• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Svetová banka okrem vytvárania rôznych fondov, poskytovania poradenstva a finančných prostriedkov, venuje veľké úsilie reformám. Tie budú potrebné v mnohých oblastiach. Súčasná kríza vytvorila príležitosť na ich realizáciu a banka chce pomocou nich lepšie reagovať na potreby dlžníkov. Prostredníctvom reforiem a zavedenia nových mechanizmov by mohla zabrániť ďalším krízam a poklesu ekonomiky. Napriek tomu, že v minulosti už reformy v systéme nastali, táto kríza potvrdila, že neboli dostatočné.

Okrem finančnej pomoci sa snažia finančné inštitúcie spolu s vládou o rozšírenie sociálnych sietí a pomoci najchudobnejším vrstvám obyvateľstva.

V súčasnosti v Svetovej banke prebiehajú reformy, ktoré boli vytvorené pred 2 rokmi.

K nim patria:

- posilnenie hlasov a účasť na hlasovaní – ide o zvýšenie hlasovacích práv pre rozvojové krajiny

- reštrukturalizácia v riadiacich orgánoch

- vedenie výberového konania – bude založené na otvorenosti a transparentnosti - posilnenie manažérskej zodpovednosti

- posilnenie finančnej kapacity107 – skupina Svetovej banky vytvorila balík opatrení pre IBRD, prostredníctvom ktorého mu zvýšila základné imanie a chystá sa zvýšiť kapitál

105http://siteresources.worldbank.org/NEWS/Resources/swimmingagainstthetide-march2009.pdf, autor:

Svetová banka, 13.03.2009

106http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/NEWS/0,,contentMDK:22049582~pagePK:6425704 3~piPK:437376~theSitePK:4607,00.html, autor: Svetová banka, 30.01.2009

107http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/NEWS/0,,contentMDK:22360012~pagePK:6425704 3~piPK:437376~theSitePK:4607,00.html, autor: David Theis, Amy Stilwell, 21.10.2009

44

aj IFC, aby mohla naďalej pomáhať v rozvoji súkromného sektora počas krízy, aj mimo nej.

Svetová banka sa začala zaoberať problémom korupcie, ktorá zabraňuje hospodárskemu rozvoju. Korupcia spolu so správou verejných vecí sú teraz kľúčovými prvkami pri operáciách banky108. Dotýka sa to najmä chudobných, pretože sú závislí od poskytovania verejných služieb. Protikorupčná stratégia banky je založená na piatich kľúčových prvkoch109:

Keďže sa neustále menia požiadavky, nároky a potreby klientov, banka modernizuje svoje poskytované finančné služby. Toto vylepšenie služieb vyžaduje väčšiu pozornosť zameranú na riziká a výsledky.

Reforma je zostavená pomocou piatich pilierov:

- zlepšenia riadenia rizika – model je založený na posúdení operácií a jednoduchšieho spracovania pôžičiek

- konsolidáciou a racionalizáciou – obsahujú nástroje na rýchlu reakciu, záchranné operácie, projekty

- posilnenie dohľadu a implementačná podpora

- revidovať politický rámec hlavných investičných úverov

45

- kultiváciou priaznivého prostredia pre reformu: zladením stimulov, riešením otázok v oblasti účtovníctva, poskytovaním vzdelávania, podporou tímov a informačnými technológiami111

Banka pripravuje reformu, ktorá zahŕňa oblasť zverejňovania informácií112. Táto oblasť bude poskytovať väčší prístup k informáciám, uverejnených na webových stránkach banky.

Finančné inštitúcie do vypuknutia krízy dosiahli pokrok v plnení rozvojových cieľov.

Dnešný pokles hospodárstva toto plnenie vážne ohrozuje. Poskytovaním finančných prostriedkov svojim členom, na záchranu ekonomiky, banka znižuje výdavky, ktoré sa investujú do plnenia miléniových cieľov. Svetová banka podporuje taktiež politiku zmien, ktoré sú potrebné v týchto oblastiach:

- školstve – Svetová banka patrí medzi najväčších poskytovateľov finančných prostriedkov v oblasti školstva. Základné vzdelanie je závislé od verejných finančných prostriedkov a ich zníženie v čase krízy by mohlo spôsobiť pokles v tejto oblasti. Pre ďalší rozvoj hospodárstva je školstvo veľmi dôležité. Svetová banka v súčasnosti pracuje na vývoji novej stratégie v oblasti školstva, ktorá bude dokončená v novembri 2010113.

- zdravotníctve – zachovanie výdavkov pre tento sektor je veľmi dôležité. Banka sa snaží o posilnenie celosvetového zdravotného systému, spolupracuje s krajinami, aby zlepšila dostupnosť liekov, najmä pre chudobných ľudí, ktorí nemajú prístup ani k základným liekom. Svetová banka prostredníctvom zdravotného systému GET114

46

poskytuje pomoc nad rámec svojej činnosti. Pomocou tohto programu sa banka snaží zlepšiť výsledky v oblasti zdravia a znížiť vysoké náklady na zdravotnú starostlivosť.

- trh práce – Svetová banka vytvára politiku, pomocou ktorej môže zvýšiť počet pracovných príležitostí a zaoberá sa problémami, ktoré nezamestnanosť spôsobujú.

Politika zahŕňa širokú škálu činností na podporu zamestnanosti a produktivity, ako sú115:

- zvyšovanie kvality ponúkaných pracovných síl (napr. rekvalifikácie) - zvyšujúci sa dopyt po pracovných silách (napr. projekty verejných prác)

- zlepšenie prispôsobovania pracovníkov k zamestnaniu (napr. pomoc pri hľadaní zamestnania)116

- sociálne zabezpečenie a dôchodky117 – prispievajú k znižovaniu chudoby. Od roku 1984 sa banka podieľala na reformách dôchodkov vo viac ako 68 krajinách sveta118. Reforma je dôležitá vzhľadom na znižovanie počtu chudobných ľudí v staršom veku.

Banka zaviedla tzv. dôchodkovú reformu Primer, ktorá je založená na priebežne aktualizovaných informácií z krajín, ktoré zaviedli reformy s dôrazom na súkromné penzijné účty119. Vďaka týmto skúsenostiam banka vytvára vhodnú politiku pre iné

117ANDREWS, E. Pension reform and the development of pension systems: an evaluation of World Bank assistance. Washington DC: World Bank. 2006. str. 15. ISBN 0-8213-6551-7

118ANDREWS, E. Pension reform and the development of pension systems: an evaluation of World Bank assistance. Washington DC: World Bank. 2006. str. 15. ISBN 0-8213-6551-7

119http://web.worldbank.org/WBSITE/EXTERNAL/TOPICS/EXTSOCIALPROTECTION/EXTPENSIO NS/0,,contentMDK:20579507~pagePK:148956~piPK:216618~theSitePK:396253,00.html, autor: Svetová banka

47

Či bude alebo nebude tento prístup ku kríze úspešný, ukáže čas. Tieto reformy, ktoré sa týkajú nielen Svetovej banky, ale aj iných finančných inštitúcií by mali slúžiť okrem zmiernenia súčasnej krízy a skvalitnenia služieb aj na predchádzanie budúcich kríz.

Kríza sa dotkla aj Slovenska, a to v podobe neustále rastúcej nezamestnanosti, znižovaní záujmu o tovary a služby a zhoršeným prístupom k úverom. Za účelom znižovania následkov, Slovenská vláda prijala rôzne opatrenia, ako sú napr.:

- zvýšenie základného imania Slovenskej záručnej a rozvojovej banky a Eximbanky - zefektívnenie trhu práce

- zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane pri dani z príjmov fyzických osôb - upravenie obstarávacej ceny a zrýchlenie odpisovania hmotného majetku - skrátenie lehoty vrátenia nadmerných odpočtov DPH podnikateľom a iné120

Vláda Slovenskej republiky poskytla tzv. záchranné balíčky, z ktorých sa medzi obyvateľmi najviac ujalo tzv. šrotovné. Išlo o príspevok na kúpu nového automobilu pre tých, ktorí dajú svoje staré auto zošrotovať. Prebehli dve vlny šrotovného a vláda pripustila, že ak by sa kríza prehlbovala, bolo by aj tretie kolo. Automobilový priemysel nemá veľký význam na vývoj hospodárstva, ale zamestnáva veľa ľudí, a preto sa ho vláda snaží podporovať.

V súčasnosti sa podmienky na finančnom trhu začínajú zlepšovať, čo by malo znamenať, že ľudia začínajú finančným inštitúciám opäť dôverovať. Či to tak bude pokračovať aj naďalej, uvidíme v budúcnosti. Podľa MMF sa predpokladá, že oživenie svetového hospodárstva nastane v prvej polovici tohto roku. K tomuto oživeniu určite prispeli záchranné balíčky, prostredníctvom ktorých sa vlády spolu s finančnými inštitúciami snažili zlepšiť zlú situáciu v krajinách. Vďaka kríze začali medzinárodné inštitúcie spolu veľmi úzko spolupracovať.

120HOLEČKA, M. Opatrenia proti hospodárskej kríze. Brožúra. Bratislava: Verlag Dashöfer. 2009. str. 4.

ISSN 1336-8370

48

Záver

Krízu, v ktorej sa dnes nachádzame, každý považuje za najväčšiu od čias Veľkej hospodárskej krízy. Od tejto veľmi známej krízy, krajiny prekonali ešte mnohé iné, ale žiadna sa nestala celosvetovou, žiadna nezanechala také katastrofálne následky.

V dôsledku dnešnej krízy čakajú svetovú ekonomiku a finančné trhy veľké zmeny. Či už budú pozitívne, alebo negatívne uvidíme v budúcnosti. Dnes sa situácia na trhu začína zlepšovať, ale ešte stále nikto nevie presne povedať, kedy sa kríza skončí a aké následky po sebe zanechá. Každý ekonóm, analytik, ale aj obyčajný človek je zvedavý ako to dopadne a mnohí z nich čakajú len na konkrétne čísla. Už teraz kríza za sebou zanechala veľa bánk a spoločností, ktoré jej podľahli a veľa ľudí dostala pod hranicu chudoby.

Tému tejto prácu som si vybrala preto, lebo následky, ktoré kríza zanecháva, sa netýkajú len USA, ale aj našej krajiny a celého sveta. Týkajú sa nielen spomalenia hospodárskeho rastu a zníženia obchodu na medzinárodnom trhu, ale hlavne nezamestnanosti, ktorá sa dotkla veľkej časti obyvateľstva. Podľa môjho názoru, kríza nemusela narásť do takej veľkej miery. Ak by finančné inštitúcie zasiahli už pri prvých náznakoch, že niečo nie je v poriadku, mohli znížiť jej dnešné dôsledky.

Myslím si, že opatrenia, ktoré Svetová banka spolu s finančnými inštitúciami navrhli na záchranu ekonomiky, nie sú dokonalé, ale pre svet je dôležité ochrániť finančný systém pred úplným kolapsom. A to sa im podarilo. Vo veľkej miere súhlasím s reformami, ktoré zaviedla Svetová banka aj napriek tomu, že sa vystavila riziku nesplnenia miléniových rozvojových cieľov.

Každý štát sa dostane do situácie, kedy potrebuje pomoc. Na základe analýzy Svetovej banky a súčasnej krízy som zistila, že existencia Svetovej banky je nevyhnutná. Cieľom tejto práce bola charakteristika a postavenie Svetovej banky počas súčasnej finančnej krízy a tento cieľ bol splnený.

Dúfam, že sa finančné inštitúcie spolu s vládami poučili a ďalším krízam sa budú úspešne vyhýbať.

49

Zoznam použitej literatúry

Odborná literatúra:

ANDREWS, E. Pension reform and the development of pension systems: an evaluation of World Bank assistance. Washington DC: World Bank. 2006. str. 15. ISBN 0-8213-6551-7

FOSTER, J., MAGDOFF, F. Velká finanční krize: příčiny a následky. 1. vyd. Všeň:

Grimmus. 2009. str. 91. ISBN 978-80-902-831-1-4

HITTLE, A. Svetová banka. 1.zv. Bratislava: Priatelia Zeme - Európska koordinácia.

1993. str. 10 396415

HOLEČKA, M. Opatrenia proti hospodárskej kríze. Brožúra. Bratislava: Verlag Dashöfer. 2009. str. 4. ISSN 1336-8370

HONTYOVÁ, K. a kol. Základy ekonómie a ekonomiky. 1. vyd. Bratislava: Ekonóm.

2006. str. 167. ISBN 80-225-2137-X

JANKOVSKÁ, A. a kol. Medzinárodné financie. 2.vyd. Bratislava: Iura Edition. 2003.

str. 379. ISBN 80-89047-56-4

KOTLEBOVÁ, J. Medzinárodné finančné centrá.2.vyd. Bratislava: Iura Edition. 2006.

str. 284. ISBN 80-8078-109-5

KOTLEBOVÁ, J., CHOVANCOVÁ, B. Medzinárodné finančné centrá – zmeny v globálnej finančnej architektúre. 1.vyd. Bratislava: Iura Edition. 2010. str. 103. ISBN 978-80-8078-299-3

KRUGMAN, P., The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008. 1. vyd.

W.W. Norton and Company. 2009. str. 162. ISBN 978-80-7021-984-3

50

RAPOŠ, P. Hospodárske krízy a ich príznaky. Vyd. Bratislava: Osveta. 1959. str. 43.

ISBN 17-A039-78-36

SAMUELSON, P., NORDHAUS, W., Ekonómia. 16. vyd. Bratislava: ELITA. 2000.

str. 746. ISBN 80-8044-059-X

SZOVICS P.; TÓTH M. Medzinárodné financie. 1.vyd. Nitra: SPU. 2006. str. 123.

ISBN 80-8069-6853

Odborný časopis:

BIATEC. Vývoj medzinárodnej ekonomiky v 1. Štvrťroku. NBS SR. 2009. roč. 17. č. 8.

ISSN 1335-0900

Konferencia:

JAROŠ, M., Finančná kríza, jej následky a riešenia. Vedecká konferencia doktorandov.

Bratislava: Fakulta podnikového manažmentu EU. 2008. ISBN 978-80-225-2628-9

Internetové zdroje:

www.adb.org www.afdb.org

www.cikomodity.com www.civitas.org.uk www.derivat.sk

51 www.dgroups.org

www.ebrd.com www.eib.org www.europa.eu

www.europarl.europa.eu www.europskaunia.sk

www.financialstabilityboard.org www.foreign.gov.sk

www.iadb.org www.ifc.org www.imf.org www.miga.org www.worldbank.org www.worldbank.sk

52

Zoznam grafov

Graf 1 Najväčší prispievatelia do fondov za rok 2009 ... 31

Graf 2 Vývoj úrokových sadzieb ... 34

Graf 3 Vývoj HDP ... 37

Graf 4 Vývoj miery nezamestnanosti vo vybraných častiach sveta ... 38

Graf 5 Vývoj inflácie ... 39

53

Zoznam obrázkov

Obrázok 1 Rozdelenie krajín v závislosti od ich chudoby ... 35

54

Zoznam tabuliek

Tabuľka 1 Poskytované úvery v jednotlivých sektoroch za rok 2007, 2008, 2009 ... 23

Tabuľka 2 Aktívne úvery na podporu projektov v rôznych sektoroch ekonomiky ... 24

Tabuľka 3 Aktívne úvery na podporu projektov po katastrofách ... 25

Tabuľka 4 Aktívne úvery na podporu výchovného projektu ... 26

Tabuľka 5 Aktívne úvery na presne stanovený projekt ... 26

Tabuľka 6 Aktívne úvery na technickú pomoc ... 27

Tabuľka 7 Aktívne úvery na podporu reforiem ... 27

Tabuľka 8 Prehľad kolapsov vybraných finančných spoločností ... 36