• Nebyly nalezeny žádné výsledky

5 Projekt relokace pr ů myslového objektu

5.1 Výb ě r lokality

5.1.1 Varianty

Bylo vytipováno 10 průmyslových zón, které rámcově splňovaly požadavky investora.

Jednalo se především o požadavky na celkový objem finanční investice, lokalitu, velikost pozemku a jeho využitelnost. Do výběru se např. nedostaly varianty, u kterých byly složité majetkové poměry, tzn. pozemky nebyly scelené, přičemž každá parcela měla jiného majitele a neexistovala žádná smlouva, která by zajistila prodej všech pozemků za jednotnou cenu.

Dále nebyly vybrány pozemky, u kterých nebylo jasně určeno územním plánem, že zde může být umístěn výrobní závod, nebo u kterých nebyly příslušné municipality takovéto výstavbě nakloněny. Apriori se vybíraly plochy, které byly větší než 6 ha, přičemž maximální velikost plochy nebyla dána, jelikož se předpokládalo, že by bylo možné dohodnout odkup pouze části pozemku. Nicméně celková velikost průmyslové zóny se odvíjela od plánovaného objemu finanční investice. Důležitou roli také hrála skutečnost, jak velkou plochu (v %) je možné zastavět. Při výběru vhodné lokality se přihlíželo k umístění již existujících závodů v libereckém kraji a dále fakt, že majitelé firmy jsou z Prahy. V úvahu, tedy přicházely Severní a Střední Čechy. Pro výběr komerčních pozemků firma použila 3 zdroje: vyhledávání na realitních serverech (www.reality.cz, www.sreality.cz), v databázi podnikatelských nemovitostí agentury CzechInvest a dále se obrátila na jednu z realitních agentur s konkrétním zadáním. Tímto způsobem vznikly určité mantinely, které zúžily výběr variant na těchto 11:

Hostivice, Chrudim, Jeneč, Kadaň, Kolín, Liberec, Nelahozeves, Rudná, Svitavy Jičín a Poříčany.

Hostivice

Jedná se o průmyslovou zónu na okraji Prahy v blízkosti letiště Ruzyně a pražského dálničního okruhu. Celková plocha zóny je 25 ha, z toho volná plocha tvoří 10 ha. Pozemek je vhodný pro logistiku a lehkou výrobu.

Chrudim

Průmyslový park se nachází na západním okraji města Chrudim. Celkově je k dispozici 22 ha v rovinném terénu. Pozemek navazuje na starší průmyslovou oblast, která nabízí potenciálním investorům celou škálu služeb. Spolu s touto oblastí tvoří průmyslový park ucelenou zónu o rozloze 73 ha. Je zde dobré dopravní spojení. Oblast nabízí vysoce kvalifikovanou pracovní sílu. Chrudim spolu s Pardubicemi a Hradcem Králové tvoří významnou průmyslovou aglomeraci.

Obrázek 12 – Průmyslová zóna Hostivice

Obrázek 13 – Průmyslová zóna Chrudim

Jene č

Průmyslová zóna Jeneč se nachází pár kilometrů západně od Prahy blízko letiště Ruzyně.

Pozemky mohou být využity jak pro logistiku, tak i pro lehkou výrobu. Nabízí se zde plochy o rozloze více než 12 ha k zastavění. Průmyslový park se nachází v blízkosti železnice s možností vybudování vlečky. Pozemky budou v blízké budoucnosti napojeny na nově vybudovanou rychlostí komunikaci R6.

Kada ň

Na zóně o celkové velikosti 80 ha je již několik investorů, přičemž v současné chvíli se nabízí 20 ha volné plochy, která je rozdělena na několik menších částí z nichž největší představuje 5 ha. Je zde veškerá infrastruktura, přičemž oblast je vhodná i pro energeticky náročnou výrobu.

Obrázek 14 – Průmyslová zóna Jeneč

Kolín

Industriální zóna Kolín-Ovčáry s celkovou užitnou plochou 260 ha je známa především díky automobilkám Toyota Motor Corporation a Peugeot Citroen Automobiles, S.A., které sem umístily svůj nový joint venture TPCA. Tím se z tohoto místa stalo nové centrum automobilového průmyslu v Čechách. Posledních 86 ha připravené plochy je stále volných pro potenciální investory. Tento prostor je rozčleněn do několika menších sektorů o velikosti již od 1,3 ha.

Liberec

Investorsko inženýrská společnost ve spolupráci s městem Liberec nabízí pozemky o výměře 10 ha a 1,6 ha jako část průmyslového parku Liberec Jih o celkové ploše 125 ha. Developer je schopen realizovat výstavbu výrobní nebo logistické haly tzv. „na klíč“ a následně objekt investorovi pronajmout nebo prodat.

Obrázek 16 – Průmyslová zóna Kolín

Obrázek 17 – Průmyslová zóna Liberec

Nelahozeves

Pozemek v Nelahozevsi může být rozšířen až na 100 ha využitelné plochy podle potřeb potenciálního investora. Nabízených 20 ha tvoří první fázi projektu průmyslové zóny.

Rudná

Jedná se o logistický park blízko hlavního města vhodný rovněž pro lehkou výrobu, která není příliš energeticky náročná. V současné době je v nabídce pozemek o velikosti 14 ha jako druhá fáze projektu, přičemž developer plánuje na tomto pozemku výstavbu 5 hal o celkové užitné ploše 5 ha.

Obrázek 18 – Průmyslová zóna Nelahozeves

Obrázek 19 – Průmyslová zóna Rudná

Svitavy

Průmyslový park Svitavy-Paprsek s celkovou plochou 38 ha poskytuje potenciálním investorům připravenou plochu o velikosti 28 ha (10 ha je již obsazených). Region Svitavy nabízí stabilní, zkušenou pracovní sílu a prostředí vhodné pro malý a středně velký podnikatelský sektor.Zóna je snadno dostupná díky rychlostní komunikaci I34.

Ji č ín

Průmyslová zóna se nachází na hlavní trase mezi Mladou Boleslaví a Trutnovem. V regionu je celá řada strojírenských podniků. V nabídce je posledních 5,5 ha a 7,5 ha za cenu mezi 100,- Kč až 600,- Kč za m2.

Obrázek 20 – Průmyslová zóna Svitavy

Obrázek 21 – Průmyslová zóna Jičín

Po ř í č any

Průmyslová zóna v Poříčanech se nachází v těsné blízkosti sjezdu z dálnice D11 na Český Brod . V nabídce je 7 ha volné plochy pro zastavění. Pozemek je součástí schváleného územního plánu obce s funkčním využitím jako Průmyslová zóna.