• Nebyly nalezeny žádné výsledky

1. otázka

První otázka v dotazníku zněla: „“Jak důležitý je dle Vás proces komunikace v rámci pracovního prostředí. Žádný respondent neodpověděl možností „Téměř bezvýznamný“, 30 %

43 respondentů označilo komunikaci v rámci pracovního prostředí za důležitou. Většina respondentů, celkem 70 %, považuje komunikaci na pracovišti za velmi důležitou.

Graf 1 – Jak důležitý je dle Vás proces komunikace v rámci pracovního prostředí?

2. otázka

Na druhou otázku „Kolik času strávíte během pracovního dne komunikací se svými kolegy či nadřízenými?“ respondenti odpovídali otevřeně, bez předem definovaných možností odpovědi. Otevřená forma otázky byla zvolena z důvodu různorodosti pracovních pozic, a tím i naplní práce jednotlivých pracovníků. Více jak polovina respondentů uvedla, že v rámci pracovního dne komunikuje se svými kolegy či nadřízenými většinu pracovní doby, tedy 6 – 8 hodin. Čtvrtina respondentů pak odpověděla, že komunikuje 2-4 hodiny ze svého pracovního dne, zbylá část respondentů uvedla, že se snaží komunikovat co nejméně a čas věnovat efektivnímu plnění pracovních úkolů, nebo, že nelze konkretizovat přesný čas, protože záleží na denní pracovní náplni.

3. otázka

U třetí otázky „Informuje Vás Váš nadřízený dostatečně o dění v rámci společnosti?“ měli respondenti na výběr pouze možnosti Ano/Ne. 75 % respondentů odpovědělo, že je nadřízený o dění v rámci společnosti informuje dostatečně, zbylých 25 % respondentů zvolilo možnost Ne, tedy že je manažer o dění ve společnosti neinformuje dostatečně.

44 Graf 2 – Informuje Vás Váš nadřízený dostatečně o dění v rámci společnosti?

4. otázka

Čtvrtá otázka „Jsou podle Vás informační kanály v rámci společnosti nastaveny správně a fungují efektivně?“ opět nabízela respondentům pouze možnosti Ano/Ne. U této otázky odpovědělo 60 % pozitivně, tedy že jsou informační kanály ve společnost nastavený správně a efektivně fungují. 40 % respondentů však zvolilo možnost Ne a nejsou tedy přesvědčení o správném nastavení a funkčnosti informačních kanálů.

Graf 3 – Jsou podle Vás informační kanály v rámci společnosti nastaveny správně a fungují efektivně?

45 5. otázka

U páté otázky „V jaké oblasti vidíte nedostatky v rámci firemní komunikace“? měli respondenti možnost otevřeně odpovědět. Čtvrtina respondentů odpověděla, že v rámci firemní komunikace nevidí žádné nedostatky. Zbylí respondenti měli různé názory ohledně nedostatků v komunikaci. Z odpovědí vyplývá, že nedostatky lze shledat na celkové informovanosti a zastupitelnosti v týmu, a naopak sdělování velkého množství zbytečných informací zaměstnancům, místo těch podstatných. Dále byla vytýkána rychlost přenosu komunikace a celková malá propojenost mezi jednotlivými částmi společnosti, nejen mezi nejbližšími spolupracovníky. Zmíněn byl také firemní komunikační systém, který byl označen za zastaralý a zbytečně komplikovaný. Mezi odpověďmi byla i výtka v zatajování informací.

6. otázka

Na šestou otázku „Jaký druh komunikace používáte v rámci firemní komunikace nejčastěji?“

mohli respondenti odpovědět opět z výběru předem daných odpovědí. Žádný respondent nezvolil možnost telefonické komunikace jako nejčastěji používanou. 30 % respondentů zvolilo možnost e-mailové komunikace, 40 % respondentů uvádí za nejčastější druh komunikace osobní rozhovor a zbylých 30 % nejčastěji používá jiné webové služby jako je např. Skype, Microsoft Teams, apod.

Graf 4 – Jaký druh komunikace používáte v rámci firemní komunikace nejčastěji?

46 7. otázka

U sedmé otázky „Máte dostatek prostoru pro vyjádření svých připomínek, dotazů či problémů?“

zvolilo 30 % respondentů možnost Rozhodně ano, 45 % respondentů odpovědělo na otázku odpovědí Spíše ano, 20 % respondentů zvolilo odpověď Spíše ne a zbylých 5 % respondentů si myslí, že rozhodně nemá dostatek prostoru pro vyjádření svých připomínek, dotazů či problémů.

Graf 5 – Máte dostatek prostoru pro vyjádření svých připomínek, dotazů či problémů?

8. otázka

Osmá otázka: „Jak byste obecně ohodnotila(a) komunikace mezi pracovníky ve Vašem týmu byla opět definována jako uzavřená otázka s možnostmi, ze kterých 30 % respondentů vybralo možnost Výborná, 60 % respondentů ohodnotila komunikaci mezi pracovníky za dobrou a 10 % respondentů považuje komunikaci mezi pracovníky za špatnou.

47 Graf 6 – Jak byste obecně ohodnotil(a) komunikaci mezi pracovníky ve Vašem týmu?

9. otázka

U deváté otázky: „Myslíte si, že Vás manažer splňuje dostatečně svou funkci v rámci motivace, informování a naslouchání u svých podřízených?“ zvolilo 30 % respondentů možnost Rozhodně ano, stejný počet respondentů zvolil možnost Spíše ano, opět 30 % respondentů odpovědělo Spíše ne a zbylých 10 % respondentů se domnívá, že manažer svou funkci v rámci motivace, informování a naslouchání u svých podřízených rozhodně nesplňuje.

Graf 7 – Myslíte si, že Váš manažer splňuje dostatečně svou funkci v rámci motivace, informování a naslouchání u svých podřízených?

48 10. otázka

U desáté otázky: „Co byste změnil(a) v rámci komunikace na vašem pracovišti?“ měli respondenti možnost otevřeně se vyjádřit k podle nich efektivním změnám v rámci firemní komunikace. 10 % respondentů by nic v rámci firemní komunikace neměnilo. Ostatní respondenti navrhli různé změny, ze kterých lze zmínit změnu ve směru řetězu informací a přístupu vedení, větší otevřenost, upřímnost a spravedlnost, lepší dělení práce, méně komunikačních kanálů. Důležitým návrhem na změnu byl i návrh zavést pravidelné organizační schůzky se všemi členy týmu.