteľných skupín zo súčasnej krízy

- uľahčiť analýzy, flexibilnú finančnú podporu

- v reálnom čase zabezpečiť komplexný rámec pre podávanie správ a monitorovania výsledkov

- zabezpečiť partnerom rýchle kofinancovanie alebo granty103

VFF obsahuje 3 kľúčové iniciatívy: program pre globálnu potravinovú krízu (GFRP), rýchle vybavenie a rýchle reakcie fondu104. Tieto iniciatívy sú určené na pomoc chudobným.

- dobudovanie infraštruktúry a stav majetku (Infrastructure Recovery and Assets Platform – INFRA), tieto projekty financuje prostredníctvom IBRD a IDA.

43 - súkromný sektor (Private Sector Platform)105

Banka chce pomocou fondu Zraniteľnosti dosiahnuť, aby mohli rozvinuté krajiny venovať 0,7%106 zo svojho hospodárstva.