• Nebyly nalezeny žádné výsledky

V YSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V P RAZE

5. ANALÝZA WWW STRÁNEK

5.6 V YSOKÁ ŠKOLA EKONOMICKÁ V P RAZE

Webové stránky VŠE se nacházejí na adrese: http://www.vse.cz.

5.6.1 Kreativita a vizuální design

Abstrahuji-li od toho, že stránky VŠE znám již velmi dlouho, byl by můj první dojem z nich zřejmě vlažný. Stránky jsou laděny do kombinace modré a bílé barvy a nepůsobí příliš moderním dojmem.

Na druhou stranu, plošná kompozice je velmi dobrá, uživatel rychle nalezne to, co hledá. V horní liště úvodní stránky se nachází logo, název školy a stálé navigační menu. V levé časti se vyskytuje obrázek a pod ním pravidelně obnovované aktuality.

Uprostřed je velmi podrobné navigační menu s mnoha odkazy. V pravém panelu je k dispozici pole pro fulltextové vyhledávání a seznam nejbližších akcí pořádaných na VŠE. V dolní části se nachází kontakt na webmastera, datum poslední aktualizace a jméno osoby zodpovědné za tuto aktualizaci. Ostatní stránky s podobnou strukturou mají většinou místo aktualit odkazy na související články a není na nich pravý panel.

V horní části prostředního pole se vyskytuje zpětné navigační menu. Na stránkách se nenachází žádné nadbytečné grafické prvky, kritérium účelnosti grafiky je tedy splněno.

Základní písmo je typu Arial o velikosti 12 pixelů, pro výšku řádku je ponechána přednastavená hodnota. Žádný nadpis (kromě názvu školy) není tvořen obrázkem.

Jediný problém u textových prvků je s velkým množstvím slov na řádku při použití většího rozlišení monitoru.

Kreativita grafiky není ničím ohromujícím, působí spíše standardně.

Konzistence grafiky napříč webovou prezentací je však na velmi špatné úrovni.

Nejenže odlišné grafické formáty mají stránky jednotlivých fakult, institutů, center a oddělení, ale i jednotlivých kateder a aplikací pro studenty. Kromě toho stránky některých kateder jsou neaktualizované a vypadají neprofesionálně.11

5.6.2 Informační hodnota

373. místo, což je v rámci univerzit zkoumaných v této studii střední hodnota.

Množstvím „Rich files“ se umístila dle stejného žebříčku na 292. pozici, což je v porovnání s ostatními čtyřmi univerzitami opět prostřední hodnota.

Aktuálnost a věrohodnost informací je zajištěna výborně a to hned třemi způsoby.

Prvním je velké množství aktualit na úvodní stránce. Druhým je „Změnovník“, což je služba informující o všech změnách na stránkách VŠE. Zajímavým prvkem je vysílání informací ze „Změnovníku“ i na RSS kanálu. Třetím a zároveň nejdůležitějším způsobem je zveřejňování data poslední aktualizace každé stránky, jména a kontaktu na osobu zodpovědnou za tuto změnu a v neposlední řadě jména a kontaktu na osobu, jež může poskytnout další, podrobnější informace.

11 viz vzhled webové prezentace Katedry didaktiky ekonomických předmětů, kde se také např. pod odkazem „Termíny schůzí katedry“ na úvodní stránce vyskytuje tento text: „Schůze katedry didaktiky ekonomických předmětů v roce 2005 budou stanoveny dodatečně.“

12 Zkoušel jsem například číslo 224 930 739 do Černé ulice. Toto číslo se ukázalo jako zrušené.

Co se týče jazykových verzí, je na tom internetová prezentace VŠE na první pohled dobře, neboť obsahuje i anglickou verzi. Při podrobném prozkoumání této jazykové mutace stránek však lze narazit na řadu nedostatků. Například šest ze sedmi odkazů navigačního menu v horní liště vede na stránky v české jazykové verzi. Tam se dostaneme i po kliknutí na logo či název univerzity.

5.6.3 Použitelnost a funkcionalita

V kritériu Viditelnost webová prezentace české vysoké školy zaostává, neboť podle [13] obsadila celosvětově až 1050. místo. Lépe je na tom z hlediska intuitivnosti internetové adresy, neboť ta nemohla být zvolena lépe.

Fulltextové vyhledávání je dostupné jednak již z úvodní stránky, dále pak pomocí odkazu „Vyhledávání“ z horního navigačního menu. Vlastní vyhledávání je realizováno pomocí Google a je graficky příjemně zasazeno do struktury stránky.

Mapu webové prezentace jsem nenašel. Ale vzhledem k tomu, že hlavní navigační menu na úvodní stránce je nevídaně podrobné, tak v podstatě mapu serveru supluje.

Datová náročnost úvodní stránky je vzhledem ke střídmosti grafických prvků pouze 42 KB. Většina ostatních stránek má dokonce ještě menší datovou náročnost.

Z hlediska tisku je internetová prezentace VŠE vzorová. Na všech stránkách, jež jsou potencionálně zajímavé pro tisk, se vyskytuje odkaz na verzi stránek k tomu určenou.

Tiskne se pouze obsah bez navigačních menu. Kromě toho se pod vlastním obsahem vyskytují doplňkové informace, jako např. datum poslední aktualizace, datum vytištění, zdroj, URL a kontakt na osobu, jež může poskytnout další informace.

Na emailový dotaz odeslaný v rámci kritéria Helpdesk – odezva na emailový dotaz jsem dostal odpověď (viz Příloha č. 3) během 24 hodin. Pro zaručení objektivity jsem se rozhodl poslat dotaz v angličtině, stejně jako na ostatní univerzity. Obsahově byla obdržená odpověď v pořádku, zarážející však bylo množství gramatických chyb a překlepů. To může na případného zájemce zapůsobit nedobrým dojmem.

5.6.4 Technické řešení

Vzhledem k tomu, že webová prezentace obsahuje minimum obrázků je automaticky víceméně nezávislá na obrázcích. Stránky, které však obrázky obsahují, většinou alternativní popisky u těchto obrázků nemají (viz např. stránka „Úvodní informace o VŠE“).

Nezávislost na JavaScriptu a Flashi je zapříčiněna tím, že stránky tyto technologie neobsahují.

Internetová prezentace vypadá ve všech prohlížečích stejně. Kritérium Nezávislost na prohlížeči je tedy splněno.

Z pohledu kritéria Použité technologie, validita kódu je na tom prezentace průměrně. Úvodní stránka obsahuje oproti validitě pouze jednu chybu, která je ale ze své podstaty prominutelná. Ostatní stránky mají v průměru 12 chyb, mezi nimiž převažuje špatné ukončování tagů.

Webová prezentace VŠE je odolná vůči změnám velikosti písma. Kritérium Bezbariérovost – změna velikosti písma je tedy splněno.