• Nebyly nalezeny žádné výsledky

5. ANALÝZA WWW STRÁNEK

5.3 H ARVARD U NIVERSITY

Webovou prezentaci Harvardské univerzity lze nalézt na adrese:

http://www.harvard.edu/.

5.3.1 Kreativita a vizuální design

j první dojem z internetové prezentace Harvardu je, že je přesně taková, jakou jsem ji očekával. Působí harmonicky, vyrovnaně, trochu vznešeně, noblesně a starobyle, ale přesto současně. Všechny barvy jsou sladěny do jedné tóniny.

Z hlediska účelnosti grafiky stránka také vyhovuje, žádné grafické prvky nejsou nadbytečné. V horní části úvodní stránky se nachází logo a zřetelný název univerzity, pod ním je umístěno první navigační menu. V levé části stránky se při každém načtení stránky objeví jiný obrázek společně s nějakým zajímavým článkem ohledně Harvardu.

Pod ním je navigační menu rozdělené podle jednotlivých harvardských škol. V pravé části stránky se nacházejí novinky a ve spodní části stránky je opět navigační menu, tentokrát se standardními odkazy. Plošná kompozice většiny ostatních stránek je v podobném stylu, jen panel s novinkami bývá nahrazen normálním textem.

Textové prvky jsou na stránce čitelné dobře, vždy jsou na dobře kontrastním pozadí.

Fonty splňují požadavky na ně kladené. Prvky navigačního menu jsou i zde tvořeny obrázky a působí mírně rozostřeně, dojem ze stránky to však nekazí.

Kreativita grafiky není ničím ohromující, ale jelikož si Harvardská univerzita hodně zakládá na tradici, lze to respektovat.

Konzistence grafiky napříč webovou prezentací je na dobré úrovni. Jednotlivé harvardské školy a některé harvardské instituce sice mají vlastní strukturu a vzhled své internetové prezentace, v mnoha případech však mají ale stejné ladění barev.

5.3.2 Informační hodnota

Základní kontaktní informace na úvodní stránce chybí. Odkazem „Contact us“ se lze dostat na stránku odkazující na FAQ (Frequently Asked Questions) a na stránku s informacemi o přijetí. Je zde také odkaz na stránky s adresami a telefonními čísly či emailová adresa na správce stránek. K nalezení požadované emailové adresy musí uživatel přímo na webové stránky instituce, jejíž kontakt hledá.

Internetová prezentace Harvardské univerzity má podle [13] ze všech univerzit na světě třetí největší počet stránek. To je, v porovnání s ostatními univerzitami srovnávanými v této studii, nejlepší výsledek.

V Množství „Rich files“ je dle [13] celosvětově na desátém místě. Od nejprestižnější univerzity světa jsem očekával lepší výsledek, ale i tak v rámci této analýzy vede.

Aktualit je na webové prezentaci dostatek. Druhým požadavkem kritéria Aktuálnost a věrohodnost informací je umístění data zveřejnění informace a zodpovědné osoby za tuto informaci na každé stránce. Tuto část však Harvard nesplnil.

Webová prezentace je dostupná pouze v anglické jazykové verzi.

5.3.3 Použitelnost a funkcionalita

Intuitivnost webové adresy je velmi dobrá. V druhém hledisku viditelnosti (množství

„inlinks“) drží Harvard primát mezi všemi univerzitami.

K fulltextovému vyhledávání na webové prezentaci jsou přítomny dva vyhledávače.

Prvním je výkonný vyhledavač Verity, který mimo jiné např. umožňuje jistou anglickou verzi skloňování a časování (např. po zadání slova „network“ najde i slova

„networks“ a „networked“). Tím druhým vyhledávačem je Google. Ten však oproti Verity není graficky implementován do struktury prezentace.

Mapa webová prezentace je z úvodní stránky k nalezení přes dva odkazy. Její struktura není klasická, avšak i tak je poměrně přehledná.

Datová náročnost se na první pohled jeví jako poměrně vysoká, např. úvodní stránka má 165 KB. Avšak při podrobném prozkoumání zdrojového kódu si lze všimnout, jak je tento problém elegantně vyřešen. Obrázky, jež jsou součástí hlavního navigačního menu, se totiž načítají jako první. Uživatel tedy nemusí čekat na načtení celé stránky, aby se dostal dál. Dále je například v programovém kódu velmi dobře vyřešeno rozdělení stránky na jednotlivé segmenty tak, že ani při pomalém připojení nedochází k posunům jednotlivých částí či k jiným nepříjemným problémům s formátováním stránky.

Stránky vytištěné z této webové prezentace nejsou nijak upravené. Neobsahují žádné další informace ani není odstraněno horní navigační menu.

Kritérium Helpdesk – odezva na emailový dotaz bylo splněno nestandardně, avšak velmi dobře. Na svůj odeslaný dotaz (viz Příloha č. 1) jsem obdržel během jedné minuty hned tří odpovědi. Tyto odpovědi (viz Příloha č.2) byly zřejmě vygenerovány nějakým automatickým systémem, neboť znějí jako standardizované a navíc byly odeslány v neuvěřitelně krátkém čase..

5.3.4 Technické řešení

Nezávislost na obrázcích je na webové prezentaci Harvardu řešena téměř vzorově. Jediný problém je u obrázků aktuálních novinek, které se načítají z databáze. Ty totiž svůj alternativní popisek nemají.

Všechny zkoumané stránky byly nezávislé na JavaScriptu a Flashi. Javascript se vyskytoval téměř na všech stránkách, avšak při jeho zakázání nedošlo k žádným problémům. Pouze některé vedlejší grafické prvky byly potlačeny. Flashové prvky se vyskytovali velmi zřídka. Jejich potlačení však vedlo pouze ke zhoršení grafického dojmu, nikoliv k problémům s navigací či čitelností.

Internetová prezentace americké univerzity splňuje kritérium Nezávislost na prohlížeči.

Prezentace nevyhovuje kritériu Použité technologie, validita kódu. Na stránce chybí DOCTYPE deklarace i typ kódování. Na úvodní stránce bylo nalezeno celkem 58 chyb.

Jsou to např. chybějící povinné atributy, špatné ukončování tagůči symboly vyskytující se na místech, kam nepatří.

Při změnách velikosti písma o více než dva stupně dochází k problémům. Mnoho prvků má totiž nastavenou pevnou velikost, což při zvětšení písma způsobuje deformaci stránky. Dalším důvodem pro nesplnění kritéria Bezbariérovost – změna velikosti písma je navigační menu tvořené obrázky. Změna velikosti písma zde totiž k lepší čitelnosti nepomůže.