• Nebyly nalezeny žádné výsledky

6.1 Příprava

6.5.2 Průběh testování

Posledního dne sprintu se znovu účastnili všichni čtyři členové týmu. Sešli se již kolem osmé hodiny ráno, aby přichystali všechny potřebné věci. Na tabuli nakreslili tabulku s jednotlivými jmény účastníků testování, ta následně sloužila pro vytvoření poznámek.

První rozhovor pak byl naplánován na devět hodin ráno. Testování probíhalo na stejném místě jako celý týden, přičemž tým byl stále ve stejné místnosti. Pozvaný účastník testování a autor práce, který testování vedl, pak byli ve vedlejší místnosti, přičemž průběh byl online vysílán do druhé místnosti.

Pozvaní respondenti byli vybráni tak, aby se co nejvíce shodovali s respondenty, kteří byli vybráni u analýzy současného stavu:

• Respondent 1 – muž, 48 let, pravidelně používá technologie, střední společnost

• Respondent 2 – žena, 36 let, pravidelně používá technologie, velká společnosti

• Respondent 3 – muž, 65 let, technologie využívá zřídka, drobný odběratel

• Respondent 4 – muž, 49 let, technologie využívá zřídka, menší společnost

• Respondent 5 – muž, 29 let, pravidelně používá technologie, drobný odběratel Každý účastník byl mile přivítán a byl mu vysvětlen důvod a průběh testování. Následovalo pár vět o prototypu, který však uživateli nebyl předveden. Tým se dohodl, že pro autentičtější reakce bude lepší, když ho uživatel uvidí poprvé až při prvním úkolu, stejně jako je tomu většinou i v reálném případě. Proto i testovací scénáře byly předpřipraveny tak, aby začínaly na výsledcích vyhledávání webového vyhledávače, přes který se uživatel dostal na stránku společnosti, takže se tak mohl reálněji vžít do situace. Každý uživatel měl za úkol komentovat každý svůj krok. Zároveň pak prošel a zhodnotil jednu stránku po druhé. Zbytek týmu celou dobu průběh testování sledoval a zaznamenával poznámky na tabuli.

Otázky a odpovědi na informační architekturu:

Kde byste hledal/a e-mail a telefonní kontakt na společnost?

• Všichni respondenti hledali správně na stránce Kontakt.

Kde byste hledal/a informace o vedení firmy a vedoucích pracovnících?

• Tři respondenti hledali v Kontaktech, kde se opravdu informace nacházejí. Dva pak na stránce O nás a až následně v Kontaktech.

Kde byste hledal/a bankovní spojení na společnost?

• Čtyři respondenti hledali správně v Kontaktech, kde se údaj nachází. Jeden hledal nejdříve na stránce O nás a až následně v Kontaktech.

Kde byste hledal/a informaci o množství vyprodukovaného mléka?

• Všichni respondenti hledali správně na stránce Produkty.

Kde byste zjistil/a, jak dlouho společnost funguje?

• Všichni respondenti hledali správně na stránce O nás.

Kde byste zjistil/a průběh konzultace, kterou společnost nabízí?

• Všichni respondenti hledali správně na stránce Konzultace.

Kde byste hledal/a otevírací dobu?

• Čtyři respondenti hledali správně na stránce Kontakt. Jeden hledal nejdříve na stránce O nás a až následně Kontakt.

Výsledky jednotlivých scénářů:

Scénář č. 1 – Adresa společnosti

• Po otevření webové stránky šli čtyři respondenti okamžitě na stránku Kontakt, kde po posunutí dolů ihned adresu společnosti našli. Jeden respondent přešel na stránku O nás, na které se však adresa společnosti taktéž nachází ihned nahoře, takže ji také úspěšně během chvíle našel.

Scénář č. 2 – Domluv si konzultaci

• Po příchodu na stránky se všichni respondenti ihned přesunuli na stránku Konzultace, prošli si text a dole na stránce se pokusili společnost kontaktovat. Dva pomocí telefonního hovoru a tři pomocí kontaktního formuláře, i když byli respondenti na mobilním telefonu a mohli rovnou zavolat. Navíc vyšlo najevo, že telefonní hovor upřednostnili respondenti, kteří technologie využívají zřídka.

Každopádně všichni tento scénář úspěšně dokončili.

Scénář č. 3 – Získej ceník

• Všichni respondenti správně přešli na stránku Produkty. Zde však jeden respondent projel celou stránku až dolů, přičemž si ceníku ke stažení nevšiml. Následně se vrátil až nahoru a zde se pokusil rozkliknout produkty v dlaždicích pod pěstovanými plodinami. Jelikož to nešlo, pomalu znovu prošel stránku, až tlačítko ke stažení nabídky našel. Za účelem zjištění ceny se snaha kliknout na produkty, které jsou umístěné ihned nahoře pod pěstovanými plodinami, opakovala i u zbylých čtyř respondentů. I přes zmíněné komplikace nakonec všichni tlačítko ke stažení nabídky našli.

Scénář č. 4 – Najdi aktuality

• Čtyři respondenti tuto informaci ihned hledali mezi aktualitami, kde dané opatření úspěšně našli. Jeden respondent nejdříve prošel celou vstupní stránku (Domů), a když informaci nenašel, přešel na stránku Aktuality, kde ji i on úspěšně našel.

Scénář č. 5 – Najdi spolehlivého dodavatele

• Dva respondenti si nejdříve prošli stránku Domů, poté stránku O nás a Produkty.

Následně přešli na stránku Kontakt, kde se pokusili společnost kontaktovat. Jeden respondent po příchodu na stránky ihned přešel na Produkty, následně O nás a zde se dole pokusil společnost kontaktovat. Zbylí dva respondenti přešli ihned na stránku O nás, poté na produkty a následně se pokusili společnost kontaktovat na stránce Kontakt. Dva respondenti zároveň zmínili, že by rádi viděli i nějaké recenze.

Ty jsou sice na stránce Domů, tu si ale daní dva respondenti neprohlédli. I přes rozdílný postup se ale všem povedlo informace zjistit a společnost kontaktovat.

Rozhovory a dotazník PSSUQ

Respondenti následně v rámci rozhovorů vyplnili dotazník PSSUQ, jehož výsledky je možné vidět v Tabulka 4. Na rozdíl od původního webu všechny tři dílčí váhy (používání webu, kvalita informací, kvalita rozhraní) dopadly velmi dobře, přičemž nejlépe dopadlo používání webu s výsledkem 1,3. Žádná z výsledných vah navíc v průměru nepřekročila číslo 2.

Celková kvalita webu je pak ohodnocena stupněm 1,6, což je z pohledu kvality a spokojenosti s webem výborný výsledek. Oproti hodnocení původního webu tak jde o výrazné zlepšení.

Srovnání výsledků hodnocení spokojenosti uživatelů s novým a původním webem

Nový web Původní web

Celková kvalita 1,6 5,6

Kvalita rozhraní 1,8 6,5

Kvalita informací 1,7 4,2

Používání webu 1,3 5,2

(1 – Nejlepší, 7 – Nejhorší)

Tabulka 4 Srovnání výsledků hodnocení spokojenosti uživatelů s novým a původním webem, Zdroj: autor