• Nebyly nalezeny žádné výsledky

2.1 Identifikační údaje Hlavní město Praha

2.1.1 Vymezení hlavního města

Hlavní město Praha leží v severozápadní části České republiky. Jeho rozloha je 496 km2 a má přibližně 1 260 000 obyvatel. Založení města se datuje do od 9. století, kdy byl založen Pražský hrad. Historické jádro Prahy je památkovovu rezervací, Jedná se o oblast Vyšehradu, Pražský hradu, Starého Města včetně Josefova, Malé Strany, Hradčan a Nového Města. Od 1.

července 2001 je Praha rozdělena na 22 správních obvodů a 57 městských částí. (Portál hlavního města Prahy, 2020). Městské části jsou rozděleny podle zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze. Městskou částí se rozumí souvislé území, které se skládá z katastrálních území nebo jejich částí. Tyto části patří svým územím do hlavního města Prahy, nemusí ovšem pokrývat celé jeho území. (Portál hlavního města Prahy, 2020)

2.1.2 Orgány a odbory

Hlavní město Praha má 6 orgánů, jimiž jsou Primátor hlavního města, Rada a Zastupitelstvo hlavního města, Magistrát, Městská policie a zvláštní orgány. První tři orgány, tedy Primátor, Rada a Zastupitelstvo, jsou orgány volené. Současným primátorem je MUDR. Zdeněk Hřib (Portál hlavního města Prahy, 2014). Odbory hlavního města Prahy jsou rozděleny do 6 sekcí, jimiž jsou Odbory v přímé podřízenosti ředitele Magistrátu, Zvláštní organizační jednotky Magistrátu, Sekce řízení úřadu, Sekce finanční správy majetku, Sekce služeb občanům a Sekce rozhodování o území (Portál hlavního města Prahy, 2020).

2.1.3 Rozpočet

K popisu rozpočtu hlavního města Praha byla vybrána nejaktuálnější zpráva o plnění rozpočtu a vyúčtování výsledků hospodaření hlavního města Prahy, a to konkrétně za rok 2018.

Příjmy hlavního města Praha jsou rozděleny na:

a) daňové,

b) nedaňové, c) kapitálové a d) přijaté transfery.

Příkladem příjmů, které jsou zahrnuty do daňových, jsou například z roku 2018 daně z příjmů fyzických osob, daně z příjmů právnických osob, daň z přidané hodnoty, poplatky a odvody v oblasti životního prostředí, místní poplatky z vybrané činnosti a služeb, ostatní odvody v tomto roce zahrnuty příjmy z prodeje dlouhodobého majetku, ostatní kapitálové příjmy a příjmy z prodeje dlouhodobého finančního majetku. Do přijatých transferů jsou pak zahrnuty neinvestiční transfery ze státního rozpočtu, neinvestiční transfery od obcí, převody z vlastních fondů hospodářské činnosti a neinvestiční transfery přijaté ze státních finančních aktiv.

Výdaje hlavního města Praha jsou rozděleny na:

a) běžné a b) kapitálové.

Dále jsou pak rozčleněny do jednotlivých kapitol. Kapitol je celkem 10.

a) 01 – Rozvoj obce

b) 02 – Městská infrastruktura c) 03 – Doprava

d) 04 – Školství, mládež a sport e) 05 – Zdravotnictví a sociální oblast f) 06 – Kultura a cestovní ruch g) 07 – Bezpečnost

h) 08 – Hospodářství i) 09 – Vnitřní správa

j) 10 – Pokladní správa

(Zpráva o plnění rozpočtu a vyúčtování výsledků hospodaření hl. m. Prahy za rok 2018, 2019, Příjmy).

2.2 Identifikační údaje městské části Praha 10

2.2.1 Vymezení městské části

Městská část Praha 10 se nachází v jihovýchodní části Prahy a zahrnuje 6 čtvrtí, kterými jsou Vršovice, Strašnice, Malešice, Vinohrady, Záběhlice a Michle. Části Vršovice a Malešice patří do městské části celou svou rozlohou, nepatrně pak do katastru městské části Praha 10 zasahují čtvrti Žižkov, Hloubětín a Hrdlořezy (MČ Praha 10 - seznámení s městskou částí, 2013-2019). Městská část vznikla v roce 1990, a to účinností zákona č. 418/1990 Sb.

Současnou starostkou je Renata Chmelová (MČ Praha 10 - vznik a právní postavení, 2013-2019). V současnosti se zde nachází přibližně 7 tisíc domů a 55 tisíc bytů a celkem zde žije přibližně 110 tisíc obyvatel (MČ Praha 10, 2013-2019).

2.2.2 Orgány a odbory

Městská část Praha 10 má 5 orgánů, jimiž jsou Zastupitelstvo m.č. Praha 10, Rada m.č. Praha 10, Starosta m.č. Praha 10, Úřad m.č. Praha 10 a zvláštní orgány m.č. Praha 10, které mohou být zřízeny pouze na základě zvláštních zákonů pro výkon přenesené působnosti. Městská část Praha 10 je navenek zastoupená starostkou. Veškeré úkony, které starostka učiní, musí být schváleny Zastupitelstvem nebo Radou městské části (MČ Praha 10 - vznik a právní postavení, 2013-2019).

Městská část je rozdělena na 15 odborů, kterými jsou:

(a) Odbor občanskosprávní

(b) Odbor životního prostředí, dopravy a rozvoje (c) Odbor bytů a nebytových prostor

(d) Odbor majetkoprávní (e) Odbor kultury a projektů (f) Odbor živnostenský

(g) Odbor stavební

Příjmy městské části jsou rozděleny na a) daňové, b) nedaňové a c) kapitálové. Do daňových příjmů městské části Praha 10 jsou zahrnuty místní poplatky, které obsahují například poplatky ze psů, za užívání veřejného prostranství nebo poplatky za lázeňské a rekreační pobyty. Kromě místních poplatků jsou zde zahrnuty ještě ostatní příjmy, kam jsou zařazeny správní poplatky a daně z nemovitých věcí. Do nedaňových příjmů jsou zahrnuty příjmy z odvodů příspěvkových organizací u mateřských a základních škol, příjmy z ostatní tělovýchovné činnosti, ze zájmové činnosti a rekreace, z pohřebnictví, z ochrany druhů a stanovišť, osobní asistence, pečovatelské služby a podpory samostatného bydlení, z činnosti místní správy a převodů ze zdaňované činnosti a další (Důvodová zpráva MČ Praha 10, s.14-17).

Z rozpočtu hlavního města Prahy, státního rozpočtu nebo ze státních fondů, poskytovaných prostřednictvím rozpočtu hlavního města Prahy, plynou dotace do rozpočtu městské části.

Převody ze zdaňované činnosti jsou přesuny peněžních prostředků uvnitř městské části.

Obsahují správu majetku městské části a další činnosti, ze kterých městská část získává příjmy. Jsou zde zařazeny výnosy z pronájmu bytů, nebytových prostor a dalších nemovitostí a všechny výnosy z majetku, který městská část prodá (Důvodová zpráva MČ Praha 10, s.

11). Do výnosů jsou pak zařazeny například výnosy z prodeje služeb, z pronájmu za byty, výnosy z pokut a penále a další. Pro přehled zdaňované činnosti je vypracován Plán zdaňované činnosti. Je obsažen v důvodové zprávě na rok 2020 a obsahuje náklady a výnosy, které jsou vykázány ve chvíli, kdy určitá operace započne, například vystavením faktury.

Výdaje městské části jsou rozděleny do dvou kategorií, jimiž jsou (a) běžné výdaje, zahrnující výdaje, které se pravidelně opakují a (b) investice, které zahrnují výdaje na pořízení dlouhodobého majetku a investiční transfery. Jako příklad běžných výdajů lze uvést platy

zaměstnanců nebo příspěvky na provoz organizací, jejichž je městská část zřizovatelem.

Běžné výdaje městské části Praha 10 jsou rozděleny do několika odvětví. Po základním rozdělení jsou výdaje dále členěny na jednotlivé kapitoly a položky, které byly stanoveny Rozpočtovou skladbou. Paragrafy kapitol označují, jakou funkci daný výdaj má nebo do jakého odvětví je zařazen. Jednotlivé položky pak označují jeho charakter. Tento systém je stanoven centrálně napříč téměř všemi rozpočty, proto je pak možné snadno porovnat výdaje napříč různými obcemi (Důvodová zpráva MČ Praha 10, s. 4,5).

Rozpočtové výdaje městské části se dělí do odvětví:

0011 Územní rozvoj 0012 Stavební řád 0021 Životní prostředí 0031 Doprava

0041 Školství

0041 EU-OP VVV Místní akční plán 0051 Sociální věci

0065 Správa kulturních objektů MČ Praha 10 0081 Obecní majetek

0082 Správa majetku 0091 Vnitřní správa 0010 Pokladní správa

Příkladem výdajů v jednotlivých kapitolách jsou například v případě školství příspěvky na provoz 13 základních a 20 mateřských škol. V kapitole sociální věci provozuje městská část Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci, které zajišťuje pobytové služby pro seniory a dětské skupiny. V kapitole životní prostředí jsou výdaje použity na péči o rozsáhlé parky, dětská hřiště a takový úklid, který není v kompetenci hlavního města Praha. (Důvodová zpráva MČ Praha 10, s. 6). Velkou částí úkonů, které Úřad městské části vykonává, jsou

úkony v přenesené působnosti. Městská část je tedy provádí pro stát. Jejich financování je odměněno příspěvkem, který ale vzniklé náklady nepokryje v plné výši.