• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Shrnutí výsledků, diskuse a doporučení

Primární i sekundární výzkum ukázal, že vegetariánství a veganství je častější u mladších ročníků. Je totiž stále poměrně novým trendem, který však pohlcuje čím dál tím větší počet lidí.

K jeho šíření přispívá fakt, že částečně souvisí s trendem zdravého životního stylu, udržitelností a etičností. To jsou všechno směry, kterými se dnešní svět ubírá, jelikož na trh nastupují mladší generace (např. mileniálové), které na tyto faktory kladou větší důraz. Investice do produktů odpovídacích těmto trendů by tedy mohla být do budoucna ku prospěchu firmy.

Veganů a vegetariánů je v Česku stále málo a celých plně vegetariánských rodin ještě méně, avšak rodin, kde je alespoň jeden člen vegetarián je podle MML TGI více než 5,5 %.

Rodina, stejně jako přátelé jsou primárními sociálními skupinami a mají na spotřebitele jako jedince velký vliv. Pokud je tedy v rodině alespoň jeden z členů nebo někdo z přátel spotřebitele vegan či vegetarián, což dle dotazníku u více než poloviny spotřebitelů je, zvyšuje se pravděpodobnost, že se tento jedinec o rostlinný styl stravování zajímá a zná ho. Což také potvrzuje fakt, že všichni vegani a vegetariáni, kteří byli zahrnuti do primárního dotazníkového šetření měli, až na jednoho, ve svém sociálním okolí minimálně jednu osobu, která s nimi stejné či podobné stravovací návyky sdílela. Trend jídelníčku založeného na rostlinné stravě neustále pohlcuje více a více lidí po celém světě. Dle primárního výzkumu k němu mají blíže spíše ženy než muži, avšak pojem veganství je dobře znám všem bez rozdílu pohlaví, věku či dosaženého vzdělání.

V rychlejším šíření tohoto trendu však stále brání například kulturní predispozice. Maso se totiž jí odjakživa, a tak, jak i potvrdilo dotazníkové šetření, velká část populace o výlučně rostlinné stravě ani neuvažuje (především muži starší 40 let). Spousta lidí však konzumaci masa omezuje a více než 40 % respondentů uvedlo, že i když rostlinnou dietu nedodržují, bezmasá jídla do svého jídelníčku zařazují. Dle jedné ze studií, spotřebitelé vidí negativní dopady nadměrné konzumace masa, ale ani přes to, se striktními vegany či vegetariány nestanou, protože by jim chyběla chuť masa. To jim však nebrání v nákupu označených potravin.

37 % lidí, kteří veganskou či vegetariánskou dietu nedodržují však stále nepovažují svůj jídelníček za velmi zdravý, část z nich ho považuje dokonce za nevyvážený, ale ani přes to, že si nezdravost svých stravovacích návyků uvědomují, je zatím nezměnili. Více než třetina respondentů dokonce ve výzkumu uvedlo, že by svůj jídelníček ze zdravotních důvodů změnit měla. Nevyváženost jídelníčku je ale dle MML-TGI častější u vegetariánů. Můžeme tedy předpokládat, že spotřebitelé dodržující tento typ stravování si jsou vědomi možných komplikací a problémů, které byly zmíněny v kapitole o veganství a zdraví.

Nemalá část populace dle výzkumu omezuje produkty obsahující laktózu, či produkty s vysokým obsahem cholesterolu. Veganské produkty mléko neobsahují, tudíž neobsahují ani laktózu, a tak by byly pro tyto spotřebitele ideální volbou. Stejně tak veganství, jak je zmíněno v teoretické části této práce, může řešit problémy s cholesterolem v krvi. Certifikace by tedy mohla usnadnit výběr nebo dokonce přimět spotřebitele omezující tyto dvě složky ve své stravě ke koupi certifikovaného a označeného produktu. Otázkou však zůstává, zda spotřebitelé o příznivém vlivu rostlinné stravy na cholesterol vědí. Označení zřejmě usnadňuje nákupní rozhodování také právě veganům a vegetariánům, jak ukázala jejich volba označeného produktu

47 na úkor neoznačených v jedné z výzkumných otázek dotazníku. Právě osoby dodržující tyto druhy stravování totiž v otázce preferencí (bez vlivu ceny) volili právě označený produkt na úkor neoznačeného. Celkový výsledek však ukázal že u běžného spotřebitele označení na produktu preferenci nezajistí. například POP a POS materiálem či atraktivním obalem produktu. Právě zde může certifikace a vyobrazení jejího loga na obalu produktu dobře fungovat a ovlivnit zákazníkův nákupní proces

Impulzivní nákupy jsou dnes mnohem častější, něž tomu bylo dříve, 60-70 % nákupů je dnes neplánovaných, což dává marketérům velkou moc spotřebitele ovlivnit nejen obalem produktu, ale také například prostředím obchodu. Podstatný vliv může mít třeba i náročnost orientace v obchodě, nebo ochota personálu. To platí především právě u vegetariánů. Ti totiž uvedli, že vedle čerstvosti potravin (jako hlavního kritéria) jsou pro ně faktory jako služby zákazníkům, ochota personálu či přátelskost vůči životnímu prostředí také velmi důležité při volbě ochodu k nákupu. Možná právě proto volí častěji než běžná populace pultové prodejny.

Zde tedy můžeme vidět, jak je in-store komunikace pro zákazníky důležitá a rozhodně by se její vliv neměl opomíjet.

Vegani a vegetariáni chodí často nakupovat do obchodů se zdravými potravinami, či

„zdravých“ sekcí v supermarketech. Tam však nakupují nejen oni, ale také všichni ostatní. Více než 80 % populace ve zdravých prodejnách či „zdravých“ sekcích obchodů nakupuje. Zhruba polovina z nich běžně a zbytek jen občasně. Právě toto jsou místa, kde jsou veganské produkty spotřebitelům dostupné, i když to nemusí být vždy pravidlem. A dle jednoho ze zmíněných článků, se někteří výrobci snaží své veganské produkty ze „zdravých“ sekcí dokonce dostat pryč.

Jedna z výzkumných otázek dotazníku ukázala, že označení na obalu produktu na respondenty při výběru produktů velký vliv nemělo, více než třetina z nich uvedla, že si ho ani nevšímá, a pro ně by tedy certifikace produktu smysl neměla. Podle jiné otázky jsou však respondenti za označený produkt ochotni zaplatit více než za neoznačený. To by podle racionálních modelů běžně nedělali, nechtějí totiž utrácet zbytečně moc peněz, avšak do modelu Černé skříňky vstupuje více faktorů.

Označený produkt slibuje určitou úroveň kvality, která je v současné době nejdůležitějším kritériem pro spotřebitele vůbec (cena je až na druhém místě). To, že spotřebitelům nevadí si za kvalitu připlatit lze demonstrovat také například na Alpru, které vyšlo jako TOMA (top of mind awareness) v dotazníkovém šetření. Jedním z hlavních produktů Alpra jsou rostlinná mléka, která rozhodně nepatří k nejlevnějším a na trhu je již několik levnějších alternativ. I přesto si však nejvíce respondentů vybavilo právě Alpro, jako první ze značek veganských produktů. Alpro je totiž kvalitním a chutným produktem, který konzumují nejen vegani, ale také spotřebitelé, kteří žádnou dietu nedodržují.

48 Více než polovina respondentů ve výzkumu uvedla, že považují potraviny obecně za příliš drahé. Toto tvrzení bylo běžnější u nevegetariánů než u vegetariánů, což jen potvrzuje údaj z teorie, že rostlinná dieta nemusí být drahá. Jak již bylo řečeno, spotřebitelé jsou ochotni za označené produkty zaplatit vyšší cenu. Výjimkou jsou zde však respondenti, co nedosáhli vyššího než základního vzdělání. Ti byli totiž obecně za oba produkty v dotazníku ochotni zaplatit méně a také ve většině případů volili stejné cenové rozpětí u označeného i neznačeného produktu. To však může souviset také s mladším věkem či nižšími příjmy.

Na základě dat z MML-TGI bylo zjištěno, že většina spotřebitelů nakupuje spíše podle typu produktu a nikoli podle značky. Dle tohoto tvrzení by tedy ani označení VEGAN na obalech produktů smyl nemělo. Navíc jak již bylo zmíněno výše, v dotazníku pak velký počet respondentů uvedl, že si označení na obalech ani nevšímá. Avšak faktem stále zůstává, že certifikace zaručuje spotřebitelům určitou kvalitu, za kterou si jsou ochotni připlatit. Označení produktů by tedy mohlo opodstatnit vyšší ceny produktů a mohlo by přilákat více zákazníků díky současným trendům a vyššímu počtu impulzivních nákupů.

49 připlatit. Na základě těchto informací by bylo možné zjistit, zda má certifikování produktů pro firmy smysl a případně by se daly navrhnout některé kroky pro marketingovou orientaci v tomto směru.

V teoretické části byly zahrnuty základní poznatky ze spotřebního chování (zejména zde byl popsán kupní rozhodovací proces a vliv spotřebních predispozic na rozhodování spotřebitele) a byl tu objasněn význam veganství (jeho vliv na člověka i planetu Zemi a způsoby jeho značení).

Tyto poznatky pak byly využity k objasnění, vysvětlení a doplnění výsledků primárního i sekundárního výzkumu.

Provedené dotazníkové šetření v první řadě ukázalo, že pojem veganství není Čechům v dnešní době vůbec cizí, a to bez rozdílu věku, pohlaví či dosaženého vzdělání. Velké množství spotřebitelů má ve svém sociálním okolí někoho, kdo rostlinný styl stravování dodržuje. Díky tomu o něm dobře vědí a mají k němu poměrně blízko. Spousta z nich dokonce zařazuje rostlinná jídla do svého vlastního jídelníčku. Maso z něj však zatím vyřadit nehodlají, jelikož by jim chuť masa chyběla.

Spotřebitelé velmi dobře znají nejen pojem veganství, ale i V-label, což je jedno z nejběžnějších označení v Česku. Rozpoznání značky (značky výrobce či značky účelové) je velmi podstatné, jelikož, když spotřebitel značku rozpozná a vidí v ní velký význam, má vyšší motivaci ke koupi takto označených produktů. Označení na obalech produktů může mít větší vliv přímo na vegetariány a vegany, jelikož na základě jejich životního stylu jsou více otevřeni zkoušení nových produktů a změně značek. Jsou také více ovlivnitelní reklamou a jsou více citliví na prostředí o obchodu. Současně u nich často dochází i k impulzivnímu nakupování, a nejen u nich. Neplánované nákupy jsou v dnešní době mnohem častější, než tomu bylo dříve, a to u všech spotřebitelů obecně, bez závislosti na jejich stravovacích návycích. Právě proto i design obalu, nápisy a loga na nich umístěná hrají dnes mnohem větší roli. K impulzivnímu nákupu může zákazníka přesvědčit nejen obal, ale také například POP a POS materiály či samotný personál v obchodě.

Certifikace (vyobrazení jejího loga na obalech) během nákupní fáze vegany a vegetariány ujišťují v jejich nákupním rozhodnutí, zatímco všechny ostatní láká zkusit jinou, zdravější, etičtější či udržitelnější variantu. Certifikace mimo jiné také pomáhá v boji proti greenwashingu a zajišťuje spotřebitelům určitou kvalitu, která je v současné době nejdůležitějším kritériem spotřebitelů při nákupu produktů. Dle provedeného dotazníkového šetření, certifikace nedokáže zajistit spotřebitelovu preferenci označeného produktu před produktem neoznačeným, avšak dokáže opodstatnit jeho vyšší cenu. Výrobce si tedy může za označený produkt žádat více prémiové ceny a spotřebitelé je stále budou ochotni přijmout a zaplatit.

Pro vyšší vypovídací schopnost výsledků výzkumu by bylo vhodné použít více reprezentativní výzkumnou metodu a aplikovat ji na větší zkoumaný vzorek, který by

50 zohledňoval mimo jiné také demografický faktor. Bylo by také zajímavé doptat se spotřebitelů, kteří označené produkty nekupují na příčinu jejich volby z důvodu možnosti dalších doporučení výrobcům. Podobné dotazníkové šetření by se také mohlo provést znovu s odstupem času, aby bylo možné zjistit, jak se mění preference a pohled spotřebitelů na veganství, jeho označení a celkově na rostlinné produkty.

51

Reference

Aitken, R., Watkins, L., Williams, J., & Kean, A. (10. květen 2020). The positive role of

labelling on consumers’ perceived behavioural control and intention to purchase organic food. Journal of Cleaner Production(255). doi:10.1016/j.jclepro.2020.120334

Amit, M., Society, C. P., & Committee, C. P. (5 2010). Vegetarian diets in children and adolescents. Paediatr Child Health, stránky 303-308. Načteno z

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2912628/

Armstrong, A. (18. 1 2020). High ground of going vegan comes with a high price tag: Retailers anticipate a happy Veganuary but customers are paying for the privilege, says Ashley Armstrong. The Times. Načteno z

https://search-proquest- com.zdroje.vse.cz/newspapers/high-ground-going-vegan-comes-with-price-tag/docview/2340200366/se-2?accountid=17203

Barker, M. E. (1. listopad 2019). Food purchasing decisions and environmental ideology: An exploratory Survey of UK Shoppers. Sustainability, 11(22). doi:10.3390/su11226279 Baroni, L., Goggi, S., Battaglino, R., Berveglieri, M., & Fasan, I. (1 2019). Vegan Nutrition for

Mothers and Children: Practical Tools for Healthcare Providers. Nutrients; Basel, 11(1).

doi:http://dx.doi.org.zdroje.vse.cz:2048/10.3390/nu11010005 Bárta, V. (2009). Retail marketing. Praha: Management Press.

Boučková, J. (2003). Marketing. Praha: C. H. Beck.

Braunsberger, K., & Flamm, R. O. (2019). The Case of the Ethical Vegan: Motivations Matter When Researching Dietary and Lifestyle Choices 1. Journal of Managerial Issues: JMI, 31(3). Načteno z

https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/2319661584/A42A9B7CBABF4E0APQ/3?accountid=1720 3

Burrows, D. (5. 11 2020). Dirty vegan to clean label – the questions facing plant-based products, ingredients and nutrition. just - food global news; Bromsgrove. Načteno z https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/wire-feeds/dirty-vegan-clean-label-questions-facing-plant/docview/2457704672/se-2?accountid=17203

Candice, C. (26. duben 2018). Plant-Based Replacing Vegetarian, Vegan Label on Meatless Foods. Valley News. Načteno z

https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/2093032312/EA9DE88FCF0F4493PQ/5?accountid=17203 Cornish, A., Briley, D., WIlson, B. J., Raubenheimer, D., Schlosberg, D., & McGreevy, P. (1.

květen 2020). The price of good welfare: Does informing consumers about what on-package labels mean for animal welfare influence their purchase intentions? Appetite, 148. doi:10.1016/j.appet.2019.104577

Coyne, A. (2. září 2019). Vegetarian and vegan products 'likely to face greater scrutiny' over sustainability claims. just - food global news. Načteno z

https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/2283081621/A42A9B7CBABF4E0APQ/39?accountid=172 03

Česká veganská společnost, z.s. (n.d.). Česká veganská společnost. Načteno z veganskaspolecnost.cz: http://veganskaspolecnost.cz/

52 Dittfeld, A., Gwizdek, K., Jagielski, P., Brzęk, A., & Ziora, K. (12 2017). A study on the

relationship between orthorexia and. Psychiatria Polska, 51(6). doi:10.12740/PP/75739 Fehér, A., Gazdecki, M., Véha, M., Szakály, M., & Szakály, Z. (19. 5 2020). A Comprehensive

Review of the Benefits of and the Barriers to the Switch to a Plant-Based Diet.

Sustainability, 12(10). doi:10.3390/su12104136

Feskanich, D., Willett, W. C., Stampfer, M. J., & Colditz, G. A. (6 1997). Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. Am J Public Health. doi:10.2105/ajph.87.6.992

Foods. (2. 1 2021). Foods for Plant-Based Diets: Challenges and Innovations. Foods, 10(2).

doi:http://dx.doi.org.zdroje.vse.cz:2048/10.3390/foods10020293 Fořt, P. (2007). Tak co mám jíst? Praha: Grada.

Gerke, M., & Janssen, M. (24. Říjen 2016). Vegan foods: Labelling practice. Ernährungs Umschau, 3(64), stránky 51-57. Načteno z

https://www.ernaehrungs-

umschau.de/fileadmin/Ernaehrungs-Umschau/pdfs/pdf_2017/03_17/EU03_2017_WuF_Gerke_englisch.pdf

Global Packaged Vegan Food Market is Expected to Reach USD 15.1 Billion By 2026... (27.

leden 2020). NASDAQ OMX's News Release Distribution Channel. Načteno z

https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/2345456119/288006F3A524435EPQ/5?accountid=17203 Graça, J., Oliveira, A., & Calheiro, M. M. (5. březen 2015). Meat, beyond the plate.

Data-driven hypotheses for understanding consumer willingness to adopt a more plant-based die. Elsevier, stránky 80-90. Načteno z

https://vegstudies.univie.ac.at/fileadmin/user_upload/p_foodethik/Graca__Joao_et.al_2 015_Meat__beyond_the_plate._Data-driven_hypotheses__..._plant_based.pdf

Hes, A., & kol., a. (2008). Chování spotřebitele při nákupu potravin. Praha: Alfa Nakladatelství.

Hoffmann, P. R., & Berry, M. J. (11 2008). The influence of selenium on immune responses.

Mol Nutr Food Research, stránky 1273-1280. doi:10.1002/mnfr.200700330 Hrozencik, A. (23. 9 2019). Irrigation & Water Use. Economic Research Service - U.S.

Department of Agriculture. Načteno z https://www.ers.usda.gov/topics/farm-practices-management/irrigation-water-use/background.aspx

Jakše, B., & Jakše, B. (2018). IS VEGAN DIET APPROPRIATE FOR COMPETITIVE ARTISTIC GYMNASTS? Science of Gymnastics Journal, 10(2). Načteno z

https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/scholarly-journals/is-vegan-diet-appropriate-competitive-artistic/docview/2139461004/se-2?accountid=17203

Jesenský, D. (2018). Marketingová komunikace v místě prodeje - POP, POS, In-store, Shopper Marketing. Praha: Grada.

Kadrabová, J., Madaric, A., Kováciková, Z., & Ginter, E. (10 1995). Selenium status, plasma zinc, copper, and magnesium in vegetarians. Biol Trace Elem Research, stránky 13 - 24.

doi:10.1007/BF02789145

Karlíček, M. (2018). Základy marketingu. Praha: Grada.

53 Khachatryan, H., Rihn, A., Behe, B., Hall, C., & Campbell, B. (3. únor 2018). Visual attention,

buying impulsiveness, and consumer behavior. Marketing Letters, 29(1), stránky 23-35.

doi:10.1007/s11002-018-9446-9

Khan, M., & Terazono, E. (23. 10 2020). Victory for vegans as plant-based burgers stay on EU menus. FT.com; London. Načteno z https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/trade- journals/victory-vegans-as-plant-based-burgers-stay-on-eu/docview/2468004592/se-2?accountid=17203

Koletzko, B., Bhatia, J., Bhutta, Z., Cooper, P., Makrides, M., Uauy, R., & Wang, W. (2015).

Pediatric Nutrition in Practise (2. vyd.). Karger Medical and Scientific Publishers.

Komoňová, A. (2010). Nové trendy v léčebné výživě - nutriční postupy při léčbě pacienta.

Interní medicína pro praxi(7-8). Načteno z https://www.internimedicina.cz/artkey/int-

201007-0014_Nove_trendy_v_lecebne_vyzive-nutricni_postupy_pri_lecbe_pacienta.php

Koudelka, J. (2006). Spotřební chování a segmentace trhu. Praha: Vysoká škola ekonomia a managementu.

Koudelka, J. (2018). Spotřebitelé a marketing. Praha: C.H. Beck.

Kumar, N., & Kapoor, S. (6. únor 2017). Do labels influence purchase decisions of food products? Study of young consumers of an emerging market. British Food Journal, 2(119), stránky 218-229. Načteno z

https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/BFJ-06-2016-0249/full/html Lloyd, T., Chinchilli, V. M., Johnson-Rollings, N., Kieselhorst, K., Eggli, D. F., & Marcus, R.

(7 2000). Adult female hip bone density reflects teenage sports-exercise patterns but not teenage calcium intake. Pediatrics. doi:10.1542/peds.106.1.40

Logistics. (12. 6 2020). Applying Distributed Ledger Concepts to a Swiss Regional Label Ecosystem. Logistics, 4(4).

doi:http://dx.doi.org.zdroje.vse.cz:2048/10.3390/logistics4040032

Louwman, M. W., Dusseldorp, M. v., Vijver, F. J., Thomas, C. M., Schneede, J., Ueland, P.

M., . . . Staveren, W. A. (9 2000). Signs of impaired cognitive function in adolescents with marginal cobalamin status. The American journal of clinical nutrition, stránky 762-769. doi:10.1093/ajcn/72.3.762.

Mancini, P., Marchini, A., & Simeone, M. (23. březen 2017). Which are the sustainable attributes affecting the real consumption behaviour? Consumer understanding and choices. British Food Journal, 119(8), stránky 1839-1853. doi:10.1108/BFJ-11-2016-0574

Marangon, F., Tempesta, T., Troiano, S., & Vecchiato, D. (prosinec 2016). Toward a Better Understanding of Market Potentials for Vegan Food. A Choice Experiment for the Analysis of Breadsticks Preferences. ELSEVIER, stránky 158-166.

doi:0.1016/j.aaspro.2016.02.089

MEDIAN, s.r.o. (2018). Market & Media & Lifestyle (MML– TGI). Česká republika III.

kvartál 2018 + IV. kvartál 2018.

Michaëlsson, K., Wolk, A., Langenskiöld, S., Basu, S., & Lemming, E. W. (28. 10 2014). Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies. BMJ.

doi:10.1136/bmj.g6015

54 NASDAQ OMX Corporate Solutions, Inc. (27. 1 2020). Global Packaged Vegan Food Market

is Expected to Reach USD 15.1 Billion By 2026 : Fior Markets: Packaged Vegan Food Market by Type (Vegan Dairy Alternatives, Packaged Vegan Meals and Meat

Alternatives, Vegan Bakery and Confectionery Products)... NASDAQ OMX's News Release Distribution Channel. Načteno z

https://search-proquest- com.zdroje.vse.cz/wire-feeds/global-packaged-vegan-food-market-is-expected/docview/2345456119/se-2?accountid=17203

NASDAQ OMX Corporate Solutions, Inc. (24. 11 2020). Global vegan cheese market to reach

$4.42 Billion by 2027: Allied Market Research: Rise in purchasing power, increase in vegan population, changes in lifestyle and food habits,... . NASDAQ OMX's News Release Distribution Channel.

NZ Vegetarian Society. (n.d.). www.vegetarian.org.nz. Získáno 13. 3 2021, z NZ Vegetarian Society: http://www.vegetarian.org.nz/food-dining/hidden-ingredients/

Ortová, M., & fakulta, E. (2009). Normy z oblasti společenské odpovědnosti firem. Liberec:

Technická univerzita v Liberci. Načteno z https://ndk.cz/uuid/uuid:e8b57890-5045-11e4-9e4a-001018b5eb5c

Piccoli, G. B., Clari, R., Vigotti, F. N., Leone, F., Attini, R., & další, a. (20. 1 2015). Vegan–

vegetarian diets in pregnancy: danger or panacea? A systematic narrative review.

BJOG. doi:10.1111/1471-0528.13280

Portland Press Herald. (12. 5 2019). More vegan pregnancies, more vegan kids - and new books to cater to them "It is really possible to have a healthy outcome to your pregnancy when following a vegan diet, " says the author of a updated and reissued book. Portland Press Herald; Portland, Me. Načteno z https://search-proquest- com.zdroje.vse.cz/newspapers/more-vegan-pregnancies-kids-new-books-cater-them/docview/2223093445/se-2?accountid=17203

Prošek, I. (2020). Vegan - pro planetu, pro zvířata, pro zdraví. Praha: Klika.

Rathousová, K. (2019). Eko průvodce, aneb, Planetu B nemáme. Praha: Karolína Rathousová.

Rogerson, D. (2017). Vegan diets: practical advice for athletes. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14. doi:DOI:10.1186/s12970-017-0192-9

Sabur, R. (24. duben 2018). Suppliers ditch 'vegan' label to encourage meat eaters.

Telegraph.Co.Uk. Načteno z

https://search-proquest-com.zdroje.vse.cz/docview/2092724105/EA9DE88FCF0F4493PQ/2?accountid=17203 Selinger, E., Kühn, T., Procházková, M., Anděl, M., & Gojda, J. (10. 12 2019). Vitamin B12

Deficiency Is Prevalent Among Czech Vegans Who Do Not Use Vitamin B12 Supplements. Nutrients; Basel, 11(12).

doi:http://dx.doi.org.zdroje.vse.cz:2048/10.3390/nu11123019

doi:http://dx.doi.org.zdroje.vse.cz:2048/10.3390/nu11123019