• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Základní koncept a funkční struktura systému

In document Informační Technologie (Stránka 27-31)

4 Analýza systému a implementace ERP u zákazníků společnosti

4.1 Systém „Galaktika ERP“

4.1.4 Základní koncept a funkční struktura systému

Systém Galaktika ERP je orientován na automatizaci řešení problémů, které vznikají ve všech fázích manažerského cyklu řízení (realizace projektu „regulační smyčky“): odhad a plánování, účtování a kontrola plnění plánů, analýza výsledků, plánování opatření, tvorba nových plánovacích hodnot. Z hlediska úkolů, systém Galaktika ERP lze rozdělit do několika aplikačních oblastí. Modulární programování systému umožňuje, jak samostatné používání

21

aplikačních oblastí, tak i libovolné kombinace z nich. Je to podmíněné výrobní a ekonomickou nutností podniku.

Obr. 7 Schéma „regulační smyčky“ systému Galaktika ERP [1]

Schéma regulační smyčky systému je znázorněn na obr. 7 s následným popisem jednotlivých oblastí viz dále.

Modul „Ředitel“ : Informační systém ředitele je určen pro informační podporu činnosti vrcholových manažerů společnosti. Daný modul umožňuje vytvářet cíle a úkoly ředitele jazykem agregovaných ukazatelů (agregací se rozumí seskupování více proměnných různých veličin do jednoho indexu). Také umožňuje příjem takových ukazatelů z hospodářské aktivity podniku a jejich předání řediteli s dříve provedenou kontrolou na správnost a úplnost informací. Pak modul umožňuje výpočet odchylek skutečných hodnot od naplánovaných a zobrazených ukazatelů s různou mírou detailizace nejvhodnějším způsobem.

Pro jakýkoliv vybraný objekt, můžete získat závěrečnou zprávu, sestavit graf nebo provést analýzu.

Aplikační oblast „Finance“ : Zabezpečuje řešení úkolů finančního managementu, poskytuje sadu nástrojů pro řízení kapitálu, vedení kalendáře plateb (splátek) a finanční analýzy. Také umožňuje formování a modelování různých typů rozpočtů, jejich schvalování a tvorby

22

skutečného výkonu rozpočtu. Obsahuje nástroje pro konsolidaci účetních závěrek středisek v závěrečné výkazy společnosti, interpretace a analýzy finanční výkonnosti, analýzu a vyhodnocení finanční situace společnosti různými metodami na základě provozních a účetních údajů. Systém umožňuje plánovat finanční a ekonomickou aktivitu společnosti ve všech aspektech (příjmy, výdaje, investice, cash flow, atd).

Hlavním účelem kalendáře plateb je automatizace operativního finančního řízení. Použití daného kalendáře poskytuje další výhody pro společnost : zajištění solventnosti podniku, vyšší rentabilita vlastního kapitálu, použití a získání hotovosti včas, snížení finančního rizika.

Aplikační oblast „Finanční účetnictví“: Funkčně kompletní systém vedení finančního účetnictví u podniků všech forem vlastnictví a činností. Podporuje mezinárodní a národní standardy IAS (International Accounting Standards) a GAAP (Generally Accepted Accounting Principles). Jednotný informační prostor celého systému se automaticky odráží v účetním okruhu všech obchodních transakcí.

Struktura aplikační oblasti se skládá z následujících modulů: Finanční výkaznictví, Daňová evidence, Účtování speciálního vybavení a speciálních zařízení, Účtování hmotného a nehmotného majetku, Pokladna, Klient-banka, Konsolidované finanční a účetní výkazy, Finanční a účetní operace, Směnky a půjčky, Hospodářské operace, Skutečné náklady. Dané moduly pokrývají všechny okruhy účetnictví a umožňují automatizovat všechny operace od sestavení platebních dokladů do výpočtu skutečných nákladů.

Aplikační oblast „Personální řízení“ : Je určen pro automatizovanou evidenci personálu a provedení výpočetních postupů, souvisejících s naúčtováním mzdy pracovníkům podniku.

Může být použit v podnicích s jakoukoliv organizační strukturou, bez ohledu na vlastnictví a počet zaměstnanců. Pomocí dané aplikační oblasti můžeme vyhodnotit výkonnost zaměstnanců a také výrazně snížit náklady na pracovní sílu z procesů výpočtů mezd.

Struktura oblasti se skládá z následujících modulů: Mzdy, Personalistika. Tyto moduly mají mezi sebou navzájem blízký vztah. Informace o zaměstnanci, zapsaná v jednom z těchto modulů je zároveň k dispozici v druhém. Tím pádem není nutné zadávat několikrát do systému stejná data o zaměstnancích.

Aplikační oblast „Řízení vztahu se zákazníky“ : Je orientován na pracovníky oddělení odbytu, technické podpory a marketingu, kteří přímo spolupracují se zákazníky.

23

Oblast se skládá z modulů: Vztahy se zákazníky, Řízení reklamní kampaně, Vyhledávací a analytické systémy. Je určen pro sbíraní informací o potenciálních a skutečných zákaznicích firmy, prodejcích, partnerech, reklamních společnostech, konkurentech, produktech atd., a provedení marketingové analýzy trhu na základě vytvořené databáze.

Aplikační oblast „Systémové administrace“ : Sada nástrojů pro programátora nebo skupiny administrátorů, která poskytuje řízení databáze, přenos dat, výměny dokumentů s externími informačními systémy, a také vytvoření uživatelského rozhraní a zpráv.

Modul „Nastavení“ : Pro úspěšné fungování systému je nutné provést řadu nastavení. Modul obsahuje nastavení celého systému, adresáře, příruček obvodů atd. Před spuštěním programu je třeba identifikovat a naplnit hlavní katalogy a příručky. Hlavně ty, které slouží pro vkládání originálních dokumentů do systému.

Aplikační oblast „Odvětvová řešení“ : Poskytuje řízení a evidenci surovin, které jsou předány do jiné organizace pro zpracování, a následně od ní obdrží hotové výrobky. Také zahrnuje řešení pro dopravní společnosti.

Struktura oblasti se skládá z modulů: Řízení kvality, Obchodní podnikání, Služby, Zboží na zakázku, Správa nemovitosti, Řízení dopravy, Vyhledávácí aktivity. Tyto moduly jsou navrženy tak, aby řešily specifické potřeby.

Aplikační oblast „Řízení výroby“ : V dané oblasti systému Galaktika ERP je realizován standard MRP-II (Manufacturing Resource Planning), také algoritmy plánovaní výroby MRP a APS (Advanced Planning and Scheduling). Navíc jsou možnosti integrace se systémy CAD (Computer-aided design), CAM (Computer aided manufacturing), PDM (Product Data Management), SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition), MES (Manufacturing Execution Systems). Použití takové aplikační oblasti umožňuje naplánovat výrobní činnosti, kontrolovat a efektivně řídit náklady, včasně dostávat vyhodnocení plánovaných a skutečných výsledků výroby, a také řídit kvalitu výrobků.

Oblast se skládá z modulů: Řízení objednávek, Plánování výroby, Řízení výrobkových dat, Controlling, Řízení výrobní logistiky, Údržba a oprava zařízení.

V jednotném informačním prostoru jsou podporovány úkoly: řízení výrobkových dat a objednávek, plánování a manažerské účtování nákladů, kalkulace, řízení optimální výše zásob. Použití systému poskytuje uzavřený cyklus řízení výroby. Umožňuje provádět

24

objemové a kalendářní plánování hlavní výroby, nastavit výrobní program, zhodnotit využití výrobních kapacit, vypočítat zabezpečení výrobního programu materiálovými prostředky a potřebnost v nakupování zásob s ohledem na současný stav.

Pomocí dané aplikační oblasti, podnik je schopen snížit náklady na hotové výrobky díky organizovanějšímu řízení výroby, zvýšit pracovní kapitál v důsledku snížení zásob hotových výrobků, surovin a nedokončené výroby.

Aplikační oblast „Logistika“ : Slouží pro efektivní řízení materiálových, informačních a finančních toků společnosti. Umožňuje zorganizovat společnou aktivitu středisek pro efektivní průchod výrobků řetězcem: Nákup surovin – Výroba – Odbyt. Pomoci dané aplikační oblasti je možné zrychlení obratu aktiv, optimalizace nákladů, snížení výrobních nákladů, nelikvidních zásob a pohledávek.

Oblast se skládá z následujících modulů: Inventura, Řízení smluvních vztahů, Řízení výrobní logistiky, Řízení objednávek, Stav zásob, Prodej a vystavení faktur, Nákup a likvidace faktur, Řízení zásobování.

Hlavní výhodou použití aplikační oblasti „Logistika“ je to, že se všechny procesy řeší komplexně. Vytváří řetězce propojených dokumentů, které na jedné straně zobrazují pohyb materiálových toků, na druhé straně se zpracovávají ve finančních, výrobních a účetních modulech a pak se odrážejí v rozpočtech, plánech, účetních výkazech a dalších dokumentech.

In document Informační Technologie (Stránka 27-31)