• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Typy preventivních opatření

In document Prevence kriminality na místní úrovni (Stránka 22-27)

Preventivním opatřením rozumíme prostředek, kterým se předchází společensky nežádoucím jevům. Cílem preventivních opatření je snížit míru a závažnost trestné činnosti a zvýšit pocit bezpečnosti občanů. Zaměřuje se na snížení výskytu delikventní činnosti či jejich ochranu u vymezených cílových skupin. V kapitole vymezující pojmy o prevenci kriminality je prevence rozdělena na sociální, situační a prevenci viktimnosti. Na základě rozdělení prevence dle okruhu adresátů se vytvářejí a realizují konkrétní preventivní opatření. V následující části této kapitoly se budeme věnovat nejznámějším opatřením.

Z hlediska situační prevence se jedná o městské kamerové systémy a projekt s asistenty prevence kriminality. Ze sociálního pojetí bude následující kapitola vyobrazovat využití volnočasových aktivit.

23

1.4.1 Kamerové monitorovací dohledové systémy

Kamerové monitorovací systémy slouží k monitorování vybraných veřejných lokalit a míst měst se zvýšenou kriminalitou Patří mezi projekty, na které poskytuje komise, charakteristiku kamerového systému můžeme zařadit skutečnost, že slouží malému okruhu uživatelů a pro konkrétně vymezený úkol. Kamerové monitorovací systémy umožňují snímat pozorovanou scénu prostřednictvím vlastního přenosového systému. Usnadňují vypátrání pachatele trestného činu a vytvářejí bezpečné zóny pro občany. (Protivínský, 1999, s. 26)

Kamerové systémy nám slouží už delší dobu například v bankovnictví, armádě, v polici nebo při kontrole výrobních procesů. Provozuje je Policie ČR nebo obecní (městská) policie. „V rámci komplexního součinnostního programu prevence kriminality na místní úrovni se využívají pro monitorování nejméně bezpečných veřejných prostranství a míst

Hlavním cílem analýzy bylo zjistit účinek projektů kamerových systémů na kriminalitu a strach z ní. Nejlepší výsledky ve snížení kriminality vykazovaly systémy instalované v oblasti smíšeného typu (např. nemocnice, parkoviště). Naopak přemístitelné systémy určené pro obytné zóny nevykázaly žádné snížení kriminality. Řešily ale krátkodobé problémy, které vyžadují citlivá měření ke zjištění účinku kamer. Z pohledu na určité druhy kriminality došlo spíše ke snížení předem promyšlených trestných činů než u nepromyšlené trestní činnosti (například pod vlivem alkoholu). Nevýhodou kamerového monitorovacího systému je skutečnost, že na daném místě se kriminalita díky systému sníží, ale zároveň i přemístí na méně kontrolované místo. Člověk, který plánuje spáchat trestný čin, se tedy přesune do lokality, kde hrozí menší nebezpečí k jeho odhalení a

24

následnému potrestání. Gill a Spriggs (2007, s. 8) ve své analýze uvádí, že u jednoho systému došlo k přesunu celkové kriminality do sousední oblasti. U jiného došlo k přesunu vloupání do sousední oblasti a u dalšího došlo k přesunu krádeží motorových vozidel a věcí z nich na místo, kde kamerové systémy nebyly zabudovány.

Z hlediska pocitu bezpečí jsou však kamerové systémy pro občany jednou z příčin, proč se cítí ve svém městě bezpečněji. To je i důvodem, proč se kamerové systémy ve městech neustále rozšiřují.

1.4.2 Asistenti prevence kriminality

Projekt Asistence prevence kriminality u nás v České republice vznikl na Ministerstvu vnitra odboru prevence kriminality v roce 2009. Cílem projektu je zlepšení situace v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku a nalezení pracovních příležitostí pro nezaměstnané, kteří žijí v sociálně vyloučených lokalitách. Dále se snaží o zvýšení pocitu bezpečí občanů žijících v sociálně vyloučených lokalitách a o prevenci rasově motivovaných sporů a extremistických projevů. Projekt je podporován státní účelovou dotací a od roku 2011 je projekt dotován i z Evropského sociálního fondu. (MVČR, 2011)

Asistent prevence kriminality je zaměstnancem zařazeným v obecní policii ve smyslu zákona č. 553/1991 Sb., o obecní polici, ve znění pozdějších předpisů. APK však není ani čekatelem, ani strážníkem. Plní ale úkoly, které nejsou dle zákona o policii svěřeny výhradně strážníku či čekateli. (MVČR, 2011)

Pilotní projekt začal v Chánově v rámci projektu „Úsvit“. Vzhledem k jeho úspěšnosti byl v dalších letech realizován i v jiných městech. (Koníček, 2015, s. 2)

Obsahem práce asistenta je především dohled nad veřejným pořádkem – pochůzková služba pod vedením obecní policie. Asistenti plní úkoly zadané ze strany okrskáře či směnového vedoucího MP. Mezi konkrétní úkoly můžeme zařadit například pravidelný dohled u základních škol (dohled na projevy šikany, kouření žáků), řešení drobných prohřešků (případně informovat městskou policii, která je vyřeší), komunikovat s problémovými obyvateli v lokalitách, které mají na starosti či pomoct při odhalování černých skládek. (MVČR, 2011, s. 6)

25

1.4.3 Volnočasové aktivity

Volnočasové aktivity hrají velmi důležitou roli v oblasti sociální prevence, která je zaměřena na práci s dětmi a mládeží. Jejím hlavním úkolem je předcházení vzniku sociálně-patologických jevů a dalším formám protispolečenského chování. Kriminalita mládeže je aktuálně znepokojujícím problém v oblasti drogové závislosti, závislosti na dobrovolné účasti a vhodným pedagogickým způsobem motivované a usměrňované poskytují příležitost pro rozvoj všech stránek osobnosti, tělesných a duševních vlastností i sociálních vztahů“

V současné době patří k nejdůležitějším aktivitám sport. Jeho vliv se projevuje jak v oblasti kulturní, tak v sociální a ekonomické. I proto obce a města chtějí podpořit ty, kteří se snaží organizovat sportovní, kulturní či společenské akce. Volnočasové aktivity kromě obce organizují i příspěvkové a neziskové organizace. Může se jednat o různé kurzy plavání, míčových her, tance, bruslení, hraní na hudebních nástrojích a další aktivity, které podporují rozvoj fyzických a psychických vlastností.

Mezi nejznámější programy můžeme zařadit tzv. Dům děti a mládeže. Jedná se o středisko volného času, kde se řídí vyhláškou č. 74/2005 Sb., o zájmovém vzdělávání a zákonem č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzděláváním. Zřídit dům děti a mládeže může obec, školský úřad, církve nebo soukromý subjekt. Činnost Domu dětí a mládeže je zaměřena především na nabídku volnočasových aktivit formou kroužků. V průběhu roku pořádají pobytové akce s různými zaměřeními. O prázdninách organizují i velice oblíbené letní tábory. (DDM, 2017)

Volnočasové aktivity však nejsou zaměřeny pouze na děti mládež. Orientují se i na starší generaci, například formou zřízení domovů pro seniory, které usilují o aktivní prožití života a dbají na přání a připomínky jejich členů. Mezi programy pro seniory lze zařadit společenské a zábavné hry, díky kterým si uživatel procvičí kognitivní a pohybové funkce

26

včetně fyzické zdatnosti. Dále jsou to výtvarné, zájmové a terapeutické aktivity, relaxační terapie a z hlediska zábavy a kultury společenské kulturní aktivity. Domovy se snaží pro seniory pořádat různé zábavné programy zaměřené na roční období (velikonoční a masopustní zábava) a poskytují jim možnost se účastnit různých výstav, expozicí a jiných kulturních zařízení (Domov pro seniory Šluknov - Krásná lípa, 2009 a Jakubec, 2014)

27

2 EMPIRICKÁ ČÁST

Empirickou část bakalářské práce jsem rozdělil do dvou částí. První kapitola obsahuje analýzu strategických plánů města Kladna a Kutné Hory. Cílem je zmapování bezpečnostní situace na území obou měst za účelem jejich vzájemného porovnání. Částečně je nastíněna i struktura strategických plánů a jejich celkový obsah. Druhá část empirické části se zabývá rozborem provedených polo-strukturovaných rozhovorů s odpovědnými osobami za město Kladno a Kutná Hora. Otázky měly za úkol zjistit názory a postoje týkající se oblasti prevence kriminality. Díky těmto rozhovorům bude možné zkušenosti obou expertů mezi sebou porovnat a poukázat na případné rozdíly.

2.1 Analýza bezpečnostní situace na území města

In document Prevence kriminality na místní úrovni (Stránka 22-27)