• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rodinná politika Švédska

Švédská rodinná politika stojí na principech univerzality a individuálních práv. Vyvíjí se od 30. let 20. stol. Je založena na komplexní sociální ochraně (snaha o podporu všech rodin s dětmi), do které Švédsko zahrnuje přídavky na děti, veřejnou zdravotní péči, rodičovské pojištění, bezplatné školství a instituce předškolní péče o děti. (tyto instituce jsou financovány místními orgány se státní podporou).

Změny a reformy týkající se rodinné politiky po druhé světové válce:

Po druhé světové válce došlo na reformy, které mimo jiné vyvolaly zavedení univerzálních přídavků na děti (1947). Později v roce 1962 byl přijat zákon o národním pojištění a součástí tohoto zákona byl systém tzv. rodičovského pojištění, které zahrnovalo základní dávky v pomoci rodinám s dětmi. V letech 70. začíná být rodičovské pojištění upraveno ve smyslu rovného přístupu mužů a žen k péči o dítě po dobu prvních šesti měsíců po porodu dítěte.

V 80. letech se Švédský sociální stát pomalu blíží ke svému vrcholu. Dochází ještě k některým vylepšením, v rámci systému rodičovského pojištění se prodlužuje rodičovská dovolená na 450 dnů. Konec 80. let a zejména 90. léta 20. století však už jsou ve znamení krize sociálního státu a dochází k postupné redukci některých již dosažených výhod.

Dnes je smyslem opatření rodinné politiky Švédska podpora dvoukariérových rodin, rovný přístup k sociálním dávkám ve vztahu k pohlaví a sladění práce a péče o rodinu. K rodinným vztahům je přistupováno velmi liberálně. Důsledkem toho je dvoukariérová rodina, vysoká zaměstnanost žen. Většina rodin s dětmi má dva příjmy, většina osamocených rodičů je zaměstnána. Příspěvky, které povzbuzují k práci a umožňují rodičům pracovat, mají tendenci být důležitější než míra přídavků na děti. Švédské sociální pojištění zahrnuje univerzální i testované dávky. Mezi univerzální dávky patří přídavek na děti mezi testované např.

příspěvek na bydlení a vyživovací příspěvek.

Přídavek na dítě

Přídavek na děti je placen všem dětem s pobytem na území Švédska a to od měsíce, kdy se narodily až po čtvrtletí, kdy dosáhnou 16 let. Základní přídavek na dítě je SEK 1050 měsíčně.

Poté základní přídavek na dítě končí a je nahrazen rozšířeným přídavkem, ale pouze v případě, že dítě navštěvuje střední školu. Částka je opět SEK 1050 měsíčně a to až do měsíce, ve kterém dítě ukončí střední školu.

Dále švédský systém umožňuje pobírat tzv. doplněk rodinám s více dětmi a to automaticky tomu, kdo pobírá příspěvek na dítě na dvě více dětí. Konkrétně jsou sazby stanoveny takto:

SEK 100 pro druhé dítě, pro třetí dítě SEK 354, pro čtvrté SEK 860 a pro páté a další SEK 1050. Doplněk rodinám s více dětmi lze pobírat až do doby, kdy děti dosáhnou 20 let, pokud mají nárok na rozšířený přídavek na dítě.

Vyživovací příspěvek na dítě

Tento příspěvek je placen tomu rodiči, který je rozvedený a o dítě pečuje. Velikost dávky není odvislá od velikosti jeho příjmu, ale od velikosti příjmu druhého rodiče. Měsíčně tvoří SEK 1273. Příspěvek je vyplácen až do 18 let věku dítěte, v některých případech i do 20 let, pokud dítě stále studuje. Částka, kterou musí potom neplatící rodič vrátit záleží na velikosti jeho příjmu a celkovém počtu dětí. Velikost příjmu rodiče, který se o dítě stará se v tomto kontextu nebere v potaz.

Příspěvek na bydlení

Principielně pomáhá s náklady na bydlení. Mohou ho kromě rodin s dětmi pobírat i mladí bezdětní lidé ve věku 18 –28 let. Je rozdělen na dvě části, na náklady na bydlení a na grant pro děti v domácnosti. Rodiny s dětmi mohou dostat příspěvek obsahující obě tyto části, mladí bezdětní lidé pouze část příspěvku na náklady na bydlení. Příspěvek na bydlení je

testovaná dávka, odvíjí se od velikosti domácnosti, od příjmu rodičů, od nákladů na bydlení a také od standardu bydlení. Je to platba prozatímní, testuje se každý rok především v závislosti na očekávané velikosti ročního příjmu. Téměř 30 % švédských rodin pobírá tento příspěvek.

Bohužel aktuální částky ani způsoby testování nedává Švédské ministerstvo zdraví a sociálních věcí dispozici.

Dávky pro handicapované děti

Tato dávka je vyplácena rodičům, kteří se doma starají o nemocné nebo zdravotně postižené dítě. Handicapované děti jsou takové, které potřebují speciální péči alespoň po bodu 6 měsíců a / nebo rodiče mají speciální dodatečné výdaje díky postižení dítěte a tato dávka slouží jako kompenzace práce a / nebo dodatečných výdajů. Může být vyplácena od narození dítěte až do jeho 19 let, potom přichází nárok na příspěvek z důvodu handicapu (pro dospělé). Částka je vyplácena buď celá nebo jen její půlka, čtvrt nebo tři čtvrtiny. Celá dávka představuje SEK 8271 měsíčně (pro rok 2006). Je-li dítě částečně hospitalizováno nebo umístěno v nějakém podobném zařízení, rodiči bude dávka vyplácena nanejvýš po dobu dalších 6 měsíců. Je-li dítě nadále nemocné může rodič dostávat dávku ještě dalších 6 měsíců.

Těhotenský příspěvek

Během těhotenství je možno pobírat tzv. těhotenský příspěvek a to 60. – 11. den před porodem. Je to z důvodu nemožnosti odvádět během těhotenství takovou práci jako před tím, z důvodu rizik v pracovním prostředí nebo protože zaměstnavatel není schopen nastávající matku přeřadit na jinou činnost. Částka dělá až 80 % platu matky.

Rodičovský příspěvek (rodičovská dovolená)

Je určen rodičům, kteří se rozhodnou vzdát se zaměstnání, aby se starali o své děti. Tento příspěvek je pobírán po dobu 480 dní. Dny jsou rovnoměrně rozděleny mezi oba rodiče (240 dní pro každého), nebo je možné, aby se jeden z nich vzdal svého podílu ve prospěch druhého. Svobodný rodič má samozřejmě nárok na plný počet dní. Matky mohou tento příspěvek pobírat již 60 dní před dnem narození dítěte. Maximální doba pobírání je do 8 let věku dítěte nebo do konce prvního roku ve škole. Částka je tvořena 80 % příjmu rodiče po dobu 390 dní minimálně SEK 180 denně. Po zbývajících 90 dní je vyplácen univerzálně aplikovaný obnos a to SEK 180 denně. Aby mohl rodič dostávat tento příspěvek, musí být pojištěn v rámci nemocenského pojištění nepřetržitě nejméně 240 dní před porodem.

Částečný rodičovský příspěvek

Tento je určen rodiči, který pečuje o své nemocné dítě (musí se vzhledem k tomu vzdát zaměstnání). Může být pobírán po dobu maximálně 120 dní v roce do 12 let věku dítěte.

Rodič dostává 80 % svého příjmu.

Otcovská dovolená

Každý otec nově narozeného dítěte má nárok na 10 dní otcovské dovolené a to již od roku 1974, kdy byla zavedena. Tyto dny jsou určeny buď pro přivítání nového potomka nebo k hlídání a pečování o stávajícího potomka v době, kdy se má narodit jeho sourozenec.

Otcové mohou těchto 10 dní čerpat během doby 60 dní po příchodu dítěte z porodnice a mají nárok na 80 % platu.

Tyto poslední čtyři příspěvky jsou podrobeny zdanění.