• Nebyly nalezeny žádné výsledky

5. ANALÝZA WWW STRÁNEK

5.4 U NIVERSITY OF O TAGO

Internetovou prezentaci novozélandské University of Otago lze nalézt na adrese:

http://www.otago.ac.nz/.

5.4.1 Kreativita a vizuální design

První dojem z webové prezentace Univesity of Otago je velmi dobrý. Stránky jsou vytvořeny v kombinaci modré a bílé barvy, s nepatrným množstvím žluté. Na pohled jsou příjemné a působí přehledně.

Plošná kompozice úvodní stránky je následující: V horním panelu je umístěno logo univerzity, její název a navigační menu podle návštěvníků stránek. V prostřední části je navigační menu podle požadovaných informací, dále pak nejnovější aktuality a panel se zajímavostmi. Součásti je také náhodně generovaný obrázek, fulltextové vyhledávání a

„Quickfind“, což je rolovací menu s odkazy na často hledané informace. V dolní části stránky jsou odkazy např. na mapu internetové prezentace, FAQ, kontaktní informace atd. Součástí je i adresa, emailová adresa a telefonní číslo na telefonní centrálu. Plošná kompozice ostatních stránek je velmi podobná. Za povšimnutí stojí pravý panel, který obsahuje odkazy na příbuzná témata. Webová prezentace také splňuje kritérium Účelnost grafiky .

Základní text je tvořen fontem „Verdana“ o velikosti 11 pixelů s výškou řádku 17 pixelů. Některé textové prvky jsou však psány písmem o velikosti 10 pixelů s výškou řádku 13 pixelů, což je už poměrně málo. Množství různých druhů fontu splňuje požadovaná kritéria. Navigační menu nejsou tvořena obrázky, takže jsou dobře čitelná.

Z hlediska kreativity grafiky působí webová prezentace stylově a elegantně. Zobrazované obrázky jsou poutavé a zajímavé i z uměleckého hlediska.

Konzistence grafiky napříč webovou prezentací je vzorová. Horní panel zůstává až na tematicky laděné obrázky téměř stejný, struktura všech stránek je podobná. Pouze jednotlivé fakulty mají mírně odlišné prezentace, avšak i zde je logo univerzity na stejném místě a většina stránek je svým stylem laděna podobně.

5.4.2 Informační hodnota

Jak již bylo zmíněno výše, základní kontaktní informace jsou uvedeny v dolní časti všech stránek. Na stránce „Contact us“ jsou podrobně a přehledně uvedeny různé způsoby jak kontaktovat jednotlivá oddělení univerzity či její jednotlivé členy. Jsou zde také detailní informace ohledně volání do interní telefonní sítě univerzity.

Podle [13] se webová prezentace novozélandské univerzity počtem stránek zařadila celosvětově na 509. místo.

Množstvím „Rich files“ je v celosvětovém žebříčku na 805. místě, což je poměrně podprůměrné.

Aktuálnost a věrohodnost informací je z hlediska výskytu velkého počtu aktualit kvalitní. Data poslední aktualizace jsou spolu se jmény a kontakty na osoby zodpovědné za jejich zveřejnění uvedena jen u textů, kde je to obzvláště zapotřebí.

Internetová prezentace University of Otago obsahuje jen jednu jazykovou verzi. Pouze některé články týkající se Maorů jsou dostupné i v jejich jazyce.

5.4.3 Použitelnost a funkcionalita

Z hlediska viditelnosti je podle [13] webová prezentace celosvětově na 326. místě. Nový Zéland patří mezi země, které mají pro univerzity povinnou doménu druhého stupně. S přihlédnutím k tomu, je internetová adresa univerzitních stránek intuitivní.

Fulltextový vyhledávač má University of Otago vlastní a je velmi efektivní. Je přístupný z pravého panelu na většině stránek a zároveň také přes odkaz v dolní části stránky. Mezi jeho nadstandardní funkcionalitu patří vyhledávání pomocí booleovských operátorů či řazení výsledků podle různých kritérií, např. podle data aktualizace hledané stránky.

Mapa webové prezentace je dostupná přes odkaz v dolní části všech stránek. Je přehledná a funkční.

Kritériem Datová náročnost prošla stránka bez problémů, neboť např. úvodní stránka má pouhých 79 KB. Ostatní stránky jsou veliké v průměru kolem 45 KB, což je výsledek ještě lepší.

Vytištěné stránky vypadají dobře, avšak zcela zbytečně obsahují všechna navigační menu a dokonce i horní lištu. Nejsou přidány žádné doplňující informace.

Na svůj dotaz odeslaný na novozélandskou adresu jsem během jednoho týdne neobdržel žádnou odpověď. Tuto dobu považuji za hraniční pro úspěšné splnění kritéria Helpdesk – odezva na emailový dotaz. Mimoto 10. července začíná na Novém Zélandu druhý semestr, takže by v tuto dobu měli být všichni ve škole a nikdo by neměl mít prázdniny (což by mohlo teoreticky znevýhodnit univerzity na severní polokouli a ne naopak).

5.4.4 Technické řešení

Vzhledem k tomu, že navigační menu nejsou tvořena obrázky a všechny obrázky mají alternativní textový popisek, je webová prezentace nezávislá na obrázcích. I bez obrázků totiž vypadá webová prezentace po grafické stránce velmi pěkně.

Nezávislost na JavaScriptu a Flashi je dodržena, neboť Flash se na stránkách vůbec nevyskytuje a vypnutý JavaScript nezpůsobuje na stránce žádné potíže.

Při použití kteréhokoliv z prohlížečů použitých v testu se všechny stránky zobrazují stále stejně. Internetová prezentace je tedy zcela nezávislá na prohlížeči.

Úvodní stránka prošla validátorem bez jediné chyby. Ostatní stránky jsou téměř všechny také validní, maximálně se na nich vyskytuje jedna zanedbatelná chyba.

Z hlediska použitých technologií je na tom prezentace také dobře, tudíž kritérium Použité technologie, validita kódu lze považovat za úspěšně splněné.

Kritérium Bezbariérovost – změna velikosti písma až na drobné kolize textu vyskytující se na některých stránkách v levém navigačním menu vyhovuje požadavkům.