• Nebyly nalezeny žádné výsledky

3. PRAKTICKÝ PRÍKLAD VPLYVU PRACOVNÝCH A MEDZIĽUDSKÝCH

3.1. Dotazníkový prieskum

3.1.5. Preferencia hodnôt

Zistiť preferencie hodnôt sme sa rozhodli preto, lebo to úzko súvisí s motiváciou zamestnancov, ktorá ovplyvňuje spokojnosť pracovných vzťahov a taktieţ medziľudské vzťahy.

V Grafe č. 16 sme sledovali od škály úplne spokojný/á aţ po úplne nespokojný/á otázky týkajúce sa finančného a nefinančného ohodnotenia.

V prvom rade budeme riešiť otázku, ako vnímajú zamestnanci spokojnosť s uznaním a ohodnotením našej práce, ako takej. V grafe budeme sledovať vţdy prvé ukazovatele vyznačené ţlto-oranţovou farbou. Svoju úplnú spokojnosť prejavilo 9% z opýtaných, naopak úplnú nespokojnosť 2%. Ten, kto uvádzal, ţe nevie posúdiť je opäť spôsobené tým, ţe tí pracovníci ešte nemali aţ taký priestor na zhodnotenie situácie, nakoľko v spoločnosti pôsobia kratšie obdobie. Zamerajme sa, ale na tých, ktorí dosahujú najvyššie percentuálne pokrytie, a to sú spokojný zamestnanci 48% a nespokojný zamestnanci 24%. V čom spočíva spokojnosť, a v čom spočíva nespokojnosť nám čiastočne vyriešia nasledujúce otázky, ktoré sme uviedli do dotazníka. Sme spokojní so mzdovou politikou odmeňovania?

A sme spokojní s nefinančnou formou odmeňovania. Pod nefinančnou formou odmeňovania sme mali na mysli poďakovanie, pochvalu, benefity vo forme organizovania výletov a starostlivosti zo strany zamestnávateľa.

93%

5% 2%

14. Vplýva pracovné prostredie na naše zdravie a ovplyvňuje našu náladu?

a) áno b) nie c) neviem posúdiť

Na otázku, či sme spokojní so mzdovou politikou odmeňovania nám svoju spokojnosť a úplnú spokojnosť vyjadrilo 31% a 10% a svoju nespokojnosť 39% a úplnú nespokojnosť 1%, z toho môţeme jednoznačne konštatovať, ţe percentuálne tu takmer na rovnako ľudia, ktorým vyhovuje mzdová politika v spoločnosti a sledujú si svoje vlastné výkony tým, ţe zvyšujú úsilie a taktieţ ľudia, ktorým nevyhovuje mzdová politika v spoločnosti. Otázne je, či si to kompenzujú inými hodnotami. Určite by som odporučila nadriadeným, aby nepodceňovali túto nespokojnosť.

Pozrime sa ešte na výsledky, ako odpovedali respondenti na otázku: Sme spokojní s nefinančnou formou odmeňovania (slovom, uznaním, pochvalou)? 59% pracovníkov sú spokojní, 23% sú veľmi spokojní, iba 6% je nespokojných a 11% to ešte nevie posúdiť. Čo by som odporučila je zachovať si aj takúto formu nefinančného odmeňovania. Niekedy to lepšie padne, ako finančné ohodonotenie.

Graf č. 16 Finančné a nefinančné ododnotenie

Zdroj: vlastné spracovanie

Graf 17. Ako je to s motiváciou opýtaných zamestnancov zisťujeme Grafom č. 19.

Nástrojov na motivovanie zamestnancov máme veľké mnoţstvo, my sme zvolili tie, ktoré sa najviac vyuţívajú aj v praxi. Rebríček motivátorov uvádzame chronologický od TOP motivátora. Na 1. Mieste je „finančné odmeňovanie“ – 32%, tesne za ním nasleduje

„pracovať pre významnú spoločnosť“ – 31%, 22% pracovníkov motivuje „pracovný kolektív“, „pracovnú náplň“ si zvolilo 11% a pre 4% opýtaných je motivácia

„starostlivosť zo strany zamestnávateľa.

9

a) úplne spokojný/á b) spokojný/á c) neviem posúdiť d) nespokojný/á e) úplne nespokojný/á

Finančné a nefinančné ohodnotenie

15. Sme spokojní s uznaním a ohodnotením našej práce?

19. Sme spokojní so mzdovou politikou v našej spoločnosti?

21. Sme spokojní s nefinančnou formou odmeňovania?

Je na mieste, ak uvedieme, ţe ľudia majú viac motivácii a ťaţko sa rozhodovali len pre jednu moţnosť.

Graf č. 17 Motivácia v práci

Zdroj: vlastné spracovanie

Vzdelávanie je veľkou doménou spoločnosti Mobile Slovensko, a.s. a je to veľkým benefitom aj pre zamestnancov. Umoţní im to pracovať na svojom rozvoji a posúvať sa ďalej. Ako vnímajú zamestnanci spoločnosti tento „benefit“, tento rozvoj?

S prekvapením sme zistili, ţe nespokojných je len 2% z celkového počtu opýtaných, čo je zanedbateľné percento. Z uvedeného grafu vyplýva, ţe spoločnosť má veľký záujem na neustálom vzdelávaní a rozvoji svojich zamestnancov. A ţe s kvalitou školení, preškolení koučovaním, rozvojovými schôdzkami je úplne spokojných 48%

pracovníkov, spokojných je 41% a 9% pracovníkov ešte nevie posúdiť, nakoľko oni ešte školenia neabsolvovali, alebo iba čiastočne sa zúčastnili.

32%

11% 22%

31%

4%

16. Čo nás najviac motivuje v práci?

a) finančné odmeňovanie b)pracovný kolektív

c)pracovná náplň d) pracovať pre významnú spoločnosť e) starostlivosť zamestnávateľa

Graf č. 18 Rozvoj osobnosti

Zdroj: vlastné spracovanie

Graf č.19 Je zaujímavé zistiť, ako vnímajú zamestnanci spôsob odmeňovania. Čisto finančné odmeňovanie uvádzali pracovníci, ktorí sa v rámci svojich cieľov drţia plnenia vlastných plánov, aby si splnili cieľ. Je to 56% pracovníkov. Naopak, 43% pracovníkov vyuţíva aj iný spôsob na to, ako dosiahnuť kombinované ohodnotenie.

Graf č. 19 Spôsob odmeňovania

Zdroj: vlastné spracovanie

Z grafu č. 20 máme moţnosť vidieť spokojnosť a nespokojnosť s odmeňovaným práce primeraným spôsobom. Aţ 43% zamestnancov sú v celku spokojní, 5% je o tom dokonca

41%

48%

9% 2% 0%

17. Sme spokojní s rozvojom osobnosti?

a) úplne spokojný/á b) spokojný/á c) neviem posúdiť d) nespokojný/á e) úplne nespokojný/á

56%

1%

43%

18. Aký je náš spôsob odmeňovania?

a) finančné odmeňovanie b) nefinančné odmeňovanie c) kombinované odmeňovanie

presvedčených, aţ 31% nie je spokojných s ocenením práce, 19% sa nevie jednoznačne vyjadriť a 2% si myslí, ţe práca a výkony sú podhodnotené.

Graf č. 20 Primeraný spôsob odmeňovania

Zdroj: vlastné spracovanie

Pre spestrenie sme sa opýtali zamestnancov aj, ţe čo povaţujú za dôleţité vo svojom ţivote? Ako dôvod uvádzame, ţe kaţdý má rôzne priority, kaţdého motivuje niečo iné a v rámci medziľudských vzťahov máme tak moţnosť viac spoznať týchto ľudí.

V rámci tejto otázky sme dali moţnosť pracovníkom vyznačiť najviac tri moţnosti, a tým pádom sme mali aţ 300 výsledkov. Preto tento graf je percentuálne stavaný nie na 100 respondentov, ale aţ na 300 odpovedí. Uvedieme si tri dôleţité hodnoty 29% preferuje zdravie, 26% rodinu a 16% lásku. Na poslednom mieste v dôleţitosti nám skončilo

vzdelanie, a to s jedným 1% opýtaných.

5%

43%

19%

31%

2%

20. Máme prácu a výkon odmeňovaný primeraným spôsobom

a) som o tom presvedčený/á b) v celku som spokojný/á c) neviem sa jednoznačne vyjadriť d) nie som spokojný/á s ocenením e) práca a výkoný sú podhodnotené

Graf č. 21 Ţivotné preferencie

Zdroj: vlastné spracovanie

29%

6%

16%

26%

8%

10%

2% 1%

2%

22. Čo považujeme za dôležité vo svojom živote?

a) zdravie b) priateľstvo c) láska d)rodina e) práca f) peniaze g) úspech h) vzdelanie i) kariéra