• Nebyly nalezeny žádné výsledky

U NIVERSITY OF S OUTH A FRICA

5. ANALÝZA WWW STRÁNEK

5.5 U NIVERSITY OF S OUTH A FRICA

Webová prezentace University of South Africa je k nalezení na adrese:

http://www.unisa.ac.za.

5.5.1 Kreativita a vizuální design

j první dojem z internetové prezentace jihoafrické univerzity je rozpačitý. Na úvodní stránce jakoby něco chybělo. Většina ostatních stránek však již vypadá lépe.

Základní barva prezentace je šedá, což je barva působící fádně a nudně.

Účelnost grafiky je velmi vysoká a plošná kompozice poměrně efektivní. Na úvodní stránce jsou kromě loga univerzity, jednoho obrázku a jedné krátké aktuality pouze samé odkazy. Ty jsou velmi přehledně uspořádány do jednotlivých menu. Ostatní stránky mají v horní části logo univerzity, její název, pole pro fulltextové vyhledávání a

„Quick links“, což je navigační menu realizované formou rolovacího menu. Pod tím je lišta s názvem aktuální prohlížené oblasti a další navigační menu, tentokrát

v horizontální podobě. V levé části stránek je čtveřice obrázků a pod nimi se občas opět vyskytuje pole pro fulltextové vyhledávání. Dvě pole pro fulltextové vyhledávání na jedné stránce se mi však zdají zbytečná. Dále jsou na stránkách telefonní čísla či emailové adresy na oddělení podle tématiky právě prohlížené stránky. V prostřední části je návratové menu a vlastní text.

Textové prvky nejsou vyřešeny příliš dobře. Základní text je totiž mnohdy veliký jen 10 pixelů, což je málo. Šířka bloku textu také není vyhovující ve všech případech. Jedno z navigačních menu na úvodní stránce je tvořeno zcela zbytečně obrázky.

Kreativita grafiky je na běžné úrovni. Zajímavé je zapojení loga univerzity zdánlivě do pozadí horní části běžných stránek. Dobrým dojmem působí též obrázky zobrazované v levé liště.

Konzistence grafiky napříč webovou prezentací je absolutní. Jako jediná ze všech zkoumaných univerzit má webová prezentace Unisa naprosto stejné grafické rozhraní i pro všechny fakulty a oddělení školy.

5.5.2 Informační hodnota

Mezinárodní i národní telefonní čísla do oddělení zodpovědného za konkrétní zobrazené informace (případně do hlavní telefonní centrály) se, kromě úvodní stránky, vyskytují na všech stránkách této prezentace v levém panelu. Ostatní základní kontaktní informace jsou velmi přehledně a srozumitelně uvedeny na příslušné stránce.

Počtem stránek je na tom internetová prezentace Unisa špatně. Podle [13] obsadila počtem stránek v rámci všech světových univerzit až 1153. příčku.

Množstvím „Rich files“ na tom není o nic lépe, zde obsadila dle [13] až 1516. pozici.

První část kritéria Aktuálnost a věrohodnost informací je zajištěna zobrazením data poslední aktualizace u všech stránek. Dále pak speciální kategorií „news room“, kde jsou informace nejen pro novináře, ale i pro širší veřejnost. Bohužel jsem však narazil na několik nefunkčních odkazů, např. na odkaz „annual report 2005“ nacházející se na stránce: http://www.unisa.ac.za/Default.asp?Cmd=ViewContent&ContentID=6.

Webová prezentace jihoafrické univerzity obsahuje pouze anglickou jazykovou verzi.

5.5.3 Použitelnost a funkcionalita

Podle množství unikátních externích odkazů se Unisa umístila podle [13] na 1389.

místě. Z pohledu druhého kritéria viditelnosti, čili intuitivnosti domény, je na tom však lépe. Internetová adresa totiž obsahuje oficiální zkratku názvu univerzity a dále pak povinné domény prvního a druhého stupně.

Pole pro fulltextové vyhledávání se objevuje na každé stránce. Jako vyhledávací nástroje je používán Google, jenž je úspěšně graficky implementován do struktury webové prezentace.

Mapa webové prezentace je přístupná např. přes kontaktní stránku. Je srozumitelná, přesně kopíruje strukturu webové prezentace, avšak její přehlednost pokulhává.

Datová náročnost je vzhledem k úsporné grafice a neobrázkovým navigačním menu velmi malá, např. úvodní stránka má velikost pouze 44 KB. Ostatní stránky jsou na tom podobně, mají většinou pod 40 KB.

V levém horním panelu je na každé stránce odkaz na verzi stránky adaptovanou pro tisk. Tiskne se pouze důležitý obsah stránky. Z navigačních menu se tiskne jen zpětné navigační menu, které je však pro přehlednost a pro pozdější návratnost na internetovou prezentaci vhodné a efektivní.

Na můj emailový dotaz odeslaný v rámci kritéria Helpdesk – odezva na emailový dotaz mi během 24 hodin přišla pouze automaticky generovaná odpověď. Ta informovala o tom, že univerzita email obdržela a že mi v blízké době pošlou odpověď. Bohužel jsem však do deseti následujících dnů žádnou odpověď neobdržel.

5.5.4 Technické řešení

Internetová prezentace není nezávislá na obrázcích. S vypnutými obrázky nelze z většiny stránek ani nepoznat, že se jedná o webovou prezentaci University of South Africa. Obrázky totiž nemají žádný alternativní text. Na úvodní stránce je sice odkaz na textovou verzi prezentace, ta však nebyla během testování funkční ani v jednom prohlížeči.10

10 použité internetové prohlížeče viz kapitola 4.4.3

Nezávislost na JavaScriptu a Flashi je navzdory jejich malému výskytu špatná. Na úvodní stránce se nezobrazí hlavní obrázek (neboť je náhodně generován z databáze pomocí JavaScriptu) a některé stránky se nezobrazí vůbec (viz např. stránky knihovny).

Kritérium Nezávislost na prohlížeči bylo zcela splněno.

Žádná ze stránek webové prezentace neobsahuje deklaraci DOCTYPE. Na jednotlivých stránkách se vyskytuje v průměru 50-60 chyb. Dominují zde problémy s definováním entit a povinnými atributy. Prezentace tedy kritériu Použité technologie, validita kódu nevyhověla.

Vzhledem k malému písmu, jež se vyskytuje v této prezentaci, je kritérium Bezbariérovost – změna velikosti písma poměrně důležité. Naštěstí se však kromě několika drobných detailů nevyskytly žádné větší potíže.