• Nebyly nalezeny žádné výsledky

3 Analýza efektivnosti kontrolního hlášení

3.4 Zhodnocení KH v praxi

V této části práce jsou představeny názory a zkušenosti související s KH v praxi z pohledu jiných autorů. KH je v České republice zavedeno poměrně krátce a stále zůstává diskutovaným tématem. Nelze jednoznačně říci, zda převládají jeho příznivci, či odpůrci, ovšem argumentace obou stran má svá opodstatnění. Příznivci KH poukazují na možnost narovnání podnikatelského prostředí a omezení daňových úniků, odpůrci tohoto institutu zmiňují další administrativní zatížení a obavy z nárůstu kontrol Finanční správy včetně vysokých pokut v případě zjištění chyb.

Dřímal, ekonom Komerční banky konstatoval, že určit vliv jednotlivých opatření je těžké, ale je zřejmé, že pozitivní dopad na inkaso DPH mají. Domnívá se, že vyšší dopad má KH, díky kterému dochází k vyššímu zadržování nadměrných odpočtů.

Český ekonom Kovanda zdůraznil, že nárůst inkasa DPH převyšuje míru ekonomického růstu, míru růstu spotřeby i míru růstu inkasa ostatních daní tak výrazně, že už jej nelze vysvětlovat pouze ekonomickým růstem. Marek, ekonom ve firmě Delloite dodává, že běžně vývoj výběru DPH kopíruje růst ekonomiky. V roce 2017 však HDP roste zhruba pětiprocentním tempem a výběr DPH se zvýšil o 13 vytvořených řetězců obchodních společností (Morávek, 2019).

Jaroslav Beneš, ředitel oddělení daňového poradenství ve firmě Deloitte konstatoval, že díky tomu, že správce daně má většinu údajů k dispozici, KH zrychlilo průběh kontrol, a tak naplnilo to, co bylo od jeho zavedení primárně očekáváno. (Skřivánková, 2018)

Odborníci z mezinárodní poradenské firmy Deloitte se shodli, že KH přineslo zvýšenou administrativní zátěž. V některých případech správce daně požaduje po firmách dokazování až v nepřiměřené míře nebo kvůli nesrovnalostem v rozmezí

48

několika haléřů požaduje na základě výzvy opravu. Firmy pak mají povinnost poslat vysvětlení či následné KH do pěti pracovních dnů (Skřivánková, 2018).

Dle zkušeností Zdeňka Juračky, předsedy Asociace českého tradičního obchodu, se některé kontrolní orgány snaží k podnikatelům přistupovat citlivě (Dostál, 2018).

Správce daně se často přiklání k neformální komunikaci a oslovuje plátce daně přímo e-mailem nebo telefonicky. V těchto případech správce daně často vyžaduje dokumenty do druhého dne, pod hrozbou zaslání oficiální výzvy (Hajdušek, 2016).

Pavlína Velešová (2019) upozornila na nejčastější chyby uváděné v údajích, které v praxi vnímá po více jak třech letech existence KH. Dle jejích zkušeností mezi nejčastější důvody výzev finančního úřadu patří nesoulad vykázaného plnění v oddíle B2 odběratelem a nevykázání shodného plnění v oddíle A.4. dodavatelem. Chybně je zpravidla uváděno chybné číslo dokladu, kdy problematické bývají zálohy a jejich zúčtování. Dále často dochází k nesouladu v DUZP. V tomto případě jde nejčastěji o překlepy a vyplnění jiného data uvedeného na dokladu – typicky data vystavení. Dále dodává vykázání v nesprávné části KH nebo chybějící či chybný formát DIČ odběratele nebo dodavatele.

49

Závěr

V posledních několika letech je jednou z hlavních priorit daňové oblasti České republiky boj proti daňovým únikům. Jedním z poznatků této práce je, že Česká republika vlivem daňových úniků na DPH přichází o miliardy korun ročně. Bakalářská práce se zabývala daňovým opatřením kontrolní hlášení, které má daňovým únikům zamezit a zajistit efektivnější výběr DPH.

Základem k porozumění fungování daňových úniků v praxi bylo důležité nejprve porozumět mechanismu DPH. Za tímto účelem byla teoretická část věnována vymezení základních pojmů o DPH. Dále poskytla co možná nejpřesnější definici daňového podvodu, jeho metody měření a podrobné vysvětlení fungování konkrétních daňových podvodů na DPH, včetně nejčastějšího úniku v oblasti DPH, karuselových podvodů. Následně byly popsány konkrétní nástroje, které jsou používány v boji proti únikům na dani z přidané hodnoty. Pozornost byla postupně věnována institutu nespolehlivého plátce, systému reverse charge, ručení za nezaplacenou daň, daňové kobře a souhrnnému hlášení.

Významná část práce se zabývala kontrolním hlášením, které zavedla Finanční správa v roce 2016. Jednou z ambicí této práce bylo podat teoretický podklad KH - důvody jeho zavedení, náležitosti a legislativní úpravu tohoto institutu. Z principu fungování KH je zřejmé, že výběr DPH se stává přehlednější a efektivnější. Údaje získané z podaných hlášení jsou na sebe provázány takovým způsobem, že zejména díky párování daňových dokladů uvedených v KH lze získat v krátké době informace o transakcích mezi daňovými subjekty. Tyto informace jsou důležité, jelikož mohou zamezit a včas odhalit daňové úniky, které způsobují nižší výběr této daně.

Hlavním cílem této práce bylo kvantifikovat vliv zavedení KH na výběr inkasa DPH.

V další fázi bylo provedeno metodou komparace srovnání hodnot předpokládaného vlivu dle MFČR a odhadnutého vlivu KH v této bakalářské práci. Tento cíl práce byl splněn ve třetí kapitole. K výpočtu odhadu vlivu KH na inkaso DPH byl v praktické části věnován velký prostor. V rámci této kapitoly byly provedeny podstatné kroky a výpočty, které napomohly k zodpovězení hlavního cíle.

50

Prvním z těchto kroků bylo zjištění předpokládaného přínosu KH dle informací Finanční správy ČR. Zásluhou KH podle informací Finanční správy měl být předpokládaný vzrůst výběru DPH meziročně vyšší o 5 - 10 mld. Kč, v dlouhodobém horizontu by měly být příjmy ještě vyšší. Zajímavým poznáním bylo vyčíslení vlivu KH na inkaso DPH Ministerstvem financí ČR, které postupovalo dle své vytvořené Metodiky. Tato Metodika dopadu KH na inkaso DPH vychází z očištění změny inkasa o vlivy s rozpočtovým dopadem, které nesouvisí s růstem výběru DPH vlivem zavedení KH. Vliv KH byl vyčíslen za rok 2016 10,2 mld. a za rok 2017 7,2 mld. Kč.

Tato kapitola dále obsahuje analýzu vývoje výše inkasa DPH za období šesti let od roku 2014 do roku 2019. Ze získaných hodnot byl ve sledovaném období zjištěn pozitivní vývoj inkasa DPH, z této analýzy bylo zřejmé, že vedle konečné spotřeby je nárůst inkasa DPH způsoben i dalšími faktory, mezi něž se řadí i zavedené opatření proti daňovým únikům.

Pro zjištění přínosu zavedeného opatření bylo v praktické části této bakalářské práce vycházeno ze skutečnosti, že výběr DPH je nejvíce ovlivněn konečnou spotřebou.

Závislost vývoje inkasa DPH na vývoji konečné spotřeby byla ověřena statistickým nástrojem korelačním koeficientem, který potvrdil přímou závislost. Pro vyčíslení přínosu zavedeného nástroje v této bakalářské práci byly zvoleny statistické metody, resp. tempa růstu inkasa DPH a konečné spotřeby. Dle získaných hodnot bylo možné sledovat, že ve vybraném období bylo tempo růstu konečné spotřeby menší, než tempo růstu inkasa DPH. Následně bylo vyčísleno odhadnuté inkaso DPH na základě tempa růstu konečné spotřeby, které bylo porovnáno se skutečnými hodnotami inkasa DPH.

Rozdíl mezi skutečným inkasem DPH a odhadnutým inkasem DPH na základě tempa růstu konečné spotřeby byl připsán zavedenému opatření kontrolnímu hlášení.

Na základě těchto výpočtů byl přínos KH v roce 2016 vyčíslen ve výši 4 139 mld. Kč, v následujícím roce 2017 byl vliv KH vyčíslen ve výši 10 464 mld. Kč a v roce 2018 ve výši 4 681 mld. Kč. Dle provedené analýzy lze potvrdit pozitivní vliv KH na výběr inkasa DPH ve vybraných letech.

Porovnání přínosu KH dle předpokladů Finanční správy a vlastních výpočtů vlivu KH na inkaso DPH přineslo odlišné výsledky. Z uvedeného zjištění je zřejmé, že přesnou

51

částku, kterou se KH ročně podílí na výběru DPH vyčíslit nelze, jelikož v oblasti této daně je mnoho vlivů, které způsobují změny sledovaných hodnot a jeho přínos lze zjistit pouze na základě odhadů a analýz. Z uvedených hodnot lze vyvodit, že zavedení KH mělo pozitivní vliv na výběr inkasa DPH. Z výsledné komparace vyplývá, že předpokládaný vliv KH na inkaso DPH byl prezentován jako efektivnější.

Hlavním důvodem zavedení KH v ČR byl boj s daňovými podvody. V praktické části je vliv tohoto zákonného opatření dále zkoumán na základě údajů o nadměrných odpočtech. Vliv zavedeného opatření se projevil poklesem nadměrných odpočtů.

Nejvíce je zřetelný při srovnání odpočtů v roce 2015 a rokem 2016, kdy bylo KH zavedeno. Tento závěr potvrzuje vliv KH jako efektivní.

Poslední fází praktické části je zhodnocení KH jinými autory v praxi. Lze konstatovat, že z hodnocení jiných autorů vyplývá závěr, že díky KH došlo z dlouhodobého hlediska k narovnání podnikatelského prostředí a k zásadnímu omezení daňových podvodů, především ke snižování počtu karuselových podvodů.

Přínosem této bakalářské práce bylo přiblížení problematiky kontrolního hlášení a především kvantifikace odhadnutého vlivu kontrolního hlášení na inkaso DPH, podle něhož lze odvodit účinnost tohoto zavedeného zákonného opatření.

52

4. BISNODE, 2020. Letos zatím přibylo nejméně nespolehlivých plátců DPH za posledních šest let.

[online]. Dostupné z: https://www.bisnode.cz/o-bisnode/o-nas/novinky/letos-zatim-pribylo-nejmene-nespolehlivych-platcu-dph-za-poslednich-6-let/

5. ČÍŽEK, M., 2018. Postupy k omezení daňových úniků a daně z přidané hodnoty. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

6. ČTK, 2020. Počet nespolehlivých plátců DPH stoupl ke konci září o 11 %. [online]. Dostupné z:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pocet-nespolehlivych-platcu-dph-stoupl-ke-konci-zari-o-11-/1944769

7. DOSTÁL, D., 2018. Vysoké pokuty ničí malé podnikatele. [online]. Dostupné z:

https://www.businessinfo.cz/clanky/cesko-likviduje-firmy-drasticke-pokuty-nicimalepodnikatele/

8. Elektronická evidence tržeb. Jak to funguje. [online]. Dostupné z: https://www.etrzby. cz/cs/jak-to-funguje

9. FINANČNÍ SPRÁVA ČR., 2015a. Daňové podvody na DPH a boj proti nim přednáška na VŠE.

[online]. Dostupné z: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/2015-VSE_Danove_podvody_20151020.pdf

10. FINANČNÍ SPRÁVA ČR, 2017a. Efekty kontrolního hlášení rok plus od spuštění. [online].

Dostupné z: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/fs-pro-media/Efekty_KH _rok_plus _od_spusteni.pdf

11. FINANČNÍ SPRÁVA ČR., 2016a. Informace o činnosti Finanční správy České republiky. [online].

Dostupné z: https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/financni-sprava-cr/vyrocni-zpravy-a-souvisejici-dokumenty/2016

12. FINANČNÍ SPRÁVA ČR., 2019. Informace o činnosti Finanční správy České republiky. [online].

Dostupné z: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/fs-financni-sprava-cr/Informace_o_

cinnosti_FS_CR_za_rok_2019.pdf

13. FINANČNÍ SPRÁVA ČR., 2016b. Karusel (karuselový podvod). [online]. Dostupné z:

https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-pridane-hodnoty/kontrolni-hlaseni-DPH/karusel

53

14. FINANČNÍ SPRÁVA ČR., 2015b. Nespolehlivý plátce DPH. [online]. Dostupné z:

https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/nespolehlivy-platce/nespolehlivy-platce-dph-5618

15. FINANČNÍ SPRÁVA ČR, 2017b. Nespolehlivá osoba DPH. online]. Dostupné z: https://www.

17. FINANČNÍ SPRÁVA ČR, 2016c. Pokyn GFŘ-D-29 k prominutí pokut za nepodání kontrolního hlášení. [online]. Dostupné z: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/ prilohy/d-zakony/Pokyn_GFR_D-29.pdf

18. FINANČNÍ SPRÁVA ČR, 2015c. Pokyny k vyplnění kontrolního hlášení DPH. [online]. Dostupné z: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani /2015 _Pokyny-k-vyplneni-kontrolniho-hlaseni-DPH.pdf

19. FINANČNÍ SPRÁVA ČR, 2017c. Výroční zpráva Finanční správy 2017. [online]. Dostupné z:

https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/fs-vysledky-cinnosti/VZ_FS_2017.pdf

20. FINANČNÍ SPRÁVA ČR, 2018. Zpráva o činnosti Finanční správy ČR a Celní správa ČR.

[online]. Dostupné z: https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/dane/danove-a-celni-statistiky/

zpravy-o-cinnosti-financni-a-celni-sprav/2018/zprava-o-cinnosti-financni-spravy-cr-a-c-35633 21. FINARDI, S., 2016. Diskuze odhadů daňové mezery v České republice. [online]. Dostupné z:

https://www.researchgate.net/publication/311741029_Diskuze_odhadu_danove_

mezery_v_Ceske_republice

22. HAJDUŠEK, T. 2019. Kontrolní hlášení pomáhají odhalit podvody, odborníci ale volají po změně pokut. [online]. Dostupné z: https://www.kdpcr.cz/pronbspmedia/temata-a-komentare/kontrolni-hlaseni-pomahaji-odhalit-podvody-odbornici-ale-volaji-po-zmene-pokut

23. HANOUSEK, J. a F. PALDA., 2006. Vývoj daňových úniků v ČR: Analýza pomocí markovských řetězců. [online]. Dostupné z: http://journal.fsv.cuni.cz/storage/1049_s_ 127_151.pdf

24. HINDLS, R., 2007. Statistika pro ekonomy. 8. vyd. Praha: Professional Publishing. ISBN 978-80-869446-43-6.

25. HOVORKA, JIŘÍ. 2017. Babiš zvýšil výběr daní. EET a Kontrolní hlášení zabraly, shodují se ekonomové. [online]. Dostupné z: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/babis-zvysil-vyber-dani-shodujiseekonomove/r~bc0c77605ff311e7b2b5002590604f2e/v~sl:4008e6776cd40842ea078b63 5ea170ad/

26. HRDINKOVÁ, M. a ŠTULAJTEROVÁ, H. 2018. Plošný reverse charge. Bulletin KDP ČR.

54

27. KARFÍKOVÁ, M., 2017. Kontrolní Hlášení. [online]. Dostupné z: https:// www.fpr.zcu.cz /export/sites/fpr/research/pravnicke-listy/2017/Pravnicke _listy_01_17-03-Kontrolni-hlaseni.pdf 28. KUBÁTOVÁ, K., 2018. Daňová teorie a politika. Praha: Wolters Kluwer. ISBN

978-80-7598-165-3.

29. KUBÍKOVÁ J., 2014. Daňová kriminalita v oblasti DPH. Vysoké učení technické v Brně.

30. KRYLOVÁ, I., 2018. Dočasné záplaty stávajícího systému uplatňování DPH s předpokládanou účinností od 1.1. 2020 do doby přijetí konečného systému DPH. Bulletin KDP ČR.

31. KUNEŠ, Z., 2017. Daň z přidané hodnoty 2017: úplné znění zákona o DPH od 1. července 2017 s pedagogickými pomůckami včetně komentářů a grafů. 8. aktualizované a přepracované vydání.

Praha: VOX. ISBN 978-80-87480-56-4.

32. LAMENSCH, M. a CECL, E., 2018. VAT fraud: Economic impact, challenges and policy issues.

[online]. Dostupné z: https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/156408/ VAT%20Fraud%20Study

%20publication.pdf

33. MALÁSEK, M., 2016. Vyhodnocení faktorů ovlivňujících výši inkasa dane z přidané hodnoty.

Mendelova univerzita v Brně.

34. MARTINEZ, J., 1995. Daňový únik. Praha: HZ Praha. ISBN 80-901918-3-5.

35. MATTAUSCHOVÁ, B. a FOJTÍK, J., 2016. Jak správně na kontrolní hlášení. Bulletin KDP ČR.

36. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2019a. Fiskální přínosy EET po dvou letech fungování. [online].

Dostupné z: https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/aktuality/2019/fiskalni-prinosy-eet-po-dvou-letech-fung-34419

37. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2015. Kontrolní hlášení = systémová pomoc v boji proti podvodům na DPH. [online]. Dostupné z: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/Kontrolni_hlaseni_TK_20151222.pdf

38. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2016. Konvergenční program České republiky. [online].

Dostupné z: https://www.mfcr.cz/cs/zahranicni-sektor/pristoupeni-cr-k-eurozone/ konvergencni-program/2016/konvergencni-program-ceske-republiky-24860

39. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2014a. Ministerstvo financí a Finanční správa vysvětlují důvody pro zavedení kontrolního hlášení. [online]. Dostupné z: https://www.mfcr.cz/cs/ aktualne/tiskove-zpravy/2014/ministerstvo-financi-a-financni-sprava-v-19662

40. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2014b. Návrh zákona včetně důvodové zprávy. [online].

Dostupné z: https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=110801

41. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2017. Metodika výpočtu dopadů zavedení kontrolního hlášení a elektronické evidence tržeb. [online]. Dostupné z:

https://www.infoprovsechny.cz/request/6777/response/10954/attach/4/P%20loha.docx

42. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2019b. Možnosti odeslání EPO podání – kontrolní hlášení DPH.

[online]. Dostupné z: https://epodpora.mfcr.cz/cs/seznam-okruhu/elektronicka-podani-epo/moznosti-odeslani-epo-podani-kontrolni-h-4337

55

43. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2018a. Stát loni hospodařil s druhým nejlepším výsledkem od roku 1997, schodek dosáhl 6,2 mld. Kč. [online]. Dostupné z:

https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2018/pokladni-plneni-sr-leden-listopad-2017-30618

44. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2018. Poskytnutí informací ve smyslu zákona 106/1999 Sb.

[online]. Dostupné z: https://www.infoprovsechny.cz/request/7559/response/12600/attach/3/

Poskytnut%20informace.pdf

45. MINISTERSTVO FINANCÍ ČR, 2019c. Žádost o povolení výjimky podle článku 199c Směrnice Rady 2006/112/ES. [online]. Dostupné z: https://www.mfcr.cz/assets/cs/media/Informace-zadost-106_Pr-001_2019-02-04_Info-106-99-MF-2157-2019-9008.pdf

46. MINISTERSTVO PRŮMYSLU A OBCHODU, 2016. Analýza vývoje ekonomiky ČR. [online].

Dostupné z: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/materialy-a-statistiky/ analyticke-materialy/analyza-vyvoje-ekonomiky-cr-za-rok-2016--230378/

47. MINISTESRTVO PRŮMYSLU A OBCHODU, 2017. Analýza vývoje ekonomiky ČR. [online].

Dostupné z: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/materialy-a-statistiky/ analyticke-materialy/analyza-vyvoje-ekonomiky-cr-za-rok-2017--239095/

48. MINISTESRTVO PRŮMYSLU A OBCHODU, 2018. Analýza vývoje ekonomiky ČR. [online].

Dostupné z: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/materialy-a-statistiky/ analyticke-materialy/analyza-vyvoje-ekonomiky-a-zari-2018--240577/

49. MINISTESRTVO PRŮMYSLU A OBCHODU, 2019. Analýza vývoje ekonomiky ČR. [online].

Dostupné z: https://www.mpo.cz/cz/rozcestnik/materialy-a-statistiky/ analyticke-materialy/financni-analyza-podnikove-sfery-za-rok-2019--255382/

50. MORÁVEK, D., 2019. Kontrolní hlášení pomáhají odhalit podvody, odborníci ale volají po změně pokut. [online]. Dostupné z: https://www.podnikatel.cz/clanky/kontrolni-hlaseni-pomahaji-odhalit-podvody-odbornici-ale-volaji-po-zmene-pokut/

51. NEJVYŠŠÍ KONTROLNÍ ÚŘAD, 2015. Informace z kontrolní akce NKÚ č. 14/17: Správa daně z přidané hodnoty a dopady legislativních změn na příjmy státního rozpočtu. [online]. Dostupné z:

https://www.nku.cz/scripts/rka/detail.asp?cisloakce=14/17

52. OECD, 2020. Tax revenue trends in OECD. Revenue statistics 2020. [online]. Dostupné z:

https://www.oecd.org/tax/tax-policy/revenue-statistics-highlights-brochure.pdf

53. PAŘÍZKOVÁ, I., 2005. Daň z přidané hodnoty v České republice. [online]. Dostupné z:

http://iclr.upol.cz/wp-content/uploads/2011/03/14_Parizkova_Ivana-128-144.pdf

54. PRÁZOVÁ, J., 2011. Analýza vývoje daňového inkasa v České republice. Univerzita Pardubice Fakulta ekonomicko-správní.

55. RAIS, J., O. KLIČKA, a A. ROD., 2015. Stínová ekonomika v České republice. Praha: CETA.

[online]. Dostupné z: http://eceta.cz/wp-content/uploads/2015/11/SE_01_2015_web .pdf

56

56. SCHUSTER, P., 2016. Podklady pro školení ke kontrolnímu hlášení DPH – technická stránka:

(dodatek k příručce ,,Účetnictví WU2“). [online]. Dostupné z: https://www.

schuster.cz/prirucky/kontrolni_hlaseni_k_dph.pdf

57. SKŘIVÁNKOVÁ, P., 2018. Kontrolní hlášení DPH už funguje téměř 3 roky. Jak se v praxi osvědčilo?. [online]. Dostupné z: https://www.dreport.cz/blog/kontrolni-hlaseni-dph-uz-funguje-temer-3-roky-jak-se-v-praxi-osvedcilo/

58. ŠEFČÍK, M., 2018. Karuselové podvody. Praha: Leges. ISBN 978-80-7502-252-3

59. ŠIROKÝ, J., 2008. Daňové teorie s praktickou aplikací - 2. vydání. 2.vyd. ISBN 8074000058.

60. VANČUROVÁ, A. a L. LÁCHOVÁ., 2020 Daňový systém ČR 2020. Praha: Wolters Kluwer.

ISBN 978-80-7598-887-4.

61. VELEŠOVÁ, P., 2019. Kontrolní hlášení a nejčastější chyby. [online]. Dostupné z:

https://www.gtnews.cz/publikace/kontrolni-hlaseni-a-nejcastejsi-chyby/

62. VERBEKEN, D., 2020. Nepřímé daně. Fakta a čísla o Evropské unii. [online]. Dostupné z:

https://www.europarl.europa.eu/factsheets/cs/sheet/81/neprime-dane

63. ZÍDKOVÁ, H., 2014. Analýza mezery DPH. Vysoká škola ekonomická v Praze.

64. ZÍDKOVÁ, H., 2019. Principy daně z přidané hodnoty. Bulletin KDP.

65. Zákon č. 235/2004 SB. o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů

57

Seznam obrázků, tabulek a grafů

Seznam obrázků

Obrázek 1 Průběh kolotočového podvodu ... 19

Seznam tabulek Tabulka 1 Vývoj inkasa DPH za prvních 5 měsíců 2017 (v mld. Kč) ... 35

Tabulka 2 Jednotlivé dopady na inkaso DPH ... 36

Tabulka 3 Vývoj inkasa DPH v období 2014 - 2019 (v mil. Kč) ... 39

Tabulka 4 Inkaso DPH a výdaje na konečnou spotřebu domácností a vlády za období 2015 - 2018 (v mil. Kč) ... 41

Tabulka 5 Tempa růstu inkasa DPH a konečné spotřeby (v %) ... 42

Tabulka 6 Vliv KH na inkaso DPH ve vybraných letech (v mil. Kč) ... 43

Tabulka 7 Komparace předpokládaného a odhadnutého přínosu KH na inkaso DPH ... 44

Tabulka 8 Nadměrné odpočty v období 2015 - 2016 (v mil. Kč) ... 46

Seznam grafů Graf 1 Vývoj inkasa DPH v období 2014 – 2019 (v mil. Kč) ... 41

Graf 2 Komparace tempa růstu inkasa DPH a konečné spotřeby v letech 2016 - 2018 ... 43