• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Popis č inností projektu

5 Projekt relokace pr ů myslového objektu

5.2 Popis č inností projektu

Pozemkovému fondu. Jako nejschůdnější varianta se nabízel převod z Pozemkového fondu na Obec a následně odkup pozemků od Obce. Firma Mabalo se zavázala poskytnout Obci součinnost při realizaci celé akce a navíc ručila za úspěšné převedení pozemků Obce na firmu BaL tím, že část kupní ceny za pozemky firmy Mabalo bude ze svěřeneckého účtu na účet

prodávajícího převedena až po realizaci převodu pozemků z Obce na firmu BaL. Tato skutečnost byla zakotvena v kupní smlouvě a smlouvě svěřenecké uzavřené mezi firmou Mabalo, s.r.o. a BaL, a.s.. Do týdne po podpisu kupní smlouvy mezi firmou Mabalo a společností BaL došlo k zaplacení první části kupní ceny, a zřízení Zástavního práva na pozemky ve prospěch firmy Mabalo. Toto zástavní právo bude zrušeno po převodu všech částí kupní ceny ze svěřeneckého účtu na účet prodávajícího. Stejný den bylo nutné podat Kupní smlouvu a Smlouvu o zřízení zástavního práva na Katastr nemovitostí s žádostí o zápis na List vlastnictví. Do 30ti dnů je Katastrální úřad povinen tento zápis provést. Po zápisu na List vlastnictví byla převedena 2. část kupní ceny na účet prodávajícího. Doplatek kupní ceny bude na účet prodávajícího převeden až po realizaci převodu pozemků z Obce na firmu BaL.

5.2.2 Pořízení movitého majetku od firmy Mabalo, s.r.o.

Na pozemku měla firma Mabalo, s.r.o. umístěny stavební unimobuňky, o které projevila společnost BaL zájem. Došlo tedy k dohodě o odkoupení tohoto majetku a dne 14.9.2006 byla podepsána Smlouva o koupi. Přičemž firmy se dohodli na 3 splátkách kupní ceny. Poslední faktura byla připsána na účet firmy Mabalo dne 12.12.2006.

5.2.3 Pořízení pozemků od Obce

Jak už bylo zmíněno shora, kvůli zajištění příjezdové cesty k pozemkům bylo nutné vykoupit

Obrázek 23 - Pořízení pozemků od firmy Mabalo

Obrázek 24 - Pořízení movitého majetku od firmy Mabalo

žádost Obce převedl do jejího vlastnictví za úplatu. Jelikož se k této transakci musí vyjádřit celá řada orgánů státní správy a dále proto, že Obec požádala o dotaci ze Strukturální fondů EU na tento převod, tak převod pozemků na z PF na Obec trval téměř půl roku. Poté, co Obec zaplatí kupní cenu PF, dojde k zápisu nového majitele pozemků, tj. Obce, na List vlastnictví Katastru nemovitostí. Následně Obec vydá oznámení o prodeji obecních pozemku a podepíše se společností BaL Smlouvu o prodeji pozemků. Poté, co firma BaL zaplatí Obci kupní cenu, bude zapsána na Listu vlastnictví Katastrálním úřadem jako nový vlastník předmětných pozemků, a následně vyplatí firmě Mabalo zbývající část kupní ceny za pozemky, jak bylo dohodnuto v jejich kupní smlouvě. Po uskutečnění této platby dojde rovněž k odstranění zástavního práva váznoucího na těchto pozemcích ve prospěch firmy Mabalo.

5.2.4 Financování

Financováním máme na mysli jednak nákup pozemků a jednak financování výstavby výrobní haly. Pozemky firmy Mabalo koupila společnost BaL z vlastních zdrojů. Na nákup obecních pozemků by firma BaL ráda získala prostředky formou bankovního úvěru. Vyjednávat s bankou o poskytnutí úvěru předpokládá firma začít cca 30 dnů od předpokládaného termínu zaplacení kupní ceny tak, aby v momentě, kdy bude nutné cenu vyplatit, byly již finanční prostředky k dispozici. Výstavbu haly bude firma BaL financovat částečně z vlastních zdrojů – konkrétně z prodeje podnikových bytů do osobního vlastnictví. Tyto prodeje již byly zahájeny 1.9.2006 a v současné době zbývá prodat 3 bytové jednotky, jejichž prodej se uskuteční během července a srpna 2007. Další prostředky pro financování výstavby chce firma získat od banky formou úvěru. Přičemž jednání s bankou zakončené příslibem na úvěrování začnou v momentě, kdy Stavební úřad vydá stavební povolení.

Obrázek 25 - Pořízení pozemků od Obce

5.2.5 Projektová dokumentace

Projektová dokumentace představuje zejména zpracování podkladů pro Územní řízení, Stavební řízení a s tím spojená Výběrová řízení.

Územní ř ízení

Prvním krokem bylo získání tzv. Územního rozhodnutí, které definuje budoucí funkční využití dotčeného území. V tomto konkrétním případě se jednalo o vydání Rozhodnutí o umístění stavby. V této fázi se prozatím řeší zastavěná plocha pozemku na základě předkladatelem zpracované studie. Nejprve bylo nutné zformulovat požadavky investora na plánovanou stavbu a zpracování rámcových podmínek pro projektanta. Projektant, který vzešel z výběrového řízení, na základě takto definovaných požadavků zpracoval dokumentaci a od všech dotčených orgánů (Vodohospodářský, Energetický, …) získal potřebná vyjádření k plánované stavbě. V případě výstavby výrobní haly zákon ukládá povinnost předložit Posouzení vlivů na životní prostředí, tzv. EIA, což je používaná zkratka pocházející z anglického "Environmental Impact Assessment". Základním významem procedury posuzování vlivů na životní prostředí je zjistit, popsat a vyhodnotit předpokládané vlivy připravovaných záměrů (např. staveb) a formulovat tak opatření ke zmírnění negativních vlivů na životní prostředí a tím i politiky ochrany životního prostředí. V momentě, kdy má investor zpracovanou potřebnou dokumentaci, vyjádření a posouzení, podá na Stavební úřad žádost o vydání Územního rozhodnutí. Lhůty pro zpracování žádosti a vydání rozhodnutí jsou dané zákonem, celá procedura na Stavebním úřadě včetně nabytí právní moci Rozhodnutí o umístění stavby trvala 44 dní.

Obrázek 26 - Financování

Stavební ř ízení

Poté, co Rozhodnutí o umístění stavby nabude právní moci, může stavebník požádat o Stavební povolení. K tomu je potřeba, aby projektant zpracoval kompletní projektovou dokumentaci pro stavební povolení (dále „PSP“). PSP zahrnuje výkresovou dokumentaci objektů, na jejichž stavbu bude investor žádat vydání Stavebního povolení (tzn. Slepé výkresy, Uzavření prostorové koordinace, Prvotisky výkresové dokumentace, Výkresovou dokumentaci). Dále je nutné vypracovat všechny potřebné posudky (Geologický průzkum, Průzkum Radonu, vyjádření Vodohospodářů, apod.) a dokumentaci ZTI (požární bezpečnost staveb), Rozvody plynu, Vzduchotechnika, Rozvody vody a topení, Elektroinstalace, Statika, ČOV – čistírna odpadních vod, Kanalizace apod.. V momentě, kdy má stavebník k dispozici všechny potřebné dokumenty podá na Stavební úřad Žádost o Stavební povolení a dále Žádost o povolení stavby inženýrských sítí.

Dokumentace k provedení stavby (DPS)

K tomu, aby bylo možné řídit náklady stavby, je nutné přesně znát položkový rozpočet jednotlivých prací, které bude nutné v souvislosti s výstavbou realizovat. Dokumentaci zpracuje vybraný projektant a bude podkladem pro výběrové řízení na generálního dodavatele stavby.

Obrázek 28 – Stavební řízení

Obrázek 29 – Dokumentace k provedení stavby

5.2.6 Výběrová řízení

V souvislosti s plánovanou výstavbou bylo nutné vybrat na základě výběrového řízení projektanta pro vypracování projektu pro stavební povolení, dále bude nutné vybrat projektanta, který zpracuje dokumentaci k provedení stavby a na základě sestaveného položkového rozpočtu vybrat dodavatele stavby.

Výběrové řízení na zpracování PSP začalo již po podpisu kupní smlouvy mezi firmou Mabalo a BaL 20.10.2006. Nejprve bylo nutné definovat podmínky výběrového řízení a formulovat zadání a termíny. Byly osloveny 3 firmy, vítězem výběrového řízení se stala firma AID, která podepsala smlouvu o dílo.

Výběrové řízení na zpracování dokumentace k provedení stavby a položkového rozpočtu stavby bude zahájeno v momentě, kdy bude zřejmé, že firma BaL získá od Stavebního úřadu Povolení ke stavbě, tzn. srpen 2007. Poté bude možné definovat podmínky výběrového řízení a zadání.

Výběrové řízení na dodavatele stavby bude následovat po zpracování položkového rozpočtu, který bude podkladem pro rozhodování. Výběrové řízení bude klíčem k řízení nákladů stavby, proto bude velmi důležité zaměřit se na jeho kvalitní provedení. Soutěž proběhne ve dvou kolech, přičemž první kolo je vyřazovací a ve druhém již bude určena vítězná stavební firma, která se stane generálním dodavatelem stavby. Celý proces výběru dodavatele stavby zabere dle předpokladů asi 35 dnů.

5.2.7 Výstavba

Tato část projektu není prozatím podrobně zpracována. Pravděpodobně bude možné začít se stavbou ještě v roce 2007, přičemž se předpokládá celková doba realizace stavby 200 dní, což

Obrázek 30 – Výběrová řízení

dodavatel stavby předá ve výběrovém řízení podrobný harmonogram prací spolu s jejich náklady, na základě kterého bude možné rozpracovat projekt výstavby a provést časovou a nákladovou analýzu.