• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Rodinná politika Slovenské republiky

V Československu v souvislosti s mzdovou reformou byly zavedeny po druhé světové válce v roce 1947 rodinné přídavky, které měly sloužit jako doplněk k tehdy nízkým mzdám.

Následující mzdové reformy (1949 – 1950) snížily reálnou hodnotu mezd, takže jeden příjem nestačil na zajištění průměrné životní úrovně čtyřčlenné rodiny. To vyvolalo významné změny v dosavadním běhu života v republice, protože ženy musely hromadně odcházet do zaměstnání a klesala porodnost. Rodinné přídavky se staly neoddělitelnou součástí příjmů rodin a to především té části obyvatel, která pracovala. Dávky byly pojímány tak, aby podporovaly porodnost a nikoliv sociální potřeby rodin anebo dětí. Stále bylo potřeba, aby byly ženy zaměstnány, takže se zaváděla opatření, která jim to umožňovala (jesle, mateřské školky). Ženám se nabízel dřívější odchod do důchodu místo pomoci a peněžních dávek v době, kdy je potřebovaly. Mateřský příspěvek, který měl umožnit matkám, aby pečovaly o své děti do 3 let věku, byl postupně zaváděn až v 70. a 80. letech, teprve poté, kdy už bylo jasné, že kolektivní péče o nejmenší děti nebylo to pravé rozhodnutí.

Od roku 2004 je na Slovensku implementována nová sociální politika, která se v oblasti rodinné politiky zaměřuje samozřejmě na podporu rodin s dětmi, ale zvláště na podporu rodin, kde je alespoň jeden z rodičů zaměstnaný. Neboť platí, že každá práce je pro lidi výhodnější než pasivita. V každé z oblastí sociální politiky, tzn. v sociálním pojištění, sociální pomoci a v sociální podpoře se Slovensko snaží uplatňovat tři principy, které určili osud reformy sociálního systému a to:

- motivace občana – znamená jasně definovaná a jednoduchá pravidla fungování a účasti v sociálním systému

- aktivita občana – znamená celou řadu nástrojů, které umožňují postupný přechod z oblasti záchranné sociální sítě do pracovní aktivity, ale také výraznější vliv jednotlivce na zabezpečení důstojného života ve stáří

- odměna občana – představuje spravedlivý výsledek úsilí a iniciativy občana.9

9www.employment.gov.sk - Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny Slovenské republiky, 15. 5. 2006

Příspěvek při narození dítěte

Stát jím přispívá na pokrytí výdajů spojených se zabezpečením nevyhnutelných potřeb novorozence. Jedná se o jednorázovou dávku, o kterou může požádat matka, která dítě porodila nebo otec dítěte, pokud matka zemřela nebo pokud mu dítě ve věku do 1 roku bylo svěřeno do výchovy na základě právoplatného rozhodnutí soudu a v neposlední řadě o příspěvek může požádat osoba, která převzala dítě mladší 1 roku do péče nahrazující péči rodičů. Výše příspěvku je 4460 Sk na každé dítě a 6690 Sk na každé dítě, pokud se současně narodilo 3 a více dětí a nejméně dvě z nich se dožili 28 dní. Podmínky, které musí být splněny při nároku na tuto dávku jsou narození dítěte a trvalý pobyt oprávněné osoby na území SR.

Přídavek na dítě – příspěvek na výchovu a výživu nezaopatřeného dítěte

Přídavek na dítě je vyplácen opakovaně, měsíčně, pozadu. Činí 540 Sk na každé nezaopatřené dítě bez ohledu na výši příjmu rodičů. Nezaopatřené je dítě do skončení povinné školní docházky nejdéle do 25 let věku, pokud se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem10 nebo se nemůže soustavně připravovat na povolání, anebo pracovat vzhledem k nemoci nebo úrazu. Dítě, které má dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav je považováno za nezaopatřené jen do doby dovršení plnoletosti. Přídavek na dítě je vázaný na povinnou školní docházku. Pokud školou povinné dítě nasbírá v měsíci více jak 15 neomluvených hodin, přídavek na dítě přechází na „náhradního platitele“, kterým je obec. Ta z něho hradí stravu, cestovné, školní pomůcky a podobně.

Rodičovský příspěvek

Výše rodičovské příspěvku za kalendářní měsíc je Sk 4230. Rodič, který se stará o své dítě a zároveň vykonává výdělečnou činnost, získává rodičovský příspěvek v uvedené výši, přičemž délka pracovního času ani výška dosáhnutého výdělku není zákonem omezená. Podmínky řádné péče o dítě, které říkají, že pokud chce rodič získávat příspěvek na dítě, musí po dobu, kdy vykonává výdělečnou činnost, zajistit řádnou péči o dítě jinou plnoletou osobou nebo právnickou osobou. Ovšem příspěvek se neposkytuje výdělečně činnému rodičovi v případě, že své dítě umístí do školního zařízení, které je zařazené do sítě těchto zařízení a které získává na dítě prostředky ze státního rozpočtu anebo z výnosu daně z příjmu (jesle mezi tyto zařízení nepatří). Dítě s dlouhodobě špatným zdravotním stavem může navštěvovat mateřskou školu 4 hodiny denně a přitom rodič neztrácí nárok na rodičovský příspěvek. Na Slovensku není

10 Soustavná příprava na budoucí povolání je studium střední školy kromě studia při zaměstnání, kombinovaného studia a studia jednotlivých vyučovacích předmětů a denní studium vysoké školy.

umožněno pobírat zároveň mateřský a rodičovský příspěvek, pouze pokud má rodič nárok na mateřskou dávku, jejíž výše je v kalendářním měsíci nižší než 4230 Sk, vyplácí se rodičovský příspěvek ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a mateřským. Rodičovský příspěvek je opakovaná dávka, je vyplácen měsíčně pozadu a je vyplácen do 3 let věku dítěte nebo do 6 let věku dítěte v případě, že má dítě špatný zdravotní stav.

Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená trvá 28 týdnů. Nárok na dávku v mateřství vzniká počátkem šestého týdne před dnem porodu, který určí lékař a končí uplynutím 28. týdne od vzniku nároku za normálních okolností, v případě vícečetného porodu nebo pokud jde o svobodnou matku, je délka mateřské dovolené 37 týdnů. Mezi podmínky nároku na tuto dávku patří trvání nemocenského pojištění a to nejméně 270 dní v průběhu posledních dvou let před porodem.

Výše mateřské dávky činí 55 % denního vyměřovacího základu. Ten se vypočítá jako podíl součtu vyměřovacích základů na placení pojistného na nemocenské pojistné dosažených v rozhodujícím období a počtu dní rozhodujícího období. Vyměřovací základ je tedy v podstatě hrubá mzda. Dávka v mateřství není předmětem zdanění.

Rodičovská dovolená začíná většinou hned po skončení mateřské dovolené. Její délka je ohraničena 3 roky věku dítěte, ale v případě dlouhodobě špatného zdravotního stavu dítěte je to 6 let. Za toto období má rodič nárok na rodičovský příspěvek, který je ve výši 4230 Sk měsíčně, jak již bylo zmíněno dříve.

Rozdíl mezi mateřským a rodičovským příspěvkem je kromě jiného v tom, že mateřská je placená z pojistného systému Sociální pojišťovnou a rodičovský příspěvek je vyplácen státem jako státní sociální dávka. Výška mateřské závisí na příjmu z pracovní aktivity, výška rodičovského příspěvku je fixní suma, která se mění opatřením MPSVR SR.

Příspěvek rodičům, kterým se současně narodili 3 a více dětí anebo kterým se v průběhu dvou let opakovaně narodili dvojčata

Jedná se o jednorázovou dávku, která se vyplácí jednou ročně. Významnou podmínkou je, že aspoň 3 z dětí jsou ve věku nejvíce 15 let. Výše příspěvku se různí podle věku dítěte:

2420 Sk, pokud jde o dítě do 6 let věku,

2980 Sk, pokud je dítěti mezi 6 a 15 roky věku, 3170 Sk, jestli jde o dítě ve věku 15 let.

Daňový bonus

V roce 2004 byl na Slovenku zaveden daňový bonus, který znamená, že jeden z rodičů (daňový poplatník) si může na každé vyživované dítě, které s ním žije ve společné domácnosti, uplatnit 450 Sk měsíčně. Tedy rodičovi, který splní stanovené podmínky a uplatní daňový bonus se sníží daň o částku 450 Sk měsíčně. Podmínky jsou následující: rodič (daňový poplatník) musí ve zdaňovacím období (kalendářním roce) dosáhnout příjmů alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy11, který činí 6*6900 = 41400 Sk (v případě podnikání musí vykázat základ daně, tedy nesmí být ve ztrátě). Jedná-li se o rodiče zaměstnance je také podmínkou výška zdanitelných příjmů ze závislé činnosti vyplacených v příslušném kalendářním měsíci. Byla-li by tato částka menší než polovina minimální mzdy za měsíc (6900/2 = 3450 Sk), nárok na uplatnění daňového bonusu by nevznikl.

Uvedu malý příklad, který uvádí také Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny Slovenské republiky ve svých informačních letáčcích a na svých webových stránkách. Při 10 000 příjmu je daň měsíčně 375 Sk. Rodina s jedním dítětem, jehož rodič si uplatní nárok na bonus nezaplatí žádnou daň (375 – 450) a zaměstnavatel mu vyplatí ke mzdě 75 Sk. Čistý příjem rodiny bude tedy vyšší o 450 Sk.

Náhradní výživné

Na Slovensku funguje institut náhradního výživného od 1. 1. 2005. Pokud povinná osoba (rodič) vůbec neplatí výživné na děti nebo v neúplné výši a to nejméně 3 po sobě jdoucí měsíce, může si oprávněná osoba (dítě) zažádat o náhradní výživné. Nárok na výživné přechází na stát a rodič povinný platit musí vrátit poskytnuté náhradní výživné státu a zaplatit penále ve výši 25 % poskytnutého náhradního výživného. Důležitou podmínkou je velikost příjmu žadatele a s ním společně posuzovaných osob12. Ta nesmí překročit 2,2 násobek sumy životního minima. Tedy konkrétně například příjem matky s dvěma dětmi nesmí přesáhnout částku 19866 Sk [(4730 + 2*2150)*2,2]. Do úhrnu příjmů žadatele a společně posuzovaných osob se nezapočítává příjem povinné osoby. Další podmínkou je, že dítě musí řádně plnit povinnou školní docházku. Horní hranice výše poskytovaného náhradního výživného je 1,2 násobek sumy životního minima pro nezaopatřené dítě, což v současné době dělá 2580 Sk (1,2 * 2150Sk). Náhradní výživné se vyplácí měsíc pozadu, není možné ho vyplácet do ciziny.

11 Nařízení vlády Slovenské republikyze 14. 9. 2005, kterým se ustanovuje výška minimální mzdy

http://www.employment.gov.sk/mpsvrsr/internet/home/page_pdf.php?id=1559&sID=43b490827750916fc2ea57 13d5cc4e5a, 15. 5. 2006

12 podle zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime