• Nebyly nalezeny žádné výsledky

Constant Parameter tak, ako to bolo popísané v podkapitole 6.1 a do prísluš-ných buniek opísať hodnoty, ktoré sa vypíšu do informačného panela po ukončení práce nástroja.

Posledným krokom je rozlíšenie medzi stavmi prislúchajúcimi polohe 0 mm a 100 mm. Rozlíšiť medzi týmito stavmi sa musí manuálne na základe znalosti pohybu regulačnej tyče. Kliknutím pravým tlačidlom myši na tabuľku sa zo-brazí kontextové menu, viď obrázok 6.11. Voľbou Delete Steady States pou-žívateľ vymaže stavy definované ich číslami 5. Voľbou Add New Steady State sa doplní nový ustálený stav. Táto voľba má dve možnosti: Manual Input a Quick Analysis. Voľbou Manual Input sa zobrazí prázdny riadok a parametre sa vyhodnotia a zapíšu rovnako ako v predchádzajúcom odseku. Voľbou Quick Analysis sa spustí nástroj Expected Value of Constant Parameter na prí-slušnom intervale zvolenom v paneli výberu intervalu. Zo znalosti pohybu regu-lačnej tyče je vidieť, že interval po ktorý bola tyč na polohe 0 mm je približne 0 s až 300 s a interval po ktorý bola tyč na polohe 100 mm je približne 300 s až 600 s.

/

Add New Steady State Manual Input Quick Analysis Delete Steady State Import Table

Export Table

Obr. 6.11: Schéma štruktúry kontextového menu tabuľky Steady States Table.

V paneli výberu intervalu používateľ preto zvolí príslušné intervaly a ich ana-lýzou zistí očakávané hodnoty odozvy detektora a zapíše ich do tabuľky.

Alternatívou k tlačidlu Quick Analysis je manuálne vloženie parametrov ustálených stavov tlačidlom Manual Input v paneli Steady States Analysis na karte Inverse Rate. Pomocou tohto tlačidla môže používateľ do systému ma-nuálne zadať jednotlivé ustálené stavy pochádzajúce napríklad z iného spracova-nia. Druhou alternatívou je importovanie tabuľky ustálených stavov z textového súboru prostredníctvom vyššie spomínaného kontextového menu voľbou Import Table. Podporované sú formáty CSV, DAT a TXT. Formátovanie vstupného sú-boru je nasledovné:

• s hlavičkou: Vnumber,Vposition,Vmean,Verror,Vfactor,Vferror,VIR, VSIR,kde

Vnumberoznačuje číslo ustáleného stavu, Vpositionoznačuje polohu regulačnej tyče,

Vmean označuje očakávanú hodnotu odozvy detektora v ustálenom stave,

Verror označuje neistotu odozvy detektora v ustálenom stave,

Vfactoroznačuje korekčný faktor odozvy detektora v ustálenom stave,

5Príslušné čísla stavov sa oddeľujú čiarkou.

Vferroroznačuje neistotu korekčného faktora, VIRoznačuje zmenu reaktivity,

VSIR označuje neistotu zmeny reaktivity,

• všetky stĺpce musia byť vyplnené v každom riadku (môžu byť vyplnené ako prázdne hodnoty),

• prázdne hodnoty sa vyplnia ako - „NaN“,

• rozdeľovač je čiarka - „,“,

• používa sa desatinná bodka - „.“.

Vo vyššie uvedených krokoch systém využíva nástrojExpected Value of Constant Parameter. Pri testovaní systému sa zistilo, že tento nástroj nemôže byť priamo využitý bez zmeny, pretože ustálené stavy nespĺňajú podmienku nezávislosti prv-kov, viď strana 43. Experimentálne dáta prislúchajúce ustáleným stavom ne-spĺňajú Ljungov-Boxov Q-test a z autokorelogramov sa tieto stavy nezdajú byť ustálené. Systém preto pri použití tohto nástroja v prípade metódy inverzných početností uvedený predpoklad neoveruje. Korelogramy z rôznych detektorov (PMV1, PMV2, PMV3) na prvý pohľad nevykazujú zhodnú závislosť a na základe toho môžeme formulovať hypotézu, že nesplnenie podmienky nezávislosti nie je spôsobené globálnym efektom, ako napríklad pulzáciami neutrónového zdroja.

Formálne však túto hypotézu treba overiť napríklad nástrojmi analýzy časových radov. Celkovo je na formuláciu záverov nutné tento jav podrobnejšie preskúmať na väčšej vzorke vstupných dát.

Pred výpočtom zmien reaktivity je nutné vyplniť polohy tyče v tabuľke Ste-ady States Table v stĺpci Rod Position [mm]. V tomto prípade budú vyplnené hodnoty polohy tyče 200, 300, 400, 500, 600, 680, 0, 100. Pred výpočtom je takisto možné manuálne zmeniť všetky hodnoty v tabuľke Steady States Table.

Zmeny reaktivity a ich neistoty sa vypočítajú a zapíšu do tabuľky použitím tlačidlaCalculate Reactivity Changev paneli Steady States Analysis na karte Inverse Rate. Výpočet zmien reaktivity a ich neistôt je bližšie popísaný v prílohe B.

Tabuľku Steady States Table je možné v ktoromkoľvek okamihu uložiť do tex-tového súboru prostredníctvom vyššie spomínaného kontextex-tového menu voľbou Export Table. Formátovanie výstupného súboru je rovnaké ako formátovanie vstupného súboru popísané vyššie.

Pre získanie kalibračnej krivky sa polynómom fituje závislosť vypočítaných inverzných početností od polohy tyče použitím panelu Fit Calibration Curve (In-tegral Form). Spinnerom Degree of Polynomial to Fit sa nastaví stupeň po-lynómu. Najčastejšie používaný je polynóm piateho stupňa, ale pre porovnanie je možné použiť aj polynóm tretieho, siedmeho a deviateho stupňa. Zaškrtá-vacím políčkom Show 95% Simultaneous Functional Bounds sa zvolí možnosť vykresliť v grafe predikčný interval kalibračnej krivky. Pre výpočet tohto intervalu systém používa funkciu:

predint

0 100 200 300 400 500 600 700 Control Rod Position [mm]

-0.2 0 0.2 0.4 0.6 0.8 1 1.2

Reactivity[$]